Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μειώθηκε η μισθωτή απασχόληση...


Μειώθηκε η μισθωτή απασχόληση τον Ιανουάριο

Μείωση κατέγραψε η μισθωτή απασχόληση τον Ιανουάριο στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του...
συστήματος «Εργάνη», προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 9.954 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 110.490, ενώ οι αποχωρήσεις σε 120.444.

Από τις 120.444 συνολικά αποχωρήσεις, οι 54.786 ήταν οικειοθελείς και οι 65.658 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών (Ιανουάριος 2016 και Ιανουάριος 2015), προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 681 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2016 (αρνητικό ισοζύγιο 9.954 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου 9.273 τον Ιανουάριο του 2015).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο μήνας Ιανουάριος παρουσίαζε πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα, με μοναδική εξαίρεση παρουσίασης θετικού ισοζυγίου, τον Ιανουάριο του έτους 2014.

Read more...

Συνεχίζονται τα μπλόκα...




...στην Ήπειρο...

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου και...
προχωρούν σε αποκλεισμούς.

Συγκεκριμένα, στο μπλόκο του Λούρου τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο το μεσημέρι για δύο ώρες και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ.

Στην Άρτα, στο μπλόκο στη παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης, ο δρόμος θα κλείσει από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.

Στο δεύτερο μπλόκο της περιοχής (των κτηνοτρόφων κυρίως), στο Κομπότι, ο δρόμος σήμερα θα κλείσει από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, τα τρακτέρ κλείνουν την αφετηρία της Εγνατίας, στο μπλόκο που έχουν στήσει αγροκτηνοτρόφοι στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα.

Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν καθημερινά το κλείσιμο του δρόμου, αλλά και των παράδρομων με τρακτέρ από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.


Read more...

Βίτσας: Έτοιμο το κέντρο φιλοξενίας...


Βίτσας: Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό είναι έτοιμο

...στο Σχιστό...

«To hot spot στην Κω θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί τη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη. Αυτό είναι...
προς όφελος και των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ και προς όφελος τη ίδιας της Ελλάδας αλλά και προς όφελος του νησιού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με ένα τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες αλλά και οι παράτυποι μετανάστες να περνάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα κέντρα μετεγκατάστασης, από όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες προορισμού», δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84”, αναφερόμενος στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας τόνισε: «ήδη το Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο, σήμερα ή αύριο ο υπεύθυνος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έρθει να το παραλάβει. Όσοι έχουν έρθει στο Σχιστό έχουν εντυπωσιαστεί, όχι μόνο οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί. Προχθές υπήρξε μια επίσκεψη του Αυστριακού πρεσβευτή, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Βεβαίως έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε κάτι το αντίστοιχο και στη Βόρειο Ελλάδα. Έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

«Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί - και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση - αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο», συμπλήρωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Read more...

Η λίστα με τα αιτήματα αγροτών...


Αυτές είναι οι προτάσεις των αγροτών που παραδόθηκαν στον Τσίπρα

Την διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου πυλώνα ασφάλισης, καθώς και των επτά κατηγοριών ασφάλισης, την συνέχιση της εφαρμογής του... 
Ν. 4172/2013 άρθρο 29 παρ. 3 για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και η μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους είναι κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία παραδίδονται σήμερα στον πρωθυπουργό από πενταμελή επιτροπή αγροτών.

Το αναλυτικό κείμενο των αγροτών διατυπώνεται ως εξής:

ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ»

Με βασικό κριτήριο την αυστηροποίηση του όρου του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» από το 35% που είναι σήμερα, βάσει του Ν. 3874/2010 σε 51% τουλάχιστον, του ετήσιου συνολικού εισοδήματος, σας καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού-φορολογικού και κόστους παραγωγής με στόχο:

· Την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών (5 δις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων + 2 δις κατανάλωση στην ενδοχώρα με παράλληλη αύξηση του αγροτουρισμού),

· Την επιβίωση των 120 εμπλεκομένων επαγγελμάτων, που άμεσα ή έμμεσα αποκτούν εισόδημα από τον Πρωτογενή τομέα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

1. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών (αριθμός ασφαλισμένων εώς σήμερα 612.778 ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι 730.000).

2. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία.

Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προκύπτουν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης (Ν.2458/1997 – κόστος 610 εκ. ευρώ κατ/έτος).

Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

3. Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα και ενισχύουν το ταμείο με την υπάρχουσα αναπροσαρμογή που προκύπτει από την αλλαγή κατηγορίας. Δηλαδή 12% επιπλέον έσοδα ανά τριετία στο ταμείο.

4. Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών με δυνατότητα ασφάλισης τους, στον Ο.Γ.Α. (Εργόσημο). Εκτίμηση εισροών: 100 εκ/έτος

5. Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.

6. Εφαρμογή ως το 2020 (συμβατή με νέα ΚΑΠ 2014-2020) του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της πενταετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

7. Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλιζόμενων στο ΟΓΑ

8. Δικαίωμα σύνταξης χηρείας και στην Ελληνίδα αγρότισσα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

- Να συνεχιστεί και για τα επόμενα έτη η εφαρμογή του Ν. 4172/2013 άρθρο 29 παρ. 3 (τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση, φορολογούνται με συντελεστή 13%) για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

- Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους “κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”, για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (παρ. στ, άρθρο 2 Ν. 3874/2010) καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

- Εξάλλου, στην οικογενειακή εκμετάλλευση εργάζεται καθημερινά, ο (η) σύζυγος και πολλές φορές εποχιακά και τα παιδιά αυτών, για να καλύψουν τις φοιτητικές τους δαπάνες και άλλα.

Επ’ αυτού δε μπορεί να εκδοθεί “παραστατικό εξόδου”. 

Επίσης δεν υπάρχουν αποσβέσεις για τον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις, γεωργοκτηνοτροφικές και αλιευτικές υποδομές, καθώς και η κατοχή γης, η οποία μάλιστα καταβάλει και ΕΝΦΙΑ.

- Κατάργηση των κριτηρίων διαβίωσης

- Συμψηφισμός Φ.Π.Α.

- Κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη Ν. 4328 αρ. 2 παρ. 1 της 14/5/2015 (όπου φορολογούνται ενιαία και συνδεδεμένη ενίσχυση, γεωργοπεριβαλλοντολογικά προγράμματα, Σχέδια Βελτίωσης κλπ)

- Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας των δραστηριοτήτων μας στον Πρωτογενή τομέα.

Ως ισοδύναμα:

- Με την εφαρμογή του Ν. 4172/2013 για το φορολογικό έτος 2014, ήδη οι αγρότες πληρώνουν επιπλέον 440 εκ. Ευρώ, από τον προηγούμενο φορολογικό Ν. 2238 που εφαρμόστηκε τα τελευταία 25 έτη.

Με το Ν. 4172/2013 καταπολεμάται:

- Η φοροδιαφυγή, με την έκδοση Τιμολογίων που ζητά ο παραγωγός - αγρότης, για την αγροτική του δραστηριότητα (έσοδα- έξοδα).

- Η φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών Τιμολογίων από μεγαλέμπορους, επωφελούμενοι τον Φ.Π.Α. εις βάρος του Κράτους. 

- Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι: Ο πρωτογενής τομέας συντηρεί τουλάχιστον 120 επαγγέλματα, καθώς και την εγχώρια βιομηχανία - βιοτεχνία, μέσω αγοράς εφοδίων και μεταποίησης - τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, με τα εξής θετικά επακόλουθα:

1. Εισρέουν έσοδα στο Κράτος

2. Δημιουργεί και συντηρεί θέσεις εργασίας

3. Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ο.Γ.Α. και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων

4. Κρατιούνται οι Περιφερειακές πόλεις ζωντανές, αποφεύγεται η ερήμωση της υπαίθρου, με κοινωνικά αλλά και Εθνικά επακόλουθα καθώς και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τελικά, από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι οι αγρότες πλήρωσαν ήδη προκαταβολικά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 για το φορολογικό έτος2014, με επιπλέον 680 εκ. Ευρώ (440 από αλλαγή συντελεστή φορολόγησης + 260 από τον Νόμο Βαλαβάνη: 4328/14-5-2015).

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους.

2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3. Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.

4. Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

5. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

6. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

7. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

8. Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.

9. Ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων

10. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

11. Καμία επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, πλέον των 7 ημερών

12. Ακύρωση του μέτρου επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισαν ''θετική ενέργεια'' το υπόμνημα των αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι θα το ''εξετάσουν και θα επανέλθουν''.

Read more...

Αποστόλου: Σύντομα η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών...



Αποστόλου: Σύντομα η συνάντηση του Τσίπρα με τους αγρότες

Ενθουσιωδώς υποδέχθηκε η κυβέρνηση τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων που υπέβαλε στο Μαξίμου τις...
προτάσεις ορισμένων μπλόκων για διάλογο καθώς λίγα λεπτά μετά το γεγονός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου με δηλώσεις του χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή και ανακοίνωσε ότι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες θα γίνει «σύντομα».

«Είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες στην πρόσκληση από τον πρωθυπουργό. Θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα για διάλογο προκειμένου να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα στην επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό» δήλωσε από το περιστύλιο της βουλής ο κ. Αποστόλου.

Σε ερώτηση για το χρόνο της συνάντησης απάντησε ότι «θα γίνει σύντομα αλλά αυτό που προέχει είναι η αντιπροσώπευση να αφορά όλους».

Πάντως όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ρωτήθηκε για τα περιθώρια αλλαγών που έχει η κυβέρνηση, αποχώρησε γρήγορα προς το εσωτερικό της Βουλής αρκούμενος μόνο στην απάντηση ότι «θα τα πούμε μετά αυτά».

Read more...

Νταβούτογλου: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις...




Ο εφιάλτης ενός γενικευμένου πολέμου πλανιέται στη Συρία μετά και τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας κατά Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ωστόσο έχουν τη...
στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ομπάμα, Πούτιν, Ολάντ και Μέρκελ προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην μετατρέψει σε εμπόλεμη ζώνη τα σύνορα της με τη βόρεια Συρία, όπου και έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες, ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μέχρι τώρα, διαμηνύει πως οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν. 

Η αναφορά, που στη συνέχεια διαψεύστηκε από την Άγκυρα, πως 350 Τούρκοι στρατιώτες διείσδυσαν εντός του συριακού εδάφους, για να αναχαιτίσουν τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ όσο και Κούρδους που φέρεται να είχαν φτάσει 13 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, πυροδότησε φόβους για σημείο χωρίς επιστροφή. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιούσε πως μια χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη Συρία ενδεχομένως θα πυροδοτούσε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Και ενώ και η σουνίτικη Σαουδική Αραβία εξετάζει μια χερσαία επέμβαση στη Συρία και ξεκινά μεγάλη άσκηση αεράμυνας, με τη συμμετοχή 20 χωρών και εφαλτήριο την τουρκική αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ, για πρώτη φορά το Ιράν προειδοποίησε πως θα επέμβει για να υποστηρίξει την αεράμυνα του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το Συριακό καθεστώς κατηγόρησε την Άγκυρα πως οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, και κυρίως στο μεθοριακό πέρασμα Αζάζ στο Χαλέπι, αποδεικνύουν πως «η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».

Στη βόρεια Συρία οι Κούρδοι έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις γύρω από το Χαλέπι, περιοχές που πριν έλεγχαν κυρίως οι τζιχαντιστές, και η Τουρκία φοβάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα. Η Άγκυρα επιμένει να αναγνωρίζει το Κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κούρδων, ως τρομοκράτες και συνεργάτες των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τις δύο κουρδικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Ένωση Κούρδων, πολύτιμος σύμμαχός τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. «Διαλέξτε σύμμαχο. Ή με εμάς ή με τους Κούρδους», ήταν το οργισμένο μήνυμα που έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δύση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τη στάση των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι επιθέσεις κατά των «τρομοκρατών» θα συνεχιστούν. Σε διάψευση της πληροφορίας για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών της, στο έδαφος της Συρίας.

Σε ερώτηση σχετική με τον ισχυρισμό αυτό, σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιλμάζ επισήμανε σε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ότι «δεν είναι αληθής». «Δεν υπάρχει σκέψη για την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στη Συρία», τόνισε.

tvxs.gr

Read more...

Με υπέρβαση εσόδων το ποδαρικό του 2016...



Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αιτία η...
υπέρβαση κατά 400 εκατ. ευρώ των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή επετεύχθη χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από το ΠΔΕ αλλά και στη ελαφρά μειωμένη (έναντι του στόχου) επιστροφή εσόδων. 

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.077 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ. 

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.193 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.219 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 397 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν και τα φορολογικά έσοδα, ανήλθαν σε 3.654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.141 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.006 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Read more...

Στη φυλακή πρώην πρωθυπουργός...


Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ - Media

Ο Εχούντ Όλμερτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, εισήλθε σήμερα στη φυλακή Ράμλεχ για να εκτίσει ποινή 19 μηνών για...
διαφθορά και έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ που φυλακίζεται.

Ο 70χρονος Όλμερτ, επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης από το 2006 έως το 2009, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για παθητική δωροδοκία όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, από το 1993 έως το 2003. Στην ποινή αυτή προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας μήνας φυλάκιση για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Όλμερτ έφθασε στη φυλακή συνοδευόμενος από φρουρούς εσωτερικής ασφάλειας που του είχαν διατεθεί εξαιτίας της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού, αλλά εισήλθε μόνος του στη φυλακή. Στο εξής εναποτίθεται στη σωφρονιστική διοίκηση η διασφάλιση της προστασίας του.

Σήμερα το πρωί, προτού πάρει τον δρόμο της φυλακής, ο Όλμερτ δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου εμφανίζεται με μπλε πουκάμισο και πολύ καταβεβλημένος.

"Είναι με πολύ βαριά καρδιά που αποδέχομαι σήμερα την καταδίκη μου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", λέει.

Read more...

Γκάμπριελ: Άμεση ελάφρυνση ελληνικού χρέους...




«Όχι» σε κλείσιμο συνόρων...

Την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα...
κυνισμό τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της να δείξει τη πυγμή της στο ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων, υπογραμμίζοντας πως «ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους», παρατηρεί ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».

Πιέσεις προς τη Μέρκελ για «πυγμή»

Tην ίδια στιγμή από το εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ υπάρχουν πιέσεις για κλείσιμο συνόρων, ενώ εκφράζονται και απόψεις για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ υποστηρίζει πως σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Ως αιτία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν.

«Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης». Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

tvxs.gr

Read more...

Κρίσιμη εβδομάδα Συσκέψεις στα μπλόκα μετά την κατάθεση προτάσεων στο Μαξίμου


Συσκέψεις στα μπλόκα μετά την κατάθεση προτάσεων στο Μαξίμου
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα επέστρεψαν στα μπλόκα. Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στην κυβέρνηση πλαίσιο προτάσεων, εκφράζεται όμως και δυσαρέσκεια. Συνέλευση για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Δημήτρης Δημογιάννης, για να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της επιτροπής, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Δημογιάννης, προσθέτοντας: «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».

«Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς» τόνισε το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας,

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν με δηλώσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή κίνηση συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.

Υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Σε κλιμάκωση του αγώνα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις παραπέρα αγωνιστικές τους δράσεις.

Οι αγρότες στα Τέμπη έχουν προχωρήσει σε επ' αόριστον αποκλεισμό της Κοιλάδας από το μεσημέρι της Κυριακής.

Εκτός από τα Τέμπη, τις απογευματινές ώρες θα κλείσει η κυκλοφορία και στον δρόμο Λάρισας-Αγιάς στο Γερακάρι από 18:30 έως τις 20:30, αλλά και η ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης στο Αργυροπούλι από 16:00 -00:00.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από σήμερα, Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.

Οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Το βράδυ θα συνεδριάσουν για να προγραμματίσουν τις δράσεις τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Παύλος Σπυρόπουλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

To τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11:00- 15:00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση σε φορτηγά και νταλίκες. Για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και επ' αόριστον.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη από τις 18:00 θα γίνει επ' αόριστον αποκλεισμός.

Ο κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας θα κλείσει κάποια στιγμή το απόγευμα.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι ως εξής:

  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
  • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.
  • Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).
  • Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
  • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης...




Ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως και 8% θα επιβληθεί φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεων...
φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όσους φορολογούμενους απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2015 συνολικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, καθώς και σε όσους δεν είχαν πραγματικά εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα εμφανιστούν με τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Από φέτος, οι συντελεστές επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ θα είναι αυξημένοι κατά 42,8% έως 185,7%.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η εισφορά υπολογίζεται επί ολόκληρου του ποσού του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος, με συντελεστές που ανέρχονται σε:

* 0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.

* 1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

* 2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

* 4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

* 6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ

* 8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Κατά τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) και όχι οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων!

Κάτι τέτοιο είναι παράνομο, καθώς ευνοεί όσους απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που λαμβάνονται υπ’ όψιν ως τεκμήρια και προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Επίσης, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά ο φορολογούμενος καλύπτει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί και πάλι επί του υψηλότερου φορολογητέου εισοδήματος που θα έχει προκύψει με βάση τα τεκμήρια.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2563/2015 απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματος και ο φορολογούμενος είναι συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών, το τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν υπολογίζεται με μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων!
Κι αυτό συνιστά παράνομη ενέργεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άδικα με επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης πολλοί συνταξιούχοι!
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες σχεδόν τις πηγές, εφόσον υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Στα ποσά για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Ειδικότερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα των παρακάτω κατηγοριών εισοδήματος:

α) Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

β) Εισοδήματα από εκμετάλλευση κεφαλαίου, δηλαδή ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα ιδιοχρησιμοποίησης, τεκμαρτά μισθώματα δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.

γ) Εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες.

δ) Εισοδήματα από υπεραξίες ή κέρδη που έχουν προκύψει λόγω πώλησης επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

ε) Ορισμένα επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα, υπάγονται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80%, καθώς και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (το ΕΚΑΣ).

στ) Λοιπά εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, ομολογιακά δάνεια και repos, τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών, ναυτιλιακών εταιριών και ΕΠΕ, οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και τα ποσά επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που δόθηκαν επί της αγροτικής παραγωγής!

Εξαιρέσεις ποσών

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται και οι ακόλουθες περιπτώσεις εισοδημάτων:

* Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ.

* Η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης.

* Τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών.

* Οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ε.Ε.

* Oσα επιδόματα και βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, αλλά δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται δηλαδή χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας και δεν αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων.

Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.

Κινητικά ανάπηροι

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος, ενώ τα άτομα με κινητική αναπηρία άνω του 80% εξαιρούνται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον φόρο εισοδήματος.

Πότε - πώς εξαιρούνται οι άνεργοι

Οι άνεργοι που θα δηλώσουν για το 2015 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εφόσον πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το ΓΕΝΕ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των οργανισμών αυτών για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι.

β) Δεν έχουν, κατά τοn χρόνο υπολογισμού και επιβολής της εισφοράς, «πραγματικά εισοδήματα». Ως πραγματικά εισοδήματα νοούνται τα εισοδήματα από ακίνητα, εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, κινητές αξίες και γεωργικές δραστηριότητες κι όχι τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς.

Κι αυτό διότι υπάρχει το ενδεχόμενο, φορολογούμενος μισθωτός υπάλληλος να εργάστηκε κατά ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος 2015, να διακόπηκε εν συνεχεία η εργασιακή του σχέση και να έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας και συνεπώς να απαλλάσσεται από την εισφορά. Στην έννοια του «πραγματικού εισοδήματος» δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια, δηλαδή με βάση τις ετήσιες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις ετήσιες «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Read more...