Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Η Πρωτοβουλία Πολιτών του Γαλατσίου «Πράσινο Γαλάτσι» τιμά την ημέρα της γυναίκας»





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μια ιδιαίτερα ζεστή – παρά το κρύο της ημέρας – και φιλική εκδήλωση, γιόρτασε η Πρωτοβουλία Πολιτών του Γαλατσίου «Πράσινο Γαλάτσι», την ημέρα της γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στο café FAMOUS, στο Γαλάτσι.

Η προσέλευση του κόσμου - όχι μόνο γυναικών αλλά και πολλών κυρίων που ήρθαν να τιμήσουν τις γυναίκες, αναγνωρίζοντας έτσι άμεσα τον ουσιαστικό τους ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας – ήταν μεγάλη. Η υποδοχή των γυναικών με ένα τριαντάφυλλο ήταν μια κίνηση αβροφροσύνης που σχολιάστηκε θετικά και συνέβαλε στη δημιουργία ευχάριστης διάθεσης που διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, κ. Γιάννης Βούρος , κ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος,και κα Άννα Νταλάρα, η Υπερνομάρχης κ. Ντίνα Μπέη, ο Αντινομάρχης Βασίλης Χρονόπουλος, Αντιδήμαρχοι Γαλατσίου Λίνα Κατσαρίδη, Κανέλος Κούλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Παπαδόπουλος, Τάσος Κατσάνος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος και Γραμματέας Κρητών Γαλατσίου Παύλος Δερμενάκης, Βασίλης Χαρισάκης, Πρόεδρος Ηπειρωτών και Πρόεδρος Θεσσαλών Γαλατσίου Γιώργος Καπέλης, Γιάννης Κουσαϊτης, Αντιπροσωπία και Πρόεδρος ΠΑΣ Γαλατσίου Μανώλης Πρωτονοτάριος, Δ/ντής Marfin Bank Γαλατσίου Νίκος Κληρονόμος, Γραμματέας Ν.Ε.Β2 ΠΑΣΟΚ κ Αναπληρώτρια Γραμματέας Ν.Ε. Β1 ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μουρίκης, Σοφία Πανδή, Μέλη Ν.Ε. Β2 Μαρία Σπυράκου, Δημήτρης Πεπαρίδης, Δημήτρης Ναρλής, Γραμματέας Α.Ο. Οδυσσέας Γαλατσίου Γιάννης Τόλης, Πρώην Διοικητής ΟΤΕ καθηγητής Ντίνος Μακρόπουλος.

Επιστολή χαιρετισμού έστειλαν η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Υπουργός Εθν. Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Η κυρία Έλενα Ζέρβα καλωσόρισε τους φίλους που παραβρέθηκαν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, θυμίζοντας μερικά βασικά ιστορικά σημεία που συνετέλεσαν στο να τιμάται η 8η Μάρτη ως ημέρα της γυναίκας. Παράλληλα, σχολίασε τη σημερινή πραγματικότητα που καθιστά την ημέρα της γυναίκας πάντα επίκαιρη και αφετηρία νέων ουσιαστικών αγώνων.


Μεταξύ άλλων, η κα Έλενα Ζέρβα είπε:

Ομιλία της Έλενας Ζέρβα

«Καλησπέρα φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα, σε μια ακόμα εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών του Γαλατσίου, που αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή για να θυμηθούμε το λόγο που γιορτάζεται αυτή η ημέρα στις 8 Μάρτη.

Πάμε πίσω στις 8 Μαρτίου 1857, στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες που δούλευαν στις βιομηχανίες ρούχων απείργησαν, με αίτημα ίσες απολαβές με τους άντρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ωραρίου εργασίας.

Πενήντα ένα χρόνια αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1908, συνάδελφοί τους, στις αντίστοιχες βιομηχανίες της Νέας Υόρκης, διαδήλωσαν και πάλι, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία του 1857, απαιτώντας το δικαίωμα στην ψήφο, το τέλος

της παιδικής εργασίας.

Οι γυναίκες αυτές διαδήλωναν φορώντας πικέτες που έγραφαν «Θέλουμε ψωμί ΚΑΙ τριαντάφυλλα», συμβολίζοντας τις απαιτήσεις τους όχι απλά για έναν αξιοπρεπή μισθό, αλλά για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, εμπνέοντας έτσι το τραγούδι του James Oppenheim «Bread And Roses».

Η απεργία πνίγηκε στο αίμα, αλλά αποτέλεσε την απαρχή των αγώνων για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1910 στην Κοπεγχάγη, η Δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη Σοσιαλιστριών καθιερώνει την ετήσια Ημέρα της Γυναίκας.

Το 1977 ο O.Η.Ε. στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρας της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Στην Ελλάδα, μόλις το 1930, στις δημοτικές εκλογές οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα του εκλέγειν, αφού είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Με τη δικτατορία του Μεταξά, καταργείται το δικαίωμα αυτό.

Το 1950, αποκτάται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές Εκλογές και το 1952, στις βουλευτικές.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα πολλαπλές διακρίσεις και να αποτελούν τα πρώτα και τα κύρια θύματα βίας και εκμετάλλευσης.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν ζωτικό συμφέρον για παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος, για μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χειραφέτησης των γυναικών, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Από την άλλη πλευρά, για να προχωρήσει και να εδραιωθεί μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη η συμβολή και ο αγώνας των γυναικών. Και όχι μόνο γιατί ο γυναικείος πληθυσμός αποτελεί ποσοτικά και ποιοτικά μια τεράστια δύναμη. Αλλά και γιατί η γυναίκα είναι φορέας ειδικών αξιών δικών της αξιώσεων και ιδεών. Οι γυναίκες είναι ιστορικά μια νέα δύναμη ανανέωσης, γεμάτη ενεργητικότητα, δημιουργικό πνεύμα, ικανότητες και νέες ιδέες, γιατί αγωνίζονται να αποτινάξουν μια μακραίωνη καταπίεση.

Ο ελληνικός λαός βιώνει σήμερα τεράστια προβλήματα.

Η μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική κρίση που περνάει σήμερα η πατρίδα μας πλήττει ήδη - και θα πλήξει ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα - τον ελληνικό λαό και κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. Με ιδιαίτερη ένταση και δυστυχώς κατά προτεραιότητα, πλήττει τον πλέον «αδύναμο κρίκο» της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες. Στα ήδη οξυμένα προβλήματα των γυναικών, λόγω των πολλαπλών ρόλων τους στην οικογένεια και την κοινωνία, έρχονται να προστεθούν και νέα.

Δυστυχώς, όμως, κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δημοσιονομική του εξυγίανση και στην παρούσα τραγική συγκυρία τα αναγκαία μέτρα διάσωσης επιβαρύνουν και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Το πρόβλημα της εξυγίανσης του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος δεν αφορά μόνο τις κορυφές της δημόσιας ζωής, αλλά αγγίζει βασικές απαιτήσεις των πολιτών σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τους θεσμούς και την πολιτεία. Σ’ αυτή την απαίτηση, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Ζητάμε λοιπόν:

1. Προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

2. Μέτρα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

3. Στήριξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά.

4. Δίχτυ προστασίας, πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για τη γυναίκα και την οικογένεια, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.

5. Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο.

6. Υποστήριξη νέων ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας, οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση.

7. Μεταρρύθμιση στο καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών.

8. Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.

9. Μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία.

10.Στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ελπίζοντας ότι αυτά τα δίκαια αιτήματά μας θα εφαρμοστούν, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, όπως εμείς γνωρίζουμε καλά, για την υπέρβαση, την αλλαγή της κατεστημένης και παρωχημένης νοοτροπίας, για να κατακτήσουμε και να αποκτήσουμε αυτά που μας αξίζουν: δηλαδή τα αυτονόητα!»

Η βραδιά συνεχίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: