Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ




Ονομάζομαι Μιχαηλίδη Μαρία και γεννήθηκα στο Γαλάτσι στις 22 Μαρτίου το 1992. Φοίτησα διαδοχικά στο 11ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου, στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου και τελείωσα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου το 2010. Πλέον είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα (ΤΕ.ΤΡΟ.).

Οι γονείς μου Μιχαηλίδης Γεώργιος, συνταξιούχος (πρώην δημόσιος υπάλληλος) και Παπαλεξοπούλου Χρυσούλα, ιδιωτικός υπάλληλος ζουν στο Γαλάτσι από το 1985. Πέραν από τους γονείς μου, έχω μια μικρότερη αδερφή, την Μιχαηλίδη Αγγελική, η οποία φοιτάει στο τελευταίο έτος του Λυκείου.

Υπήρξα Ενωμοτάρχης για 2 χρόνια στους Προσκόπους του 1ου Συστήματος Γαλατσίου. Είμαι πτυχιούχος της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Είμαι 18 χρονών και συζητώντας με τους συνομήλικούς μου, διαπίστωσα κοινές ανησυχίες για τα προβλήματα της πόλης μας. Έτσι με στόχο να αγωνιστώ για τα προβλήματα που απασχολούν εμάς τους νέους, αποφάσισα να κατέβω Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό Πράσινο Γαλάτσι με επικεφαλή την Υποψήφια Δήμαρχο την Έλενα Ζέρβα

Read more...

Για αμνήμονες και πρώην

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5nx3U50RpPS7j_uZiFhWlGvzy4U09aADqntzhj07ieJPxfDeCZmjZzR50wwRYblDCzsgzx7Da0QZrLcX8jqEey-SJwaq93gZTTfv_EyFSmSwjEre_9Nx18IflEvxO-X7zAKYdOEbGU9Q/s1600/FOTO+ZERBA.jpg


«Όποιος λέει πολλά ψέματα πρέπει να έχει πολύ καλή μνήμη», σημείωνε ο ρωμαίος Κοϊντιλιανός. Και όσο για τα περί αγώνων, συμμετοχής και προσφοράς, το Γαλάτσι και γνωρίζει και θυμάται. Όπως άλλωστε και πολλοί από τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Τελεία και παύλα.

Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Με την υποψήφια Δήμαρχο Έλενα Ζέρβα


Read more...

Εγκαίνια Εκλογικού Κέντρου








Read more...

Γκάφες του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη


Κομματικά στελέχη στην περιοχή ρίχνουν ευθύνες στους Γ. Πεταλωτή (βουλευτή Ροδόπης) και Σ. Ξυνίδη (βουλευτή Ξάνθης), καθώς θεωρούν ότι το κόμμα τους «πιάστηκε στον ύπνο» με την ανακοίνωση καθόδου αυτόνομου μειονοτικού συνδυασμού στην Κομοτηνή, με επικεφαλής τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Ενα πρόσωπο που «εκκολάφθηκε» στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και κατέλαβε αρκετά αυτοδιοικητικά και άλλα πόστα με τη στήριξη του κόμματος.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι με την εξέλιξη αυτή αφέθηκε να εκτεθεί προσωπικά και ο Γ. Παπανδρέου, επιλογή του οποίου ήταν η Μουσταφάογλου για το ευρωψηφοδέλτιο τον περασμένο Ιούνιο. «Την πατήσαμε το 2006 με την Γκιουλ Καραχασάν, αλλά δεν ..................

βάλαμε μυαλό» λέει μέλος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, προσθέτοντας ότι το κόμμα του παίζει με τη φωτιά, αφού «κάνει δώρο» στελέχη στους ακραίους του τουρκικού προξενείου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η κυρία Μουσταφάογλου έπειτα από συνάντηση που είχε με το νομάρχη Ροδόπης και πρώην στενό συνεργάτη της, Αρη Γιαννακίδη, υπέβαλε την παραίτησή της ως αντινομάρχης, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο.
Παρόμοιες βολές δέχτηκε το κυβερνών κόμμα και από τη Ν.Δ., με το βουλευτή Ροδόπης, Ευ. Στυλιανίδη να επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιούν εκείνοι που θέλουν να καταστρέψουν το πρότυπο της ανοιχτής κοινωνίας στην περιοχή «τους το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ με στελέχη του από τη διοίκηση, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και επίδοξους βουλευτές του στη μειονότητα».
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε ασαφές εάν θα γίνει ανάλογο βήμα και στην Ξάνθη, όπου ετοιμαζόταν επίσης αυτόνομος μειονοτικός συνδυασμός με το όνομα «Ισότητα για την Ξάνθη». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις, ο μειονοτικός βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη, έκανε δεύτερες σκέψεις και φέρεται να άσκησε πιέσεις ώστε οι μειονοτικοί υποψήφιοι να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των υπόλοιπων κομμάτων, «με στόχο να εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι». Αντίθετα, υπέρ της αυτόνομης καθόδου και στους δύο δήμους τάσσεται ο ψευδομουφτής και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας στη Δ. Θράκη», Αχμέτ Μετέ.
«Ο κόσμος θέλει εκπροσώπηση μέσω των υπαρχόντων πολιτικών οργανισμών, αλλά είναι απογοητευμένος από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων» λέει στην «Κ.Ε.» ο κ. Μάντατζη. Προσθέτει ότι μια μειονοτική κίνηση στις δημοτικές μπορεί να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής τα προβλήματα της περιοχής και τονίζει ότι αντί για τη Μουσταφάογλου «είναι καλύτερα να δούμε γιατί ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος».
Σε αντίθεση με τον βουλευτή Ξάνθης, μέχρι τώρα έχει αποφύγει να πάρει θέση ο έτερος μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στη Ροδόπη, Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Αντικείμενο κριτικής έχουν γίνει από στελέχη και οι ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» στην περιοχή, οι οποίες άλλαξαν τις ισορροπίες χριστιανών - μουσουλμάνων και, όπως λένε, υποδαύλισαν λογικές «συνδιοίκησης» που εκπορεύονται από την Αγκυρα.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, enet.gr

Read more...

Τα μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα-Κίνα

"Ανοιχτή γραμμή" για νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις

http://img.protothema.gr/
"Κινεζικές επενδύσεις παντού" υπόσχεται να φέρει το Μνημόνιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Chen De Ning.

Το μνημόνιο αφορά στην οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει όχι μόνο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την αχανή κινεζική αγορά και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Για την επίτευξη των στόχων θα συνεργάζονται εθνικοί και τοπικοί φορείς, ενώ θα διοργανώνονται εκθέσεις, σεμινάρια, επιχειρηματικές αποστολές και εμπορικές συναντήσεις. Θα ενθαρρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και άλλων μέσων επικοινωνίας. Κατά την πενταετή διάρκεια του μνημονίου, οι δύο πλευρές θα συναντώνται τακτικά για να αποτιμούν και να προωθούν δράσεις ενθάρρυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας στις δύο χώρες.

Παράλληλα οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν σχετικά με την επενδυτική νομοθεσία, για να διευκολύνουν ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με κινεζικές επιχειρήσεις στην Κίνα και κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.



Υπεγράφησαν και ναυτιλιακές συμφωνίες

Υπεγράφησαν το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου οι συμφωνίες για χρηματοδότηση ναυπηγήσεων πλοίων για ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων από κινεζική τράπεζα.

Ειδικότερα η κινεζική Chinese Export Import Bank και η τράπεζα DNB ανέλαβαν τη χρηματοδότηση του Ομίλου Αγγελικούση για την απόκτηση τριών mini capes συνολικής αξίας 11εκ. δολαρίων. Το παρών έδωσε για λογαριασμό του Ομίλου Αγγελικούση ο Διευθυντής Γιάννης Πλατσιδάκης. Τις τράπεζες εκπροσώπησαν την μεν κινεζική ο πρόεδρός της τη δε DNB ο υπεύθυνος του Λονδίνου David Grand και ο υπεύθυνος στα γραφεία της Αθήνας Χρήστος Τσάκωνας.

Οι δύο τράπεζες υπέγραφαν επίσης συμφωνία για να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση δύο capes χωρητικότητας 206 χιλ τόνων για λογαριασμό της Diana Shipping του Συμεών Παληού με παράδοση το 2012 αξίας 82,6 εκ. δολ. .
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Οικονόμου έγινε ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που θα αποκτήσει πλοίο με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από κινεζική τράπεζα.

Ειδικότερα η China Development Bank θα χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση ενός δεξαμενόπλοιου VLCC, που θα παραδοθεί στα μέσα του 2011 για λογαριασμό της Cardiff Mariτιμε.

Επίσης, υπεγράφη συμφωνία «πλαίσιο συνεργασίας» ανάμεσα στην Cardiff Marine και στον Κινεζικό Νηογνώμονα. Και στις δύο συμφωνίες επιχειρηματικός σύμβουλος ήταν η XRTC Business Consultants.

Read more...

Οι νταβατζήδες της Μυκόνου

Καθάριζαν αυθαίρετα στα νησιά και έγιναν πλούσιοι

Πρώτο Θέμα

http://img.protothema.gr/
ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ με βασικά γρανάζια ανώτερα στελέχη της Πολεοδομίας και της Αστυνομίας των Κυκλάδων, «πελάτες» εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο, Σύρο, Κύθνο και φόντο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τα ταμεία του Δημοσίου ξεδιπλώνεται μέσα από τη δικογραφία που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Οι έρευνες των «Αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας, εισαγγελέων αλλά και ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κράτησαν περίπου δύο χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια τα απίστευτα κόλπα μιας ομάδας δημοσίων λειτουργών που

φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς «καθαρίζοντας» σειρά πολεοδομικών παρανομιών και εξαφανίζοντας πρόστιμα εκατομμυρίων. Χαρακτηριστικό του θράσους της «παρέας των Κυκλάδων» είναι το γεγονός ότι περίπου 20 εκατ. ευρώ από πρόστιμα δεν εισπράχτηκαν ποτέ, με βασική δικαιολογία την άδεια εγκυμοσύνης μιας υπαλλήλου της Πολεοδομίας Σύρου! Η περίφημη κυρία

Σταυρούλα αναφέρεται δεκάδες φορές ως «αιτία του κακού» στις έγγραφες εξηγήσεις που έστειλε η Πολεοδομία στον εισαγγελέα για τις απίστευτες καθυστερήσεις στην επιβολή και είσπραξη προστίμων. Χωρίς φυσικά η ίδια να γνωρίζει

το παραμικρό, αποτέλεσε άλλοθι έτσι ώστε να μην εισπραχθούν εκατοντάδες πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε όσους ιδιοκτήτες είχαν ακίνητα με δια πιστωμένες πολεοδομικές παραβάσεις.

Στους λογαριασμούς του πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπουντούρη βρέθηκαν καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων συνολικού

ύψους 683.729 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «κρίνεται ως μη δικαιολογημένο και άρα προϊόν αδιαφανών συναλλαγών με φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».

Σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου της Πολεοδομίας αλλά και του πρώην υπο-

διευθυντή κ. Κυριάκου Δικτυόπουλου ασκήθηκαν διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα. Παράλληλα διώκονται για παράβαση καθήκοντος ο πρώην διοικητής του Α.Τ. Μυκόνου κ. Κώστας Ανθούλης και ο πρώην υποδιοικητής κ. Κώστας Σχισμένος. Και οι τέσσερις τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη για τα όσα φαίνεται να

διαδραματίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις Κυκλάδες.

Πώς «κουκούλωναν» τα πρόστιμα

Το τι συνέβαινε από το 2000 και μετά στα νησιά των Κυκλάδων, και ειδικότερα τη Μύκονο, τη Σύρο και την Κύθνο, αποτελούσε κοινό μυστικό για τους κατοίκους αλλά και όσους ήθελαν να χτίσουν από ένα απλό σπίτι ή μια βίλα μέχρι ξενοδοχεία και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Ομως μια ανώνυμη καταγγελία που έφθασε μέσω επιστολής στις 8 Δεκεμβρίου 2008 στην Εισαγγελία και την Αστυνομία αποτέλεσε την αφορμή να ξεσκεπαστεί ένα κύκλωμα που ήλεγχε κάθε… τούβλο που έπεφτε στα κοσμοπολίτικα νησιά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το κλιμάκιο των «Αδιάφθορων» ταξίδεψε στο Νησί των Ανέμων γιατί η καταγγελία έδειχνε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.

«Εχουν στήσει κύκλωμα από το οποίο αποκομίζουν τεράστια ποσά, καθώς σε κάθε υπό ανέγερση οικοδομή στη Μύκονο γίνεται έλεγχος από αστυνομικό και ανάλογα με την αυθαιρεσία και το μέγεθος της υπέρβασης από την εκδοθείσα άδεια

τακτοποιούν το θέμα», ανέφερε ο ανώνυμος καταγγέλλων – και στις επόμενες γραμμές επισήμαινε: «Δεν υπάρχει οικοδομή που να ανεγείρεται και οι ιδιοκτήτες να μην έχουν καταβάλει από 15.000-20.000 ευρώ. Η Πολεοδομία, για τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν συνταχθεί εκθέσεις αυτοψίας, βεβαιώνει ψευδώς ότι αυτές έχουν κατεδαφιστεί προκειμένου να μην καταβάλλονται τα πρόστιμα διατήρησης και πολλοί μηχανικοί έχουν αγανακτήσει και είναι πρόθυμοι να καταθέσουν».

Εχοντας ως οδηγό το ανώνυμο γράμμα με τις πολλές λεπτομέρειες, οι αστυνομικοί κατασκήνωσαν για μήνες στο Αιγαίο κάνοντας φύλλο και φτερό όλους τους φακέλους της Πολεοδομίας: από οικοδομικές άδειες μέχρι εκθέσεις αυτοψί- ας και πορίσματα για επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες- παραβάτες.

Γεννούσε η Σταυρούλα, χάνονταν εκατομμύρια

Εντύπωση στους αστυνομικούς έκανε το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έφτανε στη ΔΟΥ το πρόστιμο για τις πολεοδομικές παραβάσεις, προκειμένου να εισπραχθεί. Το πόρισμα των «Αδιάφθορων» αναφέρει: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων, παρά τον τελεσίδικο χαρακτηρισμό ως αυθαιρέτων, δεν έχει

αποσταλεί χρηματικός κατάλογος στις αρμόδιες ΔΟΥ προς είσπραξη του επιβληθέντος προστίμου διατήρησης και ανέγερσης».

Πώς όμως κατάφερνε η «παρέα των Κυκλάδων» να κρύβει τους καταλόγους και να μην τους στέλνει στις Εφορίες για να εισπραχθούν τα πρόστιμα; Τα κόλπα ήταν πολλά και ανάλογα των εκάστοτε περιπτώσεων. Για παράδειγμα, για ένα

μεγάλο χρονικό διάστημα, τα έτη 2005, 2006, 2008 και 2009,

εκμεταλλεύτηκαν την απουσία της κυρίας Σταυρούλας, της υπαλλήλου της

Πολεοδομίας που ήταν αρμόδια για τη σύνταξη και απο-

στολή των καταλόγων με τα χρηματικά πρόστιμα στις Εφορίες. Η άδεια

κυήσεως, λοχείας και ανατροφής τέκνων που πήρε ήταν ό,τι

έπρεπε για τους επίορκους υπαλλήλους.

Ο τότε προϊστάμενός της παραδέχεται στους αστυνομικούς ότι πράγματι δεν αντικατέστησε την κυρία Σταυρούλα με άλλη υπάλληλο, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πόστο ήταν καίριο και οι υποθέσεις έπρεπε να «τρέξουν».

Φυσικά, τα βεβαιωμένα πρόστιμα που δεν έφταναν ποτέ στις Εφορίες αφορούσαν σε

ευρεία γκάμα χρηματικών ποσών. «Τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων αυθαιρέτων τα οποία τελεσιδίκησαν και δεν απεστάλησαν στην αρμόδια

ΔΟΥ κυμαίνονταν από 250 ευρώ μέχρι και 326.218 ευρώ, χωρίς να μπορεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό ελάττωσης εσόδων και ζημίας του Δημοσίου από τη μη είσπραξη προστίμου», αναφέρεται

στη σελίδα 15 του πορίσματος. Καραμπινάτες περιπτώσεις ανείσπρακτων ποσών

Φυσικά και από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου έγινε φύλλο και φτερό ένα μεγάλο μέρος του αρχείου, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έκαναν

συγκεκριμένοι αστυνομικοί για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα. Τι προέκυψε; «Ελήφθησαν αντίγραφα μέρους του αρχείου, στο οποίο μπαίνουν τα αποσταλθέντα από την Πολεοδομία Σύρου σήματα διακοπής οικοδομικών εργασιών. Οπως προέκυψε, από τα τέλη του 2007 και εντεύθεν σχεδόν κανένα από τα αποσταλθέντα σήματα αλλά και άλλα έγγραφα που αφορούσαν θέματα γενικού οικοδομικού κανονισμού δεν είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και δεν είχαν αρχειοθετηθεί», αναφέρει η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Είναι φανερό ότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να συνέβαινε

κάτι τέτοιο, καθώς μόνο σήματα που αφορούσαν σε διακοπές οικοδομικών εργασιών δεν έπαιρναν αριθμό αρχείου.

Στο πόρισμα αναφέρονται και κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες με διάφορα τερτί-

πια του κυκλώματος δεν εισπράττονταν τεράστια χρηματικά ποσά. Αλλοτε καθυστερούσαν να στείλουν την έκθεση για το κάθε αυθαίρετο, σε άλλες περιπτώσεις επανακαθόριζαν μόνοι τους τα πρόστιμα, ενώ σε άλλες ζητούσαν να

γίνουν νέες αυτοψίες και επανέλεγχος των υποθέσεων. Οι νέοι έλεγχοι είτε εκκρεμούσαν για χρόνια ή μεγάλα ποσά μετατρέπονταν σε… κάτι ψιλά! Για παράδειγμα, «στην υπ’ αριθμόν 45/2005 έκθεση αυτοψίας σε ιδιοκτησία “Αχινοπόδι Α.Ε.” με νόμιμο εκπρόσωπο τον Κουσαθανά Ιωάννη και έδρα τη Μύκονο, υποβλήθηκε ένσταση και στις 9.5.06 αποφασίστηκε από την επιτροπή να γίνει επανέλεγχος». Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια, υποτίθεται, για να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση και να επιβληθεί πρόστιμο 1.680.789,97 ευρώ στην επιχείρηση «Αχινοπόδι Α.Ε». Σε άλλη περίπτωση, σε αυθαίρετο της Μυκόνου διενεργήθηκε αυτοψία στις 19 Οκτωβρίου του 2005.

Τον Μάιο του 2009 χαρακτηρίστηκε τελεσίδικα ως αυθαίρετο και επεβλήθη πρόστιμο 1.450.164,61 ευρώ για την ανέγερση και για τη διατήρηση 38.137,56 ευρώ. Φυσικά, το πρόστιμο αυτό δεν πληρώθηκε ποτέ… Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με άλλο κόλπο κουκουλώθηκε και η περίπτωση προστίμου 101.039,05 ευρώ ανέγερσης και 53.519,53 ευρώ διατήρησης για αυθαίρετο που τελεσιδίκησε ο χαρακτηρισμός του το 2007.


Read more...

Αντισυνταγματική η μείωση μισθών και συντάξεων

ΣτΕ εναντίον ΔΝΤ για το μνημόνιο


http://img.protothema.gr/
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα μπορεί να κριθούν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ τριμήνου πολλοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΣΗΕΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες οργανώσεις – συνολικά δέκα επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες.

Παράλληλα, πολλοί από τους ίδιους φορείς ετοιμάζουν ακόμη δύο προσφυγές, μία κατά του επικαιροποιημένου μνημονίου και μία κατά του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο, δίνοντας έτσι δραματικές διαστάσεις στη νομική και πολιτική σύγκρουση για την ακολουθούμενη πολιτική και τον ρόλο της τρόικας στη χώρα. «Παραβιάζονται περιουσιακά δικαιώματα»

Η εισήγηση επί της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον στο θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι θετική. Ενδέχεται δηλαδή ο εισηγητής να δεχθεί τα βασικά επιχειρήματα των προσφευγόντων, ότι δηλαδή η περικοπή αμοιβών και συντάξεων σε σημαντικό βαθμό και χωρίς χρονικό περιορισμό παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και ότι το «πάγωμα» των αποδοχών καταργεί ανεπίτρεπτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,παραβαίνοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, αλλά και διεθνείς συμβάσεις. Αντιθέτως, η εισήγηση θα είναι μάλλον απορριπτική ως προς το σκέλος της προσφυγής όπου αναφέρεται ότι κακώς το μνημόνιο εγκρίθηκε στη Βουλή με απλή και όχι με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη.

Τι θα γίνει αν ακυρωθούν τα μέτρα

Ακόμη κι έτσι όμως, έστω δηλαδή με τη μερική αποδοχή της προσφυγής, τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά,καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακάμψει τη δικαστική απόφαση. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί και πάλι με την τρόικα, ώστε να επαναπροσδιορίσει το μίγμα της πολιτικής της και να βρεθούν άλλα μέτρα, ισοδύναμου αποτελέσματος. Με δεδομένο δηλαδή ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν ορισμένα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και να αποκατασταθούν οι απώ λειες για τον

Προϋπολογισμό, η κυβέρνησηθα οφείλει να αντλήσει από άλλες πηγές τα ποσά που θα απαιτούνται για την επίτευξη των κεντρικών στόχων του μνημονίου. Καλά πληροφορημένοι παράγοντες σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση όταν της προτάθηκε το μνημόνιο τον περασμένο Μάιο και ότι αποδέχτηκε όλες τις εύκολες λύσεις που της πρότειναν τότε.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ελπίζει για την όσο γίνεται πιο ήπια στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέναντι στο μνημόνιο, αφού μια έντονα καταδικαστική απόφαση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στην ίδια την πορεία υλοποίησης των απαιτήσεων της τρόικας.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ορισμένοι παράγοντες, δεν έχει τη δυνατότητα της Ρουμανίας, όπου επίσης απορρίφθηκε δικαστικά η συμφωνία με το Διεθνές

Νομισματικό Ταμείο, αλλά η εκεί κυβέρνηση είχε εναλλακτικές λύσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ για να αντισταθμίσει τα χαμένα ποσά, μετά την ακύρωση των περικοπών στους μισθούς.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ίσως, σε πρώτη φάση, δοθεί κάποια αναβολή της εκδίκασης για μερικές εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση πέραν του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η νομική σύγκρουση της κυβέρνησης και της τρόικας με τους κοινωνικούς φορείς μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, που δυνητικά θα αλλάξουν όλο το σκηνικό και θα οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης σε πολλούς τομείς.


Read more...

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Ζητώντας το νέο πλαίσιο να μην γίνει «όχημα παγίωσης της λιτότητας» η ΑΔΕΔΥ παρουσιάζει τη Δευτέρα τις θέσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ έχει καλέσει σε απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη. Η ΑΔΕΔΥ εμφανίζεται αρνητική στην υιοθέτηση κλαδικών μισθολογίων και ζητά ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αναβάθμιση των αποδοχών και νέα βάση εκκίνησης για τους εισαγωγικούς μισθούς...
Οι αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων, αναφέρει η Ένωση, έχουν μειωθεί κατά 25% μετά τις περικοπές που προβλέπονταν από το μνημόνιο. Επιδίωξη της κυβέρνησης με το νέο ενιαίο μισθολόγιο είναι μέσα από το νέο σύστημα αμοιβών να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αποτελεί το 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ειδικά μισθολόγια κατά κλάδο και κατάργηση των ειδικών επιδομάτων πλην οικογενειακού και θέσης. Παράλληλα, εξετάζεται το κίνητρο απόδοσης να αποδίδεται ως πριμ παραγωγικότητας ενώ στοχεύει το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2011.

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΤΖΙΑΜΠΑΟ


Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο. Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ.Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα...
Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε, από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θαυμάζει το λαό της Κίνας ο οποίος διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έδωσαν στον κόσμο αξίες που σήμερα, σε καιρό κρίσης, είναι απαραίτητες. Ο Γουέν Τζιαμπάο εξέφρασε ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και επεσήμανε, ότι η Ελλάδα και η Κίνα «είναι μαζί δυο χώρες σύγχρονες και αρχαίες και έχουν μια φιλική συνεργασία σπάνια για τις διεθνείς σχέσεις. Επειδή η συνεργασία είναι ισότιμη, είναι βιώσιμη», κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα στον Κινέζο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, του υπουργού Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη. Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη στενή συνεργασία, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση και θα απολαύσει ένα λαμπρό μέλλον.
Read more...

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΟ 2012"


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών το 2011, ούτε νέα μέτρα, δίνει εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ανισοτήτων σε μισθούς και συντάξεις...
Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, τονίζοντας ότι το μέρισμά της θα πάει σε αυτούς που έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες. Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα αμοιβών, με βάση τα προσόντα και την εφαρμογή κινήτρων για εξέλιξη και μεγαλύτερη απόδοση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει "παραμύθι για μικρά παιδιά" την πρόταση της Ν.Δ για μηδενισμό του ελλείματος μόνο με ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να σημειωθεί ότι αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους αύξησης των εσόδων, με άνοδο του ΦΠΑ από 11% σε 13% σε ορισμένα καταναλωτικά είδη, ενώ η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις αναμένεται να κυμανθεί από 4 έως 10%.

Read more...

ΡΕΚΟΡ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ


Ρεπορτάζ: Β.Γεωργάς-Δ.Καδδάς
(απο Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ρεκόρ ακρίβειας σε είδη βασικής διατροφής και προϊόντα προσωπικής υγιεινής καταγράφεται στην ελληνική αγορά, σε μία περίοδο που το εισόδημα του καταναλωτή συμπιέζεται δραματικά από τις μειώσεις αποδοχών και την οικονομική κρίση...
Ακραία παραδείγματα: Το μοσχάρι (σε τυποποιημένη συσκευασία) πωλείται στην Ελλάδα σε τιμή έως και κατά 211% υψηλότερη από ό,τι σε άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ συγκεκριμένο χαρτί κουζίνας, μαργαρίνη αλλά και σαμπουάν είναι ακριβότερα κατά 144%. Οπως φαίνεται, οι μεγάλες αλυσίδες «προσαρμόζονται» στην έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στα παράθυρα της φορολογικής νομοθεσίας για να πουλάνε στη χώρα μας ακριβότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τιμοληψίες έγιναν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. σε 72 είδη ευρείας κατανάλωσης που εμπορεύονται ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Δείχνουν ότι η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύει στην ελληνική αγορά: 19 προϊόντα διατίθενται στα ράφια στις πιο ακριβές τιμές μεταξύ των 6 χωρών που εξετάστηκαν, ακόμη 19 πωλούνται στην 2η υψηλότερη τιμή και 12 στην 3η πιο ακριβή. Φθηνή η Ελλάδα παραμένει μόνο στα οπωροκηπευτικά, στη ζάχαρη, στον καφέ και σε ελάχιστα τυποποιημένα προϊόντα.
Οι μεγάλες αποκλίσεις σε πολλά άλλα δεν δικαιολογούνται ούτε από το ύψος των ενοικίων ούτε από το εργατικό κόστος στην Ελλάδα που παραμένει χαμηλό, ούτε ακόμη από την αύξηση των φόρων αφού, ακόμη και αν αφαιρεθεί η επίπτωσή τους, η «ψαλίδα» παραμένει μεγάλη. Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για τις τιμές βασικών προϊόντων που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», καταδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνισμού στην Ελλάδα αλλά και το κενό εποπτείας της αγοράς.
Προβλήματα τα οποία συντηρούν την ακρίβεια είναι γνωστά στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας αγοράς, μεγάλες εστίες ακρίβειας εντοπίζονται στους δύο εξεταζόμενους κλάδους: τα είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής. *Είναι χαρακτηριστικό ότι παιδικό γάλα σε σκόνη το αγοράζουν οι οικογένειες έναντι 15,35 ευρώ στην Ελλάδα και μόλις 8,15 ευρώ στην Ισπανία. *Επώνυμη μαργαρίνη πωλείται εδώ έναντι 2,74 ευρώ και μόλις 1,28 ευρώ στη Σλοβενία. Γνωστά δημητριακά κοστίζουν 3,42 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 2,45 ευρώ στην Ισπανία ή 2,72 ευρώ στη Γερμανία. Πατατάκια διατίθενται έναντι 1,16 ευρώ στην Ελλάδα, μόλις 0,68 ευρώ στην Ισπανία και 0,98 ευρώ στην Κύπρο. Το ρύζι πωλείται στην Ελλάδα 2,14 ευρώ, ενώ στη Γαλλία 1,49 ευρώ και στη Γερμανία 1,89 ευρώ.
*Στα είδη προσωπικής υγιεινής εντυπωσιακά υψηλή είναι η τιμή πώλησης στις παιδικές πάνες. Το πακέτο συγκεκριμένης εταιρείας που πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά πωλείται στην Ελλάδα στα 19,22 ευρώ, έναντι μόλις 11,73 ευρώ στη Σλοβενία και 12,51 ευρώ στη Γερμανία (στις διαφορές των τιμών παίζουν ρόλο και οι φόροι που είναι πολύ πιο υψηλοί στην Ελλάδα, αλλά και πάλι οι αποκλίσεις είναι μεγάλες αφού προ φόρων το ίδιο προϊόν κοστίζει 15,88 ευρώ ενώ στη Γερμανία 10,52 ευρώ).
*Γνωστό σαμπουάν στην Ελλάδα πωλείται 5,3 ευρώ έναντι 3,87 ευρώ στην Ισπανία και 2,27 ευρώ στη Σλοβενία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχουν παραγγείλει από τον Ιούνιο και δεύτερη έρευνα, που αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές, που οδηγούν σε διαφορές τιμών από κράτος σε κράτος σε προϊόντα 40 συγκεκριμένων πολυεθνικών και άλλων επιχειρήσεων που εξάγουν στο εξωτερικό. Στόχος είναι να «τσιμπήσουν» περιπτώσεις στις οποίες να στοιχειοθετείται παραβίαση του ανταγωνισμού, ώστε η υπόθεση να σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για έρευνα σε βάθος, ή να υπάρξουν έστω ενδείξεις ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην εταιρεία για να «ρίξει» τις τιμές.
Πλέον, το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών βρίσκεται επί καθημερινής βάσης στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος υπό τον αρμόδιο υφυπουργό για το εμπόριο Ντίνο Ρόβλια. Να σημειωθεί ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική. Στέλνουν το προϊόν ή την πρώτη ύλη στη χώρα της Ε.Ε. με το πλέον ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Εν συνεχεία, μέσω της θυγατρικής αυτής το πουλά υπερτιμολογημένο στη θυγατρική της Ελλάδος για να γλιτώνει τον υψηλό ελληνικό φορολογικό συντελεστή.

Read more...

ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς το απόγευμα αναμένεται να τιμηθεί με το γερμανικό βραβείο «Κβαντρίγκα» («Quadriga»), για την προσπάθειά του «να αναδιαρθρώσει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και να αποτρέψει την πτώχευση του κράτους». Την προσφώνηση για την απονομή στον Γ. Παπανδρέου θα κάνει ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν...
Με το ίδιο βραβείο τιμάται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όπως αναφέρει η επιτροπή των βραβείων, ο πρωθυπουργός τιμάται στην κατηγορία "Δύναμη και Ειλικρίνεια". Με βραβείο "Κβαντρίγκα" τιμώνται επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο τελευταίος πρωθυπουργός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Λόταρ ντε Μεζιέρ, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο Δανο-ισλανδός καλλιτέχνης Ολαφούρ Ελίασον, καθώς και το ζευγάρι Άλμπρεχτ και Κριστίνα Χένινγκ για την κοινωνική τους δραστηριοποίηση υπέρ των φτωχών στο Νεπάλ.
Να σημειωθεί ότι τα βραβεία "Κβαντρίγκα" απονέμονται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου - εθνική εορτή ενοποίησης της Γερμανίας - σε πανηγυρική τελετή στο μέγαρο συναυλιών στη Ζεντάρμενμαρκτ του Βερολίνου. Φέτος, η Γερμανία γιορτάζει την 20ή επέτειο της ενοποίησής της και το μήνυμα των βραβείων είναι: "Μοιραζόμαστε αξίες - Γερμανία, Ευρώπη και ο κόσμος". Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί από το 2003 με βραβείο "Κβαντρίγκα" περιλαμβάνονται οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Βάτσλαβ Χάβελ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ταγίπ Ερντογάν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γκέρχαρτ Σρέντερ, αλλά και καλλιτέχνες όπως οι Πίτερ Γκάμπριελ, Μάριος-Μίλερ Βεστερχάγκεν κ.α. Το βραβείο φέρει το όνομα "Quadriga" από το τέθριππο άρμα που μεταφέρει τη θεά Νίκη στην πόλη του Βερολίνου και κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου,ως σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας. Τα τέσσερα άλογα της παράστασης συμβολίζουν τη φιλία, την ευφυία, τη χρηστή διοίκηση και το θάρρος.
Read more...

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΙΟΠΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
«Οι σύμβουλοι έχουν τις απόψεις τους, δεν αποφασίζουν για το χρέος της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.Το θέμα όμως είναι ότι οι δύο κορυφαίοι οικονομικοί...
σύμβουλοι του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν αντίθετες απόψεις για τον χρόνο και τον τρόπο που θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές και δεν διστάζουν να τις δημοσιοποιήσουν σε διεθνή φόρα. Ο κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, παρ΄ ότι στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζεται με την καχυποψία ότι επιχειρηματολογεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, στην πραγματικότητα εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης. Ο κ. Λ. Παπαδήμος, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι μια τέτοια συζήτηση,σε αυτό το μεταβατικό στάδιο όπου τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, θα λειτουργήσει υπονομευτικά για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των αγορών.Ο κ.Παπανδρέου επιχειρεί να διαλύσει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ωστόσο τίθεται το ερώτημα τι μηνύματα στέλνουν στους τραπεζίτες και στους επενδυτές οι συνεχιζόμενες αντιφατικές δηλώσεις για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. O Πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις και στις ομιλίες του επισημαίνει τη βούληση της κυβέρνησης να βγει σύντομα στις αγορές χωρίς να δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Εν ευθέτω χρόνω» είπε την περασμένη εβδομάδα και επανέλαβε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και υπονόησε ότι την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Αν ο κ. Παπανδρέου θεωρεί αναγκαίο να αποσαφηνίσει τη θέση του για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενδεχομένως θα έπρεπε να λύσει και τον γρίφο των συμβούλων του. Ποιος βγάζει τον σωστό χρησμό; Ο κ. Παπαδήμος που κάνει λόγο για τις ευνοϊκές προοπτικές του 2011 ή ο κ. Σκιόπα που προσπαθεί να στρώσει το χαλί για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων από τα τρία στα πέντε χρόνια, ενδεχομένως και παραπάνω; Το άρθρο του κ. Σκιόπα στους «Financial Τimes», το οποίο πυροδότησε τη συζήτηση, δημοσιεύθηκε λίγο μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, όπου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να πείσει σημαντικά οικονομικά φόρουμ και think tanks ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν βάλει την οικονομία της Ελλάδας στον σωστό δρόμο και ότι δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες για όσους επιχειρηματίες διαθέτουν ισχυρά ραντάρ για να τις εντοπίσουν εγκαίρως. Πώς θα εμπιστευθούν οι επενδυτές αυτοί- τίθεται το ερώτημα- τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όταν ο πιο γνωστός διεθνώς σύμβουλος του Πρωθυπουργού ομολογεί εμμέσως ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το ραντεβού με την τρόικα και τις αγορές στο τέλος του 2013; Στο άρθρο του, το οποίο υπογράφει με άλλους τρεις οικονο μολόγους, ο κ. Σκιόπα υποστηρίζει ότι η επιτυχής δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με υψηλά ελλείμματα να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους τους και την κρίση εμπιστοσύνης στην ΟΝΕ και στο ευρώ. Με άλλα λόγια, προτείνεται η επιμήκυνση προς τα πίσω του μέσου όρου ωρίμανσης του χρέους που θα πρέπει να αποδοθεί στον μηχανισμό στήριξης, επειδή τα σκληρά μέτρα που προϋποθέτει η εφαρμογή του οδηγούν σε ύφεση τις οικονομίες. Μολονότι το άρθρο δεν αναφέρεται ρητώς στην κατάσταση της Ελλάδας αλλά σε «χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία», η σύνδεση γίνεται αναπόφευκτα και έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και ο μηχανισμός στήριξης όλης της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Επιπλέον, ότι δεν μπορεί να εγείρονται θέματα τα οποία ενδεχομένως να ερμηνευθούν από τις αγορές ως ομολογία αδυναμίας της Ελλάδας. Η άλλη «σχολή», στην οποία ανήκει ο κ. Παπαδήμος, υποστηρίζει ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να πείσει τις αγορές ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή οικονομικά ύδατα. Μόνο στην περίπτωση που στο τέλος αυτής της προσπάθειας και έχοντας κάνει όλα όσα απαιτεί η τρόικα διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται και τα spreads δεν πέφτουν, τότε, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα είναι η κατάλληλη ώρα για να τεθούν ζητήματα μετατροπής των όρων της σύμβασης δανεισμού από την τρόικα. ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ Σε πρόσφατο άρθρο του στους «Financial Τimes» ο κ. Σκιόπα αναφέρει: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Η ευρωζώνη απαιτεί μακροχρόνιες λύσεις. Η σύμβαση περιορίζει τη χρησιμοποίησή του στα τρία χρόνια, αλλά το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι τα σοκ που προκαλούν οι αγορές αποτελούν συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ευρωζώνη ανεξαρτήτως από τη δημοσιονομική πειθαρχία του κάθε μέλους. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ακόμη και του ίδιου του ευρώ. (...) Η απόφαση να γίνει ο μηχανισμός μόνιμος δεν θα πρέπει να εξαιρέσει την πιθανότητα να μπορεί να χρεοκοπήσει μια χώρα της ευρωζώνης. Μια πειθαρχημένη διαδικασία για αναδιάρθρωση των χρεών είναι αναγκαία και θα πρέπει να συμφωνηθεί εκ παραλλήλου. Με την προϋπόθεση όμως ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν θα είναι προσωρινός και ότι θα ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ. (...) Οι αποφάσεις της ομάδας δράσης υπό τον Χέρμαν βαν Ρομπάι θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΟΝΕ και θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη μετατροπή του μηχανισμού στήριξης σε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό εργαλείο». Οι διαφορετικοί ρόλοι και η αναδιάρθρωση Παρ΄ ότι η πρόσληψη του κ.Σκιόπα δημοσιοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού,ο ρόλος του έκτοτε παραμένει αφανής. Ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν γνωρίζουν τις κινήσεις του και τις επαφές που πραγματοποιεί,καθώς οι συνεννοήσεις γίνονται απευθείας με τον Πρωθυπουργό.Ο κ.Σκιόπα,αν και έχει επιλέξει ως σύντροφο μια από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους της Ιταλίας, κρατά με αυστηρότητα τις αποστάσεις του από τον Τύπο και έτσι κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό κινείται με την αυτονομία που του δίνει το κύρος που διαθέτει στους οικονομικούς κύκλους και σε ποιο βαθμό ακολουθεί τις επιθυμίες του κ.Παπανδρέου. Να σημειωθεί πάντως ότι αντίστοιχες απόψεις με αυτές του κ. Σκιόπα εκφράζει και το ΙΟΒΕ, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει τρία σενάρια,εκ των οποίων αυτό που προβάλλεται ως πλέον ρεαλιστικό περιγράφει μια τέτοια δυναμική του χρέους που δεν θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές, οπότε «η πιθανότερη και λογικότερη έκβαση είναι η επέκταση των χρονικών ορίων των δανείων της τρόικας». Ο κ. Παπαδήμος από την άλλη πλευρά κινείται στο προσκήνιο με σαφή ρόλο.Θα διατηρήσει το γραφείο που διαθέτει ως πρώην διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί θα σχεδιάζει τους τρόπους με τους οποίους θα πείσει τις αγορές να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα.Θεωρεί καταστρεπτική ακόμη και τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση λειτουργούν υπονομευτικά σε ό,τι αφορά τον στόχο της χώρας για ταχεία αποδέσμευση από τον μηχανισμό στήριξης.Το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με οίκους αξιολόγησης,διεθνή funds και τράπεζες και θα τους αναλύσει τι προσπαθεί να πετύχει η Ελλάδα τα δύο ερχόμενα έτη.

Read more...

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ : ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
«ΥΠΑΡΧΕΙ ζημιά εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από τις ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία μπορεί και πρέπει να βρεθεί αρμοδίως και ειδικότερα με τον διορισμό πραγματογνωμόνων που θα εκτιμήσουν το ύψος της». Σε αυτή τη δήλωση-«βόμβα» προβαίνει στο «Βήμα» ο γενικός...
επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή την επιστολή Καραμανλή προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που επικαλείται παλιότερη εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΕ) για μη ύπαρξη ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, ο κ. Ρακιντζής προσθέτει επίσης ότι «πρέπει να ερευνηθεί και η αξία της εκμετάλλευσης της λίμνης που φέρεται να προσέφερε η μονή». Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται σε παλαιότερο έγγραφο της δικογραφίας, το οποίο αποδεικνύει ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ ετησίως, ποσόν που εκτιμήθηκε αρκετό για την αντιπαροχή των φιλέτων του Δημοσίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα έγγραφα-«φωτιά» εφοριώναπό την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα (ΔΟΥ Αρναίας)- τα οποία αποδεικνύουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ από την εκχώρηση μόνο τριών δημόσιων εκτάσεων στη μονή. Εγγραφο της αρμόδιας ΔΟΥ, που αφορά μόνο 8,5 χιλιάδες στρέμματα στην Ουρανούπολη, αποδεικνύει ότι η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε 207.480.379 ευρώ! Από την άλλη πλευρά, στη δικογραφία βρίσκονται και άλλα έγγραφα εφοριών που δείχνουν ότι με μεθοδεύσεις δηλώσεων σε άλλες ΔΟΥ ή ψευδείς δηλώσεις για την απόσταση εκτάσεων από τη θάλασσα, υποτιμολογούνταν εκτάσεις-«φιλέτα» που δόθηκαν στη μονή το 2007. Με τη δήλωση Ρακιντζή όμως τίθεται το θέμα της ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, όπως ήδη την έχουν διαπιστώσει με τα κατηγορητήρια τα οποία συνέταξαν πέντε εισαγγελείς οι οποίοι ερεύνησαν την υπόθεση (Σανιδάς, Σωτηροπούλου, Κολιούσης, Σπυροπούλου και Στραγάλης) αλλά και η ανακρίτρια κυρία ΕιρήνηΚαλού με τις κατηγορίες τις οποίες απηύθυνε σε βάρος των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή , κ. Ι. Αγγέλου. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ εξελισσόταν η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι (επί κυβέρνησης ΝΔ), ο κ. Ρακιντζής με επείγον έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομίας και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι στο σκάνδαλο «αναδεικνύεται η καθοριστική εμπλοκή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ)». Ο κ. Ρακιντζής επεσήμανε ότι οι εκτιμητές του ΣΟΕ υπολόγισαν την αξία της λίμνης Βιστωνίδας στα 63 εκατ. ευρώ, ενώ απαριθμούσε και την εκτίμηση ακινήτων και δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωνε δε ότι «οι γενόμενες εκτιμήσεις των προς ανταλλαγή ακινήτων είναι υποπολλαπλάσιες και της αντικειμενικής τους αξίας». Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις εξής: Επιφάνεια 3.331 στρεμμάτων στο Κάτω Σούλι της Αττικής, που ακόμη και η Εφορία εκτίμησε την αξία της σε 9.993.264 ευρώ έναντι 1.470.676 ευρώ, που την αποτίμησαν τα μέλη του ΣΟΕ! Αλλο ακίνητο στην Ουρανούπολη, έκτασης 8.608 στρεμμάτων, εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ σε 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 8.470.695 ευρώ! Το ολυμπιακό ακίνητο στο Μενίδι, αξίας 40 εκατ. ευρώ, που επίσης δόθηκε στη μονή, χωρίς εκτίμηση της πραγματικής του αξίας! Και όμως, ενώ με το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητούσε από το υπουργείο Οικονομίας να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό οι εκτιμητές έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, η περίφημη αποτίμηση δεν διατάχθηκε ποτέ, παρ΄ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε εδώ και έναν χρόνο! Στο αίτημα Ρακιντζή ανταποκρίθηκαν όμως κάποιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες εκτίμησαν σε εκατομμύρια ευρώ την αξία λίγων μόνο οικοπέδων από τα 230 που δόθηκαν ως αντιπαροχή στη μονή. Τα ποσά φέρνουν... ζάλη «Υιοθετούμε πλήρως τα κατηγορητήρια της ανακρίτριας κυρίας ΕιρήνηςΚαλού, για το θέμα της ζημιάς του Δημοσίου»είπε μιλώντας στο «Βήμα» μέλος της Προανακριτικής. «Εφόσον δόθηκε στη μονή περιουσία του Δημοσίου υπάρχει και ζημιά εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να προκύψει αν υπολογίσουμε την αντικειμενική, έστω, αξία των 230 ακινήτων με την αξία που τελικά αποτιμήθηκαν κατά την ανταλλαγή. Σας διαβεβαιώ ότι το νούμερο που θα προκύψειθα ζαλίσει και τον πλέον ευφάνταστο σεναριογράφο» σημείωσε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε δε για τις εκθέσεις των εκτιμητών του ΣΟΕ,τις οποίες επικαλέστηκε στην επιστολή του και ο πρώην πρωθυπουργός για να θεμελιώσει την άποψη ότι δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου,ότι «αποτελούν απλώς εκθέσεις εκτίμησης και όχι πορίσματα προσδιορισμού ζημιάς». Εγκυροι δικαστικοί κύκλοι διαπίστωναν επίσης ότι«μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν επίσης στο Δημόσιο, βρίσκεται “στον αέρα” και η έστω μικρότερης αξίας αντιπαροχή στα φιλέτα των εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν» . ΔΑΣΟΣ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ... ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ Σε έγγραφο της ΔΟΥ Αρναίας,εκτός από την έκταση αξίας 207 εκατ.ευρώ (το Δάσος Ουρανούπολης,που στα συμβόλαια εμφανίζεται ως οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο!),αναφέρονται και άλλες εκτάσεις παραθαλάσσιες, οι οποίες επίσης αποτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ! Για παράδειγμα,η αντικειμενική αξία δύο εκτάσεων στον κόλπο της Ιερισσού αποτιμάται σε 180.334.149 ευρώ! Οι εφοριακοί στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν και έρευνα αγοράς,χωρίζοντας την έκταση αγρών και παραθαλάσσιων κτημάτων σε δύο τμήματα.Επισημαίνεται έτσι σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων της Αττικής (8232/008) που αποστέλλεται στη ΔΟΥ Αρναίας ότι«υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εκτίμησης του ΣΟΕ και της αξίας που προσδιόρισε η ΔΟΥ». Από άλλο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας,του 2010,αποδεικνύεται ότι η περιοχή στο Κάτω Σούλι,που δόθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, δεν δηλώθηκε στην Εφορία Αγίου Στεφάνου όπου ανήκει,αλλά στη ΔΟΥ Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να μην ελεγχθεί η αξία της. O υπάλληλος της ΔΟΥ Αγ.Στεφάνου μάλιστα,ο οποίος κατηγορήθηκε διότι δεν εκτίμησε την έκταση που είχε υποτιμολογηθεί, απαλλάχθηκε διότι δεν ήλεγξε την αξία της έκτασης. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι αυτή ανερχόταν τελικά στο ποσό των 11.755.965 ευρώ,ενώ τελικά ανταλλάχθηκε με την τιμή που εκτίμησε ο ΣΟΕ,ήτοι 1.111.378 ευρώ! Από το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται και κάτι ακόμη: Οτι από έλεγχο που έγινε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, διαπιστώνεται ότι«ορισμένες εκτάσεις του ανταλλασσομένου ακινήτου πλησιάζουν στον αιγιαλό σε απόσταση μικρότερη από τη δηλωθείσα»κατά τη σύνταξη των συμβολαίων!

Read more...

ΨΑΛΙΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Στη σταδιακή ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να οδηγούν τα κυοφορούμενα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για το πεδίο ισχύος των τριών ειδών συλλογικών συμβάσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Ηδη οι συμβάσεις βρίσκονται...
υπό συνεχή αμφισβήτηση, με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, αμείβονται με 592 ευρώ ή το 84% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σήμερα φθάνει στα 740 ευρώ. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση ετοιμάζει υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων ή ακόμη και αυτής της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα μπορεί να ισχύσει μόνο υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με δεδομένα οικονομικά προβλήματα ή γεωγραφικών περιοχών με υψηλή ανεργία. «Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, θα πρέπει να παρέχεται μια ευελιξία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» δηλώνει σχετικά η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία επισημαίνει ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη ως το τέλος Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποφεύγεται η καταστρατήγηση του μέτρου από υγιείς επιχειρήσεις που θα επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή περιέχεται στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο. Η κυρία Κατσέλη διευκρινίζει ότι η τελική διατύπωση της ρύθμισης θα γίνει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους- με στόχο να διασφαλισθούν οι εργαζόμενοι από περιπτώσεις στρεβλής εφαρμογής του μέτρου. Δηλαδή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα επικαλεστούν πρόβλημα, χωρίς πραγματικά να υπάρχει, με στόχο να μειώσουν το κόστος τους. Η υπουργός σε κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι χρειάζεται προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων. Παρά ταύτα οι παρεμβάσεις αυτές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και στο πεδίο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται «για την αρχή του “ξηλώματος του πουλόβερ”. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ανατροπές στο καθεστώς των συμβάσεων, με υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων στις εξής περιπτώσεις: 1 Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους μπορούν να εφαρμόσουν συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές από τις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις. Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν από το ενδεχόμενο καταστρατήγησης του μέτρου από υγιείς επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει η επιχείρηση να επικαλεσθεί συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και στη συνέχεια να υπογράψει σύμβαση με το οικείο σωματείο, η οποία θα έχει υποδεέστερο οικονομικό περιεχόμενο από την κλαδική ή ακόμη και την εθνική γενική σύμβαση της ΓΣΕΕ. 2 Σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή ανεργία ή κλάδους παραγωγής με προβλήματα θα μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό ανεργίας θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο- ίσως το διπλάσιο του γενικού ορίου της χώρας. Πρόκειται για ένα αντίστοιχο μέτρο που είχε ισχύσει χωρίς επιτυχία στο παρελθόν με τα λεγόμενα «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης».

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


Τα σημειώματα της περαίωσης θα αρχίσουν να λαμβάνουν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός οι περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να κλείσουν -εφόσον το επιθυμούν- τις φορολογικές τους εκκρεμότητες της δεκαετίας 2000 - 2009, με όσους...
υπαχθούν να μην έχουν υποχρέωση διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων που αφορούν τις περαιωθείσες χρήσεις μόνο μέχρι και το 2005. Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποστολή των εκκαθαριστικών καθώς προσδοκά έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από την περαίωση, εκ των οποίων μάλιστα τα 500 έως 600 εκατ. ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει εντός του 2010 προκειμένου να περιορίσει μέρος της απόκλισης που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων. Την ίδια ώρα, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, για να υποβάλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ εφόσον επιθυμούν να τα ρυθμίσουν με σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, αλλά και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ακόμη και σε 45 δόσεις.

Read more...

"ΑΥΤΟΨΙΑ" ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ COSCO


Τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογο του Ουέν Τζιαμπάο, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της Κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε στον...
χαιρετισμό του ότι η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει πολλαπλή σημασία. Επεσήμανε ακόμη ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του ειδικού ταμείου ανάπτυξης των Ελλήνων εφοπλιστών το οποίο θα βοηθάει στην ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα. Είπε ακόμη ότι με την παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ενισχύεται η στρατηγική θέση των δύο χωρών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας. Ο κ. Τζιαμπάο, τόνισε ότι η Κίνα θα ενισχύσει το ειδικό ταμείο με 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου. Ο πρόεδρος του ομίλου της COSCO, Γουει Τζιαν Φού, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρίας για το λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι μέχρι το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια. Τους δύο πρωθυπουργούς που έφθασαν στο σταθμό εν πλω συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της κινεζικής αποστολής.
Read more...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ


Ικανοποιημένος από την διήμερη περιοδεία του στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη με την στήριξη της ΝΔ και σημερινό νομάρχη Κοζάνης, Γιώργο Δακή. Η ικανοποίηση του, όπως είπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί την περιοχή, να συνομιλήσει με τον κόσμο και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του...
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι τα στελέχη της ΝΔ αντιλαμβάνονται την κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν θέλουν να τους θυμίζουν τις εποχές που η «ξύλινη γλώσσα» ήταν καθημερινότητα. Δεν μιλάνε με στρογγυλεμένη γλώσσα, μιλάνε με «γωνίες» και λένε την αλήθεια στο λαό επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη και των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο. Συναντήθηκε, επίσης, με κατοίκους του δήμου Βελβενδού Κοζάνης οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνένωση του δήμου τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνονται δια της βίας οι συνενώσεις και για αυτό στη Βουλή είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «υψηλού τύπου κομματική κοπτοραπτική» όταν συζητούσαν τον Καλλικράτη.
Read more...