Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Ευθυμιάδου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Στο «παρά πέντε» και μία ανάσα πριν από τον ανασχηματισμό απεφεύχθη στο υπουργείο Υγείας ένα σκάνδαλο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οπως παραδέχεται η ίδια η Φώφη Γεννηματά στην «Κ.Ε.», έλαβε γραπτή εισήγηση για αύξηση στις τιμές δεκάδων ιατρικών εξετάσεων, που...
αν την έκανε δεκτή θα οδηγούσε σε επιπλέον επιβάρυνση των ήδη κατεστραμμένων ασφαλιστικών ταμείων και θα έκανε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων να τρίβουν τα χέρια τους για τα μελλοντικά τους υπερκέρδη.

Μία εβδομάδα πριν αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας παρέδωσαν στη Φώφη Γεννηματά λίστα με νέες προτεινόμενες τιμές για δεκάδες διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις με το επιχείρημα πως έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με περίπου 93 εξετάσεις που δεν είχαν τιμές καθορισμένες με ΦΕΚ και έτσι το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν μπορούσε να τις αποζημιώσει στους ασφαλισμένους του.

Πριν υπογράψει το έγγραφο η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αποφανθούν για την ορθότητα των προτεινόμενων τιμών από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Η τοποθέτησή τους ήταν σαφής: «Αν περάσουν αυτές οι τιμές θα είναι σκάνδαλο».

«Διαπίστωσα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και μάλιστα είδα ότι οι υπηρεσίες πρότειναν νέες τιμές και για εργαστηριακές εξετάσεις που δεν χρειάζονταν ανακοστολόγηση, αφού είχαν ήδη τιμές ΦΕΚ», επιβεβαιώνει η νυν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά και συμπληρώνει: «Μετά από αυτό συντάξαμε νέο κατάλογο με τη βοήθεια της διοίκησης του ΟΠΑΔ με πολύ πιο μειωμένες τιμές και ταυτόχρονα απέστειλα και επιστολή στις υπηρεσίες λέγοντάς τους μεταξύ άλλων ότι απορρίπτω τις προτάσεις τους και θα υιοθετηθεί ο νέος κατάλογος τιμών που δημιουργήσαμε, με πολύ φθηνότερες τιμές».

Στην εισήγησή τους οι υπηρεσίες πρότειναν να χρεώνεται η λιθοτριψία με laser (ουροδόχου κύστεως και ουρητήρος) με 175,20 ευρώ, ενώ οι διορθωμένες τιμές προβλέπουν κάλυψη με 130 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 25,8%. Η οιστρόνη αίματος είχε υπολογιστεί με 35,22 ευρώ (αυξημένη κατά 20,5%) ενώ η αλλαγμένη προβλέπει 28 ευρώ. Για την εξέταση ΡΕΤ/CT είχαν προταθεί 900 ευρώ αλλά μειώθηκαν στα 750, ενώ για την εξέταση ελεύθερης θυροξίνης αίματος οι υπηρεσίες πρότειναν 20,54 ευρώ αλλά τελικώς κοστολογήθηκε με 16 ευρώ.

Ο νέος υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος υπέγραψε την εβδομάδα που πέρασε το νέο προεδρικό διάταγμα (που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη ηγεσία) το οποίο προβλέπει τις τιμές για τις 93 διαγνωστικές εξετάσεις που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 15-20% σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα και θα εφαρμοστούν από όλα τα ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: