Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΔΥΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ...


Ρεπορτάζ : Θανάσης Τσίτσας
(από την Ελευθεροτυπία)

Τον ομογενή καθηγητή του ΜΙΤ, δρα Γιώργο Αποστολάκη, για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας και την επίσης ομογενή επιχειρηματία Ελένη Τσακοπούλου για πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, εισηγήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο... Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας, του φημισμένου πανεπιστημίου ΜΙΤ, δρ Γ. Αποστολάκη, να προΐσταται της Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας. Ο ομογενής καθηγητής είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων από ατυχήματα και πράξεις τρομοκρατίας και είναι μέλος της Advisory Committee on Reactor Safeguards στις ΗΠΑ.
Η επιχειρηματίας Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη Το 1999 τού απονεμήθηκε το βραβείο «Τόμι Τόμσον» για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ασφάλειας των αντιδραστήρων και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μηχανική Αξιοπιστία και Ασφάλεια Συστημάτων». Ο κ. Αποστολάκης είχε εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι είναι «σοβαρό λάθος της Ελλάδας εάν αποκλείσει την πυρηνική ενέργεια από τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της», θεωρώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες σήμερα για χρήση πυρηνικής ενέργειας, συγκριτικά με το '80 και το '90, γεγονός που οφείλεται «στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και την κοινή γνώμη, που σταδιακά γίνεται πιο θετική».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης ως πρεσβευτή των ΗΠΑ -και αναμένει έγκριση της Γερουσίας- την επιχειρηματία και χρηματοδότη των Δημοκρατικών, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη. Η 43χρονη ομογενής υπήρξε επικεφαλής ομάδας Ελληνοαμερικανών που υποστήριξε οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και, εν συνεχεία, όταν η υπουργός Εξωτερικών έχασε το χρίσμα, συντάχθηκε στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών του Ιλινόι Αλέξη Γιαννούλια, ο οποίος είχε οργανώσει να υποστηρίξει μέσα στους κόλπους της κοινότητας τον Μπαράκ Ομπάμα. Η επιχειρηματίας και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤ με έδρα το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, είναι κόρη του ομογενή και φιλάνθρωπου Ευάγγελου Τσακόπουλου και είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Μάρκο Κουναλάκη, εκδότη του πολιτικού περιοδικού «Washigton Monthly». Η οικογένεια Τσακοπούλου έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία δύο εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Τζόρτζταουν και Στάνφορντ.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: