Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Παγκόσμιος... πόλεμος κατά των κερδοσκόπων...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Κομισιόν- Ουάσιγκτον συζητούν ενιαία πολιτική για το θέμα. Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου- Ομπάμα με κυρίαρχο θέμα την οικονομία...
«Ανεπίσημες επαφές» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας
Η οικονομική κρίση- με ιδιαίτερη έμφαση στην ασύδοτη δράση των διεθνών κερδοσκόπων- και το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών Γιώργου Παπανδρέου- Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου.

Την ίδια στιγμή,
δυναμική αποκτά στην Ένωση- μετά και τις συναντήσεις Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί- τόσο η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου από τις χώρες της ευρωζώνης όσο και η ενιαία πολιτική κατά των κερδοσκόπων σε συνεννόηση της Κομισιόν με την Ουάσιγκτον.

Την κυρίαρχη θέση που θα έχει η οικονομία στις συνομιλίες του με τον κ. Ομπάμα επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς στη χθεσινή ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς αναφέρθηκε αποκλειστικά σχεδόν στην οικονομική συγκυρία, ζητώντας από την ομάδα των G20 να ηγηθούν των προσπαθειών για την τιθάσευση των κερδοσκόπων, προειδοποιώντας πως εάν δεν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μια νέα διεθνής οικονομική κρίση.

«Εάν η ευρωπαϊκή κρίση κάνει μετάσταση, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια κρίση με συνέπειες τόσο βαριές όσο η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από δυο χρόνια», προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπαραταχθούν με την Ευρώπη σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μπει τάξη στις αγορές.

Συμφωνία για τα CDS
Χθες, από τις Βρυξέλες έγινε γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, στις 16 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται άμεσα απόφαση. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν- και κυρίως το επιτελείο του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ- βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον (και δευτερευόντως το Λονδίνο), προκειμένου να επιτευχθεί μια διεθνής συμφωνία απαγόρευσης κατοχής CDS- των ασφαλιστικών συμβολαίων, δηλαδή, μέσω των οποίων γίνεται η κερδοσκοπίααπό όσους δεν κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα. Σημειώνεται ότι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να δεσμεύεται το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη θα ήταν μάλλον συμβολική, αφού Βρετανία και ΗΠΑ είναι τα δύο μεγάλα διεθνή κέντρα συναλλαγής CDS.

Το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούν να αγοράζουν συμβόλαια CDS μόνο όσοι έχουν ήδη αγοράσει αντίστοιχο χρέος, δηλαδή ομόλογα. Έτσι, τα CDS θα καλύπτουν πραγματικές ασφαλιστικές ανάγκες και θα χάσουν- όπως ελπίζουν- τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Αντίθετα, σήμερα μπορεί κανείς να αγοράσει CDS ακόμη και χωρίς να κατέχει ομόλογα, για να τα μεταπωλήσει σε υψηλότερη τιμή, εφόσον έχει εν τω μεταξύ καλλιεργηθεί η άποψη ότι επίκειται χρεοκοπία. Μια άλλη ιδέα που εξετάζεται- ενδεχομένως συμπληρωματικά προς την πρώτη- είναι η φορολόγηση των CDS με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή, έτσι ώστε να μη συμφέρει η διακίνησή τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Ο Γ. Προβόπουλος
*Μιλώντας στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς«, ο κ. Γ. Προβόπουλος παραδέχεται ότι η Ελλάδα πλήρωσε «ακριβά» για την πώληση του τελευταίου ομολόγου (σ.σ.: των 5 δισ.), εκτιμά ωστόσο ότι οι πιέσεις στο εξής θα μετριαστούν. «Δεν θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο στο οποίο η παροχή βοήθειας είναι απαραίτητη», τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος προσθέτει πως δεν ανησυχεί για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

προειδοποίησε πως θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μια νέα διεθνής κρίση, αν δεν γίνουν προσπάθειες να τιθασευθεί η κερδοσκοπία


Απομακρύνεται το σενάριο «ΔΝΤ»

ΔΕΝ ΕΧΕΙ προγραμματίσει συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις σχετικές φήμες που είχαν κυκλοφορήσει την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, «ανεπίσημες επαφές» με το Ταμείο πρόκειται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς το ΔΝΤ συμμετέχει και στη διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν είχαν και τη δική του «σφραγίδα». Σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές ο Λευκός Οίκος ήταν πρόθυμος να διαμεσολαβήσει στο ΔΝΤ ώστε, εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα να προσφύγει σε αυτό με καλούς όρους. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχει καταστεί σαφές ότι ουδείς στην Ευρώπη- από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, μέχρι τον κ. Τρισέ, τον κ. Γιούνκερ και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου - συζητά το σενάριο «ΔΝΤ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα κι ο ίδιος ο κ. Στρος - Καν με δήλωσή του να ταχθεί υπέρ της «ευρωπαϊκής λύσης» για την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί.

Ο Γ. Παπανδρέου, πέραν του κ. Ομπάμα, πρόκειται να έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.


Μέρκελ: Καλή ιδέα το Ταμείο σωτηρίας

ΥΠΕΡ ΤΗΣ θεσμοθέτησης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου- που θα έχει ως στόχο την προστασία χωρών της ευρωζώνης από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, υπό αυστηρούς όρουςτάχθηκαν χθες, μετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, αφενός μεν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αφετέρου δε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

Έπειτα από εβδομάδες παρασκηνιακών συζητήσεων, όπου κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπο να δημιουργηθεί ένα «εργαλείο» που θα σώζει χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, χθες η Κομισιόν έκανε και επίσημα το πρώτο βήμα. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Α. Αλταφάζ αποκάλυψε ότι η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία Ταμείου σωτηρίας για μέλη της ευρωζώνης και ότι η απόφαση έχει την υποστήριξη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση «καλή ιδέα». Η Μέρκελ δεν απέκλεισε ακόμη να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν παραστεί «έκτακτη ανάγκη», όπως την χαρακτήρισε.

Η Κομισιόν επεξεργάζεται εδώ και καιρό τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός ευρωπαϊκού ταμείου, στη σύσταση του οποίου εμπλέκεται κι ο επικεφαλής της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιούνκερ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βοήθεια προς μια χώρα που βρίσκεται σε ανάγκη θα δίδεται εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Γιουρογκρούπ.

Πάντως, κοινοτικές πηγές τόνιζαν πως είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να φανεί χρήσιμο για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς δεν θα έχει συσταθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει περίπου 22 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Οι πολέμιοι
Ωστόσο, η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου Ταμείου εξακολουθεί να έχει και τους πολεμίους της, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γνωστός σκληρός επικριτής της Ελλάδας Γιούργκεν Σταρκ. Σε άρθρο του στη γερμανική «Ηandelsblatt» αναφέρει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού αντιβαίνει στις αρχές της νομισματικής ένωσης και θεωρεί πως χώρες που ακολουθούν άσωτες δημοσιονομικές πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, προτείνει να δημιουργηθεί αντί για Ταμείο μια «Επιτροπή ελλειμμάτων» όπως την ονομάζει, που θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς στην ευρωζώνη.
Αυστηρές ποινές στο σχέδιο για το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλοβοηθείας- που σημειωτέον θεωρείται καθοριστικό βήμα από κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση και πλήρη ενοποίηση της Ε.Ε.- αποτέλεσε πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο, που εδώ και μέρες προεξοφλούσε τη δημιουργία του. Στο πρώτο τους θέμα με τίτλο «Σχέδιο της ευρωζώνης για πρωτοβουλία τύπου ΔΝΤ» οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κάνουν λόγο για γερμανικό και γαλλικό σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- αν και όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί τόσο γρήγορα το Ταμείο αυτό, ώστε να παράσχει άμεσα χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό ταμείο, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβλέπει μεταξύ άλλων μηχανισμό παρέμβασης για τη διάσωση των αδύναμων οικονομιών, αλλά και πολύ αυστηρές ποινές για όσες χώρες αποτυγχάνουν να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος τους στα επίπεδα που προβλέπει η συνθήκη.

Ανάμεσα στις αυστηρές ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν είναι η αναστολή της χορήγησης επιδοτήσεων από την Ε.Ε., βέτο συμμετοχής σε ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά συμβούλια, ακόμη και- σε ακραίες περιπτώσεις- έξοδος από την ευρωζώνη μέχρι να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση του κράτους-μέλους.

Η «Wall Street Journal», σε θέμα της που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Το ευρωπαϊκό ταμείο κερδίζει έδαφος», αναφέρεται στις προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Β. Σόιμπλε για τη δημιουργία μηχανισμού στους κόλπους της Ε.Ε. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

●Σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ανακοίνωσε μετά την Ελλάδα και η Πορτογαλία. Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα από 9,3% σήμερα σε 2,8% έως το 2013. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε μεγάλες εταιρείες, με στόχο να συγκεντρώσει συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, προτίθεται να παγώσει ουσιαστικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, θα καθυστερήσει την κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων και τέλος θα επιβάλει πρόσθετους φόρους σε όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα- πάνω από 150.000 ευρώ.


Λογαριασμός για το χρέος

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για την απόσβεση του δημοσίου χρέους άνοιξε η Τράπεζα της Ελλάδος με σχετική Πράξη του Διοικητή της. Στον λογαριασμό με κωδικό αριθμό Κ. Α 24/26132462. που δημιουργήθηκε και τηρείται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος- Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών, μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να καταθέτει χρήματα τα οποία- όπως δεσμεύθηκε ο εμπνευστής του λογαριασμού, πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος- θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ο λογαριασμός δέχεται ήδη καταθέσεις, τόσο στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ όσο και στα υποκαταστήματα, τις θυρίδες και τα πρακτορεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και στο σύνολο του δικτύου των εμπορικών τραπεζών. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η ΤτΕ σημειώνει ότι ο λογαριασμός έχει κωδικό ΙΒΑΝ GR 04 010 0024 0000000026132462 και SWΙFΤ/ΒΙC ΒΝGRGRΑΑ. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών στα τηλέφωνα 210-3202.716 και 210-3203.376.
ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: