Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρώτοι 7 Δήμοι που δεν πλήρωσαν μισθούς !...



Σε εφτά δήμους δεν καταβλήθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr.
Πρόκειται για ένα τμήμα της λίστας των 14 δήμων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μετά τη συνάντηση των δημάρχων με ... 
τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, καθώς οι υπόλοιποι οκτώ φαίνεται ότι κατάφεραν να καταβάλουν μισθούς έστω και εκπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες (ασφαλείς) πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο «κόκκινο» της ΕΑΠ (άρα δεν έχουν καταβάλει το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου σε μόνιμους υπαλλήλους και αορίστου χρόνου υπαλλήλου) βρίσκονται οι δήμοι: Περάματος, Αίγινας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Αχαρνών και Καισαριανής.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο Δήμος Τήλου, ο οποίος ναι μεν δε βρίσκεται στη λίστα ΕΑΠ -καθώς δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε αυτή-, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου στην aftodioikisi.gr έχει να καταβάλει μισθοδοσία τρεις μήνες.

Οι υπόλοιποι οκτώ από τους 14 της λίστας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που ήταν στο «κόκκινο» την περασμένη Τετάρτη αλλά κατέβαλαν μισθούς την Πέμπτη ή την Παρασκευή είναι οι δήμοι: Κοζάνης, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μυλοποτάμου Ανωγείων, Ζακύνθου, Έδεσσας και Νίκαιας- Ρέντη.

19 δήμοι, τέσσερις κατηγορίες
Ωστόσο, από το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, ακόμη τέσσερις, δήμοι καθυστέρησαν να καταβάλουν το πρώτο 15νθήμερο. Πρόκειται για τους δήμους: Κομοτηνής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πρεβέζης και Ηγουμενίτσας.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ, δηλαδή 19 δήμοι αντιμετώπισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Μπορούν δε να χωριστούν στις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:
Α. Δεν έχουν πληρώσει καθόλου (5)

Πέραμα, Τήλος, Τρικκαίων, Αίγινας, Καρδίτσας, Τήλου.

Β. Έχουν δώσει μισθούς εκτός Ε.Α.Π. αλλά όχι ασφαλιστικές εισφορές (2)
Αχαρνών, Καισαριανής.
Γ. Καθυστέρησαν (9)
Ανωγείων, Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Μυλοποτάμου, Νίκαιας-Ρέντης, Κοζάνης, Έδεσσας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου.
Δ. Υποστηρίζουν ότι τα έδωσαν εγκαίρως αλλά... (3)
Κομοτηνής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πρεβέζης.
aftodioikisi.gr


Read more...

Υπό κατάρρευση το Ασφαλιστικό λόγω σκληρής λιτότητας και εκρηκτικής ανεργίας

«Συναγερμός» από το Συμβούλιο της Ευρώπης


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Στρασβούργο, Γαλλία
Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κρούει προς την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απόφασή της που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν υπάρξει από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τονίζει η Επιτροπή, εξηγώντας ότι 1 εκατ. άνεργοι συνεπάγονται ετήσιες απώλειες 5 δισ. για τα Ταμεία, γεγονός που -όπως προβλέπει- θα οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κάτω μάλιστα από τα επίπεδα, που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1981.

Ειδικότερα, αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης -που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981- η Επιτροπή υπουργών τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφασή της η Επιτροπή.

Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ'αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.

Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει) για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.

Από τη σχετική απόφαση αποκαλύπτεται ότι: τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάσει των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρ. 3863.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την αποστολή της ΔΟΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τους 800.000 που ήταν τον καιρό της επίσκεψης της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους.

Κάνοντας επίκληση αυτών των διαπιστώσεων, η Επιτροπή των Υπουργών συμπεραίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δεν θα μπορέσει ν' αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του.

Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι η υψηλού επιπέδου αποστολή της ΔΟΕ σημειώνει για την Ελλάδα ότι η δραστική μείωση του επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι διοικητικοί δικαστές διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποδοχές τους Κλείνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα διοικητικά δικαστήρια

«Παραλύει» από την ερχόμενη Δευτέρα και η Διοικητική Δικαιοσύνη καθώς (και) η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε να μπει για τα καλά στο «χορό» των κινητοποιήσεων που έχουν κηρύξει οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις, αντιδρώντας στο νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσής τους τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αποφάσισαν: 

-Την αυτεπάγγελτη αναβολή της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, από την έναρξη του δικαστικού έτους, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
-Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων.
-Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία, ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα.
-Τη συμμετοχή στην πανδικαστική συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2012.

Σε ψήφισμά της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει πως οι διοικητικοί δικαστές «έχουν πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της χώρας κατά τα τελευταία έτη» και «για αυτό το λόγο ποτέ δεν ζήτησαν την εξαίρεσή τους από μέτρα που αφορούν περικοπές των αποδοχών τους». Επίσης, τονίζουν ότι έχουν συντελέσει αποκλειστικά στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των φορολογικών υποθέσεων, για τον αριθμό των οποίων, όπως λένε δεν ευθύνονται ίδιοι. Όπως επισημαίνουν οι δικαστές, πλέον, χειρίζονται αριθμό υποθέσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά σε σημαντικό ποσοστό τα όρια που τίθενται από τους κανονισμούς λειτουργίας των δικαστηρίων τους.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν, «η υπεύθυνη αυτή στάση μας έχει παρεξηγηθεί από την τωρινή, όσο και την προηγούμενη Κυβέρνηση και έχει εκληφθεί αφενός ως δεδομένη αφετέρου ως ένδειξη αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη υπέρμετρη περικοπή των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 01.07.2012, η οποία συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των καθαρών αποδοχών, συνολικά την τελευταία διετία». 

Στην ….αναμονή η Τρόικα 


Εν τω μεταξύ, στην …αναμονή κρατά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την τρόικα τα μέλη της οποίας ζήτησαν να συναντηθούν με το προεδρείο της Ένωσης. Η κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου πρόεδρος της Ένωσης απαντώντας από στο αίτημα της τρόικας για συνάντηση της ζήτησε να προσδιορίσει το αντικείμενο της συνάντησης, επικαλούμενη την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Τα μέλη της τρόικας ανέφεραν ότι ζητούν μια συνάντηση εργασίας με αντικείμενο των επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, χωρίς να θέλουν να παρέμβουν στην λειτουργία της Δικαιοσύνης. Την τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνάντηση αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. 

Πάντως, σχεδόν …πολεμική είναι και η διάθεση των δικαστικών λειτουργών απέναντι στα μέλη της τρόικας. Νωρίς σήμερα το πρωί υπήρξε έντονη φημολογία ότι τα μέλη της επρόκειτο να επισκεφθούν τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.  Δικαστικοί υπάλληλοι δήλωναν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την είσοδο των μελών του κλιμάκιου στα δικαστήρια. 

Read more...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Λυκουρέντζου σε νοσοκομείο ...



Χωρίς δημοσιογράφους και φωτογράφους επισκέφθηκε ο υπουργός το ογκολογικό νοσοκομείο
Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στο Νομαρχιακό Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, Άγιοι Ανάργυροι. Ο υπουργός επισκέφθηκε το νοσοκομείο χωρίς την...

παρουσία δημοσιογράφων και φωτογράφων.

Ο υπουργός Υγείας εντυπωσιάστηκε από τον τεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου και την ετοιμότητα των γιατρών στα εξωτερικά ιατρεία ενώ έδωσε τα εύσημά του στον διοικητή του νοσοκομείου Δήμο Μπρατζώκα.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί ένα κόσμημα για το σύστημα Υγείας της Ελλάδας παρόλο που ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα. Μάλιστα θα εμπλουτιστεί με νέες μονάδες οι οποίες θα προκύψουν από τη συγχώνευση άλλων όπως για παράδειγμα η 7η καρδιολογική.

ΥΓ: Καλή κίνηση αυτή αλλά καλό θα ήταν οι αιφνιδιαστηκές επισκέψεις να γίνονται πιο συχνά αφού υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στο χώρο της υγείας...
parapolitika.gr


Read more...

H γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και εμείς πληρώνουμε...



Τη στιγμή που η διοίκηση του ΙΚΑ μαζεύει ευρώ το ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, περισσότερα από 300.000 ευρώ σε ενοίκια πληρώνει το ΙΚΑ για το κτίριο της Γλυφάδας, παρότι έχει βρει νέο κτίριο με φθηνότερο μίσθωμα εδώ και ένα χρόνο.

Το ΙΚΑ Γλυφάδας ενώ θα... 
μπορούσε να μετακομίσει στο νέο κτίριο από τον Απρίλιο του 2012 με ενοίκιο 13.810 ευρώ το μήνα εξακολουθεί να μένει στο παλιό κτίριο πληρώνοντας κάθε μήνα 46.150 ευρώ για ένα συμβόλαιο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η διοίκηση μαζεύει ευρώ το ευρώ για τα πληρώσει τις συντάξεις.

Η "υπηρεσιακή γραφειοκρατία" έχει αφήσει σε εκκρεμότητα για επτά μήνες την απόφαση μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Γλυφάδας. Η απόφαση έμεινε αδρανής για μήνες επειδή δεν λειτούργησε η Επιτροπή Στέγασης του ΙΚΑ που θα εξέταζε μια ένσταση που υπέβαλλε ένας από τους μειοδότες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο λόγος που δεν λειτούργησε η Επιτροπή ήταν γιατί... "έψαχναν" να βρουν ποιος υπηρεσιακός θα τοποθετηθεί πρόεδρος αυτής της Επιτροπής!...
defencenet.gr


Read more...

Η ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ


Mέγα φιάσκο! Οι Ελβετοί αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς βουλευτών


Mέγα φιάσκο! Οι Ελβετοί αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς βουλευτών
Με καθυστέρηση 6 μηνών δημοσιοποίησε η Βουλή την αρνητική απάντηση των ελβετικών αρχών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν να διατηρούν έλληνες βουλευτές στη χώρα τους, επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο και οδηγώντας σε φιάσκο τη σχετική πρωτοβουλία. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Ευάγγελος Αργύρης είχαν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών. 

Στην ουσία κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στο συγκεκριμένο αίτημα πάντως, ήδη με mails από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, οι ελβετικές αρχές είχαν απαντήσει ότι το νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία και αναφέρουν:
 
«Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».

Read more...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος στο χθες» ΝΔ: «Ο Τσίπρας σπεύδει να δώσει πολιτική κάλυψη στον Μυλόπουλο»

«Ο κ. Τσίπρας σπεύδει να δώσει πολιτική κάλυψη στον εκτεθειμένο για προκλητικές σπατάλες κ. Μυλόπουλο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ σχετικά με τη φετινή παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Η Νέα Δημοκρατία εξαπολύει επίθεση στον κ.  Τσίπρα κάνοντας λόγο για παράσταση δημαγωγίας από την πλευρά του, ενώ όπως υποστηρίζει, το κόμμα του τάσσεται υπέρ των καταληψιών δημοσίων κτιρίων της πόλης και στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας.

 «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: Επιμένει να στηρίζει τους καταληψίες και να στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας; Ναι ή όχι; Και κάτι ακόμη: Ο κ. Τσίπρας σπεύδει να δώσει πολιτική κάλυψη στον εκτεθειμένο για προκλητικές σπατάλες κ. Μυλόπουλο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΔ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος στο χθες και στις παθογένειες, που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει ον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μυλόπουλο, αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. 

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε πολιτική ομπρέλα προστασίας στον κ. Μυλόπουλο, προχωρώντας παράλληλα σε επίθεση κατά του δημοσιογραφικού κόσμου. 

«Την ίδια στιγμή που θάβονται τα σκάνδαλα της διαπλοκής, της Siemens, αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα, κάποιοι φροντίζουν να επιτίθενται στο δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Τσίπρας, «ξεχνώντας» μάλλον το γεγονός ότι για την πρυτανική κουμπαριά στο Φανάρι με έξοδα του ΑΠΘ, το iPhone που δώρισε ο αντιπρύτανης, κ. Γιάννης Παντής, στην ηθοποιό, κυρία Ναταλία Δραγούμη, και χρεώθηκε στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, αλλά και την επισκευή της πρυτανικής τουαλέτας, διενεργούνται τρεις παράλληλες εισαγγελικές έρευνες! 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τις επισημάνσεις του πρύτανη περί διασυρμού του πανεπιστημίου από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. 


Read more...

«Χρυσάφι» τα δημητριακά...



Καλπάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στα σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες που πούλησαν φτηνά στις αρχές του καλοκαιριού με κλειστές τιμές και τώρα βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη.
Ενδεικτικά οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι 17λ/κιλό, και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν σήμερα από ... 
εμπόρους και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς 29λ/κιλό(!), ενώ στα ύψη εκτοξεύεται και η τιμή του σκληρού σιταριού, όπου στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες πούλησαν 20-22λ/κιλό και σήμερα η τιμή του έφτασε στα 27λ/κιλό. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες να πουλιέται προς 20-21λ/κιλό και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27-28λ/κιλό.

Ειδικά για το καλαμπόκι η ΕΑΣ Τρικάλων έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους αγρότες να μην εμπιστεύονται μεσίτες που δεν γνωρίζουν, καθώς ενδέχεται αυτοί να έχουν μη νόμιμα παραστατικά.

«Ακούγεται ότι κυκλοφορούν στα χωριά κάποιοι που φαίνονται ύποπτοι και ζητούν να αγοράσουν καλαμπόκι με κλειστή τιμή 21λ/κιλό, αλλά αν ο παραγωγός δεν γνωρίζει σε ποιον πουλάει είναι καλό να μην το κάνει. Εχει συμβεί στο παρελθόν αγρότες να μην εισπράξουν τον ΦΠΑ, επειδή αυτός δεν είχε αποδοθεί από εμπόρους-απατεώνες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.

Στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες έδωσαν τα σιτηρά πρόωρα και σε κλειστές τιμές για να πάρουν ρευστό χρήμα και τώρα τις βλέπουν να τραβούν την ανηφόρα, χωρίς οι ίδιοι να εισπράττουν τίποτα από αυτή τη διαφορά της τιμής.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΣ Βόλου, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα σε παραγωγούς κριθαριού και σκληρού σιταριού και παράλληλα να πουλάει φτηνά το κριθάρι σε κτηνοτρόφους.

Οπως μας είπε ο πρόεδρός της, Νικήτας Πρίντζος, η ΕΑΣ αγόρασε το κριθάρι προς 16λ/κιλό και τώρα δίνει επιπλέον 4λ/κιλό, συνολικά δηλαδή οι αγρότες που πούλησαν στην Ενωση παίρνουν 20λ/κιλό. Ταυτόχρονα και ενώ το κριθάρι πουλιέται από τους εμπόρους προς 29λ/κιλό στους κτηνοτρόφους, η ΕΑΣ Βόλου το διαθέτει προς 23λ/κιλό.

«Θέλουμε με τον τρόπο αυτό και τον αγρότη να βοηθήσουμε και τον κτηνοτρόφο. Ο ένας να πουλήσει και ο άλλος να αγοράσει σε λογική τιμή. Δεν μπορούμε βέβαια να εξυπηρετήσουμε όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς αγοράσαμε το 80% της παραγωγής κριθαριού», δήλωσε ο κ. Πρίντζος.

Αντίστοιχα το σκληρό σιτάρι σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο πουλήθηκε από τους αγρότες 20-22λ/κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 25λ/κιλό και τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με εμπόρους να το πουλήσει 27λ/κιλό.

«Το καρτέλ στα σιτηρά οργιάζει. Οι παραγωγοί πουλούν 15 και 20 λεπτά τα προϊόντα τους και οι έμποροι τα διαθέτουν στο διπλάσιο, αποκομίζοντας υπερκέρδη. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς που αφήσαμε το συνεταιριστικό κίνημα να καταρρεύσει», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.

Καταγγελίες αγροτών

«Οι μεσάζοντες δρουν οργανωμένα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή»

«Οι έμποροι εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός

Στη Ροδόπη οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 18λ/κιλό και η ΕΑΣ το διέθεσε προς 22-23λ/κιλό, ενώ το κριθάρι το αγόρασε η Ενωση 18λ/κιλό και το πούλησε 21λ/κιλό.

«Οι έμποροι δρουν οργανωμένα χρόνια τώρα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι. Το ίδιο θα συμβεί και στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.

Στη Λάρισα οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 22λ/κιλό και οι έμποροι το διέθεσαν προς 28λ/κιλό με την καταχρεωμένη ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου να έχει ρόλο παρατηρητή, καθώς τα υπέρογκα χρέη δεν επέτρεψαν στη διοίκησή της να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και σιλό, έτσι τα νοίκιασε σε εμπόρους, αφήνοντας στο έλεός τους χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν το κριθάρι προς 15-16λ/κιλό και οι κτηνοτρόφοι του νομού το αγοράζουν 28-29λ/κιλό.

«Ερχεται θύελλα και στο καλαμπόκι. Κάποιοι έμποροι δίνουν ανοιχτή τιμή 20λ/κιλό, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσουν επιπλέον χρήματα σε όλους τους αγρότες. Θα κάνουν επιλεκτικές συμφωνίες και οι παραγωγοί θα δουν για άλλη μια χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, Χρήστος Σιδερόπουλος.

Ανοδος 15-20%

Η αύξηση των τιμών των σιτηρών συμπαρασύρει και τις τιμές των αλεύρων και οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες πούλησαν το μαλακό σιτάρι 18-20 λ./κιλό και σήμερα οι έμποροι το διαθέτουν 28-30 λ./κιλό.

Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και γίνονται εισαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αν οι δύο αυτές χώρες ρίξουν στην αγορά μαλακό σιτάρι, θα αποσυμπιεστούν οι τιμές.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανατίμηση της αγορά τους ψωμιού, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.

EΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)


Read more...

Υποδοχή των νέων μέτρων με γενική απεργία ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Ομιλία στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή


Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή
Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, χωρίς καμία αναγνώριση «που σημαίνει καμία διαπραγμάτευση, γιατί η διαπραγμάτευση σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει νέο κούρεμα με νέα Μνημόνια» απηύθυνε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε ανοιχτή συζήτηση για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης σε όλα τα επίπεδα και σε «υποδοχή των νέων μέτρων με γενική απεργία ως ξεκίνημα μιας αντεπίθεσης χωρίς πισωγύρισμα». «Το ‘φθάνει πια' πρέπει να στρέφεται κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία, αφορά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η κρίση «δεν έχει φθάσει ακόμα στον πάτο, άρα τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν πιάσει πάτο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, και δεν αρκεί, να προβάλλουμε μέτρα ανακούφισης της φτωχολογιάς για τα οποία θα παλέψουμε, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν διαλέξουμε τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «κάθε συνταγή που σερβίρεται έχει μια προϋπόθεση: Να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί και να εφαρμοσθούν καινούργια». Ανέφερε δε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αψιμαχίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναδεικνύουν δευτερεύουσες διαφορές στο μίγμα της βάρβαρης πολιτικής και «για τον λαό δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία».

«Κάποια ανάκαμψη θα έλθει, ωστόσο θα ζήσουμε μια ανάπτυξη αναιμική, προσωρινή, με ανεργία και λιτότητα, με φτώχεια και εξαθλίωση, με μισθούς πείνας αλλά ενδεχομένως και με νέο κύμα υψηλού πληθωρισμού» προέβλεψε η γγ του ΚΚΕ και δεν απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης, λόγω πολιτικών συμμαχιών.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών, η κ Παπαρήγα είπε ότι από αυτό αντλεί η κυβέρνηση «τη νομιμοποίηση να κάψει τον λαό με νέα μέτρα» και τόνισε ότι «δεν έχει σημασία αν σε ένα ή δύο ζητήματα υποσχέθηκαν ότι δεν θα πάρουν νέα άδικα μέτρα, και τα τρία κόμματα έβαλαν μια κόκκινη γραμμή να μην διαταραχθεί η σχέση της χώρας με την ΕΕ, να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι οι τριγμοί του αστικού πολιτικού συστήματος εξαιτίας της εκλογικής συντριβής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου καλύφθηκαν προσωρινά με την τρικομματική συγκυβέρνηση, και επισήμανε ότι οι εκλογές έδειξαν κυρίως ότι τα μονοπώλια και η ΕΕ έχουν στα χέρια τους και άλλα «χαρτιά» για την αναπαλαίωση του συστήματος, τα οποία όσο ο λαός δεν αποφασίζει να «κάψει» θα στραφούν εναντίον του.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ως ένα από τα «χαρτιά» του αστικού πολιτικού συστήματος τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που εξελίσσεται στο ένα σκέλος του νέου δίπολου, που τείνει να αντικαταστήσει το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και το οποίο στο άλλο σκέλος του θα έχει την κεντροδεξιά-δεξιά.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την «Χρυσή Αυγή» ως όπλο του συστήματος για να επιβάλλει την βία η οποία ξεκινά εναντίον των μεταναστών και θα επεκταθεί στο κίνημα και τους αγώνες του, την χαρακτήρισε «ναζιστικό, φασιστικό ρατσιστικό μόρφωμα που λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας» και υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε τους μπράβους της «Χρυσής Αυγής», δεν θα περάσουν καλά μαζί μας».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας «δίνουμε την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο, στους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, πιστεύουμε στον προλεταριακό διεθνισμό και την διεθνιστική αλληλεγγύη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θα τιμωρηθούν όσοι βλάπτουν τους Αμερικανούς, διαμηνύει ο Ομπάμα

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος


Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον στη βάση Άντριους κατά την άφιξη των σορών των διπλωματών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη
Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον στη βάση Άντριους κατά την άφιξη των σορών των διπλωματών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Τη στιγμή που η αντι-αμερικανική οργή στο μουσουλμανικό κόσμο φουντώνει για την ταινία που χλευάζει το Ισλάμ και οι πρεσβείες των ΗΠΑ τελούν υπό πολιορκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύει πως η Ουάσινγκτον θα απαντήσει αποφασιστικά στη βία κατά των διπλωματικών αποστολών της.

«Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη για όσους κάνουν κακό στους Αμερικανούς» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την αεροπορική βάση Άντριους κατά την τελετή για την άφιξη των σορών του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και των τριών διπλωματικών υπαλλήλων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.

Σε βαρύ κλίμα, παρουσία επίσης της επικεφαλής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τις ξένες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να προστατεύσουν το διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

14 φωτογραφίες
Ο Ομπάμα εξήρε τον Αμερικανό πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς, τον διπλωμάτη Σον Σμιθ και τους αξιωματούχους ασφαλείας Ταϊρόν Γουντς και Γκλεν Ντόχερτι «που έδωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους», και προσέθεσε ότι το έργο τους θα συνεχιστεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα αποσυρθούν ποτέ από τον κόσμο. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος αξίζει» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό ήταν το έργο τους στη Βεγγάζη. Αυτό είναι το έργο που θα συνεχίσουμε» τόνισε.

«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς που υπηρετούν στο εξωτερικό, είτε αυτό σημαίνει να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές θέσεις, είτε να συνεργαστούμε με τις χώρες υποδοχής -οι οποίες έχουν υποχρέωση να παράσχουν ασφάλεια-, είτε να καταστήσουμε σαφές πως θα αποδοθεί Δικαιοσύνη για όσους κάνουν κακό στους Αμερικανούς» είπε ο Ομπάμα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της δήλωσε ότι οι χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεν απελευθερώθηκαν από «την τυραννία ενός δικτάτορα» για να περάσουν σε αυτή «του πλήθους», αναφερόμενη στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον μουσουλμανικό κόσμο.

«Οι λαοί της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Υεμένης και της Τυνησίας δεν αντάλλαξαν την τυραννία ενός δικτάτορα με την τυραννία του πλήθους» κατήγγειλε η Κλίντον.

Οι διαδηλώσεις για την ταινία που στρέφεται κατά του προφήτη Μωάμεθ έχουν εξαπλωθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, και στο στόχαστρο βρέθηκαν την Παρασκευή πέραν των πρεσβειών των ΗΠΑ και οι διπλωματικές αποστολές Γερμανίας και Βρετανίας στο Χαρτούμ του Σουδάν.

  • Όλες οι εξελίξεις από τις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός ή εκτός διπλωματικών αποστολών στην Τυνησία και το Χαρτούμ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Υεμένη και το Λίβανο.

Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διατάξει ενίσχυση και αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο

«Δεν μπορούσαμε να προλάβουμε την επίθεση
»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε καμία πληροφορία βάσει της οποίας θα μπορούσαμε να δράσει πριν την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία», χαρακτηρίζοντας ψευδείς σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Η εφημερίδα The Independent ανέφερε σε άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στην κατοχή του 48 ώρες πριν την επίθεση στη Βεγγάζη αξιόπιστες πληροφορίες που ανέφεραν ότι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ενδέχεται να γίνουν στόχος επιθέσεων.

Ο Κάρνεϊ σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ σχετικά με την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στη Μέση Ανατολή περιέχει λανθασμένα στοιχεία και έχει στόχο να κερδίσει πολιτικές ψήφους.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέμειναν, πάντως, στην κριτική με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Πολ Ράιαν να κατηγορεί τον Ομπάμα για έλλειψη ηγεσίας στον αραβικό κόσμο. «Εν μέσω όλων αυτών των απειλών και των κινδύνων αυτό που δεν βλέπουμε είναι μια σταθερή και συνεπής αμερικανική ηγεσία» είπε για να υπογραμμίσει ότι ο Ρόμνεϊ θα ασκήσει πιο σταθερή εξωτερική πολιτική.

Λευκός Οίκος προς YouTube

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι ζήτησε από το YouTube να εξετάσει το περιεχόμενο της ταινίας που έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων κατά αμερικανικών συμφερόντων στον μουσουλμανικό κόσμο ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τους όρους χρήσης του δικτυακού τόπου.

«Επικοινωνήσαμε με το YouTube για να τους επιστήσουμε την προσοχή στο βίντεο και να τους ζητήσουμε να ερευνήσουν αν παραβιάζει τους όρους χρήσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τομ Βίτορ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι η προβολή της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» δεν μπορεί να απαγορευθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

«Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, ακόμη και όταν πρόκειται για προσβλητικό λόγο, αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας μας» υπογράμμισε ο Κάρνεϊ. «Όμως παρόλα αυτά μπορούμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε αυτό που θεωρούμε προσβλητικό. Και έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανοικτή στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος η Κρ.Λαγκάρντ

«Επιλογή που πρέπει να εξεταστεί»


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο Eurogroup στη Λευκωσία.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δανειστές της Ελλάδας ίσως πειστούν να δώσουν στην χώρα περισσότερο χρόνο, για να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμά της.

Ενδεικτικό άλλωστε των αμφιβολιών που έχει το ΔΝΤ σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής και τους όρους του είναι ότι η Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Εντωμεταξύ, συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που μιλούν για έντονη αμφισβήτηση από πλευράς των μελών του ΔΝΤ -και κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες- των πρακτικών που ακολουθούνται για τις υπερχρεωμένες χώρες και κυρίως για την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη άφησαν να φανεί ότι η Αθήνα ίσως κερδίσει την επιμήκυνση που ζητά, αλλά αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνοδεύεται από περισσότερα κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, για τις τελικές αποφάσεις -ακριβώς επειδή είναι πρωτίστως πολιτικές- παραπέμπουν στα τέλη Οκτωβρίου, μετά δηλαδή την Σύνοδο Κορυφής.

Την ανάγκη μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, πέρα και πάνω από την συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ, υπονόησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν ερωτηθείς αν αυτό φτάνει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ είπε:

«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Λαγκάρντ: πρέπει να εξεταστεί η επιλογή της επιμήκυνσης

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμοστεί (μια χώρα): το ζήτημα του χρόνου αποτελεί παράγοντα και πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή», είπε η Κρ.Λαγκάρντ, που βρέθηκε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων, σημείωσε.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι ακόμα έχει να κάνει πολύ δουλειά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

«Οι στόχοι είναι πολύ υψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.

Οι τοποθετήσεις αυτές της επικεφαλής της Κρ.Λαγκάρντ δείχνουν το βάσιμο των πληροφοριών που δημοσιεύει ο ξένος Τύπος ότι πλέον υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την πολιτική και τα προγράμματα διάσωσης που ακολουθούνται για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η γαλλική εφημερίδα Figaro ανέφερε ότι η Λαγκάρντ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους του Ταμείου και δη από τις αναδυόμενες οικονομίες, που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του, που διαμαρτύρονται ότι το ΔΝΤ πετάει τα κεφάλαιά του σε μια «ευρωπαϊκή Πίθο των Δαναΐδων».

Αναφέρει επίσης η Figaro ότι η Γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης του βάρους που έχει επωμιστεί η Αθήνα για να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, καθώς πιστεύει ότι οι συνταγές που έχουν προσώρας δοθεί για τον σκοπό αυτό έχουν αποτύχει.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Ελλάδα η Λαγκάρντ φέρεται να υποστηρίζει σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα παράταση χρόνου για να πετύχει τους στόχους της. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει τη μείωση των τόκων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα.

«Η τελική έκθεση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, θα καταδείξει αναμφίβολα το μέγεθος του αδιεξόδου», αναφέρει η Figaro και προσθέτει ότι «οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν στη δημιουργία ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι συμμερίζεται τις απόψεις Λαγκάρντ δηλώνοντας «πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους».

Εκείνο που μένει πλέον, κατά τη Figaro, «είναι να πειστούν η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της».

Ευρωζώνη: παράταση ναι, αλλά ούτε ευρώ παραπάνω
Κατά κοινή ομολογία στο σημερινό Eurogroup διαφάνηκε μια αλλαγή κλίματος σε ό, τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση.

Ως απόδειξη της άποψης αυτής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δηλώσεις των άλλοτε σκληροπυρηνικών της απόλυτης και απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα, υπουργών Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας («δορυφόροι» του Β. Σόιμπλε), που τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δεν θα συνοδευτεί με νέα κεφάλαια.

Ωστόσο κατά πόσο κάτι τέτοιο, δηλαδή η παροχή χρόνου χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, έχει νόημα αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Αθήνα έχει μείνει πολύ πίσω στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους, υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη και μετά το 2014, μέχρις ότου να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Παρόλο που το μέγεθος των δημοσιονομικών αστοχιών της Ελλάδας θα ξεκαθαριστεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου της τρόικας τον Οκτώβριο, θεωρείται απίθανο να ανακτήσει η χώρα γρήγορα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιτύχει τους στόχους της. Ένας εξ αυτών είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή, δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο στήριξης.

«Μάλλον δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (στην Ελλάδα», είπε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ.Φέκτερ.

Ωστόσο, επισημαίνει το Reuters, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο οι υπουργοί θα συμβιβαστούν σε αυτό το θέμα.

Μετά όμως από τις σκληρές προσπάθειες που έχουν καταβάλλει να ενισχύσουν την Ισπανία και την Ιταλία, δεν θα ήταν λογικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, βυθίζοντας ολόκληρη την ευρωζώνη στο χάος.

Η Αθήνα, όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους πριν περίπου τρία χρόνια, έχει επωφεληθεί από την απόφαση να δοθεί πίστωση χρόνου στην Πορτογαλία προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους, η Πορτογαλία έχει έως το 2014 να μειώσει το έλλειμμα στο όριο του 3% της ΕΕ, είπαν οι υπουργοί Οικονομικών σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker είπε πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος Οκτωβρίου για τον τρόπο με τον οποίο θα αναθεωρήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν ξανά στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τα οικονομικά της Ελλάδας με βάση την έκθεση της τρόικας, που αναμένεται έως τότε να έχει οριστικοποιηθεί.

Οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν με την σειρά τους στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου.

«Δεν έχω σκοπό να περιμένω έως τον Νοέμβριο», είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε (τις συνομιλίες) το συντομότερο δυνατόν, να είμαστε έτοιμοι για τις τελικές αποφάσεις το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ


«Παγώνουν» τα δάνεια των στρατιωτικών από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


«Παγώνουν» τα δάνεια των στρατιωτικών από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων των ενστόλων ήρθαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέωνας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ρυθμίζονται δάνεια δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτσι ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα: 

α) Να επιμηκύνεται ο χρόνος πληρωμής των δανείων έως 20 έτη. 
β) Να παγώνει οποιαδήποτε καταβολή έως και 6 μήνες. 
γ) Να καταβάλλονται μόνο οι τόκοι των δανείων μέχρι και 2 χρόνια. 

Με τις νέες ρυθμίσεις για παράδειγμα για ένα δάνειο 13.000 ευρώ που χορηγήθηκε το 2007 με μηνιαία δόση 187,13 ευρώ, μετά την ανωτέρω επιμήκυνση και ρύθμιση, η νέα δόση μειώνεται σημαντικά και διαμορφώνεται σε 59,16 ευρώ. 

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη συνεργασία τους και τους ενθάρρυνε όπως είπε να προχωρήσουν και σε άλλες τέτοιες ενέργειες. 

«Αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησε ο νυν Υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης από την εποχή που ήταν Αρχηγός του Ναυτικού, την ενδυναμώσαμε τώρα ακόμη περισσότερο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στις δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δάνεια, που είναι δανειολήπτες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ότι δημιουργείται πλέον ένα ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης των δανείων τους, που περιλαμβάνει κάποιες πάρα πολύ θετικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε θέση να τους κάνουν τη ζωή ευκολότερη» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Παράλληλα εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται άμεσα, από σήμερα, στα υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, να πληροφορούνται το περιεχόμενο αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης και να υπογράφουν τα σχετικά χαρτιά για να εφαρμοστεί και για τη δική τους περίπτωση. 


Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε και στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους πελάτες μας αλλά κυρίως στους ένστολους Έλληνες που αγωνίζονται για την πατρίδα μας και είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε έστω και λίγο με αυτή την κίνηση».

Read more...

Συνέντευξη στο περιοδικό “Der Spiegel” «Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ανατολής και κακώς τη δεχθήκαμε στην Ευρώπη»

Δεν πρόκειται για μια δήλωση κάποιου «ιέρακα» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής που επιλέγει να χρησιμοποιήσει την κρίση για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά για την πεποίθηση ενός από τους «φίλους» της χώρας μας ο οποίος χαρακτηρίζει λάθος την αποδοχή μιας χώρας σαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.. 

Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ο οποίος σε κοινή συνέντευξη με τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ στο περιοδικό “Der Spiegel” χαρακτηρίζει ουσιαστικά λάθος εκτίμησή του την αποδοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. 

«Θυμάμαι Χέλμουτ πως είχες επιφυλάξεις για την αποδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981. Ήσουν προφανώς σοφότερος από εμένα» αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό ο πάλαι ποτέ ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. 

Οι δύο πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν βέβαιοι για τη διατήρηση της ευρωζώνης αλλά ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές και κυρίως να μην γίνει αποδεκτή καμία χώρα στο ευρώ, πέρα από την Πολωνία. «Ήδη 17 χώρες είναι πάρα πολλές» ανέφερε ο πρώην Καγκελάριος Σμιτ ο οποίος ζήτησε από κοινού με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια «Ευρώπη πρώτης ταχύτητας» εκ των οποίων οι 17 χώρες να μετεξελιχθούν σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ. Αν δεν θέλει η χώρα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θα αποχωρήσει μόνη της. ¨Όταν είσαι μέλος κάποιας ομάδας πρέπει να μάθεις να παίζεις με τους κανόνες» 

Read more...