Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Σαφές μήνυμα Δρούτσα σε ΠΓΔΜ

"Τη βούληση της Ελλάδας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης", υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πληροφορίες που αφορούν το περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι ''η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας''.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η "ατμομηχανή'' της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής ''και αυτό προϋποθέτει βεβαίως και την απαραίτητη προετοιμασία των χωρών αυτών και συγκεκριμένα για τα Σκόπια,προϋποθέτει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας".



Read more...

Δέσμευση Μαγκριώτη για τα νέα διόδια στη συνάντηση με τοπικούς φορείς της Φθιώτιδας

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την λειτουργία των νέων διοδίων στην περιοχή της Φθιώτιδας όπως και τις ελλείψεις και τα προβλήματα του παράπλευρου Οδικού Δικτύου, έθεσαν στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη οι βουλευτές του Νομού και ο νομάρχης Αθ. Χειμάρας .

Ο κ. Μαγκριώτης τους ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους του παραχωρησιούχου, τις επόμενες μέρες, για να διερευνήσουν λύσεις για μερικά από τα ειδικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή.

Τους τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση, όπως από καιρό έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ , θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των Συμβάσεων Παραχώρησης, με στόχο τον σημαντικό περιορισμό της τελικής τους τιμής, με την αφαίρεση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου.
nooz.gr


Read more...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου επί μιάμιση ώρα. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι για τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το υπουργείο Παιδείας θα παίξει σημαίνοντα ρόλο.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, λίγα λεπτά πριν τις έξι το απόγευμα της Τρίτης. Μετά από συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και μισή, δήλωσε ότι επρόκειτο για μία συνάντηση ανταλλαγής ιδεών, αλλά και συμβολική για τη στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου.

"Μια απλή επίσκεψη, αλλά θέλοντας να στηρίξω την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γιατί έχει τεράστια σημασία για μας η παιδεία στη νέα πορεία που έχουμε για την ανάπτυξη της χώρας, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας.

"Θα παίξει ένα σημαντικό και νέο ρόλο το Υπουργείο Παιδείας. Οπότε είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις".

.nooz.gr

Read more...

Ο Παπουτσής νέος γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Ο Χρήστος Παπουτσής αναδείχθηκε ο νέος επικεφαλής του προεδρείου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, από την ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές της παράταξης.

Έτσι, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Χρήστος Παπουτσής, αναπληρωτής γραμματέας η Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και ταμίας ο Στάθης Κουτμερίδης. Μέλη αναδείχθηκαν ο Ιώάννης Αμοιρίδης, ο Νικόλαος Ζωΐδης, η Εύα Καϊλή και η Αφροδίτη Παπαθανάση.

Από τους 160 βουλευτές του Κινήματος, ψήφισαν 159. Ο Ηλίας Μόσιαλος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Μετά την καταμέτρηση από την Εφορευτική Επιτροπή που την αποτέλεσαν οι, Εμμανουήλ Μπετενιώτης, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου και Άγγελος Τόλκας, βρέθηκαν 153 έγκυρα ψηφοδέλτια, 6 άκυρα και έλαβαν, κατ’ αλφαβητική σειρά:

Αμοιρίδης Ιωάννης 55 ψήφους

Ζωΐδης Νικόλαος 84 ψήφους

Καϊλή Ευδοξία 32 ψήφους

Κουτμερίδης Ευστάθιος 43 ψήφους

Παπαθανάση Αφροδίτη 15 ψήφους

Παπουτσής Χρήστος 124 ψήφους

Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη 57 ψήφους

nooz.gr

Read more...

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ


Είδηση βγήκε από τη κατάμεστη σε κόσμο αίθουσα εκδήλωση του "Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής" του Γ. Παπαντωνίου για τα δέκα χρόνια του Ευρώ. Στην εκδήλωση που συμμετείχε η Γαλλική και Γερμανική πρεσβεία, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Σημίτης, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος. Το περιβάλλον του τελευταίου μας... έδωσε μάλιστα την είδηση. Το νοικοκύρεμα του Γ. Παπανδρέου ξεκινά από το Ινσιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.. ο σκύλος θα σταματήσει να κόβει βόλτες, μέσα στα γραφεία και προφανώς όσοι ανεκπαίδευτοι με μεταπτυχιακά by credit, βρίσκονται εκεί θα αποχωρήσουν. Έτσι για να μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά. Είναι προφανές, μας είπαν, πως θα ελεγχθούν τα πάντα. Κινητά, laptop που κανείς δεν ξέρει πόσα αγοράστηκαν που βρίσκονται και πόσο αγοράστηκαν.
Η μαύρη γάτα...

fimotro

Read more...

ΡΕΚΟΡ ΕΥΡΩ ΕΝΑΝΤΙ ΔΟΛΑΡΙΟΥ...


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι ενός «καλαθιού» έξι νομισμάτων, αγγίζοντας χαμηλά 14 μηνών. Το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα έως τα... 1,4872 δολάρια. Πριν από λίγο η ισοτιμία, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,4851 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 89,61 γιεν.

fimotro

Read more...

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΜΠΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΠ


Ο διπλωμάτης (πρέσβης) Κωνσταντίνος Μπίκας, παλαιός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε πριν από λίγο νέος διοικητής στην ΕΥΠ. Άρα τέλος ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Είναι ο παλαιός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου για τον οποίο γράφαμε το μεσημέρι. Ο Κ. Μπίκας ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής του διπλωμάτης γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας. Καθήκοντα Α΄Υποδιοικητού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναλαμβάνει με την ίδια απόφαση ο Φώτης Παπαγεωργίου, Αστυνομικός Διευθυντής εν αποστρατεία. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν υποδιευθυντής στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

fimotro.

Read more...

Τα δίνει όλα στον Γιώργο...



Συνάντηση για την εκκλησιαστική περιουσία...
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο προετοιμάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Ιερώνυμος σύμφωνα με πληροφορίες έχει την διάθεση να...

πει ναι σε όλα. Βεβαίως αν το κάνει θα συναντήσει αντιδράσεις από το κομμάτι εκείνο των Ιεραρχών που τον αντιπολιτεύεται. Όμως στις πρώτες επαφές και συζητήσεις που έκαναν οι άνθρωποί του, μετέφεραν ένα κλίμα πολύ θετικό...


nonews-news

Read more...

ΤΟΝ ΔΙΩΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΠ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η πληροφορία είναι καρατσεκαρισμένη. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Πολύ σύντομα όμως θα του ζητηθεί η παραίτηση για να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εισηγηθεί την αξιοποίηση του του εισαγγελέα Ι. Διώτη, τον οποίο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. τον είχαν διαβάλλει με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κάποιο απομονωμένο γραφείο της εισαγγελίας. Τα ονόματα των πρώην αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία ακούγονται δεν παίζουν προς το παρόν. Ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ θα είναι ή ο Διώτης ή κάποιος πρέσβης σε κεντρική υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός. Το όνομά του θα σας το αποκαλύψουμε σύντομα...

fimotro

Read more...

ΜΕ... ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ!




Ο Χρυσοχοίδης θα πατήσει στο Προεδρικό Διάταγμα του 2008 και θα μειώσει την Ασφάλεια στο Μαξίμου κατά 50%. Από τους πρώην βουλευτές και από τους βουλευτές από τους άνδρες ασφάλειας που δικαιούνται θα τους αφαιρέσουν τον έναν από τους δυο. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν οι Αστυνομικοί των βιομηχάνων, εφοπλιστών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Χθες το απόγευμα στην αίθουσα Παύλου Μπακογιάννη ο Χρυσοχοίδης είχε καλέσει όλους... τους διευθυντές όλη της χώρας. Τους ζήτησε να μην δείξουν καμία ανοχή σε τροχονομικές παραβάσεις, δηλαδή να μην σβήνουν κλήσεις. "Εάν μάθω ότι σβήστηκε κλήσεις θα πάτε σπίτι σας", είπε χαρακτηριστικά. Τους ανακοίνωσε ότι ο Π. Στάθης φεύγει από εκπρόσωπος στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Ο Χρυσοχοίδης θα ξεκινήσει μια ανοικτή διαδικασία για τον αντικατατάστη του. Θα στείλει διαταγή σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν αιτήσεις με τα βιογραφικά και μετά οι υποψήφιοι θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή.
fimotro


Read more...

Επιστρέφουν στα τμήματα




Περίπου 30 αστυνομικοί που αποδεσμεύθηκαν από βουλευτές και υπουργούς που δεν εξελέγησαν ή έχασαν την υπουργική τους θέση επιστρέφουν σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτή μάλιστα είναι μόνο η αρχή, καθώς πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πολλοί αστυνομικοί, που μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε πολιτικά πρόσωπα, να επιστρέψουν για υπηρεσία σε αστυνομικά τμήματα και να βρεθούν κοντά στον πολίτη.

protothema.gr


Read more...

Άμεση πρόσληψη νοσηλευτών από το υπουργείο Υγείας



Άμεση πρόσληψη νοσηλευτών από το υπουργείο Υγείας

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Διαδικασίες- εξπρές για την πρόσληψη 1700 νοσηλευτών, μέσω ΑΣΕΠ, προανήγγειλε μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 9,89 η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, δρομολογούνται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας άλλες 3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στο 2010, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού –οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτές αποτελούν τη μεγάλη «πληγή» του ΕΣΥ, εκτιμάται δε ότι ξεπερνούν τις 15.000- είναι το ζητούμενο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Βέη, πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής, της καθ’ ύλην αρμόδιας για τη διαδικασία αξιολόγησης των νοσηλευτών, ήταν από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αμέσως μόλις βρέθηκε στην Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των προσλήψεων εκτιμάται ότι θα είναι περί τους δύο μήνες, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στην κάλυψη των αναγκών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και τις κλειστές ή υπολειτουργούσες κλινικές δημόσιων νοσοκομείων.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε αρμοδίως από τους διοικητές των νοσοκομείων να υποβάλλουν εντός εύλογης προθεσμίας αναλυτικές επικαιροποιημένες αναφορές για τις ελλείψεις σε προσωπικό, πρωτίστως νοσηλευτικό και ακολούθως παραϊατρικό και ιατρικό.

Καταγραφή των προμηθειών

Ανάλογες αναφορές είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν οι διοικητές και για τις προμήθειες που έχουν πραγματοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφο το οποίο απέστειλε αρμοδίως η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες (ΔΥΠΕ) ζητείται εντός τριών ημερών τα νοσοκομεία να ενημερώσουν αναλυτικά για όλες τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο τετράμηνο με ιδιαίτερη έμφαση στις προμήθειες που έγιναν χωρίς συμβάσεις (εξωσυμβατικές). Παράλληλα, οι διοικήσεις πρέπει να συγκεντρώσουν και να αποστείλουν όλα τα τιμολόγια που αφορούν προμήθειες ιατρικών ειδών από εταιρείες που είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ).

protothema.gr


Read more...

Ασφαλιστικό και ανεργία επί τάπητος

Σειρά συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους έχει ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι το θέμα της ανεργίας είναι μείζον, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, ζήτησε σταθερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι την προσεχή Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της εργασίας με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις που προετοιμάζονται για την Παρασκευή από την κυβέρνηση.

"Εμείς θα θέσουμε τις προτεραιότητες για τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας και τους ανέργους, που κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων, των απολύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί η αγορά εργασίας έχει μεταβληθεί σε ζούγκλα, οι παρανομίες είναι εκτεταμένες και ταυτόχρονα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που διακρίνεται για την αντεργατικότητά του" επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι στη συζήτηση με τον υπουργό τέθηκαν δύο ζητήματα: "Θέλουμε έναν άλλον ΟΑΕΔ, όχι παραμάγαζο ρουσφετολογίας του πολιτικού συστήματος. Να υπηρετεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. Και θέλουμε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας για την κοινωνική ασφάλιση, για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απαξιώνονται, έτσι ώστε ο μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας να δουλεύει, να επενδύει στη δουλειά του, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι να επενδύει εκτός επιχείρησης για να καλύψει τα νώτα του, να καλύψει τη σύνταξή του και την περίθαλψή του, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν, έχει εμπεδωθεί στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ότι δε θα πάρουν σύνταξη, δεν θα έχουν ασφάλεια και πρόνοια όταν βγουν από το επαγγελματικό στίβο".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Ε, Δ. Αρμενάκης, είπε ότι κατέθεσε κείμενο 15 θέσεων, "οι οποίες θεωρούμε ότι χρήζουν άμεσης απόφασης, χωρίς αυτές ν’ αποτελούν και τα μόνα σημεία τα οποία έχουμε να συζητήσουμε με το συγκεκριμένο Υπουργείο".

"Πρώτο και κύριο, θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να αποποινικοποιηθεί η μη καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Όπως ισχύει για όλους τους άλλους Έλληνες, πρέπει να ισχύει και για τους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες". είπε και πρόσθεσε: "Δεύτερον: Ζητήσαμε επιτέλους την εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση. Το να δουλεύω εγώ 35 χρόνια και να έχω περάσει από έναν φορέα και ο συνάδελφος να έχει περάσει από δυο φορείς και να παίρνει 30% και παραπάνω λιγότερη σύνταξη από μένα, είναι μια αδικία. Είναι μία κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλε".

nooz.gr

Read more...

Ο Ανδρέας , κι όχι ο Γεννηματάς...



Του Άρη Σισσσούρα.
Για την ακρίβεια της ιστορίας ...
Τώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναπαίρνει τη σκυτάλη και ξαναγράφει ιστορία, έχει ενδιαφέρον για λόγους συμβολικούς να θυμίσουμε την ακρίβεια της ιστορίας του ΕΣΥ. Με την ευκαιρία της παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Υγείας, σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων αναφέρθηκαν στον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά ως «ιδρυτή» και «εμπνευστή» του ΕΣΥ. Ο ίδιος ο Γεννηματάς, με τη μεγάλη ηθική και πολιτική υπόσταση που τον διέκρινε, δεν...

θα ήθελε τις ανιστόρητες αυτές αναφορές στο όνομά του, αφού εμπνευστές του ΕΣΥ ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Παρασκευάς Αυγερινός, ως πρώτος υπουργός Υγείας, με εντολή του Α. Παπανδρέου σχεδίασε και θεμελίωσε τον θεσμό του ΕΣΥ- ήταν ο «νόμος Αυγερινού» ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ το 1983. Ο Γιώργος Γεννηματάς πήρε στη συνέχεια (1984) το τιμόνι της υλοποίησης του ΕΣΥ σφραγίζοντάς το για τρία χρόνια που ήταν υπουργός. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η νέα υπουργός στην προσφώνηση παραλαβής, «το ΠΑΣΟΚ έθεσε βαθιά το στίγμα του σε αυτό το υπουργείο». Ο Άρης Σισσούρας είναι καθηγητής του Παν/μίου Πατρών.
ΓΝΩΜΗ από τα ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

ΑΡΧΙΖΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ COSCO...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Παράθυρο διαλόγου για την επαναδιαπραγμάτευση όρων της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco άνοιξε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, την ώρα που στο λιμάνι του Πειραιά τα εγκλωβισμένα κοντέινερ ξεπερνούν τα 6.000 και οι λιμενεργάτες συνεχίζουν... τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας και σήμερα απεργία. Σε συνάντηση που είχε χθες η υπουργός με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει από την αρχή τον διάλογο με σκοπό τον επανέλεγχο των όρων υλοποίησης της σύμβασης με την κινεζική Cosco και συγκεκριμένα τον τρόπο λειτουργίας των δύο προβλητών, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης. «Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη. Ήδη έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης. Τα αποτελέσματα θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2009. Επιδίωξή μας είναι μέσω του διαλόγου να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, καθώς και να προαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη», δήλωσε η κ. Κατσέλη. Η Ομοσπονδία Μόνιμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών, πάντως, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, τις οποίες έχουν αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου- ημέρα έναρξης της ισχύος της συμφωνίας- με κύριο αίτημα το πάγωμα της σύμβασης εγκατάστασης στο ΣΕΜΠΟ της κινεζικής εταιρείας Cosco. Μάλιστα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων αυτών, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται καθηλωμένα περισσότερα από 6.000 κοντέινερ, εκ των οποίων περίπου 1.200 προορίζονται για εξαγωγές, ενώ ήδη περισσότερα από 12.000 κοντέινερ έχουν αλλάξει πορεία και κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας και της Ευρώπης με σημαντική επιβάρυνση στο κόστος μεταφοράς, ενώ έχει αρχίσει και η επιβολή επίναυλου για το λιμάνι του Πειραιά. Συνάντηση με την υπουργό Στην ανακοίνωσή τους οι λιμενεργάτες καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει η απεργία μέχρι να συναντηθούν με την υπουργό.
fimotro


Read more...

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)

Θα οδηγήσει η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους χώρους; Το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να εγκαταλείπει την αυστηρή θέση που κράτησε προεκλογικά η παράταξη, περί κατάργησης της «τακτοποίησης» και υπόσχεται την επόμενη εβδομάδα μια νέα πρόταση για τους ημιυπαίθριους. Αλλαγές επίκεινται και... στη ρύθμιση για την απόσυρση των αυτοκινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η τύχη των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους και την απόσυρση των παλαιών οχημάτων είναι τα πρώτα θέματα που θα χειριστεί το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τη μεν απόσυρση των παλαιών οχημάτων, το υπουργείο προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να δώσει περιβαλλοντικά οφέλη στη ρύθμιση. Η ρύθμιση, πάντως, δεν κινδυνεύει να καταργηθεί, με δεδομένο ότι έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Οσον αφορά τα νέα τέλη κυκλοφορίας, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν η είσπραξή τους θα ξεκινήσει από φέτος, θέμα που συζητείται αυτές τις ημέρες με το υπουργείο Οικονομικών.
Αναζήτηση εσόδων
Πιο πολύπλοκα φαίνονται τα πράγματα στην υπόθεση της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση Σουφλιά «κοροϊδία» και «πολιτική της αρπαχτής» (δηλώσεις Σπ. Κουβέλη, 26.6.09), ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τη ρύθμιση (βλ. «Κ» 10.9.09). Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το «πάγωμα» της ρύθμισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται σήμερα να επεξεργάζεται «μια νέα πρόταση». Αν τελικά πρόκειται για υποχώρηση από τις προεκλογικές θέσεις της παράταξης, θα οφείλεται στο εισπρακτικό κομμάτι της ρύθμισης, καθώς μόνο το 2009 θα απέφερε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία. Πάντως, η συμμετοχή στην «τακτοποίηση» εξακολουθεί να είναι αμελητέα: χθες η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εκτίμησε ότι από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν υποβληθεί 4.596 αιτήσεις, δηλαδή λιγότερο από 0,4% των εκτιμώμενων 1,5 εκατομμυρίων ημιυπαίθριων.
Ανανεώσιμες πηγές
Οπως υποστήριξαν χθες πηγές του νεοσύστατου υπουργείου, στις προτεραιότητές του θα είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 20-20-20 (20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση κατά 20% της ενεργειακής αποδοτικότητας και 20% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμές πηγές ενέργειας έως το 2020), η επανεξέταση του ρυθμιστικού της Αθήνας αλλά και της πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτων, καθώς έχει οδηγήσει σε διαδοχικές παραπομπές της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

fimotro

Read more...

ΦΟΡΟ-ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Θωμάς Τσάτσης
(από την Ελευθεροτυπία)

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (στην «Κυριακάτικη Ε») για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε τη δική του απάντηση, απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεραρχίας. Οπως είπε, «η εκκλησιαστική περιουσία πάντοτε και παλαιότερα και σήμερα έχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και... σκοπιμότητες», ενώ προανήγγειλε ότι την Τετάρτη ο ίδιος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος θα αναφερθούν αναλυτικά στο θέμα που έχει γίνει αφορμή για διαμάχες μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια το θέμα της φορολόγησης έχει ως εξής:
Το 1997 αποφασίστηκε ότι η Εκκλησία θα πληρώνει φόρο 10% επί των ακινήτων. Δηλαδή φόρο από την εκμετάλλευση των ακινήτων, όπως είναι τα ενοίκια. Την ίδια εποχή είχε προβλεφθεί και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Της ρύθμισης εξαιρούνταν οι δήμοι και οι ΠΑΕ, ωστόσο ούτε η Εκκλησία πλήρωνε. Κάθε ΝΠΔΔ της Εκκλησίας, όπως είναι οι μητροπόλεις και οι ναοί, που είχαν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο, στη φορολογική δήλωση που έκαναν περιορίζονταν στη γενική περιγραφή. Εάν δηλαδή το ακίνητο που δήλωναν ήταν π.χ. αγροτεμάχιο.
Ωστόσο, πριν από τις εκλογές του 2004 και ενώ για περίπου 4 χρόνια το θέμα των ταυτοτήτων είχε προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της Ιεραρχίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε η κατάργηση της εισφοράς του 35% από τα έσοδα των ναών. Το 35% των εσόδων των ναών μέχρι τότε κατέληγε στο κράτος για την ενίσχυση της μισθοδοσίας του κλήρου.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2006 μείωσε τον φόρο επί των ακινήτων από 10% σε 7%, που το 2007 έγινε 4%. Το 2008 ο φόρος εξανεμίστηκε.
Από την άλλη, από το 2007 όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), δηλαδή και η Εκκλησία, πληρώνουν ΕΤΑΚ.
Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα θέμα που είναι πιθανόν να προκαλέσει τριβές, καθώς η διοικούσα Εκκλησία έχει θέσει ήδη σειρά αιτημάτων για την αποδέσμευση οικοπέδων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Οπως λένε στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία, μέσω των χιλιάδων νομικών προσώπων που την εκπροσωπούν, πληρώνει φόρους για την ακίνητη περιουσία της μέσω του ΕΤΑΚ. Επίσης, αναφερόμενοι σε όσα έγιναν στο παρελθόν, αναφέρονται στη σύμβαση που έγινε το 1952 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, στη σύμβαση αναφέρεται ότι «η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον». Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει και δέσμευση της πολιτείας ότι θα παράσχει «κάθε αναγκαία υποστήριξη ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της». Και με νόημα σημειώνουν ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Η διοικούσα Εκκλησία κυρίως ενδιαφέρεται για το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο οποίο θέλει να επενδύσει, καθώς και για ένα οικόπεδο στη οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο οικόπεδο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών επιθυμούν να αξιοποιήσουν. Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Τα οικόπεδα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα λεγόμενα «φιλέτα», καθώς η αξία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το ίδιο όμως μεγάλη, σύμφωνα με τη διοικούσα Εκκλησία, είναι και η προσπάθεια που κάνουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες να πάρουν στην κατοχή τους μέρος της περιουσίας αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών δεν έχουν σαφή εικόνα για τις αγροτικές εκτάσεις της Εκκλησίας. Ετσι παραπέμπουν σε παλαιότερη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 1983, από το σύνολο της αγροτικής γης στην Ελλάδα, στην Εκκλησία ανήκαν περίπου 1.300.000 στρέμματα.
Από αυτά 367.000 ήταν δασικές εκτάσεις, 735.300 βοσκότοποι και 190.000 καλλιεργήσιμη γη. Οι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου εκτιμούν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα γίνουν έπειτα από διάλογο και δεν θα δεχτούν αιφνιδιασμό.

fimotro

Read more...

ΔΥΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ...


Ρεπορτάζ : Θανάσης Τσίτσας
(από την Ελευθεροτυπία)

Τον ομογενή καθηγητή του ΜΙΤ, δρα Γιώργο Αποστολάκη, για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας και την επίσης ομογενή επιχειρηματία Ελένη Τσακοπούλου για πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, εισηγήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο... Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας, του φημισμένου πανεπιστημίου ΜΙΤ, δρ Γ. Αποστολάκη, να προΐσταται της Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας. Ο ομογενής καθηγητής είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων από ατυχήματα και πράξεις τρομοκρατίας και είναι μέλος της Advisory Committee on Reactor Safeguards στις ΗΠΑ.
Η επιχειρηματίας Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη Το 1999 τού απονεμήθηκε το βραβείο «Τόμι Τόμσον» για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ασφάλειας των αντιδραστήρων και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μηχανική Αξιοπιστία και Ασφάλεια Συστημάτων». Ο κ. Αποστολάκης είχε εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι είναι «σοβαρό λάθος της Ελλάδας εάν αποκλείσει την πυρηνική ενέργεια από τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της», θεωρώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες σήμερα για χρήση πυρηνικής ενέργειας, συγκριτικά με το '80 και το '90, γεγονός που οφείλεται «στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και την κοινή γνώμη, που σταδιακά γίνεται πιο θετική».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης ως πρεσβευτή των ΗΠΑ -και αναμένει έγκριση της Γερουσίας- την επιχειρηματία και χρηματοδότη των Δημοκρατικών, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη. Η 43χρονη ομογενής υπήρξε επικεφαλής ομάδας Ελληνοαμερικανών που υποστήριξε οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και, εν συνεχεία, όταν η υπουργός Εξωτερικών έχασε το χρίσμα, συντάχθηκε στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών του Ιλινόι Αλέξη Γιαννούλια, ο οποίος είχε οργανώσει να υποστηρίξει μέσα στους κόλπους της κοινότητας τον Μπαράκ Ομπάμα. Η επιχειρηματίας και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤ με έδρα το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, είναι κόρη του ομογενή και φιλάνθρωπου Ευάγγελου Τσακόπουλου και είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Μάρκο Κουναλάκη, εκδότη του πολιτικού περιοδικού «Washigton Monthly». Η οικογένεια Τσακοπούλου έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία δύο εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Τζόρτζταουν και Στάνφορντ.
fimotro.


Read more...

"ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ"


«Πριν από 20 χρόνια καταφέραμε να αποφύγουμε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ισχυρίστηκε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σε αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης δίνει την προσωπική του εκδοχή για τα γεγονότα που συνετέλεσαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, αλλά και στην κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ. «Πίστευα ότι μπορούσαμε να σώσουμε την ΕΣΣΔ. Οι υπερασπιστές της περεστρόικα, εμού... συμπεριλαμβανομένου, είχαμε υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πιστεύαμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» δήλωσε. Επίσης εκφράστηκε θετικά για τον Μπαράκ Ομπάμα και το Νομπέλ Ειρήνης με το οποίο βραβεύτηκε προ ημερών ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να κρίνει (αλλά με... μέτρο) και την πολιτική των ισχυρών ανδρών της Ρωσίας, του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Για τον κ. Γκορμπατσόφ η πτώση του Τείχους υπήρξε αποτέλεσμα «μακρόχρονων διεργασιών» και δεν προκάλεσε πραγματική έκπληξη. «Η ενοποίηση της Γερμανίας κατέστη δυνατή διότι είχαν προηγηθεί σημαντικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη,στις σχέσεις με τις δυτικές χώρες και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες τότε είχαμε πολύ κακές σχέσεις, ο αφοπλισμός, η “επανάσταση των ρόδων”. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην Ανατολική Γερμανία το 1989εξεπλάγην από αυτό που είδα. Συζήτησα επί μακρόν με τον πρόεδρο Εριχ Χόνεκερ.Σκεφτόμουν ότι είτε δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε,είτε αρνούνταν να αποδεχθεί τη διαδικασία που είχε ήδη δρομολογηθεί και η οποία,όπως όλα έδειχναν, έθετε επί τάπητος το ζήτημα της ενοποίησης της Γερμανίας». Για τον κ. Γκορμπατσόφ το ζήτημα είναι απλό: το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επενέβη στρατιωτικά για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας στην Ανατολική Ευρώπη επί χρόνια αποσοβούσε το ενδεχόμενο ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οταν το 1985 οι ηγέτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήρθαν στη Μόσχα για την κηδεία του προκατόχου μου, Κονσταντίν Τσερνιένκο, τους ευχαρίστησα και τους είπα ότι δεν θα έκανα τίποτε που να περιπλέξει τις σχέσεις των χωρών μας και ότι ο καθένας θα ήταν υπεύθυνος για την πολιτική της χώρας του. Τους υποσχέθηκα ότι δεν θα επενέβαινα και ουδέποτε το έκανα. Αν το είχα κάνει, θα είχε ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος. Εκείνη την εποχήη Ευρώπη ήταν γεμάτη πυρηνικά όπλα. Υπήρχαν περίπου δύο εκατομμύρια στρατιώτες από κάθε πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Φανταστείτε απλώς να είχαμε χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη...». Ποιο ήταν όμως το όραμά του για τη Σοβιετική Ενωση εκείνη την εποχή; «Ηταν ένα όραμα που μας οδήγησε στο να δεσμευτούμε για δημοκρατικές αλλαγές, να ανοίξουμε τη χώρα, να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση και την οικονομία μας, να παραχωρήσουμε στους πολίτες ελευθερία κίνησης,να εισαγάγουμε την ελευθερία της έκφρασης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.Τότε δεν είχα καμία αμφιβολία:πίστευα ότι έτσι θα διατηρούσαμε την ΕΣΣΔ. Ωστόσομετά τις ελεύθερες εκλογές του 1989ορισμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος εναντιώθηκαν βίαια σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.Το κόμμα διχάστηκε». Σήμερα ο κ. Γκορμπατσόφ δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τη νοσταλγία που νιώθουν οι σύγχρονοι Ρώσοι για την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση. «Ας μη μεγαλοποιούμε αυτή την τάση.Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2005, επ΄ ευκαι ρία της 20ής επετείου της περεστρόικα, το 55% των Ρώσων εκτιμούσαν ότι οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες,τη στιγμή που 10 χρόνια νωρίτερα όσοι το πίστευαν αυτό αποτελούσαν τη μειοψηφία. Τα δύο τρίτα των Ρώσων τάσσονται υπέρ των ελεύθερων εκλογών, της οικονομίας της αγοράς και των ελεύθερων μετακινήσεων. Μπορεί ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν να παραμένει δημοφιλής, αλλά αυτό απλώς αποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία πολιτικής αλλαγής της. Οπως και αν έχουν τα πράγματα, δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω». Ερωτηθείς για τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Γκορμπατσόφ δεν έκρυψε τη θετική του άποψη. «Πρόκειται για σοβαρό πρόσωπο που κατανοεί την κρίση, που μάχεται υπέρ της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων και που έχει λάβει μέτρα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Του έγραψα για να τον συγχαρώ για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Πιστεύω ότι ήταν καλή επιλογή,διότι συμμερίζομαι το όραμά του για τον κόσμο. Θα χρειαστεί πολλή αποφασιστικότητα, διεθνής επιβολή και επικοινωνιακό ταλέντο για να το κάνει πράξη.Του εύχομαι να επιτύχει». Τ ην αντιφατική πολιτική που ασκούσαν επί χρόνια οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πιστεύει ο κ. Γκορμπατσόφ ότι εξαργυρώνει σήμερα η ηγεσία της Ουάσιγκτον. Αν και υποστηρίζει ότι η δράση εναντίον των τρομοκρατών πρέπει να συνεχιστεί, θεωρεί την αμερικανική στρατηγική των τελευταίων 20 χρόνων στην περιοχή απολύτως υπεύθυνη για το σημείο καμπής στο οποίο έχει περιέλθει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια επιχειρήσεων. Και υπενθυμίζει: «Οσον αφορά το Αφγανιστάν, έχουμε βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση με αυτήν στην οποία βρίσκεται τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα. Και εμείς χρειάστηκε να επανεξετάσουμε τη στρατηγική και τις πολιτικές μας. Πιστεύω ότι ο απώτερος στόχος των Αμερικανών θα έπρεπε να είναι η απόσυρση των στρατευμάτων τους. Δεν έχω όμως συστάσεις να κάνω. Αναμφίβολα το καλύτερο θα ήταν να μην είχε εμπλακεί ποτέ σε αυτόν τον πόλεμο... Την περίοδο όπου τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί συνεργάζονταν με τους Πακιστανούς για τη δημιουργία των τρομοκρατών Ταλιμπάν, ενώ παράλληλα διαβεβαίωναν εμάς τους Ρώσους ότι επιθυμούσαν μια ελεύθερη και σταθερή χώραπου θα διατηρεί καλές σχέσεις και με τα δύο μας κράτη. Λοιπόν, σήμερασυλλέγουν τους καρπούς αυτής της στάσης».

fimotro

Read more...

"MAXAIΡΙ" ΣΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ...


«Μαχαίρι» στην κρατική σπατάλη για να εξοικονομηθούν 2 με 2,5 δισ., κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων (εξαιρούνται αγροτικά εισοδήματα, τόκοι και κοινωνικές παροχές) με βάση τη νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2010. Επιπλέον πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα το... οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου (στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο) να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, να έχει φθάσει δηλαδή η «μαύρη τρύπα» στα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αναλυθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα (19 και 20 Οκτωβρίου), προβλέπει τα ακόλουθα:
Δημοσιονομική προσαρμογή κατά δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ. Σήμερα υπολογίζεται ότι θα κλείσει το τρέχον έτος μεταξύ 12% και 13%.
«Μήνυμα»«Του χρόνου πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε μονοψήφιο έλλειμμα όχι μόνο ως υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά για να δώσουμε ένα μήνυμα στις αγορές και να μη μας τιμωρήσουν με υψηλά επιτόκια», είπε χθες στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά δύο με τρεις μονάδες απαιτεί την εξεύρεση 7 με 7,5 δισ. ευρώ.
Στο σκέλος των κρατικών δαπανών το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την περιστολή τους κατά 2 με 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως από τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.
Στα έσοδα προβλέπεται αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με φέτος. Η προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές ισχύει στο ακέραιο, όπως λένε στο υπουργείο.
Προσθέτουν ότι από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (εξαιρούνται αγροτικά εισοδήματα, τόκοι καταθέσεων και παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) θα προκύψει ενίσχυση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω και της προβλεπόμενης σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς.
fimotro


Read more...

Πρεμιέρα με εκλογή προεδρείου


Πρεμιέρα με εκλογή προεδρείου

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Το πρώτο τεστ για τη συνοχή της και τη διάθεση των βουλευτών να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του Γιώργου Παπανδρέου έχει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα εκλέξει το απόγευμα, σε τετράωρη διαδικασία, το νέο προεδρείο της. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει προτείνει για τη θέση του γραμματέα τον Χρήστο Παπουτσή, εκτιμώντας ότι με ένα κορυφαίο στέλεχος στη βουλή θα καταφέρει να ενισχύσει το κύρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, να αναβαθμίσει το ρόλο των βουλευτών και να χειριστεί τις όποιες δυσαρέσκειες υπάρχουν για τις επιλογές προσώπων και πολιτικών από το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μία πολυπληθή κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία συνυπάρχουν παλιοί και νέοι βουλευτές, αλλά και είναι φυσικό να εκδηλώνονται προσωπικές στρατηγικές και συμπεριφορές. Από την έκβαση της ψηφοφορίας για τις επιλογές των προσώπων, που θα προτείνει η ηγεσία και για τις άλλες θέσεις του προεδρείου θα διαφανεί εάν οι πρόσφατες επιλογές του κ. Παπανδρέου για το υπουργικό συμβούλιο έχουν αφήσει σημάδια δυσαρέσκειας και διαφωνιών στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Σημειωτέον ότι αύριο θα ορκιστούν στη Βουλή οι βουλευτές, που εξελέγησαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και την Πέμπτη το κοινοβούλιο τον νέο πρόεδρό του (το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο), τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

protothema.gr


Read more...

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΡΕΚΟΡ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Έκρηξη δανεισμού πάνω από τα 65 δισ. ευρώ φέρνει ο πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι της αγοράς δεν αποκλείουν να εκτιναχθεί ακόμα και στα 70 δισ. ευρώ. Με το «κοντέρ» να γράφει ήδη 55,4 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προστρέχει σήμερα και πάλι στις αγορές με δημοπρασίες έντοκων γραμματίων εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει και σε δημοπρασία... τίτλων τρίμηνης διάρκειας. Τα έντοκα γραμμάτια, οι αποδόσεις των οποίων κυμαίνονται στην καλύτερη περίπτωση πέριξ του 1%, θα είναι διαθέσιμα και στο αποταμιευτικό κοινό από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες με αφορολόγητες αποδόσεις αν διακρατηθούν έως τη λήξη τους. Το Δημόσιο, μέσω των εντόκων γραμματίων, αναμένεται να αντλήσει συνολικά ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,358 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του μήνα για λήξεις έντοκων γραμματίων, τοκομεριδίων και euro commercial papers (βραχυχρόνιος δανεισμός ολίγων εβδομάδων για κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών). Το πού ακριβώς θα... κάτσει η μπίλια του δανεισμού στο τέλος του έτους εξαρτάται από το ύψος του ελλείμματος και τις πολιτικές αποφάσεις για το πόσες και ποιες από τις υποχρεώσεις του θα καλύψει το Δημόσιο. Τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του προσεγγίζουν τα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ οι διαρκείς αναθεωρήσεις στο μέτωπο του ελλείμματος φέρνουν τους αρμόδιους του ΟΔΔΗΧ σε κατάσταση αδυναμίας εκτίμησης των συνολικών δανειακών αναγκών. Αρχικά, ο τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου είχε θέσει τον πήχυ του δανεισμού στα 43 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, εκτιμώντας όμως πως το έλλειμμα θα ήταν στο 2% του ΑΕΠ. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που ακολούθησε έφερε τον δανεισμό στα 55,4 δισ. ευρώ και την τελευταία επίσημη εκτίμηση του τέως υπουργού για το έλλειμμα στο 6%. Όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, το έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 12% στο τέλος του έτους, εκτίμηση που μεταφράζεται σε νέα διεύρυνση της μαύρης τρύπας του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ. Αν, δε, το οικονομικό επιτελείο επιλέξει να ξεπληρώσει και μέρος των οφειλών του προς τους προμηθευτές του, το ποσό αυτό εκτινάσσεται εκ νέου. Οι «βραχυχρόνιες διευκολύνσεις» Στο παραπάνω σταυρόλεξο του δημόσιου δανεισμού θα πρέπει να προστεθούν και οι «βραχυχρόνιες διευκολύνσεις» στις οποίες καταφεύγει το Ελληνικό Δημόσιο κάνοντας χρήση των περιβόητων euro commercial papers( ΕCΡ). Πέρυσι, μέσω των ΕCΡ ο δανεισμός επιβαρύνθηκε με 5,4 δισ. ευρώ τίτλων που δεν ξεπληρώθηκαν έως το τέλος του έτους, γράφτηκαν τελικά στον ετήσιο δανεισμό και επιβάρυναν και το δημόσιο χρέος. Φέτος, μέχρι στιγμής, δεδομένο θεωρείται ότι θα κληροδοτηθούν στο 2010 λήξεις ΕCΡ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί κατακόρυφα. Στελέχη του ΟΔΔΗΧ πάντως ευελπιστούν ότι ο δανεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 65 δισ. ευρώ.

fimotro.

Read more...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ 15 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στο κυνήγι για την είσπραξη φορολογικών εσόδων 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου σκοπεύει να βγάλει η κυβέρνηση τις εφορίες, καθώς το έλλειμμα έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 12%-13% του ΑΕΠ. O πραγματικός αγώνας δρόμου, όμως, θα αρχίσει το 2010, καθώς τότε πρέπει να αρχίσει η... δραστική μείωση του ελλείμματος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφ΄ όσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έλλειμμα 12% του ΑΕΠ το 2009, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει ως στόχο τη μείωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή στο 9% του ΑΕΠ το 2010. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να ανατρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις από το υψηλό έλλειμμα, υποσχόμενη μια «θετική έκπληξη» στις αγορές, όπως τη χαρακτηρίζουν τα στελέχη της. Η απαιτούμενη προσαρμογή, δηλαδή τα μέτρα περαιτέρω αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών το 2010 αντιστοιχούν σε 10 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών. Για το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του 2009, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων με την ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. «Πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να σταλούν στις επιχειρήσεις να ελέγχουν τα έσοδα σε καθημερινή βάση», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές. Στο στόχαστρο μπαίνει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο έχουν καταρρεύσει, οι ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι μπορούσε να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ και ο «λογαριασμός της προηγούμενης κυβέρνησης», δηλαδή το ΕΤΑΚ του 2008 και 2009 και η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα. Ακόμη, η ρύθμιση των ημιυπαίθριων, η οποία τελικώς αποφασίστηκε να προχωρήσει, έστω και τροποποιημένη, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης για άντληση εσόδων, προκειμένου να ελεγχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Συνολικά, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, ο στόχος είναι να αντληθούν άλλα 15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, αυτά ήταν 31,3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Αυγούστου. Υπολογίζεται ότι άλλα 5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν έκτοτε και εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των 15 δισ. ευρώ για τις επόμενες ημέρες τα έσοδα θα φτάσουν τα 51,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, έναντι στόχου 59 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, δηλαδή, υστέρηση 7,7 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των επόμενων ημερών. Υπέρβαση δαπανών 2 δισ. ευρώ Την ίδια ώρα, οι δαπάνες σημειώνουν και αυτές υπέρβαση, της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι εκτός από το τρέχον έλλειμμα, υπάρχουν και οι οφειλές σε προμηθευτές νοσοκομείων, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ και σε άλλους προμηθευτές και εργολάβους του Δημοσίου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να προσέλθει στις Βρυξέλλες με «καθαρά χαρτιά» και έτσι το έλλειμμα θα ενσωματώνει τα παραπάνω μεγέθη, που μέχρι τώρα δεν εγγράφονταν στο έλλειμμα. Ελπίζει δε ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη κατανόηση και χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Πάντως, όπως επισημαίνεται, για να γίνει αυτό πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία να μην περιορίζονται μόνο στο σκέλος των εσόδων, αλλά να δίνουν έμφαση και στις δαπάνες και κυρίως να αντιμετωπίζουν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Fimotro


Read more...

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί από χθες το βράδυ η Ν.Δ., καθώς το χάσμα ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους του κ. Καραμανλή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την ώρα που αναζητούσαν μια μέση οδό για εκλογή του νέου αρχηγού από την κομματική βάση. Τη διαδικασία αυτή, που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Ρηγίλλης με πρωτοβουλία του κ. Σιούφα, επισκίασε η... κίνηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία και από το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από κάλπες στη βάση, προκαλώντας σύγχυση στους άλλους ανταγωνιστές της για τον σχεδιασμό της. Η κίνηση της κ. Μπακογιάννη αιφνιδίασε τους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, οι οποίοι την ίδια ώρα είχαν ανταποκριθεί σε πρόσκληση του κ. Σιούφα και εξέταζαν στη Ρηγίλλης χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό της Ν.Δ. και να ακολουθήσει ανοιχτή εκλογή προέδρου από τους γαλάζιους ψηφοφόρους. Η κ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση, αναφέροντας όμως στον κ. Σιούφα ότι θα συναινέσει σε μια συμφωνία που θα εγκρίνει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Όπως διαπιστώθηκε, δύο ώρες αργότερα η κ. Μπακογιάννη προετοίμαζε εκείνη τη στιγμή την αναγγελία της υποψηφιότητάς της σε εθνικό δίκτυο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους βασικούς αντιπάλους της ως «τορπίλη» στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανοικτή εκλογή από την κομματική βάση. Στενοί συνεργάτες τής πρώην υπουργού πάντως αντιπαρήλθαν τις αντιδράσεις και τόνιζαν ότι η κ. Μπακογιάννη ακολούθησε το καταστατικό και τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο. Με επιστολή της στον κ. Σιούφα μάλιστα η κ. Μπακογιάννη επέμεινε χθες το βράδυ ότι το έκτακτο συνέδριο καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αλλαγή της ατζέντας του συνεδρίου θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Συνεργάτες της σημείωναν ότι για αλλαγή του καταστατικού (όπως απαιτείται για εκλογή προέδρου από τη βάση) θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε τακτικό συνέδριο. Επί της ουσίας η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στη θέση που προέβαλε το περασμένο Σάββατο και στην οργανωτική επιτροπή ότι το κόμμα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή καταστατικού και ανάδειξη προέδρου από τη βάση, αλλά μέχρι τότε δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλο». Επιτελικά στελέχη του κόμματος παρατηρούσαν με νόημα χθες ότι τις ίδιες ενστάσεις με την κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά την τήρηση του καταστατικού προβάλλει και ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επίσης έχει προτείνει τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου.



Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΦΑΓΗ...


Σε ανοιχτή ρήξη οδηγήθηκαν χθες οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Κώστα Καραμανλή, ενώ συνεχίζεται το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε αιφνιδιαστικώς στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, την ώρα που στη Ρηγίλλης βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Δημήτρη Σιούφα με τους κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο την εξεύρεση κοινού τόπου. Στη σύσκεψη είχε προσκληθεί και η κ. Μπακογιάννη, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει και ακολούθως έθεσε... επισήμως υποψηφιότητα, επιμένοντας ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, ενώ παρέπεμπε σε ευθετότερο χρόνο τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να γίνει εκλογή και απ' όλα τα μέλη του κόμματος.
Η κίνηση της πρώην υπουργού προκάλεσε την έντονη ενόχληση των κ. Αβραμόπουλου και Σαμαρά, οι οποίοι επιμένουν στην εκλογή του προέδρου από τη βάση. Νωρίτερα, ο κ. Σιούφας είχε ανακοινώσει ότι έλαβε εξουσιοδότηση από τα μέλη του οργάνου να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινά αποδεκτής λύσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε συμφωνήσει. Ομως, γνωστοποίησε αργότερα ότι από ουδένα είχε λάβει «λευκή επιταγή». Mάλιστα, ο κ. Σιούφας είχε αναφέρει ότι εάν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα την μετέφερε στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά το προγραμματισμένο για τις 7 Νοεμβρίου έκτακτο συνέδριο. Οι χθεσινές εξελίξεις εκτιμάται πως πυροδοτούν ένα νέο κύκλο έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

/fimotro

Read more...

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την ώρα που το εσωκομματικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για την ηγεσία αρχίζει να ξεκαθαρίζει, θολή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής και όπως φαίνεται τη λύση πλέον μόνον ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μπορεί να δώσει. Από χθες πάντως υπάρχει ήδη μια επισήμως κατατεθείσα υποψηφιότητα, αυτή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του κόμματος. Σε ό,τι... Αρχή κυρίως κείμενο αφορά τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για συμμετοχή της κομματικής βάσης της ΝΔ οδηγεί σε ανατροπή των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου και όλοι -υποψήφιοι και στελέχη- ζητούν την ανάληψη μιας τελικής πρωτοβουλίας από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από τη συζήτηση για τη διαδικασία.
Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι κ. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος και Σαμαράς, δείχνουν να συμφωνούν στη διαδικασία απ ευθείας εκλογής νέου προέδρου -παρά το γεγονός ότι ο καθένας εξ αυτών διατηρεί τις προσωπικές του απόψεις- και το μόνο «αγκάθι» που υπάρχει είναι ο χρόνος προετοιμασίας του μηχανισμού σε συνδυασμό με την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία στις 8 Νοεμβρίου.

Τον «γόρδιο δεσμό» έχει αναλάβει να λύσει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους κ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά, ενώ συνομίλησε και με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού πήρε το «πράσινο φως», η επόμενη κίνησή του είναι να συναντηθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή και να προσπαθήσει να το πείσει να αλλάξει την απόφασή του για τον χρόνο της αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ. Εάν και αυτό συμβεί, τότε θεωρείται βέβαιη πλέον η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου.
Το όλο θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής της ΝΔ. Ολα τα στελέχη αναγνώρισαν την ύπαρξη του αδιέξοδου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέμειναν ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για να απεγκλωβιστεί η παράταξη από τη συζήτηση για τη διαδικασία.
Ο κ. Σιούφας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ. Μπακογιάννη, Σαμαρά, Αβραμόπουλο και Ψωμιάδη, προκειμένου να τους καλέσει σε σύσκεψη το απόγευμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα παραστεί, αλλά διευκρίνισε ότι η θέση της είναι πως θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασιστεί, αρκεί η λύση να είναι εφικτή, να κατατείνει στην ενότητα του κόμματος και να υλοποιηθεί σε σύντομο χρόνο.
Ο κ. Ψωμιάδης είπε πως δεν μπορεί να παραστεί αλλά επεσήμανε με τη σειρά του ότι θα συμφωνήσει με οποία απόφαση ληφθεί.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σιούφας υποδέχθηκε στη Ρηγίλλης λίγο μετά τις επτά χθες το απόγευμα τους κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο.
Κατά τη δίωρη συζήτηση οι δυο φερόμενοι ως υποψήφιοι επέμειναν στην πρότασή τους για απ ευθείας εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.
ΕπιστολήΤην ώρα της σύσκεψης μάλιστα, έφτασε στον κ. Σιούφα επιστολή της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε τα εξής: «Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να εκλεγεί και από το Εκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου όπως προβλέπει το καταστατικό μας και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη διαδικασία προκριθεί και είναι σύμφωνη με το καταστατικό»
Οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους τον κ. Κ. Καραμανλή, από τον οποίο εξαρτάται -ουσιαστικά - η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου. Θεωρείται δεδομένο ότι οι πιέσεις προς τον απερχόμενο πρόεδρο θα ενταθούν από σήμερα κιόλας και πλέον εκείνος θα πρέπει είτε να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και να προχωρήσει σε συνέδριο αλλαγής καταστατικού και παραμονής του στην ηγεσία για όσο χρόνο απαιτηθεί, είτε όχι, οπότε και το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΖητούν σύγκληση της γαλάζιας Κ.Ο.
Πιέσεις να συγκαλέσει αύριο την νεοεκλεγείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου οι βουλευτές να εκλέξουν νέο γραμματέα, αλλά και να αποφασιστεί η πρόταση του κόμματος για το πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στο προεδρείο της νέας Βουλής, δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ αποστείλει σχετική επιστολή, αν και θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρξει μία έστω πανηγυρική συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη σύγκληση του οργάνου ο κ. Καραμανλής θα αναλάβει πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με όλους τους βουλευτές-υποψήφιους για την ηγεσία προκειμένου να εκλεγεί γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ αντίστοιχη συμφωνία θα πρέπει λογικά να επέλθει για τον αντιπρόεδρο και τους κοσμήτορες της Βουλής.
Για τη θέση του αντιπροέδρου τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των κ. Σωτ. Χατζηγάκη και Γ. Τραγάκη.
Πάντως, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά, δέχεται βολές από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Χθες ήταν σειρά του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν. Καραχάλιου να εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του τέως πρωθυπουργού.
«Ο Κώστας Καραμανλής έχει μια μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα. Να παραμείνει εγγυητής μέχρι τέλους των διαδικασιών ή να αποχωρήσει σήμερα. Γιατί αλλιώς θα φθαρεί ο ίδιος και θα φθείρει και τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά

(ρ/ς City).
Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Μεταξύ 8.000 και 10.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τις θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων. Σήμερα λήγει η προθεσμία και στο Γραφείο Πρωθυπουργού θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και για αυτό το θέμα, καθώς οι χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν γίνει για την κάλυψη μόλις 88 θέσεων και θα χρειαστεί να γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα. Με διαγωνισμό (διεθνή όπου υπάρχει η δυνατότητα) θα καλυφθούν και οι... θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ. Σε όσες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε, κατά το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει καταγραφή των θέσεων προς πλήρωση στις ΔΕΚΟ ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποιες από αυτές μπορούν να καλυφθούν με διαγωνισμό και ποιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διοικητικών συμβουλίων. Στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Οικονομικών (που είναι ο μέτοχος) βρίσκεται η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή με ενημέρωση και συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Ως σήμερα έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ . Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη διαδικασία επιλογής των ειδικών και των γενικών γραμματέων μέσω της υποβολής βιογραφικών στο Ιnternet ως μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση του κράτους από το κόμμα. Οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου εκτιμούν μάλιστα ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουν εκπονήσει, μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν θα μείνει τίποτα ίδιο στο κράτος. «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη» λένε. Αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο να γίνουν αποδεκτές αυτές οι πρωτοβουλίες για τη στελέχωση θέσεων που είναι κυρίως πολιτικές και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να γίνουν λάθη σε αυτή την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου επιλογής εκείνων που θα αναλάβουν κρατικές θέσεις ευθύνης, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ταυτοχρόνως στέλνουν το μήνυμα μέσω των συνομιλητών τους ότι αισθάνονται ισχυροί να διεκπεραιώσουν το σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους και την εμπέδωση της ισοπολιτείας. Με ανάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι σύμβουλοι των υπουργών και οι σύμβουλοι Τύπου σε αρκετά υπουργεία. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προκήρυξε διαγωνισμό για τις θέσεις των συμβούλων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σκέπτεται να ξεκινήσει έναν εσωτερικό διαγωνισμό στην ΕΛ.ΑΣ. για τη θέση του υπευθύνου Τύπου. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης είπε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι σκοπεύει να καλύψει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με διαγωνισμό που θα προκηρύξει για τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που θα εποπτεύει θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έπειτα από τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις. Πάντως εγείρονται ερωτήματα από διάφορες πλευρές για τη διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθείται για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς καθώς δεν είναι γνωστή ούτε η σύνθεση της επιτροπής που θα κάνει την αξιολόγηση των βιογραφικών ούτε με ποιον τρόπο θα είναι ελέγξιμα τα αποτελέσματα από τους ενδιαφερομένους. Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ορισμένοι, επειδή οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές- και όχι απλώς «καλές δουλειές» όπως δηλώνουν ορισμένοι από αυτούς που κατέθεσαν το βιογραφικό τους- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αποδοχή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ από αυτούς που θα επιλεγούν. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής, τα κριτήρια και τη στελέχωση των επιτροπών αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των διοικητών και των προέδρων των δημοσίων οργανισμών.

fimotro.

Read more...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη

Θέμα 1ον: Αξιοκρατία στις προσλήψεις και τις προαγωγές στο Δημόσιο, με προγραμματισμό και υπαγωγή όλων των συμβάσεων -και των συμβάσεων έργου- στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ. Θέμα 2ον: Μαχαίρι στο σπάταλο κράτος με μείωση του υπέρογκου στόλου των 57 και πλέον χιλιάδων κρατικών αυτοκινήτων, που κοστίζουν τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο... πτωχό ελληνικό κράτος... Είναι οι τομές των 100 ημερών που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του... υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος γι' αυτό τον σκοπό είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, καθηγητή Γιώργο Βέη, και το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ενώ σήμερα θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό ειδικά για το θέμα των κρατικών αυτοκινήτων, που φτάνουν σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών (Δεκέμβριος 2006) τα 57.654 οχήματα, που κοστίζουν 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στους φορολογούμενους Ελληνες και συμπληρώνουν το κυκλοφοριακό χάος με 2,6 εκατομμύρια μετακινήσεις την ημέρα μόνο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ο στόλος των κρατικών αυτοκινήτων είναι υπέρογκος, ρυπογόνος και πολύ ακριβός για τον κρατικό κορβανά, αφού μόνο τα λεγόμενα υπουργικά αυτοκίνητα, που είναι περίπου 260 Κία, στοιχίζουν στο Δημόσιο περί το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Σχεδόν όλα είναι πολυτελή, υψηλού κυβισμού και παρουσιάζουν συχνές και ακριβές βλάβες. Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών πληρώνει κάθε χρόνο 400.000 ευρώ μόνον σε ανταλλακτικά. Στο κονδύλι αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα εργασίας των συνεργείων, περίπου 150.000 ευρώ, και 170.000 ευρώ για βενζίνη. Το υπέρογκο κόστος στον τομέα των καυσίμων είχε ενοχλήσει και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη δαπάνη ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες εμφανίζονταν να καταναλώνουν τις διπλάσιες ή και τις τριπλάσιες ποσότητες καυσίμων που δικαιολογούσαν οι υπηρεσιακές τους ανάγκες και υπήρχε βάσιμη υποψία ότι το 1/3 του ποσού των καυσίμων κατέληγε σε αυτοκίνητα... ιδιωτών. Σημαντική συμβολή στους ρύπους και το κυκλοφοριακό της Αθήνας έχουν επίσης τα κρατικά αυτοκίνητα, αφού σε έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, καταγράφηκαν 2,6 εκατομμύρια μετακινήσεις των κρατικών οχημάτων κάθε ημέρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων μετακινήσεων που πραγματοποιούνται. Η ίδια έρευνα ανέβαζε τις μετακινήσεις των υπουργικών αυτοκινήτων στην Αθήνα σε ένα εκατομμύρια 250 χιλιάδες μετακινήσεις.
Υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ είναι η τομή που σχεδιάζεται να γίνει στις προσλήψεις, με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών του συστήματος. Οι προσλήψεις θα είναι αυστηρά προγραμματισμένες ανά υπουργείο, θα γίνονται κάθε χρόνο και την ευθύνη θα έχει το ΑΣΕΠ. Η επιλογή θα πραγματοποιείται έπειτα από διαγωνισμό συνολικά για όλους τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων και όλες τις ειδικότητες.
Για πρώτη φορά επίσης ένας σημαντικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών θα επιλεγεί ύστερα από προκήρυξη ανάμεσα σε υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης που με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθούν. Προτεραιότητα στις θέσεις αυτές θα δοθεί σε πτυχιούχους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αναξιοποίητοι.
Την επιλογή με κριτήρια ΑΣΕΠ στα λεγόμενα stage ζήτησε και η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση που είχε με τους κυρίους Γιάννη Ραγκούση και Ντίνο Ρόβλια. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το ΑΣΕΠ πρέπει να έχει την ευθύνη για όλες τις προσλήψεις και υπογράμμισε ότι ένας ανεξάρτητος φορέας πρέπει να αναλάβει την αξιολόγηση και την επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση με κριτήρια αξιοκρατικά, ώστε να αποφεύγεται η λαφυραγώγηση του κράτους από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Επιφυλακτικός δηλώνει επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στην προφορική συνέντευξη, καθώς, όπως τονίζει, το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει την κουλτούρα να την αξιοποιήσει. Οσον αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να έχει την ευθύνη του σχεδιασμού το υπουργείο Εσωτερικών και όχι το υπουργείο Οικονομικών και να συνυπολογίζεται στον πληθωρισμό και το μέσο κόστος ζωής.

fimotro.

Read more...

"ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ"


ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη στον Real fm. Επιτυχία του Νίκου Χατζηνικολάου γιατί είναι η πρώτη συνέντευξη της διεκδικήτριας της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο Καραμανλής με τον ένα ή τον άλλον τρόπο της... έχει παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραμείνει στην ηγεσία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο τότε, εάν αλλάξει δηλαδή το καταστατικό υπό τον Καραμανλή θα δεχόταν να πάει απευθείας στη βάση. Η Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλλε όσους αναθεματίζουν τώρα τον Καραμανλή, αποφεύγοντας όμως να πει ονόματα. Ενδιαφέρουσα συνέντευξη...

fimotro.

Read more...

Συντάξεις εξπρές και αλλαγές στην διαδοχική ασφάλιση


της Μαίρης Λαμπαδίτη

To κονδύλι των 1,3 δισ. ευρώ εξασφάλισε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους των 2 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του ΙΚΑ, που χρειάζεται 900 εκατ. ευρώ, και του ΟΑΕΕ, που έχει ζητήσει 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Η κάλυψη των ταμείων που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια και κινδυνεύουν να αφήσουν απλήρωτους τους συνταξιούχους ήταν η πρώτη επείγουσα προτεραιότητα της νέας ηγεσίας ενώ το επόμενο βήμα στον τομέα της πολύπαθης κοινωνικής ασφάλισης είναι η απονομή της σύνταξης να ολοκληρώνεται το πολύ σε 3 μήνες από 8 που ισχύει σήμερα.

Οσο για τις πολύπλοκες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η επιδίωξη είναι ο χρόνος απονομής να συντομευτεί στους 5 μήνες από 2 χρόνια που είναι σήμερα .

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι η σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης και οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση που θα ευνοούν έως 17.000 ασφαλισμένους ετησίως.

Εως σήμερα περίπου 1.400 000 ασφαλισμένοι όχι μόνο ζούσαν απερίγραπτη γραφειοκρατική οδύσσεια για την απονομή της σύνταξης τους αλλά και η σύνταξη που εισέπρατταν ήταν μειωμένη έως και 30% εξαιτίας των δυσλειτουργιών του τρόπου υπολογισμού.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που είχε διανύσει 15 χρόνια στο ΤΕΒΕ, 10 χρόνια στο ΙΚΑ και 10 στο ΤΣΑ θα πάρει σήμερα 750 ευρώ σύνταξη, ενώ αν είχε όλα του τα χρόνια ασφαλιστεί μόνο δηλαδή στο ΤΕΒΕ θα έπαιρνε 1150 ευρώ.

Η επιτροπή που είχε συστήσει η κ. Πετραλιά ήδη έχει υποβάλει προτάσεις που προβλέπουν αύξηση των συντάξεων 6% κατά μέσο όρο.

Πάντως η εφαρμογή του μέτρου θα εξαρτηθεί και από την αντοχή των ταμείων καθώς το κόστος για την αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί - όπως υπολόγισε η επιτροπή από 14 εκατ. ευρω τον πρώτο χρόνο έως 252 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας .

Οσο για την κατάργηση νόμων της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νόμος Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων και ο νόμος για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, η οποία προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε "Ο, τι υπάρχει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα μας δεσμεύει ...Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω αλλά και δεν λέμε κάτι παραπάνω! Θα θέσουμε το χρονοδιάγραμμα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ."


protothema.gr

Read more...

Μαχαίρι στις δαπάνες


του Γιάννη Μακρυγιάννη

Τρόπους για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, ως πρώτο δείγμα του εξορθολογισμού, αναζητεί η κυβέρνηση. Σε άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις, όπως η περιστολή του τεράστιου στόλου των κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία ξεπερνούν τις 44 χιλιάδες με ετήσιο κόστος περισσότερο από 320 εκατομμύρια ευρώ!

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η εμφάνιση της κυβέρνησης στην τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στις προγραμματικές δηλώσεις, το Σαββατοκύριακο, «με το σχέδιο και το πρόγραμμά της, χωρίς πολώσεις». Οι προγραμματικές δηλώσεις θα συζητηθούν στη Βουλή από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, οπότε και θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


protothema.gr

Read more...

"Έβαλε φωτιά στα σπαρτά" ...


Εύστοχος, με καίριες και ουσιώδεις παρατηρήσεις ο Παύλος Τσίμας. Χαρακτήρισε το ψευτο-διάγγελμα σαν "κίνηση υψηλού ρίσκου" . Αιφνιδίασε μεν, αλλά, όπως είπε "ενδεχομένως να βάλει...

φωτιά στα σπαρτά" .
Η Ντόρα πέρα από τη μπαμπεσιά της, δήλωσε και την "φόρμουλα με την οποία θέλει να γίνει η εκλογή" .
Αν οι άλλοι δεν το δεχτούν, είπε ο Τσίμας, ελοχεύει ο κίνδυνος της διάσπασης...

nonews-news


Read more...

Στα χέρια του Χρυσοχοϊδη η παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ Δ.Παπαγγελόπουλου...


Νασιάκος, Σύρος και Αγγελάκος υποψήφιοι για τη θέση...
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Δ.Παπαγγελόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει δεκτή, ενώ ήδη κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση αυτή. Οι πρώην αρχηγοί της αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, Στέλιος Σύρος και Γιώργος Αγγελάκος, καθώς και...

ένας πρέσβης, φίλος του Χρυσοχοϊδη, είναι από τα πρώτα ονόματα, που φαίνεται να διεκδικούν την καρέκλα του αρχηγού της ΕΥΠ. Ο Νασιάκος ήταν ο αρχηγός που μαζί με το Χρυσοχοϊδη και το Στέλιο Σύρο συνέδεσαν τα ονόματά τους με την εξάρθρωση της "17Ν" . Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Γιώργος Αγγελάκος ήταν επίσης από τα πρόσωπα που εμπιστευόταν στην πρώτη περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο σημερινός υπουργός...

nonews-news


Read more...