Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Αποχαιρετισμός στα... μετρητά...



Το αφορολόγητο και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα υπολογίζεται θα αποτελέσει ένα από τα κομβικά σημεία για τους φορολογούμενους στο 2016, καθώς αναμένονται ανατροπές. Οι...
τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο, ωστόσο, ο Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε μια πρώτη γεύση.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε αποκλειστική του δήλωση στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε την... επέλαση του πλαστικού χρήματος η χρήση του οποίου θα καθορίζει και το αφορολόγητο.

«Ότι αναγράφεται στην φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή τράπεζας» δηλώνει ο Τρύφων Αλεξιάδης και συνεχίζει «Θα αναγνωρίζετια πλέον για το αφορολόγητο ότι περνάει μέσω τραπέζης. Αφορά σε ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ και δαπάνες οικογένειας».

«Το χτίσιμο του ασφαλιστικού δεν θα έχει σχέση με το εισόδημα» καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.

Read more...

O χάρτης της διαφθοράς στην Ευρώπη...



Η διαφθορά κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία περίπου 120 δις ευρώ ετησίως, με τις έρευνες και τους αριθμούς να δείχνουν ότι το...
πρόβλημα επιδεινώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα, δε, με την τελευταία μεγάλη έρευνα της Κομισιόν για το θέμα η Ελλάδα παραμένει πρωταγωνίσρια της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έρευνα είχε βασιστεί σε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου και το ερώτημα που είχε τεθεί σε όλους τους πολίτες των κρατών – μελων της Ε.Ε. ήταν «κατά πόσο η διαφθορά επηρρεάζει την καθημερινότητα και τη ζωή τους».

Με βάση, δε, ακριβώς αυτή την ερευνα ο ειδικος της Statista Νιλ ΜακΚάρθι δημιούργησε τον χάρτη που αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της διαφθοράς στην Ευρώπη: Τα υψηλότερα ποσοστά – χωρίς να προκαλούν έκπληξη –, της τάξης του 63%, εντοπίζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία και τα χαμηλότερα στη Δανία (3%) και στη Γερμανία (6%). Η συνολική εικόνα επιβεβαιώνει, επίσης, πως τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς στην Ε.Ε. εντοπίζονται στον ευρωπαϊκό νότο.

Σε μια χρονιά που η Ευρώπη έζησε την πιο βαθιά ίσως κρίση της ιστορίας της και φλέρταρε ακόμη και με τη διάλυση λόγω της ελληνικής κρίσης, αυτός ο χάρτης έγινε viral τη χρονιά που πέρασε και βρίσκεται στην δεύτερη θέση του top-ten του VOXEurope με τα θέματα που είχαν τα περισσότερα share.

Read more...