Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ 8,1%


Ρεπορτάζ : Παύλος Παπαδόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Κορυφώνονται από αύριο οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τις αποφάσεις και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα για να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα δεν θα ξεφύγει από τον στόχο του 8,1% στο τέλος του χρόνου. Ο ενδελεχής «τεχνικός έλεγχος», τον...
οποίο ολοκλήρωσαν εντός των προηγούμενων ημερών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(ΕΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),προκάλεσε προβληματισμό και ενεργοποίησε «πορτοκαλί συναγερμό», καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η πορεία των εσόδων είναι κατώτερη των προβλέψεων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αναφέρουν οι ειδικοί, διότι διαφορετικά ο στόχος του ελλείμματος θα εμφανίσει απόκλιση. Η εκτίμηση αυτή προαγγέλλει νέες «χειρουργικές επεμβάσεις» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και στις
αμυντικές δαπάνες, αλλά και πιθανώς διορθωτικά μέτρα, όπως η αύξηση του μέσου ποσοστού του ΦΠΑ για να διασφαλιστεί ο κεντρικός στόχος του ελλείμματος στο 8,1%. Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αναγνωρίζουνότι απαιτείται επαγρύπνηση τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες του κρισιμότερου ίσως έτους της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων δεκαετιών, αλλά εκτιμούν πως οι αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί είναι αρκετές για να διασφαλιστεί ο τελικός στόχος χωρίς πρόσθετα μέτρα.

«Η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδοτόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσηςόσο και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε μόνο τρεις μήνες» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της τρόικας, το οποίο εκτιμά ότι η κυβέρνηση του κ. Γ.Παπανδρέου έχει επιδείξει πυγμή και αποτελεσματικότητα που δεν ανέμενε η διεθνής κοινότητα. «Ωστόσο» προσθέτει «δεν υπάρχει η παραμικρή πολυτέλεια για οποιαδήποτε παρέκκλιση στους κύριους δημοσιονομικούς στόχους, με πρώτο εκείνον του ελλείμματος».

Ευρωπαϊκό διακύβευμα

Η επιβεβαίωση της δέσμευσης ότι στο τέλος του 2010 η Ελλάδα θα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 14% στο 8,1% θεωρείται η «λυδία λίθος» για την αποκατάσταση της τραυματισμένης αξιοπιστίας και την επιστροφή στις αγορές. Θεωρείται ακόμη ο κρισιμότερος δείκτης που θα κρίνει τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ταμείου στην πρώτη κοινή αποστολή που ανέλαβαν για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ευρωπαϊκό κράτος.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο οι επιτελείς της τρόικας επιχειρούν συστηματικά να ακυρώσουν κάθε συζήτηση για το- καταστρεπτικό για όσους διαθέτουν ομόλογα- σενάριο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Για να το πετύχουν δεν δίστασαν να αναφερθούν θετικά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου roadshow στο Λονδίνο στο ενδεχόμενο να ανανεωθεί η δανειακή στήριξη μετά την παρέλευση της τριετίας, εφόσον φυσικά το τριετές πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί πιστά. Η «διπλή στρατηγική» της τρόικας αφορά την ταυτόχρονη διαχείριση του «ελληνικού ζητήματος» εντός και εκτός των συνόρων. Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας κκ. Σερβάς Ντερούζ (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) συμμετείχαν στην αποστολή του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (road shows) στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φραγκφούρτη. Πέραν των παραπάνω συμμετείχε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλος του υπουργού κυρία Μόνα Παπαδάκου. Την ίδια ώρα που οι επικεφαλής της τρόικας υπερασπίζονταν την ελληνική οικονομία, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συνεδρίαζε καθημερινά στην Αθήνα. Επρόκειτο για τον λεγόμενο «τεχνικό έλεγχο», τα συμπεράσματα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαπραγμάτευση που ξεκινά αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στην κοινή εξόρμηση κυβέρνησηςτρόικας για τον εξευμενισμό των ξένων αποκόμισαν την εντύπωση ότι π.χ. τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα (τα οποία στη δευτερογενή αγορά τίτλων αποδίδουν άνω του 10% και τιμολογούνται στο 50% της αρχικής αξίας τους!) είναι πλέον ελκυστικά στους κερδοσκόπους. Οι εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οίκων εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι αξίες σύντομα να αυξηθούν και να κερδίσει περισσότερα εκείνος που θα έχει αγοράσει εγκαίρως. Κατά συνέπεια ο στόχος της τρόικας είναι απλός: στην επόμενη αντίστοιχη εξόρμηση που δρομολογείται για τον Δεκέμβριο η μείωση του ελλείμματος στο 8,1% θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως απόδειξη αξιοπιστίας και συνέπειας μεταξύ λόγων και έργων.

«Ολα γιατο 8,1%»

Ακριβώς γι΄ αυτό το σύνθημα κυβέρνησης και τρόικας είναι το εξής: «Ολα για το 8,1%». Η λύση που φαίνεται ότι προκρίνεται από την τρόικα για να παγιωθεί το έλλειμμα στο 8,1% είναι μια νέα εισαγωγή στο «χειρουργείο» για το πολύπαθο ΠΔΕ και τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τα περιθώρια νέου ακρωτηριασμού του ΠΔΕ είναι περιορισμένα, με δεδομένο ότι οι μοναδικές επενδύσεις που μπορούν να σταλούν στις ελληνικές καλένδες είναι εκείνες που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, διότι η πιθανή ακύρωση συγχρηματοδοτούμενων έργων θα στερήσει ταυτοχρόνως κοινοτικές εισροές καθιστώντας μηδενική την επίδραση στο έλλειμμα.

Οσο για τις αμυντικές δαπάνες, έγκυρες πηγές μεταδίδουν ότι μετά τις περικοπές που ήδη έχουν αποφασιστεί δεν υπάρχει η δυνατότητα για ουσιαστικές επεμβάσεις. Κατά συνέπεια, εφόσον αποκλείστηκε (για το 2010) η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, φαίνεται ότι αναθερμαίνεται το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό συντελεστή. Ούτως ή άλλως, κάποιο από τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ θεωρείται από στελέχη της τρόικας «αναπόφευκτο» να υλοποιηθεί το 2011 προκειμένου να εξασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος από το 8,1% στο 7,6%. Είναι ιδιαιτέρως πιθανό, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των προσεχών διαπραγματεύσεων να ζητηθεί η άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου.

Η κυβερνητική άμυνα και το μπρα ντε φερ με τους ελεγκτές


Η τρόικα θα επιμείνει να ζητεί από το οικονομικό επιτελείο «διπλή προσπάθεια» αύξησης εσόδων και συγκράτησης δαπανών Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις απαιτήσεις της τρόικας με την παράθεση επιχειρημάτων που τεκμηριώνουν ότι «το 2010 κλείνει στο 8,1% χωρίς πρόσθετα μέτρα». Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης πρόκειται να υποστηρίξουν ότι η περαίωση, το ΕΤΑΚ και ο φόρος εισοδήματος θα αποδώσουν τα απαραίτητα πρόσθετα έσοδα. Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι το Γενικό Λογιστήριο απελευθερώνει κάθε μήνα μόνο το 80% των προβλεπόμενων δαπανών και σημειώνεται με έμφαση ότι από 1ης Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 70%.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προσδοκά ότι η τρόικα θα πειστεί πως το 8,1% είναι εφικτό χωρίς άλλες «διορθωτικές κινήσεις».

Πάντως, ακόμη και αν τα κυβερνητικά επιχειρήματα είναι ουσιώδη και πειστικά, θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα επιμείνει να οργανωθεί τώρα, στην τελική ευθεία, η μέγιστη δυνατή «διπλή προσπάθεια» αύξησης εσόδων και συγκράτησης δαπανών, κυρίως γιατί οποιοδήποτε «λάθος» στις εκτιμήσεις θα είναι πρακτικώς αδύνατον να διορθωθεί αργότερα και αναπόφευκτα θα «αποτυπωθεί» σε ένα έλλειμμα μεγαλύτερο του 8,1%, καταδικάζοντας την Ελλάδα να χάσει στο νήμα την- κρίσιμη για την επιστροφή στις αγορές- πρώτη θέση στη μάχη των εντυπώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: