Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΦΟΡΟ-ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Θωμάς Τσάτσης
(από την Ελευθεροτυπία)

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (στην «Κυριακάτικη Ε») για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε τη δική του απάντηση, απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεραρχίας. Οπως είπε, «η εκκλησιαστική περιουσία πάντοτε και παλαιότερα και σήμερα έχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και... σκοπιμότητες», ενώ προανήγγειλε ότι την Τετάρτη ο ίδιος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος θα αναφερθούν αναλυτικά στο θέμα που έχει γίνει αφορμή για διαμάχες μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια το θέμα της φορολόγησης έχει ως εξής:
Το 1997 αποφασίστηκε ότι η Εκκλησία θα πληρώνει φόρο 10% επί των ακινήτων. Δηλαδή φόρο από την εκμετάλλευση των ακινήτων, όπως είναι τα ενοίκια. Την ίδια εποχή είχε προβλεφθεί και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Της ρύθμισης εξαιρούνταν οι δήμοι και οι ΠΑΕ, ωστόσο ούτε η Εκκλησία πλήρωνε. Κάθε ΝΠΔΔ της Εκκλησίας, όπως είναι οι μητροπόλεις και οι ναοί, που είχαν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο, στη φορολογική δήλωση που έκαναν περιορίζονταν στη γενική περιγραφή. Εάν δηλαδή το ακίνητο που δήλωναν ήταν π.χ. αγροτεμάχιο.
Ωστόσο, πριν από τις εκλογές του 2004 και ενώ για περίπου 4 χρόνια το θέμα των ταυτοτήτων είχε προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της Ιεραρχίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε η κατάργηση της εισφοράς του 35% από τα έσοδα των ναών. Το 35% των εσόδων των ναών μέχρι τότε κατέληγε στο κράτος για την ενίσχυση της μισθοδοσίας του κλήρου.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2006 μείωσε τον φόρο επί των ακινήτων από 10% σε 7%, που το 2007 έγινε 4%. Το 2008 ο φόρος εξανεμίστηκε.
Από την άλλη, από το 2007 όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), δηλαδή και η Εκκλησία, πληρώνουν ΕΤΑΚ.
Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα θέμα που είναι πιθανόν να προκαλέσει τριβές, καθώς η διοικούσα Εκκλησία έχει θέσει ήδη σειρά αιτημάτων για την αποδέσμευση οικοπέδων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Οπως λένε στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία, μέσω των χιλιάδων νομικών προσώπων που την εκπροσωπούν, πληρώνει φόρους για την ακίνητη περιουσία της μέσω του ΕΤΑΚ. Επίσης, αναφερόμενοι σε όσα έγιναν στο παρελθόν, αναφέρονται στη σύμβαση που έγινε το 1952 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, στη σύμβαση αναφέρεται ότι «η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον». Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει και δέσμευση της πολιτείας ότι θα παράσχει «κάθε αναγκαία υποστήριξη ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της». Και με νόημα σημειώνουν ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Η διοικούσα Εκκλησία κυρίως ενδιαφέρεται για το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο οποίο θέλει να επενδύσει, καθώς και για ένα οικόπεδο στη οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο οικόπεδο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών επιθυμούν να αξιοποιήσουν. Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Τα οικόπεδα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα λεγόμενα «φιλέτα», καθώς η αξία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το ίδιο όμως μεγάλη, σύμφωνα με τη διοικούσα Εκκλησία, είναι και η προσπάθεια που κάνουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες να πάρουν στην κατοχή τους μέρος της περιουσίας αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών δεν έχουν σαφή εικόνα για τις αγροτικές εκτάσεις της Εκκλησίας. Ετσι παραπέμπουν σε παλαιότερη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 1983, από το σύνολο της αγροτικής γης στην Ελλάδα, στην Εκκλησία ανήκαν περίπου 1.300.000 στρέμματα.
Από αυτά 367.000 ήταν δασικές εκτάσεις, 735.300 βοσκότοποι και 190.000 καλλιεργήσιμη γη. Οι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου εκτιμούν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα γίνουν έπειτα από διάλογο και δεν θα δεχτούν αιφνιδιασμό.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: