Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νταβούτογλου: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις...




Ο εφιάλτης ενός γενικευμένου πολέμου πλανιέται στη Συρία μετά και τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας κατά Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ωστόσο έχουν τη...
στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ομπάμα, Πούτιν, Ολάντ και Μέρκελ προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην μετατρέψει σε εμπόλεμη ζώνη τα σύνορα της με τη βόρεια Συρία, όπου και έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες, ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μέχρι τώρα, διαμηνύει πως οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν. 

Η αναφορά, που στη συνέχεια διαψεύστηκε από την Άγκυρα, πως 350 Τούρκοι στρατιώτες διείσδυσαν εντός του συριακού εδάφους, για να αναχαιτίσουν τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ όσο και Κούρδους που φέρεται να είχαν φτάσει 13 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, πυροδότησε φόβους για σημείο χωρίς επιστροφή. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιούσε πως μια χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη Συρία ενδεχομένως θα πυροδοτούσε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Και ενώ και η σουνίτικη Σαουδική Αραβία εξετάζει μια χερσαία επέμβαση στη Συρία και ξεκινά μεγάλη άσκηση αεράμυνας, με τη συμμετοχή 20 χωρών και εφαλτήριο την τουρκική αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ, για πρώτη φορά το Ιράν προειδοποίησε πως θα επέμβει για να υποστηρίξει την αεράμυνα του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το Συριακό καθεστώς κατηγόρησε την Άγκυρα πως οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, και κυρίως στο μεθοριακό πέρασμα Αζάζ στο Χαλέπι, αποδεικνύουν πως «η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».

Στη βόρεια Συρία οι Κούρδοι έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις γύρω από το Χαλέπι, περιοχές που πριν έλεγχαν κυρίως οι τζιχαντιστές, και η Τουρκία φοβάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα. Η Άγκυρα επιμένει να αναγνωρίζει το Κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κούρδων, ως τρομοκράτες και συνεργάτες των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τις δύο κουρδικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Ένωση Κούρδων, πολύτιμος σύμμαχός τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. «Διαλέξτε σύμμαχο. Ή με εμάς ή με τους Κούρδους», ήταν το οργισμένο μήνυμα που έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δύση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τη στάση των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι επιθέσεις κατά των «τρομοκρατών» θα συνεχιστούν. Σε διάψευση της πληροφορίας για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών της, στο έδαφος της Συρίας.

Σε ερώτηση σχετική με τον ισχυρισμό αυτό, σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιλμάζ επισήμανε σε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ότι «δεν είναι αληθής». «Δεν υπάρχει σκέψη για την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στη Συρία», τόνισε.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: