Καλπάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στα σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες που πούλησαν φτηνά στις αρχές του καλοκαιριού με κλειστές τιμές και τώρα βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη.
Ενδεικτικά οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι 17λ/κιλό, και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν σήμερα από ...
εμπόρους και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς 29λ/κιλό(!), ενώ στα ύψη εκτοξεύεται και η τιμή του σκληρού σιταριού, όπου στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες πούλησαν 20-22λ/κιλό και σήμερα η τιμή του έφτασε στα 27λ/κιλό. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες να πουλιέται προς 20-21λ/κιλό και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27-28λ/κιλό.
Ειδικά για το καλαμπόκι η ΕΑΣ Τρικάλων έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους αγρότες να μην εμπιστεύονται μεσίτες που δεν γνωρίζουν, καθώς ενδέχεται αυτοί να έχουν μη νόμιμα παραστατικά.
«Ακούγεται ότι κυκλοφορούν στα χωριά κάποιοι που φαίνονται ύποπτοι και ζητούν να αγοράσουν καλαμπόκι με κλειστή τιμή 21λ/κιλό, αλλά αν ο παραγωγός δεν γνωρίζει σε ποιον πουλάει είναι καλό να μην το κάνει. Εχει συμβεί στο παρελθόν αγρότες να μην εισπράξουν τον ΦΠΑ, επειδή αυτός δεν είχε αποδοθεί από εμπόρους-απατεώνες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.
Στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες έδωσαν τα σιτηρά πρόωρα και σε κλειστές τιμές για να πάρουν ρευστό χρήμα και τώρα τις βλέπουν να τραβούν την ανηφόρα, χωρίς οι ίδιοι να εισπράττουν τίποτα από αυτή τη διαφορά της τιμής.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΣ Βόλου, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα σε παραγωγούς κριθαριού και σκληρού σιταριού και παράλληλα να πουλάει φτηνά το κριθάρι σε κτηνοτρόφους.
Οπως μας είπε ο πρόεδρός της, Νικήτας Πρίντζος, η ΕΑΣ αγόρασε το κριθάρι προς 16λ/κιλό και τώρα δίνει επιπλέον 4λ/κιλό, συνολικά δηλαδή οι αγρότες που πούλησαν στην Ενωση παίρνουν 20λ/κιλό. Ταυτόχρονα και ενώ το κριθάρι πουλιέται από τους εμπόρους προς 29λ/κιλό στους κτηνοτρόφους, η ΕΑΣ Βόλου το διαθέτει προς 23λ/κιλό.
«Θέλουμε με τον τρόπο αυτό και τον αγρότη να βοηθήσουμε και τον κτηνοτρόφο. Ο ένας να πουλήσει και ο άλλος να αγοράσει σε λογική τιμή. Δεν μπορούμε βέβαια να εξυπηρετήσουμε όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς αγοράσαμε το 80% της παραγωγής κριθαριού», δήλωσε ο κ. Πρίντζος.
Αντίστοιχα το σκληρό σιτάρι σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο πουλήθηκε από τους αγρότες 20-22λ/κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 25λ/κιλό και τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με εμπόρους να το πουλήσει 27λ/κιλό.
«Το καρτέλ στα σιτηρά οργιάζει. Οι παραγωγοί πουλούν 15 και 20 λεπτά τα προϊόντα τους και οι έμποροι τα διαθέτουν στο διπλάσιο, αποκομίζοντας υπερκέρδη. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς που αφήσαμε το συνεταιριστικό κίνημα να καταρρεύσει», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.
Καταγγελίες αγροτών
«Οι μεσάζοντες δρουν οργανωμένα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή»
«Οι έμποροι εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός
Στη Ροδόπη οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 18λ/κιλό και η ΕΑΣ το διέθεσε προς 22-23λ/κιλό, ενώ το κριθάρι το αγόρασε η Ενωση 18λ/κιλό και το πούλησε 21λ/κιλό.
«Οι έμποροι δρουν οργανωμένα χρόνια τώρα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι. Το ίδιο θα συμβεί και στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.
Στη Λάρισα οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 22λ/κιλό και οι έμποροι το διέθεσαν προς 28λ/κιλό με την καταχρεωμένη ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου να έχει ρόλο παρατηρητή, καθώς τα υπέρογκα χρέη δεν επέτρεψαν στη διοίκησή της να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και σιλό, έτσι τα νοίκιασε σε εμπόρους, αφήνοντας στο έλεός τους χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν το κριθάρι προς 15-16λ/κιλό και οι κτηνοτρόφοι του νομού το αγοράζουν 28-29λ/κιλό.
«Ερχεται θύελλα και στο καλαμπόκι. Κάποιοι έμποροι δίνουν ανοιχτή τιμή 20λ/κιλό, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσουν επιπλέον χρήματα σε όλους τους αγρότες. Θα κάνουν επιλεκτικές συμφωνίες και οι παραγωγοί θα δουν για άλλη μια χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, Χρήστος Σιδερόπουλος.
Ανοδος 15-20%
Η αύξηση των τιμών των σιτηρών συμπαρασύρει και τις τιμές των αλεύρων και οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες πούλησαν το μαλακό σιτάρι 18-20 λ./κιλό και σήμερα οι έμποροι το διαθέτουν 28-30 λ./κιλό.
Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και γίνονται εισαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αν οι δύο αυτές χώρες ρίξουν στην αγορά μαλακό σιτάρι, θα αποσυμπιεστούν οι τιμές.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανατίμηση της αγορά τους ψωμιού, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.
EΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου