Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στις Επιτροπές...


 
Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Η απόφαση ελήφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν...

ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, όπως και οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.

Το Σάββατο το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί.


Συγκεντρώσεις την ώρα της ψήφισής του στο Σύνταγμα έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, στις 17.30, η ΓΣΕΕ στις 17.00 και το ΠΑΜΕ στις 17.30 στην Ομόνοια...

Read more...

Aλλαγές στη βάση δεδομένων της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»...



Το όριο για την καταγραφή των «κόκκινων δανείων» στην κοινή, ευρωπαϊκή βάση δεδομένων τροποποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατόπιν των έντονων αντιδράσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα...

υποχρεούνται να εγγράψουν στην κοινή βάση της ΕΚΤ «κόκκινα δάνεια», αξίας άνω των 25.000 ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εγγραφή δανείων, από το ποσό των 100 ευρώ.

Η βάση δεδομένων, η οποία σαν project ξεκίνησε το 2011, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2018...

Read more...

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες...


 
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, αφού «η Ελλάδα παύει να κατέχει τη...
ντροπιαστική “αποκλειστικότητα” της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες
 

«Ο διαγωνισμός είναι γεγονός», τόνισε, «παρά τις προβλέψεις και την επιθυμία ορισμένων για το αντίθετο».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του προγράμματος που θα φτάνει στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο. 

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε «να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη συγκεκριμένη αγορά».

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη,
  • οι φάκελοι θα κατατεθούν έως τις 4 Ιουλίου
  • οι προεπιλεγέντες θα ανακοινωθούν στις 14 Ιουλίου
  • ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων στη δημοπρασία θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου
  • προβλεπόμενη διεξαγωγή δημοπρασίας και ανακοίνωσης προσωρινών υπερθεματιστών 12 - 17 Αυγούστου...


Read more...

Χωρίς μετρό το Σαββατοκύριακο, απεργία την Κυριακή σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ...


 
Ακινητοποιημένο θα μείνει το μετρό το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Κυριακή δεν θα κινηθούν επίσης τα λεωφορεία τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος καθώς οι εργαζόμενοι...
αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το Σάββατο αρχίζουν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η ΠΟΣ, προκειμένου να αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε απεργία.

Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά σωματεία, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, στις 17:00, στο Σύνταγμα...

Read more...

Απέχουν από κάθε εργασία οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το Σαββατοκύριακο...

 
Αποχή από κάθε εργασία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 21 και 22 Μαΐου, αλλά και κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη, 26 Μαΐου, σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή την...
πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο λιμανιών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων εκφράζουν εκ νέου την αντίθεσή τους στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ και σημειώνουν ότι «δεν έχει δοθεί απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, παρά τη φραστική δέσμευση του Πρωθυπουργού»...

Read more...

Πρώτα εξόφληση οφειλών, μετά αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας...



Τροποποιείται ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα Πελατών που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές...
ή έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους και επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο Πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος. Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».

Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Εφόσον, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του έτους, ο Προμηθευτής, προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ή ο παλαιός Προμηθευτής υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή  μη τήρησης, από πλευράς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του»...

Read more...

Προφυλακίστηκε ο Μαρτίνης...


Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης που κατηγορείται για μίζες 3,2 εκατ.μάρκων... 

Ελεύθερη η σύζυγoς του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με εγγύηση...

600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα


Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης για την υπόθεση δωροδοκίας του με 3,1 εκατ. γερμανικά μάρκα από την γερμανική εταιρεία «Hospitalia».

Αντίθετα, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα (1 και 16) και απαγόρευσή εξόδου από τη χώρα αφέθηκε η σύζυγος του Α. Μαρτίνη, Γεωργία Μαρτίνη. Το ζεύγος Μαρτίνη αντιμετώπιζε κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή από το πρωί της Παρασκευής.

«Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τον ανακριτή, η σύζυγος μου τα κατάφερε», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά το τέλος της απολογίας του και αφού του είχε ανακοινωθεί η απόφασή για προφυλάκιση.

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και η σύζυγος του αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Ειδικότερα, ο Α. Μαρτίνης φέρεται να προέβαλλε τον ισχυρισμό πως τα 3,2 εκατ. γερμανικά μάρκα που κατέθεσε η γερμανική εταιρεία ήταν η νόμιμη αμοιβή δικηγόρου που επιλήφθηκε της σύμβασης του νοσοκομείου με την εταιρεία «Hospitalia». Όμως, πάντα κατά τους ισχυρισμούς της πλευράς Μαρτίνη, η οικογένεια του δικηγόρου όφειλε χρήματα από κοινή περιουσία στην Γ. Μαρτίνη, και έτσι ο δικηγόρος έστειλε τα χρήματα αυτά στο ζευγάρι.
Ανακριτής: Γιατί κινήθηκαν τα χρήματα αυτά μέσω έξι λογαριασμών;
Α. Μαρτίνης: Ήταν υπόδειξη ενός οικονομικού συμβούλου για να αποφευχθεί επιπλέον φορολογία.

Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό των 3,2 γερμανικών μάρκων πέρασε μέσα από έξι διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας. Με το ποσό αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να προτιμήσει τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», που θα προμήθευε το «Ερρίκος Ντυνάν» με εξοπλισμό.

Σκοπός του ήταν -σύμφωνα με τα όσα του καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη- να σβήσει με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος του παράνομου χρήματος. Η βλάβη για το «Ερρίκος Ντυνάν» -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας, 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων, με την οποία κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης και τελικά το ποσό αυτό επιβάρυνε το συνολικό τίμημα της σύμβασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών και έπειτα διοχετεύτηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, για να μετατραπούν στη συνέχεια σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των λογαριασμών αυτών είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ανδρέα Μαρτίνη, το κατηγορητήριο: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων το οποίο η «Hospitalia International» υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα  προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από έξι διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ερρίκος Ντυνάν» εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρείας «Hospitalia International», η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, η προσφορά της εταιρείας δεν ήταν η χαμηλότερη από το σύνολο των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου, η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Και στο σημείο αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο: «Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» που εκπροσωπούνταν από τον Α. Μαρτίνη και της εταιρίας «Hospitalia International» με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρεία «Hopitalia International» την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε».

Με άλλα λόγια δηλαδή ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι είχε προσυνεννοηθεί για τη μίζα με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρεία.

Στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse

Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων διοχετεύθηκε στη συνέχεια στην Ελβετία από τον Ανδρέα Μαρτίνη. Αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Σκοπός ήταν να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό, καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε κινητή περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου Γ. Μαρτίνη τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εξόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικά αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, το άνοιγμα έξι διαφορετικών λογαριασμών οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιους ποσού, η σύσταση υπεράκτιας εταιρείας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας, συνιστούν επανειλημμένη τέλεση της πράξης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο που το ζεύγος απέκτησε με μέρος των χρημάτων που προέρχονται από τη μίζα, το κατηγορητήριο αναφέρει: «Για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττετε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ»...

protothema.gr


Read more...