Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την ώρα που το εσωκομματικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για την ηγεσία αρχίζει να ξεκαθαρίζει, θολή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής και όπως φαίνεται τη λύση πλέον μόνον ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μπορεί να δώσει. Από χθες πάντως υπάρχει ήδη μια επισήμως κατατεθείσα υποψηφιότητα, αυτή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του κόμματος. Σε ό,τι... Αρχή κυρίως κείμενο αφορά τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για συμμετοχή της κομματικής βάσης της ΝΔ οδηγεί σε ανατροπή των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου και όλοι -υποψήφιοι και στελέχη- ζητούν την ανάληψη μιας τελικής πρωτοβουλίας από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από τη συζήτηση για τη διαδικασία.
Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι κ. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος και Σαμαράς, δείχνουν να συμφωνούν στη διαδικασία απ ευθείας εκλογής νέου προέδρου -παρά το γεγονός ότι ο καθένας εξ αυτών διατηρεί τις προσωπικές του απόψεις- και το μόνο «αγκάθι» που υπάρχει είναι ο χρόνος προετοιμασίας του μηχανισμού σε συνδυασμό με την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία στις 8 Νοεμβρίου.

Τον «γόρδιο δεσμό» έχει αναλάβει να λύσει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους κ. Αβραμόπουλο και Σαμαρά, ενώ συνομίλησε και με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού πήρε το «πράσινο φως», η επόμενη κίνησή του είναι να συναντηθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή και να προσπαθήσει να το πείσει να αλλάξει την απόφασή του για τον χρόνο της αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ. Εάν και αυτό συμβεί, τότε θεωρείται βέβαιη πλέον η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου.
Το όλο θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής της ΝΔ. Ολα τα στελέχη αναγνώρισαν την ύπαρξη του αδιέξοδου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέμειναν ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για να απεγκλωβιστεί η παράταξη από τη συζήτηση για τη διαδικασία.
Ο κ. Σιούφας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ. Μπακογιάννη, Σαμαρά, Αβραμόπουλο και Ψωμιάδη, προκειμένου να τους καλέσει σε σύσκεψη το απόγευμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα παραστεί, αλλά διευκρίνισε ότι η θέση της είναι πως θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασιστεί, αρκεί η λύση να είναι εφικτή, να κατατείνει στην ενότητα του κόμματος και να υλοποιηθεί σε σύντομο χρόνο.
Ο κ. Ψωμιάδης είπε πως δεν μπορεί να παραστεί αλλά επεσήμανε με τη σειρά του ότι θα συμφωνήσει με οποία απόφαση ληφθεί.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σιούφας υποδέχθηκε στη Ρηγίλλης λίγο μετά τις επτά χθες το απόγευμα τους κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο.
Κατά τη δίωρη συζήτηση οι δυο φερόμενοι ως υποψήφιοι επέμειναν στην πρότασή τους για απ ευθείας εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.
ΕπιστολήΤην ώρα της σύσκεψης μάλιστα, έφτασε στον κ. Σιούφα επιστολή της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε τα εξής: «Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να εκλεγεί και από το Εκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου όπως προβλέπει το καταστατικό μας και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη διαδικασία προκριθεί και είναι σύμφωνη με το καταστατικό»
Οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους τον κ. Κ. Καραμανλή, από τον οποίο εξαρτάται -ουσιαστικά - η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου. Θεωρείται δεδομένο ότι οι πιέσεις προς τον απερχόμενο πρόεδρο θα ενταθούν από σήμερα κιόλας και πλέον εκείνος θα πρέπει είτε να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και να προχωρήσει σε συνέδριο αλλαγής καταστατικού και παραμονής του στην ηγεσία για όσο χρόνο απαιτηθεί, είτε όχι, οπότε και το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΖητούν σύγκληση της γαλάζιας Κ.Ο.
Πιέσεις να συγκαλέσει αύριο την νεοεκλεγείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου οι βουλευτές να εκλέξουν νέο γραμματέα, αλλά και να αποφασιστεί η πρόταση του κόμματος για το πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στο προεδρείο της νέας Βουλής, δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ αποστείλει σχετική επιστολή, αν και θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρξει μία έστω πανηγυρική συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη σύγκληση του οργάνου ο κ. Καραμανλής θα αναλάβει πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με όλους τους βουλευτές-υποψήφιους για την ηγεσία προκειμένου να εκλεγεί γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ αντίστοιχη συμφωνία θα πρέπει λογικά να επέλθει για τον αντιπρόεδρο και τους κοσμήτορες της Βουλής.
Για τη θέση του αντιπροέδρου τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των κ. Σωτ. Χατζηγάκη και Γ. Τραγάκη.
Πάντως, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά, δέχεται βολές από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Χθες ήταν σειρά του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν. Καραχάλιου να εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του τέως πρωθυπουργού.
«Ο Κώστας Καραμανλής έχει μια μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα. Να παραμείνει εγγυητής μέχρι τέλους των διαδικασιών ή να αποχωρήσει σήμερα. Γιατί αλλιώς θα φθαρεί ο ίδιος και θα φθείρει και τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά

(ρ/ς City).

Δεν υπάρχουν σχόλια: