Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Συντάξεις εξπρές και αλλαγές στην διαδοχική ασφάλιση


της Μαίρης Λαμπαδίτη

To κονδύλι των 1,3 δισ. ευρώ εξασφάλισε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους των 2 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του ΙΚΑ, που χρειάζεται 900 εκατ. ευρώ, και του ΟΑΕΕ, που έχει ζητήσει 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Η κάλυψη των ταμείων που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια και κινδυνεύουν να αφήσουν απλήρωτους τους συνταξιούχους ήταν η πρώτη επείγουσα προτεραιότητα της νέας ηγεσίας ενώ το επόμενο βήμα στον τομέα της πολύπαθης κοινωνικής ασφάλισης είναι η απονομή της σύνταξης να ολοκληρώνεται το πολύ σε 3 μήνες από 8 που ισχύει σήμερα.

Οσο για τις πολύπλοκες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η επιδίωξη είναι ο χρόνος απονομής να συντομευτεί στους 5 μήνες από 2 χρόνια που είναι σήμερα .

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι η σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης και οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση που θα ευνοούν έως 17.000 ασφαλισμένους ετησίως.

Εως σήμερα περίπου 1.400 000 ασφαλισμένοι όχι μόνο ζούσαν απερίγραπτη γραφειοκρατική οδύσσεια για την απονομή της σύνταξης τους αλλά και η σύνταξη που εισέπρατταν ήταν μειωμένη έως και 30% εξαιτίας των δυσλειτουργιών του τρόπου υπολογισμού.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που είχε διανύσει 15 χρόνια στο ΤΕΒΕ, 10 χρόνια στο ΙΚΑ και 10 στο ΤΣΑ θα πάρει σήμερα 750 ευρώ σύνταξη, ενώ αν είχε όλα του τα χρόνια ασφαλιστεί μόνο δηλαδή στο ΤΕΒΕ θα έπαιρνε 1150 ευρώ.

Η επιτροπή που είχε συστήσει η κ. Πετραλιά ήδη έχει υποβάλει προτάσεις που προβλέπουν αύξηση των συντάξεων 6% κατά μέσο όρο.

Πάντως η εφαρμογή του μέτρου θα εξαρτηθεί και από την αντοχή των ταμείων καθώς το κόστος για την αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί - όπως υπολόγισε η επιτροπή από 14 εκατ. ευρω τον πρώτο χρόνο έως 252 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας .

Οσο για την κατάργηση νόμων της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νόμος Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων και ο νόμος για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, η οποία προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε "Ο, τι υπάρχει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα μας δεσμεύει ...Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω αλλά και δεν λέμε κάτι παραπάνω! Θα θέσουμε το χρονοδιάγραμμα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ."


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: