Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι γενοκτονίες που υπέστησαν οι χριστιανοί της Ανατολής

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBDMyylLI0Vjh7L0OhIpkJWlEpMyt4N49B2Sc_jzsXtSvE-EZKAz16Ix2bq5MNlU4-66n04OEgJGDZwahyphenhyphenR-BrbfGV2O3n8GCJ0Ew1SSCXjKvlKI_gT7dGzHUsuhu4mlt28WbdQOvgHtKA/s1600/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%AC+%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE.jpgΠρώτη συστηματική απόπειρα, στον ελληνικό χώρο, επιστημονικής καταγραφής και ανάλυσης της γενοκτονίας, που υπέστησαν αρχικά από τους Οθωμανούς και ακολούθως από τους Τούρκους, οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Ανατολής, αποτέλεσε το διήμερο διεθνές συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Αφορμή για διεκδίκηση συλλογικής μνήμης προς τους σφαγιασθέντες Αρμένιους, Έλληνες του Πόντου, της Μ. Ασίας και τους Ασσύριους, υπήρξε η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών το Δεκέμβριο 2007, στο Σεράγεβο, οπότε αναγνωρίσθηκε ως «γενοκτονία» το έγκλημα που υπέστησαν οι τρεις λαοί της Ανατολής.
Λίγους μήνες αργότερα, στην Κομοτηνή έγινε η πρώτη απόπειρα ευρείας συζήτησης του θέματος στην Ελλάδα με τη διοργάνωση διεθνούς ημερίδας. Ακολούθησε την άνοιξη του 2010 η αναγνώριση των τριών γενοκτονιών από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, «μιας χώρας», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Αντώνης Παυλίδης, «που υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο την τελευταία, μην επιτρέποντάς της να μιλήσει για σκοπιμότητες, όπως συνηθίζει».

Πρωτεργάτης σε αυτόν τον αγώνα υπήρξε ο Σουηδός βουλευτής, ελληνικής καταγωγής Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο καταθέτοντας τις προτάσεις του για περαιτέρω δράση, ώστε να αναγνωρισθούν οι γενοκτονίες. Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τη δημιουργία Διεθνούς Ελληνικής Επιτροπής για την Αναγνώριση των Τριών Γενοκτονιών «όχι αποκλειστικά με τη συμμετοχή επιγόνων, αλλά με τη συμμετοχή όλων, ώστε να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι το έγκλημα μας αφορά όλους». Επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης ισχυρών λόμπι και τη διάδοση και ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών στοιχείων μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας με πανεπιστήμια, ινστιτούτα, φόρα, ομάδες. Όπως είπε «δεν μας διακατέχουν αισθήματα μίσους. Το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι ζήτημα Δικαίου. Όταν ο Βίλυ Μπραντ έθεσε το μεγάλο ζήτημα του Ολοκαυτώματος, έδωσε νέα διάσταση στις σχέσεις των κρατών».

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Άνταμ Τζόουνς, που συμμετείχε στο συνέδριο, μέσω διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του για τη Γενοκτονία μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές αποτελεί η αντικατάσταση του κεφαλαίου για την Αρμενική Γενοκτονία με κεφάλαιο για τη Γενοκτονία των Χριστιανικών Μειονοτήτων από τους Οθωμανούς, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις γενοκτονίες των Ελλήνων και Ασσυρίων.
Στην ομιλία του ο διευθυντής του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, Ισραέλ Τσάρνι, σημείωσε πως «όπως στην περίπτωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, για την οποία δώσαμε έναν μακρύ και σκληρό αγώνα, που πέτυχε, υπάρχουν αρνητές αυτών που είχαν την ίδια τύχη -των Ασσυρίων, Ελλήνων, Γεζιντίδων και μερικών Κούρδων. Στο Ολοκαύτωμα υπάρχουν οι αρνητές της αντίστοιχης τύχης των Ρομά, των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου, των ομοφυλόφιλων, των μαρτύρων του Ιεχωβά, της τύχης εκατομμυρίων άλλων αμάχων πολιτών στις χώρες, που κατελήφθησαν από τους Ναζί». Είπε ότι μελετητές αναφέρουν συνολικά 2,3 εκατ. ανθρώπους, θύματα γενοκτονίας από τους Τούρκους, μαζί με τους 1-1,5 εκατ. Αρμενίους. Εξίσου σε 14 εκατ. ανέρχονται τα θύματα των Γερμανών παράλληλα με τα 6 εκατ. θύματα Εβραίους.

«Με άλλα λόγια, ότι και να σημαίνει αυτό, μπορεί ο αριθμός των θυμάτων από λαούς και ομάδες με ταυτότητα να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θυμάτων Αρμενίων στην Αρμενική Γενοκτονία και Εβραίων στο Ολοκαύτωμα», κατέληξε και πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς Οργανισμού για το Δικαίωμα στη Ζωή όλων των λαών (Right to Life), στον οποίο θα συμμετέχουν λαοί - θύματα γενοκτονίας και όλοι όσοι μεριμνούν για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή. Επίσης, πρότεινε την ίδρυση και διατήρηση αίθουσας γενοκτονιών στα μουσεία όλου του κόσμου που είναι αφιερωμένα σε επιμέρους γενοκτονίες και τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης γενοκτονίας στον κόσμο. Τέλος, πρότεινε μια παγκόσμια εκστρατεία για το δικαίωμα στη ζωή όλων των λαών.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Παρισίων, Ιωάννης Αντωνόπουλος, κατέγραψε την πορεία προς την εξόντωση του Ελληνισμού από τη Χίο το 1822 μέχρι τη Σαμσούντα (1894-1896). Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Τζόζεφ Γιάβα παρέθεσε τα ιστορικά στοιχεία που πιστοποιούν τις εκκαθαρίσεις των Ασσυρίων (από 17 εκατ. έχουν απομείνει μόλις 3 εκατ. άνθρωποι) και άλλων χριστιανικών πληθυσμών από τα τέλη του 19ου αι. έως τις αρχές του 20ου αι.. Ο ερευνητής και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, Σαϊτ Τσετίνογλου, ανέλυσε την ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η νομικός και εγκληματολόγος, Χαρά Γαλανού, ανέλυσε τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.
Ο συγγραφέας, εκδότης και διεθνώς γνωστός για τη δράση του, επίσης μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, Ρατζίπ Ζαράκογλου, ξετύλιξε τους τρόπους με τους οποίους το τουρκικό κράτος οικειοποιήθηκε τις περιουσίες των χριστιανών της Ανατολής.
Ο συγγραφέας, νομικός και ιστορικός, Χάρης Τσιρνικίδης, τεκμηρίωσε νομικά το έγκλημα της γενοκτονίας κατά των Ελλήνων της Ανατολής.

Ο δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, ανέλυσε τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Σε ότι αφορά το σήμερα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, ανέλυσε την κατασκευή της μεταπολεμικής εικόνας της Τουρκίας.
Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής ανέλυσε τους μηχανισμούς με τους οποίους «το σύγχρονο τουρκικό κράτος εμμένει στην άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών και έχει πείσει».

Η γνωστή συγγραφέας και ιστορικός, Τέα Χάλο, ανέλυσε το ρόλο της Γερμανίας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και την παντελή αδιαφορία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου για ότι συνέβαινε στους Έλληνες της Ανατολής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων κ. Χίλντα Τσομπόϊαν κατέγραψε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της αναγνώρισης των γενοκτονιών και τα εμπόδια, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Μιχάλης Χαραμπίδης μίλησε για τη ζωή μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης» των λαών της Ανατολής και τόνισε ότι το «νέο Ανατολικό Ζήτημα είναι το τουρκικό πρόβλημα».
Ο καθηγητής Ασούρ Γκιβαργκίς, τέλος, ξετύλιξε το κουβάρι των εκκαθαρίσεων Ασσυρίων από τη λήξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι το σημερινό βόρειο Ιράκ, όπου «οι εναπομείναντες Ασσύριοι υφίστανται μια νέα γενοκτονία, λόγω του θρησκεύματός τους».




Read more...

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Εβραϊκές Οργανώσεις - Αύριο θα συναντηθεί με τον Αχμαντινετζάντ


i-reportergr.

Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, που έφτασε απόψε στη Νέα Υόρκη.




Read more...

Ο "νέος" σοσιαλισμός του νεοφιλελευθερισμού...


Επιστολή βουλευτή ΠΑΣΟΚ: Μας… γράψατε
"Το Ποντίκι"
Νέος βουλευτής Αρκαδίας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά δεν «μασάει». Αντιδρώντας στην επιλογή στήριξης του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο, έστειλε επιστολή στον γραμματέα του κόμματος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Με αιχμηρό τρόπο επισημαίνει τα εξής:
«…Σ’ ένα κόμμα που υπερασπιζόμαστε τη διαβούλευση και τη συμμετοχική δημοκρατία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ως βουλευτής εκλεγμένος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν κλήθηκα να...
εκφράσω την άποψή μου για την υποψηφιότητα που θα στήριζε το Κίνημά μας στις εκλογές για την Περιφέρεια. Όπως επίσης, είναι εύλογο απορίας ότι δεν κλήθηκαν οι Βουλευτές που εκλέγονται στις αφορούσες περιοχές σε συζήτηση - διαβούλευση για το θέμα, κάτι το οποίο είχα προτείνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοινωθεί η απόφαση της Επιτροπής και οι βουλευτές να ενημερωθούμε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Δεδομένων των όσων μόλις περιέγραψα, της πολιτικής ιστορίας και διαδρομής της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, καθώς και των αντιδράσεων των στελεχών μας για την απόφαση αυτή που διασπά την πολιτική βάση της παράταξης, και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία, θα ήθελα η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του κόμματος να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην απόφαση και ποιοι πρότειναν την υποψηφιότητα αυτή».
Τα σχόλια περιττεύουν…

Read more...

Ομιλία Μιχάλη Χαραλαμπίδη

polis-agora.
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Συνεδριακό κέντρο Θήβας
Αίθουσα ΑΡΜΟΝΙΑ ώρα 19:30

Read more...

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΓΙΟΜΤΖΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»


Αλεξανδρούπολη 19/9/2010
Φίλες και φίλοι,
Απευθύνομαι σε σας με ειλικρίνεια και σεβασμό όπως πάντα έκανα μέχρι σήμερα.
Έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών και της ευθύνης που συνεπάγεται η νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση. Γνωρίζοντας τους δύσκολους καιρούς της πληγωμένης εθνικής μας αξιοπρέπειας που διανύουμε, τις εποχές δυσπιστίας και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, πιστεύω ακράδαντα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεισφέρει, μπορεί να συνεισφέρει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Είμαι πεπεισμένος ότι τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ..............

ξεκάθαρες θέσεις, αποφασιστικές ενέργειες, αποτελεσματικές λύσεις. Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ισχυρή συστράτευση, δημιουργική σύνθεση, κοινό αγώνα. Με συναίσθηση των δυσκολιών που φέρνει το καινούργιο, με επίγνωση των μεγάλων μας ευθυνών, με ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα, με επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για την οργάνωση, λειτουργία και ανάπτυξη του νέου δήμου μας, συγκροτήσαμε τον συνδυασμό «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», που θα διεκδικήσει τις ψήφους των πολιτών του νέου Δήμου Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Φερών, Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης, στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010.
Επιθυμία δική μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική κοινωνική συμμαχία, να υπογράψουμε όλοι μαζί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στόχος μας είναι η αυτόνομη, η συλλογική, η ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία του νέου Δήμου, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, με συναινετικές, άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες.
Θα προσπαθήσουμε ΜΑΖΙ να δημιουργήσουμε μια ανοικτή δημοτική παράταξη που να διαπερνά τους παραδοσιακούς δημοτικούς συνδυασμούς. Φιλοδοξούμε ΜΑΖΙ να εκφράσουμε τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, για ένα νέο ανοικτό Δήμο που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων της, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και θα καθορίζει τη νέα αναπτυξιακή της ταυτότητα.

Θέλουμε ΜΑΖΙ να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κυριαρχήσει ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα του νέου Δήμου, για την ανάπτυξη και το μέλλον του. Επιλέγουμε ΜΑΖΙ συνειδητά να βαδίσουμε σε νέους δρόμους, να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε κανόνες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας.

Βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση πολιτών κάθε ηλικίας με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στο νέο Δήμο, τη νοοτροπία και τη στάση όλων μας, με την ανάδειξη Δημοτικής Αρχής, σε ένα νέο Δήμο πάνω σε στέρεες βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αυτόματα και άμεσα. Χρειάζεται ο καθένας μας να αποφασίσει να αγωνισθεί για τη λύση τους, να κάνουμε μια μελετημένη ιεράρχηση, να θέσουμε προτεραιότητες και ταυτόχρονα να δούμε την καθημερινότητα και να δράσουμε δυναμικά ώστε να την αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθειά μας είναι δύσκολη. Έχουμε όμως επίσης συναίσθηση των δυνατοτήτων μας. Προσωπικά, δεν σκόπευα ποτέ και δεν πρόκειται ούτε τώρα να κρυφτώ στα δύσκολα, είμαι εδώ, δηλώνω παρών και αναλαμβάνω αυτή την πρωτοβουλία ως επικεφαλής του συνδυασμού «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», τον οποίο εσείς καλείστε να στηρίξετε οργανωτικά και να αποτελέσετε το κορμό του. Σας κοιτάμε στα μάτια, ξεκινούμε με ειλικρίνεια, με αυτήν θα πορευτούμε και αυτή θα μας ακολουθεί και στο μέλλον.

Είμαι ευτυχής που εκτός από μένα και άλλοι πολλοί συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και συστρατεύονται στην κοινή αυτή προσπάθεια. Που ο κάθε ένας ξεχωριστά έχει να επιδείξει, πέρα από το ήθος, εργατικότητα, εμπειρία και επιτυχίες στον τομέα τον οποίο δραστηριοποιείται. Και που τώρα τις ικανότητες αυτές επέλεξε συνειδητά να τις θέσει στη διάθεση του συνόλου.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Λασκαράκη, και την παράταξη του «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», που μέσα από μια δύσκολη απόφαση γι’ αυτόν και με μια μεγάλη προσωπική υπέρβαση, έβαλε όπως πάντα, πάνω απ’ όλα το συμφέρων των πολιτών και του τόπου, δείχνοντας σε όλους εμάς τον στόχο που πρέπει να έχουμε.

Επιθυμώ επίσης δημόσια να ευχαριστήσω τον Γιώργο Ραπτόπουλο, ο οποίος αποδείχθηκε υπερασπιστής της συλλογικότητας, προτάσσοντας το καλό του Δήμου και όχι το προσωπικό.

Οι βασικές αρχές οι οποίες μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν σε αυτή τη πορεία μας είναι:

• Η αρχή της εξυπηρέτησης και προστασίας του πολίτη.

• Η αρχή της διαφάνειας και της νομιμότητας

• Η αρχή της χρηστής και αδιάφθορης διοίκησης.

• Η αρχή της ακεραιότητας και της αμεροληψίας.

Προτεραιότητές μας:

• Η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του νέου Δήμου με αναβάθμιση των υπηρεσιών και των στελεχών του, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου Δήμου για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

• Η αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

• Ο νέος σχεδιασμός για την χωροταξία, την πολεοδομία και τις υποδομές, (χρήσεις γης, σχέδιο πόλης και οικισμών, έργα αγροτικά, κυκλοφοριακό, παραλιακή ζώνη, ελεύθεροι χώροι κλπ)

• Η ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής για τη δημιουργία ενός Δήμου Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης.

• Η αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας & η επένδυση στο πολιτισμό, στον αθλητισμό και στη νεολαία.

• Η στήριξη της τοπικής οικονομίας: Πράσινη ανάπτυξη, Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα & δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας.



Σήμερα η συνάντηση μας αυτή θέλουμε να είναι το οργανωτικό μας ξεκίνημα. Θα σας παρουσιάσουμε το οργανωτικό περίγραμμα της παράταξης μας και στο οποίο πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε.

Ευχόμενος στο εξής ο προεκλογικός αυτός αγώνας να διεξαχθεί με τρόπο που να αξίζει στον πολιτικό μας πολιτισμό, σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με γενικό γραμματέα ΟΗΕ

nooz.gr
Το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της χιλιετίας συζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική».

Σε γραπτή ανακοίνωση της Γραμματείας του Οργανισμού αναφέρεται ότι «η συζήτηση συμπεριέλαβε τα θέματα της οικονομικής ανάκαμψης, τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, όπως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Ιράν».

Ακολούθως, επισημαίνεται ότι «ο γ.γ. ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να βοηθά στη συνέχιση του μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο. Ο γ.γ. και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό είπε ότι τόνισε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την πεποίθησή του ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι του είπε πως «η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση».

«Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε δείξει τη βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα πάντα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των θεσμών όπως ο ΟΗΕ, υποστηρικτής του ρόλου του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση, προωθώντας ιδιαίτερα ζητήματα, όπως τους στόχους της χιλιετίας, που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας». Ο κ. Μπαν Κι-μουν «μας ευχαρίστησε για τη στάση μας και τον ενεργό μας ρόλο», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη συνάντηση «είχαμε τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μ’ έναν τρόπο εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, με την πρωτοβουλία μας για τη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής».

«Η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό ζήτημα, που μπορεί να λύσει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και της αναπτυξιακής ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως, μ’ έναν τρόπο αποτελεσματικό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και «για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόνισε πως «για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής».

Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

Συνάντηση με Αχμαντινετζάντ

Τη Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».

Μετά, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τρίτη βλέπει Τζο Μπάιντεν

Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Read more...

Κάνουν reality Έλληνες φορολογούμενους

http://img.protothema.gr
ΣΕ REALITY SHOW με ακούσιους πρωταγωνιστές Έλληνες πολίτες και επαγγελματίες μετατράπηκαν φορολογικοί έλεγχοι σε περιοχές της Αθήνας και σε κοσμοπολίτικα νησιά, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τη γερμανική κοινή γνώμη ότι καταβάλλει ειλικρινείς και αποτελεσματικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδέχτηκε αίτημα του ΔΝΤ και Γερμανών αξιωματούχων ώστε σε κλιμάκια του ΣΔΟΕ για φορολογικούς ελέγχους να υπάρχει παρουσία και στελεχών του Ταμείου -πιθανόν και αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών-, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών από γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εφοριακοί συνοδεύονταν σε κάποιες περιπτώσεις από κάμερες του ZDF και σε άλλες από αυτές του RTL, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για παρουσία δημοσιογράφων του «Der Spiegel».

Οι έλεγχοι αυτοί άρχισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τα «μικτά» συνεργεία επισκέφθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο και αλλού. Από τη Γερμανία εστάλησαν τουλάχιστον τρία τηλεοπτικά συνεργεία, που ολοκλήρωσαν το… έργο τους στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Επελέγησαν νησιά πασίγνωστα στη διεθνή κοινή γνώμη για προφανείς λόγους και υπήρξε δέσμευση ότι θα προβληθεί στη γερμανική τηλεόραση σχετικό ντοκιμαντέρ, με στόχο να καθησυχάσουν οι Γερμανοί πολίτες ότι τα χρήματα που έδωσαν μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας πιάνουν τόπο. Το αίτημα για να στηθεί το παράδοξο και για πολλούς προσβλητικό για τους Ελληνες φορολογουμένους σκηνικό υπεβλήθη στην κυβέρνηση, η οποία το αποδέχτηκε, υπό το βαρύ κλίμα αμφισβήτησης που έχει κυριαρχήσει στους κόλπους του ΔΝΤ για την ικανότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Αλλωστε στην τελευταία έκθεση του Ταμείου για την υλοποίηση του μνημονίου επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή.

Τα κλιμάκια ανέλαβαν να τα συγκροτήσουν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ κατά περιοχή και υπήρξε φροντίδα ώστε στους ελέγχους να συμμετέχουν και υπάλληλοι που γνωρίζουν γερμανικά, προκειμένου να γίνεται η αναγκαία συνεννόηση. Στην Αθήνα το εγχείρημα ανέλαβαν να υλοποιήσουν ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο τμηματάρχης κ. Νίκος Μαϊτός. Εγινε έφοδος σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν και ευτράπελα, καθώς σε τουλάχιστον μία - δύο περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έγιναν έξαλλοι με το σκηνικό που είχε στηθεί σε βάρος τους. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ακόμη και οι έφοδοι του ΣΔΟΕ πριν από δύο εβδομάδες στη συναυλία των U2 στο Ολυμπιακό Στάδιο έγιναν υπό την υψηλή εποπτεία και παρακολούθηση των ξένων παραγόντων.

Στη Σαντορίνη το κλιμάκιο έμεινε τέσσερις μέρες και ήλεγξε περίπου είκοσι επιχειρήσεις: από ξενοδοχεία και μπαράκια μέχρι καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και από χώρους εστίασης σε παραλιακές και πολυπληθείς περιοχές μέχρι την Κοινοπραξία Πλοίων Θήρας, που εκμεταλλεύεται καΐκια, τα οποία κάνουν ημερήσιες εκδρομές! Ανάλογοι είναι και οι έλεγχοι στα άλλα νησιά, με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις τουρισμού. Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως είναι λογικό, από πολλούς επαγγελματίες, που θεώρησαν πως καταπατούνται τα ατομικά τους δικαιώματα και παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία του φορολογικού απορρήτου.

Μέχρι στιγμής όμως δεν υπήρξαν επίσημες καταγγελίες στις φορολογικές ή άλλες αρχές, αφού οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι τυχόν έντονη αντίδρασή τους σε αυτή τη μέθοδο ελέγχων θα τους προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης κ. Νίκος Νομικός είπε στο «ΘΕΜΑ» ότι αντιλήφθηκε ελέγχους με την παρουσία ξένων, πιθανόν υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όμως δεν του έγιναν καταγγελίες για να ερευνήσει την υπόθεση.

Σε πολλές περιοχές, όπως στη Σαντορίνη, υπήρξε και το αίσθημα της εθνικής προσβολής και μάλιστα σε κάποιον έλεγχο ειπώθηκε ότι «οι γερμανικές κάμερες θα έπρεπε να πάνε πρώτα να πάρουν πλάνα από τα μνημεία στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, όπου οι Γερμανοί σκότωσαν εκατοντάδες Ελληνες, και μετά να έχουν το θράσος να εισβάλλουν στις ελληνικές επιχειρήσεις»!

Γίναμε τηλεοπτικά νούμερα
Το αρνί, ο φορτηγατζής και το ZDF!

Από τις πλέον τραγελαφικές σκηνές που βέβαια ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και αξιοπρέπειας ήταν αυτές οι οποίες εκτυλίχθηκαν στους σταθμούς των διοδίων της εθνικής οδού στην Ελευσίνα και το Καπανδρίτι. Ελεγκτικά κλιμάκια της Εφορίας εγκαταστάθηκαν επί τετράωρο στους συγκεκριμένους σταθμούς και σταματούσαν φορτηγά προκειμένου να διαπιστώσουν αν παρανομούν με τα φορτία τους. Φυσικά βρέθηκαν αρκετές περιπτώσεις σοβαρών ή και αμελητέων παραβάσεων, που τιμωρήθηκαν με αυστηρά πρόστιμα προς τέρψη των γερμανικών καμερών, οι οποίες κατέγραφαν τα πάντα.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έναν έλεγχο εντοπίστηκε μεταφορέας να έχει στο φορτηγό του ένα αρνί παραπάνω απ’ όσα έγραφε το δελτίο αποστολής! Το απεγνωσμένο επιχείρημά του ότι προόριζε το δύσμοιρο και πλεονάζον αρνί για το οικογενειακό τραπέζι και όχι για εμπορία -εξ ου και δεν το συμπεριέλαβε στα έγγραφα- έπεσε στο κενό, καθώς το ZDF που παρακολουθούσε δεν άφηνε περιθώρια για επιεική αντιμετώπιση του φορτηγατζή!

Read more...

Fast track για εργολάβους και νταβατζήδες

Τόσοι υπουργοί, αλλά καμία επένδυση


http://img.protothema.gr
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ η κυβέρνηση διατείνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, δηλαδή το fast track, δημιουργεί μια νέα «λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας» για την υποστήριξη και την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, εν τούτοις, όπως φαίνεται τουλάχιστον, μέχρι στιγμής ευνοούνται κυρίως οι τέσσερις, πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «JP Αβαξ» να υπερβούν όλα τα εμπόδια που έχουν συναντήσει προκειμένου να προχωρήσουν πέντε αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες που παρουσιάζουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα το τοπίο με τις αρμοδιότητες των τεσσάρων υπουργών στο θέμα των επενδύσεων παραμένει θολό και ασαφές και επιπλέον οι εν δυνάμει νέοι επενδυτές που θα αλλάξουν το κλίμα είναι… άφαντοι!

Όχι πως η υλοποίηση έργων υποδομής είναι ήσσονος σημασίας, αλλά το ζητούμενο τούτες τις ώρες είναι το φρέσκο χρήμα από ξένους και εγχώριους επενδυτές που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή. Πάντως τα έργα που εντάσσονται στο fast track για… εργολάβους είναι συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν άμεσα.

Συγκεκριμένα «λύνονται τα χέρια» για τα εξής έργα:n Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε-65 προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Το έργο πραγματοποιείται από τις εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και «ACS Dragados» (ισπανικών συμφερόντων).

Η Ιόνια Οδός (Αντίρριο - Γιάννενα), προϋπολογισμού 1,5δισ. ευρώ, από τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και «ACS Dragados». n Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, προϋπολογισμού 1,3δισ. ευρώ, από την εταιρεία «Ακτωρ».

Η ΠΑΘΕ Μαλιακός - Κλειδί, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, από την κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» («Ακτωρ», «JP Αβαξ», «Hochtief» κ.λπ.).

Η Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από τις εταιρείες «Ακτωρ» - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «JP Aβαξ», «Hochtief» και VINCI.

Τα προβλήματα των κατασκευαστικών εταιρειών εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις αλλά και άλλου είδους γνωμοδοτήσεις (όπως, για παράδειγμα, οι περιβαλλοντικές και οι αρχαιολογικές). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον βορειοδυτικό άξονα Πελοποννήσου (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώ- να έχει απαλλοτριωθεί μόλις το 38% του έργου - από τα χαμηλότερα ποσοστά των συμβάσεων παραχώρησης.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει αντίστοιχα και ο αυτοκινητόδρομος Αντίρριο - Γιάννενα (σ.σ.: κατασκευάζεται από την κοινοπραξία «Ιόνια οδός»), όπου έχει απαλλοτριωθεί το 42% του έργου. Επιπρόσθετα όμως οι εταιρείες αυτές πιέζονται οικονομικά καθώς έχουν λάβει υψηλά δάνεια από τις τράπεζες για να «τρέξουν» αυτά τα έργα. Όπως προβλέπει ο νόμος, οι απαλλοτριώσεις γης θα προχωρούν στο μέλλον χωρίς προηγουμένως να αναμένεται η δικαστική απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης, ενώ και οι νομικές διαδικασίες θα «τρέχουν» παράλληλα με την υλοποίηση της επένδυσης. Επίσης, επιταχύνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τόσο για τους ίδιους τους αυτοκινητόδρομους όσο και για τα συνοδευτικά και βοηθητικά τους έργα (σταθμοί διοδίων κ.λπ.), ενώ θα επιταχυνθούν και οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.

Η συμφωνία με το Κατάρ


Στον ίδιο νόμο θα υπαχθεί και η συμφωνία Ελλάδας - Κατάρ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας βιο- καυσίμων, υγροποιημένου αερίου και ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό, όπως επίσης και άλλες οι οποίες, ενώ έχουν εξαγγελθεί, έχουν σταματήσει εξαιτίας προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, αναμένεται να ενταχθεί το έργο αναβάθμισης του Ελληνικού και της ανάπλασης του Βοτανικού από την εταιρεία «Βωβός», συνολικού ύψους πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Στις διαδικασίες του υπό ψήφιση νόμου εκτιμάται ότι θα υπαχθούν και οι τουριστικές επενδύσεις της αγγλικής εταιρείας «Minoan Group» στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και της εταιρείας «Λοκρός» στην Αταλάντη Φθιώτιδας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Παρότι οι επενδύσεις αυτές (εκτός του Ελληνικού) έχουν λάβει περιβαλλοντικές άδειες, κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν «παγώσει» προτού ακόμη ξεκινήσουν.

Επικάλυψη αρμοδιοτήτων
Ποιός υπουργός θα αποφασίζει;

Για την ένταξη ενός έργου στον νέο νόμο θα απαιτείται προηγουμένως έγκριση είτε της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων είτε από τον καθ’ ύλην υπουργό ή τον υπουργό Επικρατείας. Ο νέος νόμος όμως εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην περίπτωση που ένας επενδυτής θέλει και επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο και να ενταχθεί και στις γρήγορες διαδικασίες του fast track. Το ερώτημα ποιος αποφασίζει, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας ή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες κόντρες μεταξύ των κυρίων Χάρη Παμπούκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Επικρατείας υποστηρίζουν μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη καθώς «όποιος επενδυτής επιθυμεί να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να διασφαλίσει τμήμα της χρηματοδό- τησής του και ταυτόχρονα να ενταχθεί στο fast track πρώτα θα κάνει τον κύκλο του αναπτυξιακού και μόλις έχει έγκριση ή διασφαλίσει με δικά του κεφάλαια το σύνολο της χρηματοδότησης της επένδυσής του θα προσέλθει, εφόσον επιθυμεί, στο fast track».

Read more...

Οι γκάφες...


Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου «στρατηγείου» της κυβέρνησης που συνεδριάζει καθημερινά στο υπουργείο Εσωτερικών απέφερε κυρίως θετικά αποτελέσματα. Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να βελτιώνει τα πολιτικά ανακλαστικά του και να διορθώνει τα προβλήματα συντονισμού που εμφάνιζε τους τελευταίους μήνες. Αλλά, όπως ισχύει παντού, κάθε αρχή και δύσκολη.
Οι πρώτες αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν και από ενδείξεις βιασύνης, με κορυφαίο παράδειγμα την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή πώλησης της βενζίνης, το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τρεις ημέρες αργότερα λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν νέες κινητοποιήσεις των πρατηριούχων.

Με επιφυλάξεις έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις για την περαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς δημιούργησαν την εντύπωση ότι επιβραβεύονται οι ασυνεπείς και οι παρανομούντες. Γκρίνιες προκάλεσε και η απόφαση να δοθεί χαρακτήρας εθνικών εκλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει διευκρινίσεις την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στα υπουργικά γραφεία με τις αρμοδιότητες που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται κωμικοτραγικές καταστάσεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, του οποίου η πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη ορκιστεί!


ΓΚΑΦΑ 1 η
Εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζήτησαν τις δυνατότητες ώστε να συνδυάσουν την ανακοίνωση κάποιων μέτρων με την εξυπηρέτηση των στόχων του μνημονίου. Με δεδομένο ότι τα έσοδα καθίστανται η πρώτη και κύρια ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του «στρατηγείου» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στην ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου η εξαγγελία για «οριστική» περαίωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, με στόχο την είσπραξη περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Η σχετική ανακοίνωση από τον κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε όμως έντονο προβληματισμό σε πολιτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία ήδη από τα μέσα της εβδομάδας θέτουν ακόμη και δημοσίως το ερώτημα: «Τι μήνυμα στέλνουμε όταν από τη μία μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής και από την άλλη “επιβραβεύουμε” και αθωώνουμε για μία ακόμη φορά πολλούς από τους φοροφυγάδες της προηγούμενης δεκαετίας;».


ΓΚΑΦΑ 2 η
Η αστοχία της προηγούμενης εβδομάδας είχε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το πρωί της Τρίτης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού, όπου μεταξύ των άλλων εξετάστηκε και το θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το ίδιο απόγευμα, με θέμα την εκλογή νέου Γραμματέα. Συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να σταλεί και ένα μήνυμα για την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών και έτσι να ξεκινήσει η προσπάθεια συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός μίλησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου για τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών. Πολλά στελέχη απόρησαν ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για δημοψήφισμα, ενώ την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ κατηγορεί τη ΝΔ για την ίδια τακτική. Βλέποντας και τα σχετικά δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας, το στρατηγείο αποφάσισε να προχωρήσει σε «διευκρινίσεις». Ετσι, ο κ. Γ. Πεταλωτής ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για δημοψήφισμα με τη στενή έννοια του όρου...


ΓΚΑΦΑ 3 η

Το φάουλ με το πλαφόν
Την προηγούμενη Κυριακή η κυβέρνηση γνώριζε τις διαθέσεις των βυτιοφορέων να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις και ξύπνησαν οι μνήμες του καλοκαιριού,όταν για κάποιες ημέρες στέγνωσε η αγορά από καύσιμα.Τη Δευτέρα το πρωί διαπιστώθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα κερδοσκοπίας,με τις τιμές της βενζίνης να παίρνουν την ανιούσα.Η ηγεσία του νέου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης υπό τον κ.Μ.Χρυσοχοΐδη αποφάσισε να ενεργήσει με αποφασιστικότητα: επέβαλε πλαφόν στη λιανική τιμή της βενζίνης.Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί η κρίση από το πεδίο των οδηγών φορτηγών στον χώρο των πρατηριούχων.Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν,οι συσκέψεις και τα τηλεφωνήματα πύκνωσαν και έπειτα από μιάμιση ημέρα και πολύωρες συναντήσεις όλων των φορέων με τον υφυπουργό κ.Ντ. Ρόβλια ελήφθη η κρίσιμη απόφαση: το πλαφόν ήρθη χωρίς κανένας να έχει καταλάβει γιατί τελικά είχε επιβληθεί.

ΒΗΜΑ





Read more...

Αντ. Σαμαράς: Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKK3myXGFcOJkaGz2m3fTtoWxd8bSTnulorGKDPmAQfzU1dWbisd65l6WgLxif-HPyKK4Mv9Sh4EmaUc74moBbt7brUIl8YGN8IuBiWUsJkLfZ-3b9IajJM1tgLrOJ3OxxRgCwuHJmML_-/s1600/samaras_deth_typou1.jpg

nooz.gr
Βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην περσινή ΔΕΘ και προεκλογικές του συνεντεύξεις προβλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην 75η ΔΕΘ, αντί μίας εισαγωγής -ως είθισται- από τον Αντώνη Σαμαρά.

Μόλις τέλειωσε η προβολή, ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε τον λόγο και είπε: «Αυτό που είδατε λέγεται πολιτική εξαπάτηση και το έχει καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός».

«Το ΠΑΣΟΚ τα έχει κάνει μούσκεμα στην οικονομική πολιτική και με την προπαγάνδα του προσπαθεί να εμφανίσει το δικό του πρόβλημα, ως κάποιου άλλου», τόνισε. Υποστήριξε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε. «Ελεγε η κυβέρνηση ότι συζητάει με το πιστόλι στο τραπέζι και διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στον κρόταφο», παρατήρησε.

Για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο Μνημόνιο, εξήγησε ότι δεν μπορούσε να δώσει «λευκή επιταγή» για μια τριετία και δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δικαιώνεται από τα όσα λένε οικονομικοί αναλυτές και από τις επιπτώσεις των μέτρων, με τα λουκέτα σε μαγαζιά, την αύξηση της ανεργίας και την ύφεση. Ο στόχος για τη ΝΔ είναι να φύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να βγούμε στις αγορές, είπε, διότι οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2015 το εισόδημα των Ελλήνων θα είναι στο επίπεδο του 2008 και θα έχουν μεσολαβήσει 7 χαμένα χρόνια.

Καταλόγισε ανευθυνότητα στον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση για συναίνεση που κατέθεσε μετά τις εκλογές του 2009.

Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση να τη συζητήσει, υπό την προϋπόθεση πως θα διευρυνθεί πριν και μετά την περίοδο 2004-2009. Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τέλειωσε το 2009, επισήμανε και πρόσθεσε ότι έχουν ευθύνες και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διερευνηθούν αυτές, θα τις διερευνήσει η ΝΔ.

Σε ερώτηση αν αποδέχεται τις ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε, λέγοντας: «Τους λογαριασμούς της παράταξης μας με το παρελθόν τους έχω κλείσει, με αυτοκριτική μέχρι αυτομαστιγώματος. Η δική μου ιστορική ευθύνη είναι να κοιτάζω από δω και μπρος για το μέλλον της παράταξης και της πατρίδας».

Σε ερώτηση, αν πρέπει να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, απάντησε: «Δεν θα υποδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Τα ιστορικά πρόσωπα έχουν την ευθύνη να δουν εάν και πότε θα αναφερθούν για τα πεπραγμένα τους».

Σε άλλη ερώτηση, αν τον απειλεί ο Κώστας Καραμανλής, τον στηρίζει ή τον υπονομεύει, με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρώην πρωθυπουργό μέλη κα φίλοι της ΝΔ στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο πολύς ο κόσμος της ΝΔ και πέρα από αυτή. Ποιος χειροκροτεί τον έναν ή τον άλλον, συνθήματα, δεν τα κατάλαβα, δεν τα ξέρω. Εγώ είμαι ευτυχής όσο ανεβαίνει το χειροκρότημα για κάποιον νεοδημοκράτη. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Δικό του θέμα, του Καραμανλή, πότε θα μιλήσει, δικό μου θέμα να δουλέψω για το αύριο».

Σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου και σε ερώτηση για τα όσα φέρεται να κατέθεσε η κ. Πελέκη, όπως και για το αν υπάρχει προνομιακό καθεστώς για τους πρώην πρωθυπουργούς, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν υπάρχει προνομιακό καθεστώς για κανέναν. Στις έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκε πουθενά η ροή πολιτικού χρήματος. Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής και ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν. Δεν έχει να προσφέρει τίποτε μια κατάθεση του κ. Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει την τρίτη κατά σειρά κατάθεση της κ. Πελέκη και παρατήρησε πως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη «α λα καρτ», μόνο όταν εξυπηρετεί στο να δημιουργούνται εντυπώσεις σε βάρος της ΝΔ.

Για τη Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ και να στηρίζει την πολιτική και τις βασικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ». Με τα στελέχη που την είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει προβλήματα, εφόσον έπαψε η λειτουργία μηχανισμών, γι αυτό και αρκετοί από αυτούς είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επανέλαβε ότι έσβησε με «σφουγγάρι» όσα έγιναν στην εσωκομματική προεκλογική διαμάχη, και είπε χαρακτηριστικά ότι τόσο μεγάλο σφουγγάρι δεν έχουν πιάσει ούτε οι σφουγγαράδες στην Κάλυμνο.

Οσο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη σημείωσε ότι έχει φύγει από την «πολυκατοικία» της κεντροδεξιάς και «συστεγάζεται με τον κ. Παπανδρέου σε άλλη πολυκατοικία».

Σε ερώτηση, αν περιμένει πως το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ οφείλει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ από τα πράγματα να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές σε αυτή την οικονομική συγκυρία. «Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει νωπή, ισχυρή και θωρακισμένη πλειοψηφία. Θα ήταν ανώφελο και θα βάζαμε τη χώρα σε περιδίνηση, αν ζητούσαμε πρόωρες εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. Μας ενδιαφέρει πως θα κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση σε βάθος».

Στην ερώτηση αν τέλειωσε η καλή προσωπική σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι ο ίδιος πρωτομίλησε για συναίνεση και η πρόταση του δεν απέδωσε γιατί δεν τη δέχτηκε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε φτιάχνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές, για να ενοχοποιήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη Ν.Δ. Το «κλίμα στράβωσε» επειδή ο πρωθυπουργός τράβηξε και αντίθετη πορεία στα οικονομικά. «Τα αισθήματα μου απέναντί του τα ξέρετε, αλλά είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος», δήλωσε.

Για τον εαυτό του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι κεντροδεξιός, αλλά σπάει το «μονοπώλιο» του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συζητάει με όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σε ερώτηση εάν ήταν προσχεδιασμένη η ένταξη στο ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν είναι υπέρ της θεωρίας της συνωμοσιολογίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θεώρησε εξαιρετικά αφύσικο «το να βγαίνει ένας πρωθυπουργός με πολλές δηλώσεις ότι ΄΄είμαστε στην εντατική΄΄, ΄΄ είμαστε διαφθαρμένοι΄΄, ΄΄ δεν μπορούμε μόνοι μας΄΄». «Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η ιστορία», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ για τις «κόκκινες γραμμές». Θέλει εθνική αξιοπρέπεια, καλές σχέσεις με τους γείτονες, να μην είμαστε μίζεροι και να έχουμε και τις «γαλάζιες» γραμμές εκτός από τις «κόκκινες».

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι διαφωνεί με το όνομα «Βαρντάσκα». Η θέση του είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναρωτήθηκε αν τα Σκόπια το δέχονται αυτό, να αλλάξουν, δηλαδή, τη συνταγματική τους ονομασία και αν ναι, να μας το πουν. Κατά τα άλλα ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει δημόσια διαπραγμάτευση επί υποθετικών ονομάτων.

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ ήταν μαραθώνια, είχε διάρκεια τουλάχιστον τριών ωρών.

ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη και την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική τους πολιτική, λέγοντας ότι με όποιο μίγμα αντιλαϊκών μέτρων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

«Το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι σαν το ΄΄άλλο σχέδιο΄΄ που ισχυριζόταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και με το οποίο θα νοικοκύρευε την οικονομία προς όφελος του λαού. Το όχι του λαού στο Μνημόνιο σημαίνει καταψήφιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός».

ΛΑΟΣ

«Ασταθής, πλατιασμένος, αόριστος λόγος με αμετροεπείς προτάσεις, ακατάληπτες και ακατανόητες, τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κοινωνία. Προφανώς πήγαν χαράμι τα πολύωρα σεμινάρια των επικοινωνιολόγων. Ελπίδα “εξωμήτριος” ο γείτονας», δήλωσε ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΝ

«Η ΝΔ βιώνει μια σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας. Την ίδια στιγμή που μιλάει ενάντια στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα καταθέτει προτάσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που κινείται στην ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο αντιμνημονιακός αγώνας της ΝΔ είναι σκέτη υποκρισία», ανέφερε ο ΣΥΝ.
Read more...

Εκτός κάδρου Ν.Δ. ο Καραμανλής...


Ο Σαμαράς του ζητάει εμμέσως να μιλήσει...
"Εγώ καθάρισα τους λογαριασμούς μου με το παρελθόν. Μέχρι που αυτομαστιγώθηκα. Κοιτάω μπροστά το μέλλον".

Με...

...αυτό τον τρόπο ο Σαμαράς έβγαλε εκτός κάδρου τον Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας τον ιστορικό πρόσωπο, που αυτός δεν μπορεί να του υποδείξει πότε θα μιλήσει...


Read more...

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ-ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Με το θέμα της ενδεχόμενης πρόσκλησης, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για να καταθέσει για την υπόθεση Βατοπεδίου, βγαίνουν στη δημοσιότητα αποσπάσματα από την κατάθεση της Αικατερίνης Πελέκη στην προανακριτική επιτροπή. Η συμβολαιογράφος τονίζει ότι δεν ούτε ως σκέψη δεν έχει περάσει από το μυαλό της ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε προσωπικό συμφέρον, ενώ εκφράζει την πικρία της για το γεγονός ότι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη οι πραγματικά υπεύθυνοι. ...


Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αποχωρίσει από την προανακριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τον αν θα κληθεί ή όχι ο Κώστας Καραμανλής την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως αναφέρει η κ. Πελέκη στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»: «Ελήφθη μια απόφαση κυβερνητικής πολιτικής, την οποία εδόθη εντολή σε κάποιους υπουργούς να υλοποιήσουν και την υλοποίησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι άνθρωποι. Δεν ήρθε ένας τρίτος να την υλοποιήσει. Δεν ήρθε κάποιος που δεν ήταν στο νομικό συμβούλιο να υπογράψει. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι άνθρωποι που έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις, τις πήραν».
Η κ. Πελέκη σε συνέντευξη που παραχώρησε Η Αικατερίνη Πελέκη στην «Real News» τονίζει ότι: «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι ανταλλαγές έγιναν μόνες τους. Ούτε όλοι εμείς ξυπνήσαμε μια μέρα και είπαμε: Λοιπόν, τώρα θα κάνουμε ανταλλαγές. Είναι προφανές ότι δόθηκαν εντολές στους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική, δηλαδή να αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο τη λίμνη Βιστωνίδα».
«Δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα. Ό,τι είχαμε να πούμε για την κατάθεση της κυρίας Πελέκη, το έχουμε πει», αναφέρουν από την πλευρά τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ο κ. Καραμανλής.
Ο ΛΑΟΣ ο οποίος έθεσε το θέμα της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού, υπαινίσσεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκειμένου να μην κληθεί ο Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Κώστας Σημίτης για την υπόθεση Siemens.
Read more...

ΓΙΑ 'ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ' ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ


Με βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ, άρχισε η συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ...


Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται κατά την περυσινή ΔΕΘ κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».

Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Σε ερώτηση για το αν το μνημόνιο ήταν μονόδρομος υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς ότι «δεν ήταν μονόδρομος». Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι «υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγουμε τη σκληρή πραγματικότητα διαπραγμάτευσης». Και κατέληξε λέγοντας: «Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στο κρόταφο».

Read more...

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ... ΔΕΚΟ


Ρεπορτάζ: Κώστας Νάνος
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
«Βόμβα» στο εργασιακό των ΔΕΚΟ βάζει η εξυγίανση του ΟΣΕ. Σχέδιο-πιλότο για άρση της μονιμότητας όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μοιάζει να αποτελεί το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που «γκρεμίζει» το... προστατευτικό τείχος του γενικού κανονισμού προσωπικού...


Ο κανονισμός αυτός που αποτελεί τον «κορμό» των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις ΔΕΚΟ, προβλέπει βάσει της νομοθεσίας τη μονιμότητα του τακτικού προσωπικού και η κατάργησή του δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το γεγονός ότι μπαίνει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινούνται και οι προθέσεις των Γερμανών της Deutsche Telekom που έχουν βάλει στο... «μάτι» την εργασιακή μονιμότητα στον ΟΤΕ, αξιώνοντας από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που να περιλαμβάνει και τον ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.

Ελεύθερες απολύσεις και συλλογική διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων από μηδενική βάση, περικοπές μισθών και κατάργηση επιδομάτων, προβλέπει, όπως όλα δείχνουν, το νέο εργασιακό τοπίο στις ΔΕΚΟ, που «σβήνει» δικαιώματα πολλών δεκαετιών.

«Μαύρη λίστα»
Με την αποδόμηση των εργασιακών κεκτημένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επώδυνων παρεμβάσεων που έχει ζητήσει η τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση επιχειρεί σε πρώτη φάση διά της... σιδηροδρομικής οδού, να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να βάλει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις προβληματικές ΔΕΚΟ.

Μπορεί σε πρώτη φάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της πλέον προβληματικής επιχείρησης του Δημοσίου, να περιλαμβάνει μετατάξεις σε κρατικούς οργανισμούς και αναγκαστική συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα, σε συνδυασμό με την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων, ωστόσο με την ψήφιση του νομοσχεδίου αποδομείται το εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις στον ΟΣΕ.

Για όσους αρνηθούν μετάταξη
Απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Νομικοί κύκλοι από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) στον ΟΣΕ και όλων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, συνιστά όχι απλώς άρση της μονιμότητας των εργαζομένων, αλλά κατάργηση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής», η νομοθετική βούληση υποκαθιστά τη συλλογική αυτονομία, προβλέποντας νόμο αντί για συλλογική σύμβαση. Δηλαδή καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα και ξεκινά διαπραγματεύσεις εκ του μηδενός. Αναφορικά μάλιστα με τη φράση ανέλεγκτη κρίση που διατυπώνεται στα άρθρα του νομοσχεδίου για το προσωπικό, τονίζουν ότι καμία κρίση διοικητικού οργάνου δεν μπορεί να είναι ανέλεγκτη, αφήνοντας υπόνοιες αντισυνταγματικότητας.

Στέκονται, μάλιστα, και στην αναφορά για τις μετατάξεις που υπογραμμίζει ότι όσοι εκ των εργαζομένων οι οποίοι μετατάσσονται δεν παρουσιαστούν εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς τους στη νέα υπηρεσία θα θεωρείται ότι κατήγγειλαν οι ίδιοι τη σύμβασή τους και θα απολύονται άνευ αποζημίωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Στον αέρα 7 στους 10 εργαζόμενους

Το γεγονός ότι η τρόικα επιμένει για ανατροπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας, φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και τους Γερμανούς της Deutsche Telekom οι οποίοι επιθυμούν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων βρίσκεται επί ποδός πολέμου με αφορμή το σκληρό πακέτο αιτημάτων που θέτει η διοίκηση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (κατάργηση επιδομάτων, άρση της μονιμότητας και πάγωμα μισθών για την επόμενη διετία), ενώ η D.T. αναζητά σύμμαχο στο πρόσωπο της κυβέρνησης για συνδρομή με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Στην επιστολή Βουρλούμη προς τους εργαζομένους, που ανοίγει ευθέως θέμα άρσης της μονιμότητας για όσους έχουν προσληφθεί προ του 2005, γίνεται αναφορά στην επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την αύξηση του κόστους εργασίας στο 33% των εσόδων σε σύγκριση με το 25% που είναι το μέσο κόστος στις ανάλογες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 7.000 επί συνόλου 10.000 περίπου υπαλλήλων του ΟΤΕ, έχουν προσληφθεί προ του 2005.

Read more...

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Μεγαλώνουν συνεχώς οι ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες. Οι επαγγελματίες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως την Τρίτη, οπότε...
αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, ενώ την Κυριακή παρατάσσουν 100 ακόμη βυτιοφόρα κατά μήκος των εθνικών οδών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, οι διεκπεραιώσεις των παραγγελιών γίνονται με δόσεις τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που εάν συνεχιστεί αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα στους εμπόρους.
Kαταγγελίες για προπηλακισμούς
Την ίδια στιγμή η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης.
Ιδιαίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.
Η αστυνομία δρα «πυροσβεστικά», όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

Δεν αποκλείονται διώξεις

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι συνεχίζεται το καθεστώς της επίταξης και αν παρατηρηθεί καταστρατήγησή του θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δεν απέκλεισε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ η αστυνομία έχει ρητή εντολή να μην επιτρέψει στα φορτηγά να πορευτούν προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι μεταφορείς έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Στην εθνικη Αθηνών-Κορίνθου υπάρχουν οχήματα και στα δυο ρεύματα στο ύψος της Ελευσίνας, στο Χαϊδάρι και στα διόδια Κορίνθου.

Στην Αθηνών - Λαμίας είναι συγκεντρωμένα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, επισης στον κόμβο Μαρκόπουλου και στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

Read more...

ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Ευθυμιάδου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Στο «παρά πέντε» και μία ανάσα πριν από τον ανασχηματισμό απεφεύχθη στο υπουργείο Υγείας ένα σκάνδαλο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οπως παραδέχεται η ίδια η Φώφη Γεννηματά στην «Κ.Ε.», έλαβε γραπτή εισήγηση για αύξηση στις τιμές δεκάδων ιατρικών εξετάσεων, που...
αν την έκανε δεκτή θα οδηγούσε σε επιπλέον επιβάρυνση των ήδη κατεστραμμένων ασφαλιστικών ταμείων και θα έκανε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων να τρίβουν τα χέρια τους για τα μελλοντικά τους υπερκέρδη.

Μία εβδομάδα πριν αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας παρέδωσαν στη Φώφη Γεννηματά λίστα με νέες προτεινόμενες τιμές για δεκάδες διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις με το επιχείρημα πως έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με περίπου 93 εξετάσεις που δεν είχαν τιμές καθορισμένες με ΦΕΚ και έτσι το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν μπορούσε να τις αποζημιώσει στους ασφαλισμένους του.

Πριν υπογράψει το έγγραφο η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αποφανθούν για την ορθότητα των προτεινόμενων τιμών από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Η τοποθέτησή τους ήταν σαφής: «Αν περάσουν αυτές οι τιμές θα είναι σκάνδαλο».

«Διαπίστωσα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και μάλιστα είδα ότι οι υπηρεσίες πρότειναν νέες τιμές και για εργαστηριακές εξετάσεις που δεν χρειάζονταν ανακοστολόγηση, αφού είχαν ήδη τιμές ΦΕΚ», επιβεβαιώνει η νυν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά και συμπληρώνει: «Μετά από αυτό συντάξαμε νέο κατάλογο με τη βοήθεια της διοίκησης του ΟΠΑΔ με πολύ πιο μειωμένες τιμές και ταυτόχρονα απέστειλα και επιστολή στις υπηρεσίες λέγοντάς τους μεταξύ άλλων ότι απορρίπτω τις προτάσεις τους και θα υιοθετηθεί ο νέος κατάλογος τιμών που δημιουργήσαμε, με πολύ φθηνότερες τιμές».

Στην εισήγησή τους οι υπηρεσίες πρότειναν να χρεώνεται η λιθοτριψία με laser (ουροδόχου κύστεως και ουρητήρος) με 175,20 ευρώ, ενώ οι διορθωμένες τιμές προβλέπουν κάλυψη με 130 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 25,8%. Η οιστρόνη αίματος είχε υπολογιστεί με 35,22 ευρώ (αυξημένη κατά 20,5%) ενώ η αλλαγμένη προβλέπει 28 ευρώ. Για την εξέταση ΡΕΤ/CT είχαν προταθεί 900 ευρώ αλλά μειώθηκαν στα 750, ενώ για την εξέταση ελεύθερης θυροξίνης αίματος οι υπηρεσίες πρότειναν 20,54 ευρώ αλλά τελικώς κοστολογήθηκε με 16 ευρώ.

Ο νέος υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος υπέγραψε την εβδομάδα που πέρασε το νέο προεδρικό διάταγμα (που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη ηγεσία) το οποίο προβλέπει τις τιμές για τις 93 διαγνωστικές εξετάσεις που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 15-20% σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα και θα εφαρμοστούν από όλα τα ταμεία.
Read more...

ΕΠΟΜΕΝΗ... ΣΤΑΣΗ ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


Από το Έθνος
Πιέσεις για την εφαρμογή μοντέλου ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες ασκεί η τρόικα. Μετά τους σιδηρόδρομους, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση στο μέτωπο των προβληματικών ΔΕΚΟ είναι οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί (ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ), ενώ...
στη λίστα ακολουθούν και οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ και ΕΒΟ). Προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στην κυβέρνηση, είναι να περάσουν από «κόσκινο» όλες οι ΔΕΚΟ με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών. Εύλογα λοιπόν το σχέδιο για τον ΟΣΕ που έλαβε από τις Βρυξέλλες το πράσινο φως, θα αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες προβληματικές ΔΕΚΟ με υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη και πρόκριμα αργά ή γρήγορα για το σύνολο των ΔΕΚΟ.

Το γεγονός στο οποίο στέκεται η τρόικα, και δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, είναι ότι οι ΔΕΚΟ εκτρέφουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι οι ζημίες τους σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας, που ζητά μετ΄ επιτάσεως απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εμφανίζεται έτοιμη να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ που παράγουν χρέη.
Μεγάλο «αγκάθι» μετά τον ΟΣΕ, οι αστικές συγκοινωνίες με ζημίες που έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η «μαύρη τρύπα» του ομίλου ΟΑΣΑ ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ.
Η οικονομική «αιμορραγία» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μπορεί να εξηγηθεί, μονάχα, από το ακόλουθο μέγεθος: Τα ετήσια έσοδα του ομίλου ΟΑΣΑ μόλις που ξεπερνούν τα 185 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού προσεγγίζουν τα 470-480 εκατ. ευρώ και το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων τα 2,13 δισ. ευρώ.
Αν και δεν ανήκει στον ΟΑΣΑ, η περίπτωση του Τραμ είναι χαρακτηριστική για να αποτυπωθούν οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί. Το αθηναϊκό Τραμ, το οποίο αποτελεί θυγατρική εταιρεία του «Αττικό Μετρό», εξελίσσεται ταχύτατα σε έναν «μικρό ΟΣΕ».
Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού (19 εκατ. ευρώ) είναι σχεδόν υπερτριπλάσια από τον κύκλο εργασιών (6 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία διαχείρισής του, η Τραμ ΑΕ, έχει συσσωρεύσει ζημίες άνω των 150 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας κάθε χρόνο ετήσιες ζημίες ύψους 30 εκατ. ευρώ.
23,7 εκατ
Ζοφερή είναι η κατάσταση και στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ). Αν και αύξησαν τον κύκλο εργασιών στα 23,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο διεύρυναν τις καθαρές ζημιές κατά 3,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προσεγγίσουν τα 70,3 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως, οι ζημιές του ΗΣΑΠ για το 2009 διαμορφώθηκαν στα 105,6 εκατ. ευρώ έναντι 87,3 εκατ. ευρώ το 2008, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται στα 56,3 εκατ. ευρώ. Ο ΗΣΑΠ είναι υπερφορτωμένος με υποχρεώσεις, αφού η σχέση ξένα προς ίδια κεφάλαια είναι στα «ύψη». Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ενώ η μέση μισθολογική δαπάνη για τους 1.328 εργαζομένους του φτάνει τα 6.389 ευρώ, ενέγραψε ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ύψους άνω των 7,6 εκατ. ευρώ,
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 197 εκατ. και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 670 εκατ., με τις περισσότερες να είναι δανειακές. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 53,4 εκατ. έναντι 59 εκατ. το 2008 και τα ταμειακά διαθέσιμα 18,4 εκατ. ευρώ.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
187 εκατ. € τα έσοδα, 2,13 δισ. € τα δάνεια
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη συγχώνευση των συγκοινωνιακών οργανισμών και τη μετατροπή του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό συγκοινωνιακό φορέα, υπό τη σκέπη του οποίου θα βρίσκονται πλέον δύο επιχειρήσεις: η μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, και η άλλη για τα τρόλεϊ και τα αστικά λεωφορεία.
Κοινός παρονομαστής όλων των παραμέτρων αυτού του σχεδίου θα είναι, όπως και στην περίπτωση του ΟΣΕ, οι δραστικές περικοπές δαπανών. Χαρακτηριστική περίπτωση η ΕΘΕΛ που αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, γεννώντας σε καθημερινή βάση χρέη της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες είναι ελλειμματικές, ασφαλώς δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, οι επενδύσεις, τα δάνεια, οι ελλιπείς επιδοτήσεις, αλλά και η πολιτική χαμηλών κομίστρων κατέστησε τους φορείς αστικών συγκοινωνιών άκρως ζημιογόνους, παρά τη διαγραφή των χρεών τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
«Πρωταθλήτρια» στην κακοδιαχείριση είναι η ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), η οποία διεύρυνε τις ζημιές της στα 327 εκατ. ευρώ, έναντι 304 εκατ. ευρώ το 2008.
Η ΕΘΕΛ εμφάνισε πωλήσεις 104,3 εκατ. ευρώ από 101 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν «εκτιναχθεί» στα 1,71 δισ. ευρώ, με την καθαρή θέση να είναι αρνητική κατά 1,28 δισ. ευρώ
Στα χνάρια των υπολοίπων συγκοινωνιακών οργανισμών βαδίζει πλέον και η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) που κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της, να καταγράψει ζημιές - ρεκόρ 19 εκατ. ευρώ, όταν πριν από 2 χρόνια ήταν οριακά κερδοφόρος.

Read more...

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Το 77% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό της απογοήτευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση (82,8%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό της εφημερίδας...
«Πρώτο Θέμα». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.
Το δρόμο της αποχής ή του λευκού φαίνεται ότι επιλέγει, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 31,7%) όσων ψηφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα της δυσαρέσκειας και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Περίπου το 28,4% καταφεύγει στη λευκή διαμαρτυρία ή την αποχή.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 34,6%, η Ν.Δ το 25,6%, το ΚΚΕ το 8,9%, ο ΛΑΟΣ το 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,4%, η Δημοκρατική Αριστερά το 3% και οι Οικολόγοι το 1,3%.

Στο ερώτημα εάν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση το 64% των ερωτηθέντων απαντά "όχι", έναντι 25%, που απαντούν "ναι". Το 54% μάλιστα εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα άλλη πολιτική. Στο πλαίσο αυτό το 33% βλέπει "με καλό μάτι" τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ το 27% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για ένα νέο πολιτικό φορέα στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Ταυτόχρονα την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, έτσι όπως καταγράφεται στις συνειδήσεις των πολιτών, "εισπράτουν" και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου "έπεσε" στο 39% και του Αντώνη Σαμαρά στο 27%. Προσδοκίες φαίνεται να καλλιεργεί στους πολίτες η συμμετοχή στο πολιτικό σκηνικό του Φώτη Κουβέλη, που "πλασάρεται" στη δεύτερη θέση της δημοτικότητας, με ποσοστό 33%.
Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Α. Κωβαίος - Π. Τσιμπούκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Oι πρώτες 30 ημέρες της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι θα περάσουν με τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υπολειτουργούν και ορισμένους από αυτούς να παραμένουν σε... αναγκαστική αργία. Οι αρμοδιότητες των νέων υπουργών, αλλά και των αναπληρωτών υπουργών...
που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, μπορεί να έχουν καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν να ασκούνται από τους κατόχους τους, επειδή δεν έχει ακόμη υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον κ. Κ. Παπούλια . Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος εστάλη την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλες δεκαπέντε ημέρες για να επιστραφεί- με τις όποιες παρατηρήσεις- στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμη και μετά την υπογραφή του Διατάγματος όμως σε ορισμένα σημεία, το τοπίο των αρμοδιοτήτων θα παραμείνει θολό. Διότι δεν προβλέπεται τίποτε για την ευθύνη των επενδύσεων για την οποία ερίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης , αλλά και ο υφυπουργός κ. Π. Ρήγας. Το θέμα φαίνεται ότι διευθετείται εντός των ημερών (ή εβδομάδων), με τον κ. Πάγκαλο να αναλαμβάνει τον συντονισμό των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τον κ. Παμπούκη να ασχολείται αποκλειστικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι γνωρίζοντες τους νέους συσχετισμούς όμως βλέπουν την «κρίση» να μεταφέρεται στο εσωτερικό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς για το ΕΣΠΑ έχει οριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Π. Ρήγας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγεται στους πολιτικούς φίλους του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.

Αντιθέτως, λύθηκε το θέμα με τις αρμοδιότητες για τον Αθλητισμό και ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ. Τον διεκδίκησε ο νέος υπουργός Υγείας (Διατροφής και Αθλησης) κ. Α. Λοβέρδος, επιθυμούσε να τον πάρει υπό τον έλεγχό του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , όμως τελικά είναι μια από τις αρμοδιότητες που θα διατηρήσει ο υπουργός Πολιτισμού Γερουλάνος.

Το έτερο πεδίο σύγχυσης αρμοδιοτήτων εντοπίζεται και πάλι στον χώρο της Ναυτιλίας. Και ώσπου να επιλυθούν όλα αυτά, ο νέος υπουργός Ι. Διαμαντίδης είναι χωρίς αρμοδιότητες, όπως και όλοι οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί.

Read more...

9,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Τον νέο λογαριασμό που στηρίζεται σε παλιά και νέα μέτρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 ετοιμάζει η τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει ο νέος προϋπολογισμός.
Ο...
λογαριασμός φθάνει τα 9,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ποσό 5 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οσο για «χαλάρωση» των δαπανών, ούτε σκέψη καθώς η τρόικα τράβηξε μια κόκκινη γραμμή και επέβαλε στην κυβέρνηση οι δαπάνες του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσουν τα 67 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπεται να ανέλθουν εφέτος μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι προφανές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έστω και αν εκ πρώτης όψεως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από 8,1% του ΑΕΠ εφέτος στο 7,5%, δηλαδή μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ, δείχνει να είναι μικρός.

Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, σε αυτό το δεύτερο στάδιο της προσαρμογής της οικονομίας δεν υπάρχουν «άγνωστα μέτρα» αφού αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, απαιτείται όμως μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη των εσόδων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων (σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) που επιβλήθηκαν εφέτος και αναμένεται να αποδώσουν 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω το 2011.

Το «πακέτο»

Για να υποστηριχθεί όμως ο νέος προϋπολογισμός η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα όπως η φορολόγηση όλων των αυθαιρέτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για μια σειρά βασικά προϊόντα της κατανάλωσης και στη φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) των στελεχών, για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί με το μνημόνιο.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με πρώτο τα τεκμήρια (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη, σελίδα Β1), και τα έσοδα από τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου, τα γνωστά «φρουτάκια», αναμένεται να φέρουν στα ταμεία 5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Το μεγάλο βάρος πέφτει στην Καραγεώργη Σερβίας και στον νέο υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, ο οποίος ετοιμάζει αλλαγές στις εφορίες και στην οργάνωση των ελεγκτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, παρά την αύξηση της φορολογίας και την επιτυχία που είχε η προσπάθεια να κόβουν όλοι αποδείξεις, ο ρυθμός ροής εσόδων στα δημόσια ταμεία κινείται περίπου στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Βέβαια το σχέδιο προβλέπει να συνεχιστεί η δραστική πολιτική περικοπής των δαπανών- στην οποία στηρίχθηκε εφέτος το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής- και εξ αυτού του λόγου ο κ. Σαχινίδης καταγράφει κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες προκειμένου να περικόψει 300 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση. Δυστυχώς, το μνημόνιο προβλέπει νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ που δύσκολα θα αναπληρωθούν καθώς οι αποκλίσεις στα έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού ήταν ως το τέλος Αυγούστου 2,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναγκαία η «διόρθωση πορείας» και η αυτόματη περαίωση των εκκρεμουσών φοροϋποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Οι «μαύρες τρύπες»

Πίσω από αυτούς τους σκληρούς αριθμούς το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΔΕΚΟ και στις «μαύρες τρύπες» που δημιουργούν. Και εφέτος οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι θα καταπέσουν εγγυήσεις δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιέσεις για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα είναι ασφυκτικές. Οι έλεγχοι τους επόμενους μήνες ως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα πυκνώσουν (έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο) ώστε να παρακολουθείται από κοντά η κατάσταση.
Read more...