Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

"MAXAIΡΙ" ΣΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ...


«Μαχαίρι» στην κρατική σπατάλη για να εξοικονομηθούν 2 με 2,5 δισ., κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων (εξαιρούνται αγροτικά εισοδήματα, τόκοι και κοινωνικές παροχές) με βάση τη νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2010. Επιπλέον πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα το... οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου (στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο) να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, να έχει φθάσει δηλαδή η «μαύρη τρύπα» στα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αναλυθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα (19 και 20 Οκτωβρίου), προβλέπει τα ακόλουθα:
Δημοσιονομική προσαρμογή κατά δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ. Σήμερα υπολογίζεται ότι θα κλείσει το τρέχον έτος μεταξύ 12% και 13%.
«Μήνυμα»«Του χρόνου πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε μονοψήφιο έλλειμμα όχι μόνο ως υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά για να δώσουμε ένα μήνυμα στις αγορές και να μη μας τιμωρήσουν με υψηλά επιτόκια», είπε χθες στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά δύο με τρεις μονάδες απαιτεί την εξεύρεση 7 με 7,5 δισ. ευρώ.
Στο σκέλος των κρατικών δαπανών το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την περιστολή τους κατά 2 με 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως από τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.
Στα έσοδα προβλέπεται αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με φέτος. Η προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές ισχύει στο ακέραιο, όπως λένε στο υπουργείο.
Προσθέτουν ότι από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (εξαιρούνται αγροτικά εισοδήματα, τόκοι καταθέσεων και παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) θα προκύψει ενίσχυση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω και της προβλεπόμενης σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: