Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου με γενικό γραμματέα ΟΗΕ

nooz.gr
Το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της χιλιετίας συζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική».

Σε γραπτή ανακοίνωση της Γραμματείας του Οργανισμού αναφέρεται ότι «η συζήτηση συμπεριέλαβε τα θέματα της οικονομικής ανάκαμψης, τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, όπως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Ιράν».

Ακολούθως, επισημαίνεται ότι «ο γ.γ. ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να βοηθά στη συνέχιση του μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο. Ο γ.γ. και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό είπε ότι τόνισε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την πεποίθησή του ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι του είπε πως «η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση».

«Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε δείξει τη βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα πάντα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των θεσμών όπως ο ΟΗΕ, υποστηρικτής του ρόλου του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση, προωθώντας ιδιαίτερα ζητήματα, όπως τους στόχους της χιλιετίας, που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας». Ο κ. Μπαν Κι-μουν «μας ευχαρίστησε για τη στάση μας και τον ενεργό μας ρόλο», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη συνάντηση «είχαμε τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μ’ έναν τρόπο εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, με την πρωτοβουλία μας για τη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής».

«Η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό ζήτημα, που μπορεί να λύσει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και της αναπτυξιακής ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως, μ’ έναν τρόπο αποτελεσματικό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και «για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόνισε πως «για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής».

Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

Συνάντηση με Αχμαντινετζάντ

Τη Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».

Μετά, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τρίτη βλέπει Τζο Μπάιντεν

Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: