Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Θα χορηγηθεί σε δικαιούχους που δεν το έλαβαν Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Διευκρινίσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην διευκρίνιση ότι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα για τη χορήγηση 150 ευρώ ανά μήνα σε εργαζομένους στο Δημόσιο δεν συνιστά επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προχώρησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του in.gr.
 
Το εν λόγω στέλεχος ανάφερε πως η εκ νέου ενεργοποίηση της  εξουσιοδότησης για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου αποφασίστηκε προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες παρελθόντων ετών και δεν αποτελεί επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από το παράθυρο.
 
Όπως ξεκαθάρισε «κανένα ποσό δεν θα δοθεί χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση». Επεσήμανε δε πως η ίδια η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει 1) ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να υποβάλλουν στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματά τους και 2) θα πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, αλλά και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού για τη χορήγηση του ποσού.
 
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το επίδομα θα λάβουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι και άλλοι εργατοτεχνίτες που εξαρχής το δικαιούνταν και όχι υπάλληλοι της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ή κληρικοί.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 παρεσχέθη η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου που για διαδικαστικούς λόγους δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε προσωπικό που απασχολείται σε ειδικότητες που δικαιολογούν τη χορήγηση του να υποβάλουν προτάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος.
»Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011.
»Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί.
»Η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες.
»Άλλωστε, καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: