nooz.gr
Read more...
ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
Ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε με τον Μπ. Ομπάμα για το φλέγον θέμα της Ελλάδας, την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, έχουν κάνει μέτωπο, κατά της κερδοσκοπίας. Ο Γ. Παπανδρέου φυσικά και...
...αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην συμπαράσταση τη πολιτικής Χριστόφια, ενώ επανέλαβε για την πρόταση που έχει κάνει για την περιοχή των Βαλκανίων ώστε να δοθεί λύση το 2014 100 χρόνια μετά το τέλος του Α' Π.Π.
Ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε στο Γ. Παπανδρέου την κατάργηση της Βίζας... την οποία χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Ν. ΠΕΛΟΖΙ
Ο Παπανδρέου με την πρόεδρο των αντιπροσώπων συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο όπου η Ν. Πελόζι, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και...
...σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό στις δύσκολες αυτές στιγμές.
Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα τιμολόγια ετοιμάζεται να θεσπίσει κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτείνει την επανεξέταση όλων των τιμολογίων της ΔΕΗ.Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα τιμολόγια ετοιμάζεται να θεσπίσει κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτείνει την επανεξέταση όλων των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Παράλληλα ο ίδιος προσανατολίζεται να εισηγηθεί αυξήσεις φωτιά στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Ο Ν. Βασιλάκος εκτιμά πως θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα 2,5 με 3 ευρώ ανά 1000 κιλοβατόρες από 0,30 ευρώ που πληρώνουμε σήμερα με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την οποία τοποθέτησε χρονικά μεταξύ 2011-2013. Την αύξηση αιτιολόγησε λέγοντας πως οι τιμές των καυσίμων έχουν μείνει για αρκετό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα και πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Προς την κατεύθυνση αυτή εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμβάλλει στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πρόταση για φτηνό οικιακό τιμολόγιο, διευκρινίζοντας φυσικά ότι η εν λόγω Αρχή απλώς γνωμοδοτεί, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει.
Ο κ. Βασιλάκος τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την ηλιακή και αιολική ενέργεια: «αν επιτευχθούν οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ», σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα πορευτεί με γνώμονα τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα. Την τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ, η οποία αποκτά πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Λευκό επέλεξαν η Ν.Δ και το ΚΚΕ, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.
Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
1) Να είναι Έλλην πολίτης
2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος και
4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.
Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής.
Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.
Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα
η ποινή ήταν :
AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!
5ος π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΧΡΥΣΟYΣ ΑΙΩΝ του ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ
21ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΑΠΑΤΗΛΟΣ ΑΙΩΝ του ................... (όποιο όνομα πολιτικού και να βάλουμε μέσα είμαστε)
koukfamily.Δυο σεισμικές δονήσεις τα ξημερώματα
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Έλληνες σεισμολόγοι μετά τις δυο δονήσεις, 4 και 4,3 Ρίχτερ αντίστοιχα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ βορείου Ευβοίας και Σκοπέλου.
Κι ο Παπακωνσταντίνου στα ραντεβού;...
Άγνωστη σελίδα από το ημερολόγιο Χριστοφοράκου, παρουσίασε ο Καμμένος στην Εξεταστική. Τι αναφέρει; Ημερομηνία 9/12 του...
1999. Μαξίμου ώρα 3 το μεσημέρι, Παπακωνσταντίνου.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών ήταν τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ.
Βόμβα ή φούσκα;...
Με μια ιδιαίτερα ζεστή – παρά το κρύο της ημέρας – και φιλική εκδήλωση, γιόρτασε η Πρωτοβουλία Πολιτών του Γαλατσίου «Πράσινο Γαλάτσι», την ημέρα της γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στο café FAMOUS, στο Γαλάτσι.
Η προσέλευση του κόσμου - όχι μόνο γυναικών αλλά και πολλών κυρίων που ήρθαν να τιμήσουν τις γυναίκες, αναγνωρίζοντας έτσι άμεσα τον ουσιαστικό τους ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας – ήταν μεγάλη. Η υποδοχή των γυναικών με ένα τριαντάφυλλο ήταν μια κίνηση αβροφροσύνης που σχολιάστηκε θετικά και συνέβαλε στη δημιουργία ευχάριστης διάθεσης που διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, κ. Γιάννης Βούρος , κ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος,και κα Άννα Νταλάρα, η Υπερνομάρχης κ. Ντίνα Μπέη, ο Αντινομάρχης Βασίλης Χρονόπουλος, Αντιδήμαρχοι Γαλατσίου Λίνα Κατσαρίδη, Κανέλος Κούλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Παπαδόπουλος, Τάσος Κατσάνος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος και Γραμματέας Κρητών Γαλατσίου Παύλος Δερμενάκης, Βασίλης Χαρισάκης, Πρόεδρος Ηπειρωτών και Πρόεδρος Θεσσαλών Γαλατσίου Γιώργος Καπέλης, Γιάννης Κουσαϊτης, Αντιπροσωπία και Πρόεδρος ΠΑΣ Γαλατσίου Μανώλης Πρωτονοτάριος, Δ/ντής Marfin Bank Γαλατσίου Νίκος Κληρονόμος, Γραμματέας Ν.Ε.Β2 ΠΑΣΟΚ κ Αναπληρώτρια Γραμματέας Ν.Ε. Β1 ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μουρίκης, Σοφία Πανδή, Μέλη Ν.Ε. Β2 Μαρία Σπυράκου, Δημήτρης Πεπαρίδης, Δημήτρης Ναρλής, Γραμματέας Α.Ο. Οδυσσέας Γαλατσίου Γιάννης Τόλης, Πρώην Διοικητής ΟΤΕ καθηγητής Ντίνος Μακρόπουλος.
Επιστολή χαιρετισμού έστειλαν η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Υπουργός Εθν. Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Η κυρία Έλενα Ζέρβα καλωσόρισε τους φίλους που παραβρέθηκαν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, θυμίζοντας μερικά βασικά ιστορικά σημεία που συνετέλεσαν στο να τιμάται η 8η Μάρτη ως ημέρα της γυναίκας. Παράλληλα, σχολίασε τη σημερινή πραγματικότητα που καθιστά την ημέρα της γυναίκας πάντα επίκαιρη και αφετηρία νέων ουσιαστικών αγώνων.
Μεταξύ άλλων, η κα Έλενα Ζέρβα είπε:
Ομιλία της Έλενας Ζέρβα
«Καλησπέρα φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα, σε μια ακόμα εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών του Γαλατσίου, που αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή για να θυμηθούμε το λόγο που γιορτάζεται αυτή η ημέρα στις 8 Μάρτη.
Πάμε πίσω στις 8 Μαρτίου 1857, στις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες που δούλευαν στις βιομηχανίες ρούχων απείργησαν, με αίτημα ίσες απολαβές με τους άντρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ωραρίου εργασίας.
Πενήντα ένα χρόνια αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1908, συνάδελφοί τους, στις αντίστοιχες βιομηχανίες της Νέας Υόρκης, διαδήλωσαν και πάλι, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία του 1857, απαιτώντας το δικαίωμα στην ψήφο, το τέλος
της παιδικής εργασίας.
Οι γυναίκες αυτές διαδήλωναν φορώντας πικέτες που έγραφαν «Θέλουμε ψωμί ΚΑΙ τριαντάφυλλα», συμβολίζοντας τις απαιτήσεις τους όχι απλά για έναν αξιοπρεπή μισθό, αλλά για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, εμπνέοντας έτσι το τραγούδι του James Oppenheim «Bread And Roses».
Η απεργία πνίγηκε στο αίμα, αλλά αποτέλεσε την απαρχή των αγώνων για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το 1910 στην Κοπεγχάγη, η Δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη Σοσιαλιστριών καθιερώνει την ετήσια Ημέρα της Γυναίκας.
Το 1977 ο O.Η.Ε. στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρας της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Στην Ελλάδα, μόλις το 1930, στις δημοτικές εκλογές οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα του εκλέγειν, αφού είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.
Με τη δικτατορία του Μεταξά, καταργείται το δικαίωμα αυτό.
Το 1950, αποκτάται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές Εκλογές και το 1952, στις βουλευτικές.
Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα πολλαπλές διακρίσεις και να αποτελούν τα πρώτα και τα κύρια θύματα βίας και εκμετάλλευσης.
Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν ζωτικό συμφέρον για παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος, για μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χειραφέτησης των γυναικών, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.
Από την άλλη πλευρά, για να προχωρήσει και να εδραιωθεί μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη η συμβολή και ο αγώνας των γυναικών. Και όχι μόνο γιατί ο γυναικείος πληθυσμός αποτελεί ποσοτικά και ποιοτικά μια τεράστια δύναμη. Αλλά και γιατί η γυναίκα είναι φορέας ειδικών αξιών δικών της αξιώσεων και ιδεών. Οι γυναίκες είναι ιστορικά μια νέα δύναμη ανανέωσης, γεμάτη ενεργητικότητα, δημιουργικό πνεύμα, ικανότητες και νέες ιδέες, γιατί αγωνίζονται να αποτινάξουν μια μακραίωνη καταπίεση.
Ο ελληνικός λαός βιώνει σήμερα τεράστια προβλήματα.
Η μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική κρίση που περνάει σήμερα η πατρίδα μας πλήττει ήδη - και θα πλήξει ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα - τον ελληνικό λαό και κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. Με ιδιαίτερη ένταση και δυστυχώς κατά προτεραιότητα, πλήττει τον πλέον «αδύναμο κρίκο» της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες. Στα ήδη οξυμένα προβλήματα των γυναικών, λόγω των πολλαπλών ρόλων τους στην οικογένεια και την κοινωνία, έρχονται να προστεθούν και νέα.
Δυστυχώς, όμως, κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δημοσιονομική του εξυγίανση και στην παρούσα τραγική συγκυρία τα αναγκαία μέτρα διάσωσης επιβαρύνουν και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Το πρόβλημα της εξυγίανσης του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος δεν αφορά μόνο τις κορυφές της δημόσιας ζωής, αλλά αγγίζει βασικές απαιτήσεις των πολιτών σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τους θεσμούς και την πολιτεία. Σ’ αυτή την απαίτηση, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Ζητάμε λοιπόν:
1. Προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
2. Μέτρα στήριξης της γυναικείας
3. Στήριξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά.
4. Δίχτυ προστασίας, πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για τη γυναίκα και την οικογένεια, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
5. Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο.
6. Υποστήριξη νέων ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας, οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση.
7. Μεταρρύθμιση στο καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών.
8. Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.
9. Μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία.
10.Στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα
Ελπίζοντας ότι αυτά τα δίκαια αιτήματά μας θα εφαρμοστούν, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, όπως εμείς γνωρίζουμε καλά, για την υπέρβαση, την αλλαγή της κατεστημένης και παρωχημένης νοοτροπίας, για να κατακτήσουμε και να αποκτήσουμε αυτά που μας αξίζουν: δηλαδή τα αυτονόητα!»
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμιζόμενη με τα κελεύσματα των Βρυξελλών, δηλαδή της νεοφιλελεύθερης πλειοψηφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν όλους εμάς τους Έλληνες σοσιαλιστές αντιμέτωπους με την πιο σκληρή πραγματικότητα. Εκείνη που δεν θέλαμε μέχρι τώρα να παραδεχτούμε, ότι δηλαδή η χώρα μας έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια εδώ και καιρό υπό το κράτος συνθηκών που δεν μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε πολιτικές που υπηρετούν το λαό και την προκοπή του, αλλά τους δημοσιονομικούς δείκτες και το «σκληρό» ευρώ.
Η κυβέρνηση «όμηρος» αυτής της πραγματικότητας δείχνει να μην μπορεί να αντισταθεί και επέλεξε να «παίξει» το παιχνίδι με τους κανόνες που της υπαγορεύτηκαν, πράγμα που έρχεται όμως σε κάθετη αντίθεση τόσο με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις στοιχειώδεις διαχρονικές αρχές και αξίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Σοσιαλισμού, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εδώ λοιπόν καλούμαστε τώρα εμείς να δούμε, να κρίνουμε και να αποφασίσουμε, ως ελεύθεροι άνθρωποι και ως δημοκράτες Αριστεροί μέλη του ΠΑΣΟΚ, ποια στάση θα κρατήσουμε έχοντας πάντα υπ’ όψιν μας, ότι το Κίνημά μας ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα.Έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του αποτελούν τη κύρια ικανή πολιτική δύναμη να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές και να εφαρμόσει ουσιαστικές φιλολαϊκές πολιτικές στον τόπο, αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες «από τα κάτω» αλλά και μέσα από τα κινήματα, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μέτρων που μας επιβλήθηκαν από την ευρωπαϊκή οικονομική ολιγαρχία και την προσκείμενή της πολιτική πλειοψηφία στην ηγεσία και στους θεσμούς της Ένωσης, καθώς και για την αναθεώρηση του σύμφωνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Ως ΚΙΝΗΣΗ Πολιτικής Διαβούλευσης μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, προτιθέμεθα να καλέσουμε τους συντρόφους μας της δημοκρατικής Αριστεράς σε ανοιχτές διαδικασίες – συζητήσεις με θέμα «Στην Ευρώπη του Νεοφιλελευθερισμού ποια θα είναι η απάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», των οποίων το πρόγραμμα διεξαγωγής τους θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.
vathiprasino.blogspotΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Κομισιόν- Ουάσιγκτον συζητούν ενιαία πολιτική για το θέμα. Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου- Ομπάμα με κυρίαρχο θέμα την οικονομία...
«Ανεπίσημες επαφές» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας
Η οικονομική κρίση- με ιδιαίτερη έμφαση στην ασύδοτη δράση των διεθνών κερδοσκόπων- και το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών Γιώργου Παπανδρέου- Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου.
Την ίδια στιγμή,
δυναμική αποκτά στην Ένωση- μετά και τις συναντήσεις Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί- τόσο η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου από τις χώρες της ευρωζώνης όσο και η ενιαία πολιτική κατά των κερδοσκόπων σε συνεννόηση της Κομισιόν με την Ουάσιγκτον.
Την κυρίαρχη θέση που θα έχει η οικονομία στις συνομιλίες του με τον κ. Ομπάμα επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς στη χθεσινή ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς αναφέρθηκε αποκλειστικά σχεδόν στην οικονομική συγκυρία, ζητώντας από την ομάδα των G20 να ηγηθούν των προσπαθειών για την τιθάσευση των κερδοσκόπων, προειδοποιώντας πως εάν δεν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μια νέα διεθνής οικονομική κρίση.
«Εάν η ευρωπαϊκή κρίση κάνει μετάσταση, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια κρίση με συνέπειες τόσο βαριές όσο η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από δυο χρόνια», προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπαραταχθούν με την Ευρώπη σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μπει τάξη στις αγορές.
Συμφωνία για τα CDS
Χθες, από τις Βρυξέλες έγινε γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, στις 16 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται άμεσα απόφαση. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν- και κυρίως το επιτελείο του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ- βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον (και δευτερευόντως το Λονδίνο), προκειμένου να επιτευχθεί μια διεθνής συμφωνία απαγόρευσης κατοχής CDS- των ασφαλιστικών συμβολαίων, δηλαδή, μέσω των οποίων γίνεται η κερδοσκοπίααπό όσους δεν κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα. Σημειώνεται ότι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να δεσμεύεται το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη θα ήταν μάλλον συμβολική, αφού Βρετανία και ΗΠΑ είναι τα δύο μεγάλα διεθνή κέντρα συναλλαγής CDS.
Το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούν να αγοράζουν συμβόλαια CDS μόνο όσοι έχουν ήδη αγοράσει αντίστοιχο χρέος, δηλαδή ομόλογα. Έτσι, τα CDS θα καλύπτουν πραγματικές ασφαλιστικές ανάγκες και θα χάσουν- όπως ελπίζουν- τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Αντίθετα, σήμερα μπορεί κανείς να αγοράσει CDS ακόμη και χωρίς να κατέχει ομόλογα, για να τα μεταπωλήσει σε υψηλότερη τιμή, εφόσον έχει εν τω μεταξύ καλλιεργηθεί η άποψη ότι επίκειται χρεοκοπία. Μια άλλη ιδέα που εξετάζεται- ενδεχομένως συμπληρωματικά προς την πρώτη- είναι η φορολόγηση των CDS με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή, έτσι ώστε να μη συμφέρει η διακίνησή τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Ο Γ. Προβόπουλος
*Μιλώντας στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς«, ο κ. Γ. Προβόπουλος παραδέχεται ότι η Ελλάδα πλήρωσε «ακριβά» για την πώληση του τελευταίου ομολόγου (σ.σ.: των 5 δισ.), εκτιμά ωστόσο ότι οι πιέσεις στο εξής θα μετριαστούν. «Δεν θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο στο οποίο η παροχή βοήθειας είναι απαραίτητη», τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος προσθέτει πως δεν ανησυχεί για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
προειδοποίησε πως θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μια νέα διεθνής κρίση, αν δεν γίνουν προσπάθειες να τιθασευθεί η κερδοσκοπία
Απομακρύνεται το σενάριο «ΔΝΤ»
ΔΕΝ ΕΧΕΙ προγραμματίσει συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις σχετικές φήμες που είχαν κυκλοφορήσει την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, «ανεπίσημες επαφές» με το Ταμείο πρόκειται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς το ΔΝΤ συμμετέχει και στη διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν είχαν και τη δική του «σφραγίδα». Σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές ο Λευκός Οίκος ήταν πρόθυμος να διαμεσολαβήσει στο ΔΝΤ ώστε, εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα να προσφύγει σε αυτό με καλούς όρους. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχει καταστεί σαφές ότι ουδείς στην Ευρώπη- από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, μέχρι τον κ. Τρισέ, τον κ. Γιούνκερ και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου - συζητά το σενάριο «ΔΝΤ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα κι ο ίδιος ο κ. Στρος - Καν με δήλωσή του να ταχθεί υπέρ της «ευρωπαϊκής λύσης» για την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί.
Ο Γ. Παπανδρέου, πέραν του κ. Ομπάμα, πρόκειται να έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Μέρκελ: Καλή ιδέα το Ταμείο σωτηρίας
ΥΠΕΡ ΤΗΣ θεσμοθέτησης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου- που θα έχει ως στόχο την προστασία χωρών της ευρωζώνης από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, υπό αυστηρούς όρουςτάχθηκαν χθες, μετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, αφενός μεν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αφετέρου δε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.
Έπειτα από εβδομάδες παρασκηνιακών συζητήσεων, όπου κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπο να δημιουργηθεί ένα «εργαλείο» που θα σώζει χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, χθες η Κομισιόν έκανε και επίσημα το πρώτο βήμα. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Α. Αλταφάζ αποκάλυψε ότι η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία Ταμείου σωτηρίας για μέλη της ευρωζώνης και ότι η απόφαση έχει την υποστήριξη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση «καλή ιδέα». Η Μέρκελ δεν απέκλεισε ακόμη να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν παραστεί «έκτακτη ανάγκη», όπως την χαρακτήρισε.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται εδώ και καιρό τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός ευρωπαϊκού ταμείου, στη σύσταση του οποίου εμπλέκεται κι ο επικεφαλής της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιούνκερ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βοήθεια προς μια χώρα που βρίσκεται σε ανάγκη θα δίδεται εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Γιουρογκρούπ.
Πάντως, κοινοτικές πηγές τόνιζαν πως είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να φανεί χρήσιμο για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς δεν θα έχει συσταθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει περίπου 22 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Οι πολέμιοι
Ωστόσο, η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου Ταμείου εξακολουθεί να έχει και τους πολεμίους της, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γνωστός σκληρός επικριτής της Ελλάδας Γιούργκεν Σταρκ. Σε άρθρο του στη γερμανική «Ηandelsblatt» αναφέρει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού αντιβαίνει στις αρχές της νομισματικής ένωσης και θεωρεί πως χώρες που ακολουθούν άσωτες δημοσιονομικές πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, προτείνει να δημιουργηθεί αντί για Ταμείο μια «Επιτροπή ελλειμμάτων» όπως την ονομάζει, που θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς στην ευρωζώνη.
Αυστηρές ποινές στο σχέδιο για το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλοβοηθείας- που σημειωτέον θεωρείται καθοριστικό βήμα από κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση και πλήρη ενοποίηση της Ε.Ε.- αποτέλεσε πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο, που εδώ και μέρες προεξοφλούσε τη δημιουργία του. Στο πρώτο τους θέμα με τίτλο «Σχέδιο της ευρωζώνης για πρωτοβουλία τύπου ΔΝΤ» οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κάνουν λόγο για γερμανικό και γαλλικό σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- αν και όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί τόσο γρήγορα το Ταμείο αυτό, ώστε να παράσχει άμεσα χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό ταμείο, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβλέπει μεταξύ άλλων μηχανισμό παρέμβασης για τη διάσωση των αδύναμων οικονομιών, αλλά και πολύ αυστηρές ποινές για όσες χώρες αποτυγχάνουν να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος τους στα επίπεδα που προβλέπει η συνθήκη.
Ανάμεσα στις αυστηρές ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν είναι η αναστολή της χορήγησης επιδοτήσεων από την Ε.Ε., βέτο συμμετοχής σε ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά συμβούλια, ακόμη και- σε ακραίες περιπτώσεις- έξοδος από την ευρωζώνη μέχρι να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση του κράτους-μέλους.
Η «Wall Street Journal», σε θέμα της που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Το ευρωπαϊκό ταμείο κερδίζει έδαφος», αναφέρεται στις προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Β. Σόιμπλε για τη δημιουργία μηχανισμού στους κόλπους της Ε.Ε. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
●Σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ανακοίνωσε μετά την Ελλάδα και η Πορτογαλία. Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα από 9,3% σήμερα σε 2,8% έως το 2013. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε μεγάλες εταιρείες, με στόχο να συγκεντρώσει συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, προτίθεται να παγώσει ουσιαστικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, θα καθυστερήσει την κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων και τέλος θα επιβάλει πρόσθετους φόρους σε όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα- πάνω από 150.000 ευρώ.
Λογαριασμός για το χρέος
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την απόσβεση του δημοσίου χρέους άνοιξε η Τράπεζα της Ελλάδος με σχετική Πράξη του Διοικητή της. Στον λογαριασμό με κωδικό αριθμό Κ. Α 24/26132462. που δημιουργήθηκε και τηρείται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος- Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών, μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να καταθέτει χρήματα τα οποία- όπως δεσμεύθηκε ο εμπνευστής του λογαριασμού, πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος- θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ο λογαριασμός δέχεται ήδη καταθέσεις, τόσο στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ όσο και στα υποκαταστήματα, τις θυρίδες και τα πρακτορεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και στο σύνολο του δικτύου των εμπορικών τραπεζών. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η ΤτΕ σημειώνει ότι ο λογαριασμός έχει κωδικό ΙΒΑΝ GR 04 010 0024 0000000026132462 και SWΙFΤ/ΒΙC ΒΝGRGRΑΑ. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών στα τηλέφωνα 210-3202.716 και 210-3203.376.
ΝΕΑ