Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

«Ντρίμπλα» του ΥΠΟΙΚ στην Τρόικα με εσωτερικό δανεισμό Ποιοι κρατικοί φορείς «κρύβουν» 4 δισ. ρευστό


Ποιοι κρατικοί φορείς «κρύβουν» 4 δισ. ρευστό

«Διάσπαρτα» πλεονάσματα σε Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και στον Ειδικό Λογαριασμό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Δείτε φορείς και ποσά

Να «στραγγίξει» τη ρευστότητα από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την προσεχή διετία τουλάχιστον, ώστε να αντιμετωπίσει  τις πιέσεις της Τρόικα για νέα μέτρα.

Στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων αυτών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από τους 1.506 φορείς γενικής κυβέρνησης, το 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα 4,147 δισ. ευρώ. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν πλεόνασμα 2,518 δισ. ευρώ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία είχαν περίσσευμα 1,409 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ 235 εκατομμύρια.

Από τον «κουμπαρά» αυτό, ο ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ ετησίως, αφήνοντας στους φορείς και 1.000.000.000 ευρώ, για να «πορεύονται».

Από τις εκατοντάδες των μικρών και μεγάλων φορέων, όπου «κρύβονταν» διάσπαρτα τα πλεονάσματα αυτά, ξεχωρίζουν -ενδεικτικά- φορείς, όπως:

- Το Πράσινο Ταμείο με πλεόνασμα 365 εκατ. ευρώ για το 2013

- Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με 14,5 εκατ. ευρώ

- Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) με 4,5 εκατ. ευρώ

- Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με 500 εκατ. ευρώ.

- Ο Ειδικός Λογαριασμός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με 13 εκατ. ευρώ.

Αν και πρόκειται εμμέσως για εσωτερικό δανεισμό μεταξύ στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί η Τρόικα να έχει επιβάλει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος του Κράτους τα χρέη του ΟΣΕ και άλλων φορέων και οργανισμών, αλλά να μην δεχτεί ότι τα διαθέσιμα από φορείς που έχουν πλεονάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου».
protothema.gr

Read more...

Παραπομπή του Γιανουκόβιτς στη Χάγη...


... ψήφισε η ουκρανική βουλή...
Την παραπομπή του καθαιρεθέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις...
δολοφονίες διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας - αντικυβερνητικών στο Κίεβο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη...

Read more...

Το αφεντικό της Σαχτάρ "καθάρισε" τον Γιανουκόβιτς...


Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Ντόνετσκ, Ρινάτ Αχμέτοφ είναι ο ένας από τους δύο ολιγάρχες που σύμφωνα με ...
το Spiegel πλούτισε λόγω του προέδρου της Ουκρανίας αλλά και αυτός που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του.

Τη στιγμή που η εμπόλεμη κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η βουλή γνώριζε πως έπρεπε να δοθεί εκ των έσω η λύση στο πρόβλημα, αποσύροντας τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου, όπως αναφέρει το Spiegel σε σχετικό δημοσίευμα. Και για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να πείσουν δύο ανθρώπους που ελέγχουν το μισό κόμμα του Γιανουκόβιτς: τον Ρινάτ Αχμέτοφ και τον Ντμίτρι Φίρτας. Τους δύο δισεκατομμυριούχους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.

«Ήξεραν ότι αν ο Γιανουκόβιτς έπεφτε, εκείνοι θα ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Για αυτό έκαναν ότι μπορούσαν για να εμποδίσουν τις δραστικές λύσεις που ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας» λέει ο Βαντίμ Καράσεφ, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο. «Αν ο Γιανουκόβτις επέλεγε τη βία ως λύση στην κρίση, θα έχαναν και οι ίδιοι μαζί με εκείνον. Θα ακολουθούσε ότι έγινε έπειτα από την Πορτοκαλί Επανάσταση: θα την πλήρωναν οι πλούσιοι. Ομως όλη η ουκρανική πολιτική βασίζεται πάνω τους. Και οι άνθρωποι που έγιναν πλούσιοι χάρη στον Γιανουκόβιτς ήθελαν εγγυήσεις για την περιουσία τους» συμπληρώνει ο Καράσεφ...
pamesports.gr

Read more...

Μείωση 15% στο φυσικό αέριο...


Το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για αναδρομική μείωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου από...
τους Ρώσους, ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα.

Η νέα τιμή εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 393-395 δολάρια ανά 1.000 κυβικά και θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις τόσο για τους οικιακούς, όσο και για τους επαγγελματικούς καταναλωτές...
efsyn.gr

Read more...

Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ


Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ
Από την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, απλά και άμεσα:

  • Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
  • Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
  • Πιστοποιητικά Δημοτολογίου
  • Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
  • Βεβαίωση γέννησης
  • Βεβαίωση ιθαγένειας
  • Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
  • Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το e-παράβολο, καθώς και πιστοποιητικά στρατολογίας.

Επιπλέον, η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου δίνει από σήμερα τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν βασικές υπηρεσίες με μία μόνο αίτηση, με μία μόνο επίσκεψη, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Παρόντες στην παρουσίαση των νέων υπηρεσιών των ΚΕΠ ήταν επίσης η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος, μετά από πρόσκληση της ηγεσία τους υπουργείου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαλύθηκε πριν συγκροτηθεί η Ελιά Τα σπάσανε ΠΑΣΟΚ και «58», στο κενό το ευρωψηφοδέλτιο


Τα σπάσανε ΠΑΣΟΚ και «58», στο κενό το ευρωψηφοδέλτιο
Από την πρώτη δημόσια εκδήλωση των «58» στο θέατρο Ακροπόλ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε διαζύγιο προχώρουν ΠΑΣΟΚ και «58». Την σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο Γιάννης Βούλγαρης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Τρίτη.

Οι «58» δεν θα πάρουν μέρος στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς και στην οργανωτική επιτροπή, αλλά θα συμμετέχουν μόνο ως παρατηρητές.

Αφορμή για τη ρήξη στάθηκαν οι ενστάσεις της πρωτοβουλίας των «58» για τη μορφή του ευρωψηφοδελτίου.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα «βόμβα» Σταθάκης: Θα διατηρήσει τους φορολογικούς συντελεστές ο ΣΥΡΙΖΑ


Γιώργος Σταθάκης
Γιώργος Σταθάκης

Θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα αν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές θα διατηρηθούν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του στο σταθμό Βήμα FM.

Εξάλλου, αν ισχύσει η σημερινή φορολογία «και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ακολουθούμενη σημερινή πολιτική επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι υπερφορολογούνται, σημειώνοντας ότι «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κατ’ αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με το ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται».

Αντιθέτως, σημείωσε, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.
protothema.gr

Read more...

Νέα ένταση και αποκαλύψεις στη δίκη Παπαγεωργόπουλου...
Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η 13η μέρα της δίκης, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική αγωγή προσκόμισε...
στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση, έγγραφες αναφορές υπαλλήλων του δήμου, σύμφωνα με τις οποίες, ο εκ των κατηγορουμένων πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας Γιώργος Γκαϊδατζής, επιχείρησε προ εβδομάδας να αποσπάσει φακέλους από το δημοτικό αρχείο.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Νάιντου, ο οποίος ζήτησε να διωχθεί αυτεπαγγέλτως ο κατηγορούμενος για απόπειρα υπεξαγωγής δημοσίων εγγράφων.

Όπως αποκάλυψε η πολιτική αγωγή, οι δημοτικοί υπάλληλοι τον συνέλαβαν επ' αυτοφώρω να κουβαλάει, κάτω από το μπουφάν του, τρεις φακέλους που αφορούσαν την παράδοση- παραλαβή της ταμειακής υπηρεσίας, για το έτος 2007.

Οι ίδιοι υπάλληλοι, όπως τόνισαν, βρέθηκαν στο αρχείο, αναζητώντας έγγραφα για λογαριασμός της πολιτικής αγωγής και για τις ανάγκες της εν εξελίξει δίκης.

Ο κατηγορούμενος, που βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής αργίας, φέρεται, κατά τις αναφορές, να παρακάλεσε -εκλιπαρώντας- τους πρώην συναδέλφους του να μην δώσουν συνέχεια στην υπόθεση, κάτι που βρήκε κατηγορηματικά αντίθετους τους τελευταίους.

Σύμφωνα δε, με όσα έγιναν γνωστά, ακολούθησε λογομαχία, ενώ το περιστατικό έλαβε τέλος, όταν οι υπάλληλοι κατάφεραν να αποσπάσουν τους εν λόγω φακέλους.

Ο κ. Γκαϊδατζής, κληθείς να σχολιάσει το συμβάν, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μετέβη στο δημοτικό αρχείο, αναζητώντας έγγραφα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Είχα ενημερώσει την προϊσταμένη. Δεν μου είπε κάτι. Ήταν η πολλοστή φορά που κατέβηκα. Από τον Σεπτέμβριο έχω πάρει πολλά χαρτιά με παρόμοιο τρόπο» τόνισε, ενώ οι συνήγοροί του, έκαναν λόγο για επιλεκτική ροή εγγράφων από την πολιτική αγωγή.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διωχθεί ο κατηγορούμενος, επειδή όμως έχει παρέλθει το αυτόφωρο, πρότεινε να κινηθεί η διαδικασία μετά το πέρας της δίκης.

Στο μεταξύ, η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με την εξέταση της πρώην προϊσταμένης του τμήματος εξόδων του δήμου Αγοραστής Μόσχογλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Η Βουλή ξόδεψε 100.000 ευρώ για τον έλεγχο του πόθεν έσχες...
Περίπου 100.000 ευρώ κόστισε στη
Βουλή, ο έλεγχος του πόθεν έσχες. Το ποσό δόθηκε σε τρεις εταιρείες, οι οποίες...
βοήθησαν το έργο της αρμόδιας επιτροπής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τρεις αποφάσεις που αναρτήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην ιστοσελίδα της Διαφάνειας, η Βουλή ενέκρινε τη δαπάνη 99.147 ευρώ για το θέμα, όπως αναφέρει η «Δημοκρατία». Το ποσό αφορά την εξόφληση τριών εταιρειών ορκωτών λογιστών, για «υποβοήθηση έργου» της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής. Ο έλεγχος αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων για το 2011 και τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων το 2012.

  iefimerida.g

Read more...

Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» τον Ερντογάν...


 
ΒΙΝΤΕΟ...
Πολιτικό «σεισμό» προκαλεί στην Τουρκία η δημοσιοποίηση στο YouTube, υποκλαπέντων τηλεφωνικών συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γιο του Μπιλάλ. Στο ηχητικό, που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, φέρεται να ακούγεται ο Τούρκος πρωθυπουργός να ζητά από τον γιο του να...
  απομακρύνει τεράστια χρηματικά ποσά από το σπίτι του και σπίτια συγγενών τους.

Η υποκλαπείσα συνομιλία φέρεται να έχει διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών, με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ακούγεται να ενημερώνει το γιο του για τις συλλήψεις και εν συνεχεία τον ρωτά για το ύψος του ποσού που είχε στο σπίτι του. Ο Μπιλάλ του απαντά ότι έχει τα λεφτά που του έδωσε εκείνος και τότε ο Ερντογάν του ζητά να τα απομακρύνει. Μάλιστα, για το λόγο αυτό του λέει ότι θα στείλει στο σπίτι του και την κόρη του και αδελφή του Μπιλάλ, Σουμεγέ. Επίσης, τον συμβουλεύει η απομάκρυνση των χρημάτων να γίνει νύχτα, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους αναφέρεται ότι πρέπει να απομακρυνθούν χρήματα από πέντε συγγενικά σπίτια.

Πατέρας και γιος, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, κάνουν λόγο για ποσό που το συνολικό του ύψος ανέρχεται σε ένα δισ. δολάρια, ενώ φαίνονται να προβληματίζονται για 30 εκατ. σε ευρώ που δεν έχουν που να τα πάνε.Τα μεγάλα τουρκικά μέσα αποφεύγουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να κάνουν αναφορά στο επίμαχο υλικό που διέρρευσε με τις συνομιλίες και ο θόρυβος γίνεται -κυρίως- μέσα από τα social media.

Πάντως, σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προϊόν ενός ανήθικου μοντάζ, και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.

Read more...

Μπακογιάννη: Δε στοχεύω στο Ευρωκοινοβούλιο...Αν και ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές δεν περιλαμβάνονται στους στόχους της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως...
δεν θα αρνηθεί να δώσει τη μάχη εφόσον διατυπωθεί σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό. Η βουλευτής της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου για τις αυτοδιοικητικές ή τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα για την αναμέτρηση στο δήμο Αθηναίων, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε στο Mega ότι δεν είναι ευχάριστο για τη ΝΔ να διεκδικούν το Δήμο δύο βουλευτές της ενώ σημείωσε ότι τόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι άνθρωποι που την έχουν στηρίξει στις επιλογές της.

Για το Γιώργο Καμίνη είπε ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά αναγνώρισε τη σοβαρή προσπάθεια που κατέβαλλε για να ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού...
enet.gr

Read more...

ΕΠΟ: "Θα απαντήσουμε στον Κούγια δικαστικώς"...Κούγιας: Αποσύρεται η Παναχαϊκή από το πρωτάθλημα"...

Άμεση απάντηση από την ΕΠΟ στην ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για απόσυρση της Παναχαϊκής από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Η ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τονίζει πως...
εμπιστεύεται πλήρως όλα τα μέλη της και παράλληλα καλεί την Δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εκδηλώσεις βίας.

Αναλυτικά:

«Η ΕΠΟ δεν είναι διατεθειμένη και δεν πρόκειται να ακολουθήσει κανέναν Κούγια και τις σχεδιασμένες και αποφασισμένες, πριν από την έναρξη του αγώνα της ομάδας του, δηλώσεις, αλλά ούτε και να γίνει μέρος των κατασκευασμένων θεατρινισμών του.

Η ΕΠΟ εμπιστεύεται πλήρως όλα τα στελέχη της, μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και υπαλλήλους της, την ηθική τους υπόσταση και την καθημερινή τους προσπάθεια για την ισότιμη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανονισμών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καλεί την αδέσμευτη ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, να συνδράμει με τις δυνάμεις της στην προστασία των ανθρώπων της Ομοσπονδίας από πιθανές εις βάρος τους εκδηλώσεις βίας.

Η ΕΠΟ και τα στελέχη της θα απαντήσουν στον κάθε Κούγια, όπως του αρμόζει και εκεί που πρέπει: στα δικαστήρια και ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, όπου και θα κληθεί να αποδείξει τις ψευδείς και συκοφαντικές επινοήσεις του».Διαβάστε την ανακοίνωση της Παναχαϊκήςεδώ..
sport-fm.gr

Read more...

Πώς μπορούμε να ενημερωθούμε για τους συμβεβλημένους γιατρούς μετά το λουκέτοΣτα Δημαρχεία αναρτώνται οι κατάλογοι των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Στα δημαρχεία της χώρας θα αναρτηθούν οι κατάλογοι με τους συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε δήμου προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά την αναστολή λειτουργίας των πολυιατρείων του Οργανισμού.
Τα στοιχεία των 5.000 συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
Επίσης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει άμεσα η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου με επιπλέον αρμοδιότητες την έγκριση μετάβασης για νοσηλεία στο εξωτερικό έτσι ώστε, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ευαίσθητη και κρίσιμη αυτή διαδικασία, χωρίς ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Στο ίδιο πλαίσιο συστήνονται επιτροπές εξωσωματικής, φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους ειδικών θεραπειών αλλά και οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, ώστε να εξεταστούν όλα τα περιστατικά που αφορούν κατ΄ αντιστοιχία εξωσωματικές, φάρμακα υψηλού κόστους αλλά και αναρρωτικές άδειες.
Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στην τοποθέτηση ελεγκτών γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις ιδιωτικές κλινικές.
http://news247.gr/

Read more...

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΣΑ


ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιοτου Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήναςτο οποίο εκλέχθηκε από τις κάλπες που ψήφισαν χιλιάδες Δικηγόροι στην Αθήνα. 5 θέσεις καταλαμβάνουν γυναίκες...
Δικηγόροι. Την επόμενη εβδομάδα οι Δικηγόροι καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους...


ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                   Κοινωνία των Δικηγόρων

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ)                    Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                      Κοινωνία των Δικηγόρων

ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ                                Αγωνιστική Συσπείρωση

ΒΕΡΒΕΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                         Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

ΒΡΑΧΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                         Ενωμένοι Δικηγόροι

ΓΑΛΕΤΣΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                               Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΓΟΥΝΑΡΗ-ΧΑΤΖΗΣΑΡΑΝΤΟΥ ΜΑΡΙΝΕΤΤΑ      Ενωμένοι Δικηγόροι

ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ-ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ           Κοινωνία των Δικηγόρων

ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ                               Σύγχρονη Δικηγορία

ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ                                     Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                     Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                    Ανεξάρτητη Πρόταση

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                          Σύγχρονη Δικηγορία

ΚΟΥΤΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                             Κοινωνία των Δικηγόρων

ΚΩΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ                                                       Κοινωνία των Δικηγόρων

ΜΠΕΛΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                     Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση

ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                       Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                   Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                 Κοινωνία των Δικηγόρων

ΠΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                          Ανεξάρτητη Πρόταση

ΡΑΝΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                                              Κοινωνία των Δικηγόρων

ΤΣΑΓΚΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                                  Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                  Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_328.html

Read more...

Ραντεβού με την ιστορία και τη Μ.Γιουνάιτεντ έχει ο Ολυμπιακός


Ραντεβού με την ιστορία και τη Μ.Γιουνάιτεντ έχει ο Ολυμπιακός

Αθήνα
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21:45, NovaSports2) στο κατάμεστο «Γ.Καραϊσκάκης» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για την φάση των «16» του Champions league και έχει ως μοναδικό στόχο να κάνει το πρώτο βήμα για την υπέρβαση και την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Βέβαια, οι Μπέμπηδες παραμένουν το φαβορί, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, ωστόσο οι Ερυθρόλευκοι έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία έχοντας απέναντί τους μια τεράστια πρόκληση.

Ο Μίτσελ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα πως «ότι δεν απαγορεύεται να το πετύχουμε», και προετοιμάζει την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ρομπέρτο, έχοντας μπροστά του (από αριστερά) τον Χολέμπας, τον Μαρκάνο, τον Μανωλά και τον Σαλίνο.

Αμυντικά χαφ αναμένεται να αγωνιστούν οι Εντινγκά και Μανιάτης, με τον Κάμπελ (δεξιά) και τον Πέρες (ή τον Φουστέρ) αριστερά. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Ολαϊτάν, έχοντας πίσω του τον Τσόρι Ντομίνγκεζ.

Την αποστολή του Ολυμπιακού συμπληρώνουν οι Μέγιερι, Παπαδόπουλος, Μπονγκ, Σάμαρης, Μασάντο, Βαλντές και Βέργος.

Με το ίδιο σύστημα αναμένεται να παραταχθεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την εστία των Μπέμπηδων θα υπερασπιστεί ο Ντε Χέα, με τους (από δεξιά) Σμόλινγκ, Βίντιτς, Φέρντιναντ και Εβρά να αποτελούν την αμυντική τετράδα.

Αμυντικοί μέσοι θα παίξουν οι Φλέτσερ και Κάρικ, με τον Βαλέντσια και τον Καγκάβα (ή Γιάνγκ) στα πλάγια. Τέλος, ο Ρούνι θα βρίσκεται πίσω από τον... φουνταριστό Φαν Πέρσι. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Λίντεγκααρντ, Ράφαελ, Μπίτνερ, Γκιγκς, Νάνι, Γιανουζάι, Κλέβερλι, Φελαϊνί, Γουέλμπεκ και Ερνάντες.

Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Ιταλός Τζιανλούκα Ρόκι μαζί βοηθούς τους συμπατριώτες του Ντι Λιμπερατόρες, Καριολάτο (πλάγιοι) και Ματζιολέρι, Βαλέρι (δίπλα στις εστίες).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επικρίσεις κατά του οικονομικού επιτελείου Νέα φορολογική περαίωση ζητά το ΕΒΕΑ από τον πρωθυπουργό


Νέα φορολογική περαίωση ζητά το ΕΒΕΑ από τον πρωθυπουργό
O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνος Μίχαλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Την προχειρότητα και τη στυγνή εισπρακτική λογική που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικνύεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη σύνταξη και προώθηση μείζονος σημασίας νομοθετημάτων επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα, Τρίτη, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία των 900.000 επιχειρήσεων που εκπροσωπεί για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το οικονομικό επιτελείο «χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, με καθαρά εισπρακτική λογική και χωρίς αναπτυξιακή διάσταση ή ακόμη και με προχειρότητα, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται».

Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ σημειώνει πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που είναι σε ισχύ μόλις ένα χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 70 αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ τονίζει πως τείνει να παγιωθεί η τακτική των τροποποιήσεων πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων με προσωπικές παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Σαμαρά προς διόρθωση των λανθασμένων και πολλές φορές άδικων και αναποτελεσματικών διατάξεων που περιέχουν.

«Δεν είναι δυνατόν, κύριε πρόεδρε, να επαφίεται η λειτουργία του κράτους μόνο στις δικές σας προσωπικές παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των λανθασμένων επιλογών των ηγεσιών των υπουργείων», τονίζεται στην επιστολή και κατατίθεται πρόταση για άμεση δημιουργία εθνικής επιτροπής ειδικών και τεχνοκρατών, για την σύνταξη ενός νέου «ελληνικού» φορολογικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό το ΕΒΕΑ καταθέτει τις εξής προτάσεις:

-Να θεσπισθεί διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων, όχι με τρόπο χαριστικό, τουλάχιστον του κεφαλαίου, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες που να καλύπτουν το συμφέρον του κράτους αλλά και να παρέχουν κίνητρα στον φορολογούμενο.

-Δεν θα πρέπει να φορολογείται η διαφορά μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων και των τεκμαρτών εισοδημάτων των φορολογουμένων, όταν η διαφορά αυτή οφείλεται σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων με ευθύνη της πολιτείας και όχι σε αύξηση της περιουσίας με ευθύνη του φορολογούμενου.

-Απαιτείται άμεση τροποποίηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογική κατοικία. Το κριτήριο που αναφέρει ότι αν οι στρατηγικές αποφάσεις μιας θυγατρικής ενός πολυεθνικού Ομίλου λαμβάνονται στην Ελλάδα, αυτό καθιστά αυτόματα όλες τις αλλοδαπές εταιρίες του Ομίλου ελληνικές και δημιουργεί τον προβληματισμό για το αν θα πρέπει τα κεντρικά ενός Ομίλου να βρίσκονται στην Ελλάδα.

-Είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των άρθρων που περιορίζουν στο ελάχιστο την αναγνώριση και έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων για τόκους.

-Η μη αναγνώριση του δικαιώματος αφαίρεσης άλλων πραγματικών δαπανών, όπως για παράδειγμα η καταβολή των έκτακτων εισφορών δημιουργεί πλασματικά φορολογικά κέρδη και επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον μη οφειλόμενους φόρους

-Στο θέμα των επισφαλών απαιτήσεων η γενική αναφορά ότι για να εκπέσουν τα ποσά των προβλέψεων απαιτείται «να έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης» , θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και κυρίως για να μην υπάρχει δυνατότητα «παρερμηνείας».

-Είναι αναγκαίο να εκλογικευτούν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, έτσι ώστε να προστατευτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και ιδιαίτερα οι άνεργοι, ανεξάρτητα αν δικαιούνται ή όχι βοηθήματος ανεργίας.

- Θα πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Θέλω να με κρίνει η κοινωνία» Γ.Σγουρός: Ενδιαφέρομαι να συνεχίσω το έργο μου στην Αττική


Γ.Σγουρός: Ενδιαφέρομαι να συνεχίσω το έργο μου στην Αττική
Στην περιφέρεια Αττικής έχει φασίνα, δεν έχει σαλόνια και καφέδες, τόνισε ο Γιάννης Σγουρός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πλεόνασμα 313.913.702 ευρώ παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει το έργο του.

«Το πλεόνασμα αυτό το πετύχαμε με περικοπές 67%» είπε στον Βήμα 99,5 ο κ. Σγουρός, τονίζοντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «δεν έχει σαλόνια και καφέδες, αλλά φασίνα και σκληρή δουλειά».

«Ενδιαφέρομαι να συνεχίσω το έργο μου» δήλωσε και επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να τον στηρίξουν τα κόμματα, αλλά η κοινωνία.

«Θέλω να με κρίνει η κοινωνία, όπως ζητούσα και στις προηγούμενες θητείες. Δεν έχω κομματικές περγαμηνές. Λειτούργησα πάνω από το τραπέζι και άφησα απ' έξω τις κομματικές ταυτότητες» τόνισε ο κ. Σγουρός.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκφράζονται, όπως είπε, με σεβασμό προς το πρόσωπό του, ενώ τάχθηκε και υπέρ του ασυμβίβαστου.

Ερωτώμενος για την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Σγουρός είπε: «Είναι ένας νέος άνθρωπος και θα γίνει μια σπουδαία αντιπαράθεση».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προτείνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο Η τρόικα έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια, λέει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου


Η τρόικα έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια, λέει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
Τα πορίσματα και οι συστάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα πρέπει θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαρτίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος εργασίας της τρόικας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία καταλήγει έκθεση της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.
Η αρμόδια επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ενέκρινε με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές την έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της τρόικας που συνέταξαν οι ευρωβουλευτές.
Η τελική έγκρισή της θα γίνει από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Μάρτιο.
Με την έκθεση οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας. Θεωρούν, ωστόσο, «λυπηρό» το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο των δυσμενών επιπτώσεων της τρόικας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της τρόικας.
Τα πορίσματα της έκθεσης επικεντρώνονται στα εσωτερικά προβλήματα της τρόικας. «Τα τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα της τρόικας είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στην απουσία του κατάλληλου ελέγχου και της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας στο σύνολό της» λέει το κείμενο.
Τα εθνικά κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα. «Όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, τα εθνικά κοινοβούλια βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών». Το κείμενο προσθέτει ότι θα πρέπει να θεσπιστούν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση του κατάλληλου δημοκρατικού ελέγχου των εκάστοτε μέτρων.
Κριτική δέχεται η τρόικα και για το γεγονός ότι υιοθέτησε την ίδια προσέγγιση προς όλες τις χώρες με πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να λάβει δεόντως υπόψη της τις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα.
Τα μέλη του Κοινοβουλίου άσκησαν επίσης κριτική στην τρόικα για την αποτυχία της να προβεί σε διόρθωση των συστάσεών της, όταν αυτές αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές ή βασισμένες σε λανθασμένες υποθέσεις, όπως στην περίπτωση που οι προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη δεν υλοποιήθηκαν και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές αποδείχθηκαν μεγαλύτεροι από τους αναμενόμενους.
Ασκείται επίσης κριτική στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της δομής της Ευρωομάδας, καθώς απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας.
Η Ευρωομάδα καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διάσωσης, καθώς αυτή είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή και τους όρους παροχής της βοήθειας.
Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Η έκθεση τάσσεται υπέρ της θέσπισης σαφών, διαφανών και δεσμευτικών κανόνων που θα διέπουν τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης των θεσμικών οργάνων της τρόικας, καθώς και την κατανομή των καθηκόντων τους. Όπως αναφέρεται, τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βασίστηκαν σε λανθασμένες υποθέσεις, ενώ τα μνημόνια συμφωνίας που στηρίζουν όλα τα προγράμματα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές και να μην θυσιάζονται «όπως συμβαίνει συχνά».
Επιπλέον, τονίζεται πως η κάθε χώρα που υπάγεται σε πρόγραμμα θα πρέπει να επωφελείται από μια «ομάδα δράσης για την ανάπτυξη», προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού θα συνοδεύονται από μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη. Απαραίτητη θεωρούν οι ευρωβουλευτές τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διασφαλίζεται η απαραίτητη λογοδοσία και υπευθυνότητα.
Η έκθεση τονίζει πως μεσοπρόθεσμα το θεσμικό πλαίσιο της τρόικας είναι το πρώτο που χρήζει μεταρρύθμισης. Η έκθεση συνιστά μια ριζική επανεξέταση του πλαισίου αυτού, με συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο «εάν είναι απολύτως απαραίτητο», με παρουσία της ΕΚΤ μόνο ως «σιωπηλού παρατηρητή» και την αντικατάσταση του ρόλου της Επιτροπής με ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Η πρόταση για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να κατατεθεί από την Επιτροπή μέχρι το τέλος του 2014.
Τα πορίσματα και οι συστάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα πρέπει θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Μαρτίου, μαζί με τα πορίσματα παράλληλης έκθεσης που συνέταξε και ενέκρινε ήδη η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιχορήγηση 14 εκατ. ευρώ κατά την εκκαθάριση Τροπολογία για τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ


Τροπολογία για τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κατατέθηκαν με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που κατοικούν στη χώρα μας.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι η ΕΛΒΟ θα επιχορηγείται από το ελληνικό Δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, προκειμένου να συνεχισθεί η παραγωγική διαδικασία που κυρίως αφορά την ολοκλήρωση των παραγγελιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η δαπάνη επιχορήγησης, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 14 εκατ. ευρώ και προσδοκάται να αντισταθμισθεί πλήρως από το αντίτιμο του πλειστηριασμού της ΕΛΒΟ.
Με την επιχορήγηση θα καλυφθούν οι απαιτήσεις του προσωπικού που εργάζονται στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι απαιτήσεις του Δημοσίου, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των παρόχων ενέργειας, του ειδικού εκκαθαριστή, των λοιπών εξόδων της εκκαθάρισης και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση των παραγγελιών.
Η επιχορήγηση θα διατίθεται απευθείας από τον εκκαθαριστή για την κάλυψη των οφειλών και των δαπανών και δεν θα ενταχθεί στο προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές μέσω του πίνακα κατάταξης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θα χορηγηθεί σε δικαιούχους που δεν το έλαβαν Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην διευκρίνιση ότι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα για τη χορήγηση 150 ευρώ ανά μήνα σε εργαζομένους στο Δημόσιο δεν συνιστά επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προχώρησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του in.gr.
 
Το εν λόγω στέλεχος ανάφερε πως η εκ νέου ενεργοποίηση της  εξουσιοδότησης για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου αποφασίστηκε προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες παρελθόντων ετών και δεν αποτελεί επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από το παράθυρο.
 
Όπως ξεκαθάρισε «κανένα ποσό δεν θα δοθεί χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση». Επεσήμανε δε πως η ίδια η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει 1) ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να υποβάλλουν στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματά τους και 2) θα πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, αλλά και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού για τη χορήγηση του ποσού.
 
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το επίδομα θα λάβουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι και άλλοι εργατοτεχνίτες που εξαρχής το δικαιούνταν και όχι υπάλληλοι της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ή κληρικοί.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 παρεσχέθη η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου που για διαδικαστικούς λόγους δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε προσωπικό που απασχολείται σε ειδικότητες που δικαιολογούν τη χορήγηση του να υποβάλουν προτάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος.
»Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011.
»Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί.
»Η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες.
»Άλλωστε, καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...