Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει σύντομα στην Ουάσινγκτον ο πρεσβευτής της Τουρκίας, ο οποίος ανακλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων...


«Δεν θα στείλουμε πίσω τον πρεσβευτή μας στην Ουάσινγκτον έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο Ριάντ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Η Αμερική δεν θα πρέπει να στερηθεί έναν τόσο στρατηγικό σύμμαχο όπως η Τουρκία για μια τέτοια υπόθεση» πρόσθεσε.

«Η ψηφοφορία έμοιαζε με φάρσα» δήλωσε αναφερόμενος στην ψήφιση της απόφασης από την Επιτροπή του Κογκρέσου.

Το κείμενο της απόφασης, το οποίο, ακόμη κι αν εγκριθεί από το σύνολο του σώματος, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη «συστηματική και σκόπιμη εξόντωση 1.500.000 Αρμενίων».

Το κείμενο αναφέρεται στις σφαγές που έγιναν μεταξύ του 1915 και του 1917, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από την αρμενική κοινότητα.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι εκείνη την περίοδο σκοτώθηκαν 300.000 ως 500.000 άνθρωποι, όχι όμως στο πλαίσιο εκστρατείας εξόντωσης των Αρμενίων.

Η Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: