Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοικτή στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος η Κρ.Λαγκάρντ

«Επιλογή που πρέπει να εξεταστεί»


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο Eurogroup στη Λευκωσία.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δανειστές της Ελλάδας ίσως πειστούν να δώσουν στην χώρα περισσότερο χρόνο, για να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμά της.

Ενδεικτικό άλλωστε των αμφιβολιών που έχει το ΔΝΤ σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής και τους όρους του είναι ότι η Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Εντωμεταξύ, συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που μιλούν για έντονη αμφισβήτηση από πλευράς των μελών του ΔΝΤ -και κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες- των πρακτικών που ακολουθούνται για τις υπερχρεωμένες χώρες και κυρίως για την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη άφησαν να φανεί ότι η Αθήνα ίσως κερδίσει την επιμήκυνση που ζητά, αλλά αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνοδεύεται από περισσότερα κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, για τις τελικές αποφάσεις -ακριβώς επειδή είναι πρωτίστως πολιτικές- παραπέμπουν στα τέλη Οκτωβρίου, μετά δηλαδή την Σύνοδο Κορυφής.

Την ανάγκη μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, πέρα και πάνω από την συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ, υπονόησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν ερωτηθείς αν αυτό φτάνει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ είπε:

«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Λαγκάρντ: πρέπει να εξεταστεί η επιλογή της επιμήκυνσης

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμοστεί (μια χώρα): το ζήτημα του χρόνου αποτελεί παράγοντα και πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή», είπε η Κρ.Λαγκάρντ, που βρέθηκε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων, σημείωσε.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι ακόμα έχει να κάνει πολύ δουλειά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

«Οι στόχοι είναι πολύ υψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.

Οι τοποθετήσεις αυτές της επικεφαλής της Κρ.Λαγκάρντ δείχνουν το βάσιμο των πληροφοριών που δημοσιεύει ο ξένος Τύπος ότι πλέον υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την πολιτική και τα προγράμματα διάσωσης που ακολουθούνται για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η γαλλική εφημερίδα Figaro ανέφερε ότι η Λαγκάρντ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους του Ταμείου και δη από τις αναδυόμενες οικονομίες, που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του, που διαμαρτύρονται ότι το ΔΝΤ πετάει τα κεφάλαιά του σε μια «ευρωπαϊκή Πίθο των Δαναΐδων».

Αναφέρει επίσης η Figaro ότι η Γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης του βάρους που έχει επωμιστεί η Αθήνα για να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, καθώς πιστεύει ότι οι συνταγές που έχουν προσώρας δοθεί για τον σκοπό αυτό έχουν αποτύχει.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Ελλάδα η Λαγκάρντ φέρεται να υποστηρίζει σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα παράταση χρόνου για να πετύχει τους στόχους της. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει τη μείωση των τόκων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα.

«Η τελική έκθεση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, θα καταδείξει αναμφίβολα το μέγεθος του αδιεξόδου», αναφέρει η Figaro και προσθέτει ότι «οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν στη δημιουργία ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι συμμερίζεται τις απόψεις Λαγκάρντ δηλώνοντας «πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους».

Εκείνο που μένει πλέον, κατά τη Figaro, «είναι να πειστούν η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της».

Ευρωζώνη: παράταση ναι, αλλά ούτε ευρώ παραπάνω
Κατά κοινή ομολογία στο σημερινό Eurogroup διαφάνηκε μια αλλαγή κλίματος σε ό, τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση.

Ως απόδειξη της άποψης αυτής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δηλώσεις των άλλοτε σκληροπυρηνικών της απόλυτης και απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα, υπουργών Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας («δορυφόροι» του Β. Σόιμπλε), που τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δεν θα συνοδευτεί με νέα κεφάλαια.

Ωστόσο κατά πόσο κάτι τέτοιο, δηλαδή η παροχή χρόνου χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, έχει νόημα αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Αθήνα έχει μείνει πολύ πίσω στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους, υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη και μετά το 2014, μέχρις ότου να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Παρόλο που το μέγεθος των δημοσιονομικών αστοχιών της Ελλάδας θα ξεκαθαριστεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου της τρόικας τον Οκτώβριο, θεωρείται απίθανο να ανακτήσει η χώρα γρήγορα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιτύχει τους στόχους της. Ένας εξ αυτών είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή, δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο στήριξης.

«Μάλλον δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (στην Ελλάδα», είπε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ.Φέκτερ.

Ωστόσο, επισημαίνει το Reuters, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο οι υπουργοί θα συμβιβαστούν σε αυτό το θέμα.

Μετά όμως από τις σκληρές προσπάθειες που έχουν καταβάλλει να ενισχύσουν την Ισπανία και την Ιταλία, δεν θα ήταν λογικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, βυθίζοντας ολόκληρη την ευρωζώνη στο χάος.

Η Αθήνα, όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους πριν περίπου τρία χρόνια, έχει επωφεληθεί από την απόφαση να δοθεί πίστωση χρόνου στην Πορτογαλία προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους, η Πορτογαλία έχει έως το 2014 να μειώσει το έλλειμμα στο όριο του 3% της ΕΕ, είπαν οι υπουργοί Οικονομικών σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker είπε πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος Οκτωβρίου για τον τρόπο με τον οποίο θα αναθεωρήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν ξανά στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τα οικονομικά της Ελλάδας με βάση την έκθεση της τρόικας, που αναμένεται έως τότε να έχει οριστικοποιηθεί.

Οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν με την σειρά τους στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου.

«Δεν έχω σκοπό να περιμένω έως τον Νοέμβριο», είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε (τις συνομιλίες) το συντομότερο δυνατόν, να είμαστε έτοιμοι για τις τελικές αποφάσεις το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: