Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σοκαριστικά στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Μέσα σε πέντε χρόνια χάθηκαν 507.000 θέσεις, στο 39% οι μακροχρόνια άνεργοι


Σε λιγότερο από πέντε χρόνια (Αύγουστος 2008 - Δεκέμβριος 2012) χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις μισθωτών εργαζομένων
Σε λιγότερο από πέντε χρόνια (Αύγουστος 2008 - Δεκέμβριος 2012) χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις μισθωτών εργαζομένων   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Από το 2008 μέχρι το 2010 χάθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί από το 2001, ενώ συνολικά στην τελευταία πενταετία της ύφεσης χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα σοκαριστικά πορίσματα έρευνας του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η αλματώδης αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, που το 2012 αντιστοιχούσαν στο 39% του συνόλου.

Ενδεικτικό δε του πόσο εύθραυστη είναι πλέον η κοινωνική συνοχή είναι ότι μόλις το 25% του συνόλου των ανέργων παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πορίσματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που βασίστηκαν στα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούσαν το 2012 στο 39% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι που επιδοτεί ο Οργανισμός αποτελούν μόλις το 25% του συνόλου, όταν προ διετίας το ποσοστό αυτό ήταν στο 30%.

Η μείωση των θέσεων εργασίας αυξήθηκε σωρευτικά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την πορεία της ύφεσης της οικονομίας.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια (Αύγουστος '08 - Δεκέμβριος '10), χάθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα επτάμιση χρόνια (Ιανουάριος '01 - Ιούλιος '08).

Συγκεκριμένα, στα χρόνια της ανάπτυξης δημιουργήθηκαν 303.824 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, ενώ χάθηκαν στα δυόμισι πρώτα χρόνια της ύφεσης 309.194 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις μισθωτών εργαζομένων.

Κατά το 2012 στους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, περισσότεροι από τους μισούς (57,6%) είναι γυναίκες, σχεδόν το 27% έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ενώ το 63,5% έχει ηλικία μεταξύ 30 και 55 ετών και το 10% είναι πάνω από 55 ετών.

Το 92% έχει ελληνική υπηκοότητα, ένα 6% έχει υπηκοότητα τρίτων χωρών και λιγότερο από 2% έχει υπηκοότητα χωρών-μελών της ΕΕ.

Πάνω από το 1/3 των ανέργων έχουν τελειώσει μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου, το 47% έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένα 16% τριτοβάθμια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Τρομακτική μείωση, δραματικές ελλείψεις» Αποχώρηση 180.000 υπαλλήλων έως το 2015 προβλέπει ο Αντ.Μανιτάκης


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Τρομακτική» μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, η οποία θα προσεγγίσει τις 180.000, προέβλεψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, κάνοντας λόγο για δημιουργία κενών «τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις».

«Το δημοσιονομικό αίτημα της δραστικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, από αίτημα εξυγιαντικό, κινδυνεύει σύντομα να γίνει, με τις αθρόες και μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ο εφιάλτης της δημόσιας διοίκησης και των ταμείων συνταξιοδότησης» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης σε συζήτηση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», παρουσία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Αναλυτικά, ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε την αγωνία του για το διχασμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα «σε φανατικούς οπαδούς των αθρόων και οριζόντιων απολύσεων και σε φανατικούς υποστηρικτές των μη απολύσεων», τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα σε αυτό το ιδεολογικό και στείρο, θεσμικά, δίλημμα συνθλίβεται κάθε συζήτηση για την ουσία και την πορεία της μεταρρύθμισης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «κάθε συζήτηση για απολύσεις δημιουργεί άλογο φόβο σε όλους, ακόμη και στους άξιους υπαλλήλους, παραλύει και υπονομεύει κάθε εξαγγελία για μεταρρύθμιση και ακυρώνει τις διαδικασίες για αξιολόγηση. Δηλαδή, λειτουργεί ως άλλοθι για να μην γίνει τίποτε, να μείνουν τα πάντα ως έχουν και ωθεί τη διοίκηση στην παράλυση και τους δημοσίους υπαλλήλους στην αδιαφορία και δυστυχώς και στη λευκή απεργία».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «το ίδιο στείρα είναι και η κατηγορηματική άρνηση γενικά των απολύσεων», μία στάση που «ευνοεί τη μη εφαρμογή του κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων ως προς τις απολύσεις, καλύπτει τους πειθαρχικά υπόλογους, τους ακατάλληλους, τους ανίκανους, αυτούς που δεν τιμούν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άσκησε κριτική και στην τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η συνταγή της αποτυπώθηκε αριθμητικά, ποσοτικά. Η οδηγία ήταν: μειώστε δραστικά τις δομές, καταργήστε οργανισμούς, κάντε συγχωνεύσεις».

Παρατήρησε δε ότι ήταν «εύκολη και εύπεπτη συνταγή, επειδή διατύπωνε το προφανές. Σχηματική, όμως, απλοϊκή και όχι απλή, στην ουσία της, αποδείχθηκε τελικά ανεδαφική στην άμεση εφαρμογή της». Με λίγα λόγια, τόνισε, ήταν μία μέθοδος που έπρεπε να ακολουθήσει τη «νομοθετική κοπτοραπτική», χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι «η απουσία ποιοτικών κριτηρίων απλώς ακύρωνε τη μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, συνέχισε, «στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τεχνική βοήθεια της Task Force και την τεχνογνωσία των Γάλλων εταίρων μας, προσπαθούμε σήμερα να πραγματώσουμε τον στρατηγικό και ζωτικό στόχο της ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών μας με εντελώς διαφορετική μέθοδο».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση, ολοκληρώνοντας ήδη το οδικό χάρτη και το σύστημα εκπόνησης μελετών αξιολόγησης δομών ανά υπουργείο, ενώ «οι ποσοτικοί στόχοι συνδυάζονται με κριτήρια ποιότητας και αξιολόγησης».

Σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε, «όταν διαπιστώθηκε ότι ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 δεν ήταν ανέφικτος και θα επιτυγχανόταν με συνταξιοδοτικές αποχωρήσεις, στο δεύτερο μνημόνιο προστέθηκε ένας ακόμη ποσοτικός στόχος: των αναγκαστικών αποχωρήσεων (15.000). Και αυτό στόχευε σε καθαρά δημοσιονομικό όφελος, μάλιστα είχε προϋπολογιστεί η ακριβής εξοικονόμηση της σχετικής μισθολογικής δαπάνης».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στάθηκε, για μία ακόμη φορά, στο ζήτημα της «δραματικής και ανεξέλεγκτης μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας ότι «το δημοσιονομικό αίτημα της δραστικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, από αίτημα εξυγιαντικό, κινδυνεύει σύντομα να γίνει, με τις αθρόες και μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ο εφιάλτης της δημόσιας διοίκησης και των ταμείων συνταξιοδότησης».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, «ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφθασε τις 32.000 και η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα προσεγγίσει τις 180.000 χιλιάδες. 'Αρα το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000. Μείωση που ξεπερνά το 25% σε πέντε χρόνια και είναι τρομακτική, διότι δημιουργεί κενά τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις. Μείωση τρομακτική για τις δραματικές ελλείψεις, την παράλυση που μπορεί να προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες και στον κρατικό μηχανισμό, κυρίως νοσοκομεία και υπηρεσίες κοινωνικές».

Ο κ. Μανιτάκης υπεραμύνθηκε της κινητικότητας των υπαλλήλων, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητη» και ως «κίνητρο και όχι ως τιμωρία», αλλά και ως «ένα από τα κλειδιά της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, ενώ σημείωσε ότι «η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται τόσο για το καλό της υπηρεσίας όσο και για την αξιοποίηση του υπαλλήλου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πρόστιμο 400 ευρώ στους ιδιοκτήτες δικύκλων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ



Πρόστιμο 400 ευρώ στους ιδιοκτήτες δικύκλων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Πότε πρέπει να περάσουν από ΚΤΕΟ τα δίκυκλα και ποια εξαιρούνται
Με πρόστιμο 400 ευρώ θα επιβαρυνθούν όσοι ιδιοκτήτες δικύκλων δεν τα έχουν περάσει από τον Τεχνικό Έλεγχο ΚΤΕΟ.
Εφόσον ο ιδιοκτήτης εντός 10 ημερών προσκομίσει το Δελτίο ΚΤΕΟ στη Τροχαία θα καταβάλλει μόνο 50 ευρώ. Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΜΟΤΟ ισχύει για 2 χρόνια και η Κάρτα Θορύβου για 1 χρόνο.
Ωστόσο ειδικά για την Κάρτα Θορύβου ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί εδώ και 2 χρόνια τα πρόστιμα στον Κ.Ο.Κ. αλλά ούτε και το κόστος ελέγχου πιστοποίησης από τα ΚΤΕΟ.
Από τον τεχνικό έλεγχο εξαιρούνται τα δίκυκλα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από την Τροχαία και τα δίκυκλα με τρεις ή τέσσερις τροχούς.
Επίσης μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης περί καθορισμού τελών για όλα τα οχήματα το Υπουργείο σύντομα θα εκδώσει και τη σχετική απόφαση περί καθορισμού του πρόσθετου παραβόλου για τα εκπρόθεσμα σε τεχνικό έλεγχο ΜΟΤΟ.
Το κόστος και οι επιβαρύνσεις
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ημερησίας, το κόστος ελέγχου των μοτοσικλετών στα ΚΤΕΟ θα ξεκινά από 25 ευρώ ενώ σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί εκπρόθεσμα και ειδικότερα έως και διάστημα 1 μήνα θα επιβαρυνθεί περίπου 7 ευρώ.
Αν "ξεχάσει" να περάσει από ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες η επιβάρυνση κυμαίνεται στα 15 ευρώ, ενώ μετά το πέρας του 6μηνου η επιβάρυνση θα κυμαίνεται στα 25 ευρώ.
Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν για δίκυκλα με κινητήρες από 50 κ.εκ. και άνω ενώ προσεχώς θα συμπεριληφθούν και τα μοτοποδήλατα με κινητήρες κάτω των 50 κ.εκ. με κόστος περίπου 20 ευρώ.
Πότε περνάνε ΚΤΕΟ τα δίκυκλα
Από τον Μάιο του 2012 έχει ξεκινήσει η υποχρέωση σε τεχνικό έλεγχο ( ΚΤΕΟ ) για όλα τα ΜΟΤΟ που κυκλοφορούν στην Αττική.
Ο Τεχνικός Έλεγχος ΜΟΤΟ περιλαμβάνει έλεγχο Καυσαερίων, έλεγχο φώτων, οπτικό έλεγχο ( για διαρροές, ελαστικά κ.α.), έλεγχο θορύβου, έλεγχο φρένων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόσκλησης ( η με αριθμό 2670/11-12-2012 Απόφαση Περιφέρεια Αττικής ) σε τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ υποχρεούνται τα ΜΟΤΟ άνω των 50 cc, ως ακολούθως:
* Όσα δίκυκλα έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας έως το 1998 έπρεπε να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ μέχρι τις 31/12/2012.
* Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 1999 υποχρεούνταν να περάσουν από ΚΤΕΟ από την 1/1/2013 έως τις 28/2/2013.
Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2000 περνούν από ΚΤΕΟ από την 1/3/2013 έως τις 31/3/2013.
* Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 2001 περνούν από 1/4/2013 έως 30/4/2013.
* Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2002 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/5/2013 έως 31/5/2013.
* Όσες μοτοσικλέτες έχουν 1η άδεια το 2003 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/6/2013 έως 30/6/2013.
* Οι μηχανές με 1η άδεια το 2004 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/7/2013 έως 31/8/2013.
* Τα δίκυκλα με 1η άδεια το 2005 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/9/2013 έως 31/10/2013.
* Οι μοτοσικλέτες με 1η άδεια το 2006 περνούν από ΚΤΕΟ από 1/11/2013 έως 21/12/2013.
http://news247.gr/

Read more...

Ποιος είναι ο νέος τσάρος της Κύπρου ...



Το προφίλ του 41χρονου Χάρη Γεωργιάδη...
Ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι ο αντικαταστάτης του Μιχάλη Σαρρή που παραιτήθηκε σήμερα από την θέση του υπουργού Οικονομικών. Γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 9 Απριλίου του 1972. Είναι παντρεμένος με την Εύα Γιάγκου και έχουν μία κόρη.Έχει...
σπουδάσει διεθνείς σχέσεις και οικονομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακά στις ευρωμεσογειακές σπουδές στο University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Μιλάει αγγλικά. Εξελέγη βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. το Μάιο του 2011.

Εχει διατελέσει:

Γενικός γραμματέας της Νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) (2001-2003).

Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του ΔΗ.ΣΥ. (2004-2006).

Διευθυντής Γραφείου του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. (2006-2011).

Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗ.ΣΥ.

Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ...
parapoltika.gr


Read more...

Guardian: Φήμες για χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές



Άρθρο της Guardian για τη Χρυσή Αυγή. Αναφορά στην χρηματοδότησή της, αλλά και στον στόχο του κόμματος να δημιουργήσει "κύτταρα" σε κάθε γωνιά του κόσμου
Φιλοδοξίες εκτός Ελλάδας και επιθυμία δημιουργίας "κυττάρων" σε κάθε γωνιά του κόσμου βλέπει η Helena Smith της Guardian μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η εξτρεμιστική ομάδα έχει αρχίσει να ανοίγει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Η νέα διεθνής ώθηση της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που την εδραιώνουν στην τρίτη θέση και ως την πιο γρήγορα ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή στις περσινές εκλογές με 18 βουλευτές, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 11,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος.
"Το κόμμα, το σύμβολο του οποίου παραπέμπει στη σβάστικα και που τα μέλη του χαιρετούν ναζιστικά, έχει ενισχυθεί με την αυτοπροώθησή του ως η μόνη δύναμη που θέλει να τα βάλει με το σάπιο καθεστώς. Εν μέσω φημών ότι στηρίζεται από ευκατάστατους εφοπλιστές, πέτυχε να ανοίξει γραφεία ανά την Ελλάδα", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του εκπρόσωπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που αναφέρει ότι έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν "κύτταρα", όπου υπάρχουν Έλληνες.
"Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει πως η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια", δήλωσε σε ελληνόγλωσση εφημερίδα της Μελβούρνης.
"Στα άμεσα σχέδιά μας και στόχους είναι η δημιουργία ενός γραφείου και μιας οργάνωσης στη Μελβούρνη. Μάλιστα πολύ σύντομα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη βουλευτών μας στην Αυστραλία", συμπλήρωσε.
Η εκστρατεία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αηδία και χλευασμό από πολλά εξέχοντα μέλη της ελληνικής διασποράς που εκπροσωπούν τις κοινότητες και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη.
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, ενός εκ των ηγετικών μορφών της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάτι χρυσό στη Χρυσή Αυγή. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μέρος της πνευματικής ή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".
Η Χρυσή Αυγή ευελπιστεί να αξιοποιήσει την απογοήτευση και την οργή που αισθάνονται οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό από τότε που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση.
"Η Χρυσή Αυγή δεν είναι όπως τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Από το ξεκίνημά της, στις αρχές της δεκαετίας του '80, πάντα είχε το βλέμμα της στραμμένο στο εξωτερικό" σημείωσε ο Δημήτρης Ψαρράς, το βιβλίο του οποίου "Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής", αφηγείται το χρονικό της ίδρυσής της από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Επισήμανε μάλιστα πως δεν θέλει μόνο να αποτελέσει τον κεντρικό πόλο μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας των νεοναζί αλλά και να επεκτείνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο.

Read more...

Η κρίση θυμίζει τη δεκαετία του ’30...



Η Ιστορία συχνά τείνει να επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα ή σαν τραγωδία. Ας θυμηθούμε ένα παλιό σενάριο. Ένα κραχ προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η ύφεση οδηγεί σε μια τεράστια ανεργία. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Η νομιμότητα των...
δημοκρατιών υπονομεύεται. Η πολιτική ζωή λαμβάνει μια βίαιη τροπή. Τα αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν τις εκλογές. Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή. Οι ελίτ μειώνουν τους μισθούς με τη λιτότητα. Ο αποπληθωρισμός οξύνει την κρίση και καθιστά την κοινωνική κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’30. Μια τελείως διαφορετική εποχή, δηλαδή. Η μήπως όχι; Το σενάριο των τεσσάρων τελευταίων ετών, γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ανησυχητικό. Το κραχ του 2008 προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η στασιμότητα που ακολουθεί οξύνει την ανεργία. Η κρίση της Κύπρου δείχνει ότι η παράνοια του χρήματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, η ανεργία φτάνει σε ύψη όπου δεν είχε φτάσει ποτέ μετά τη δεκαετία του ’30. Με πρότυπο τη Γερμανία, διάφορες χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη των αγορών καταπολεμώντας το χρέος.

Ο αποπληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση στην Ευρώπη και φέρνει ύφεση. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Μόνο στη Γαλλία, παραιτήθηκε την ίδια εβδομάδα ένας υπουργός και διατάχθηκε έρευνα για έναν πρώην πρόεδρο. Οι ελίτ έχουν χάσει το κύρος τους καθώς δείχνουν κυνισμό και αδυναμία. Τα παραδοσιακά κόμματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η δύναμη ακραίων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός νεοναζιστικού στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει ογδόντα χρόνια πίσω.

Θα απαντήσει κανείς ότι οι δημόσιες ελευθερίες είναι σεβαστές, ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα της Ιστορίας, ότι η ήπειρος παραμένει ενωμένη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ειρηνικές, ότι το κοινωνικό κράτος παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, ότι οι οικονομικές αρχές έμαθαν να αποφεύγουν το χειρότερο στηρίζοντας την ανάπτυξη. Όλα αυτά είναι αλήθεια. Η κρίση του 2010 δεν οδηγεί στο φασισμό ή στον πόλεμο. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί.

Για να βγούμε από την κρίση, συνεχίζει ο γάλλος αρθρογράφος, οι ελίτ πρέπει να θέσουν το εξής ερώτημα: είναι τόσο σίγουρες ότι δεν διαπράττουν τα ίδια ιστορικά λάθη με τη δεκαετία του ’30; Ένα παράδειγμα: παρά τον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων, οι ελίτ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Το αποδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.

Πιο σοβαρό ακόμα είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αναπαράγουν με τραγικό τρόπο στον οικονομικό τομέα τον μηχανισμό που λειτουργούσε τη δεκαετία του ’30. Εφαρμόζουν έναν αποπληθωρισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η στρατηγική αυτή όμως, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τις αγορές και την Ευρώπη, οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η μείωση της ζήτησης στερεί ευκαιρίες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Η απελπισία των καταναλωτών μεγαλώνει και η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως και τότε, ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, ότι οι θυσίες είναι χρήσιμες, ότι η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα. Ας θυμηθούμε μόνο κάτι: όταν ξεχνάμε το παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δίωξη κατά του προέδρου των εργαζομένων στο Μετρό...



Για παρακώλυση συγκοινωνιών...
Ποινική δίωξη κατά του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντώνη Σταματόπουλου ασκήθηκε για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των απεργιών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με...
ανακοίνωση του ομώνυμου σωματείου.

«Διώκεται ποινικά μόνο οm
πρόεδρος του Σωματείου μας Αντώνης Σταματόπουλος. Το έγκλημα που του αποδίδεται είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο χρόνος που το διέπραξε 7, 8 και 9/1/2013. Καταγγέλλουμε τη δίωξη του συναδέλφου προέδρου. Διαδηλώνουμε την οργή και την αποφασιστικότητά μας να αποκρούσουμε τη δίωξη. Θεωρούμε ότι αφορά τον καθένα μας. Γι' αυτό και η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική και αποφασιστική» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ.

«Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι αφοπλιστήκαμε με την επιστράτευση. Η ενωμένη δύναμή μας είναι ακατάλυτη. Όλοι σ' ετοιμότητα. Όλοι συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας. Καταδικάζουμε την ποινική δίωξη του προέδρου Αντώνη Σταματόπουλου. Αφορά τον καθένα μας. Θα την αποκρούσουμε με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε» καταλήγει η ανακοίνωση...
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ευθύνες σε Παπακωνσταντίνου από Μπίκα - Διώτη...




Τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ανέδειξε ως βασικό υπεύθυνο της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ξεκαθαρίζοντας στα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής ότι θα είχε προχωρήσει την έρευνα της λίστας, εάν του...
είχε πει την αλήθεια για τον τρόπο απόκτησής της.

Πέραν αυτών, ο πρώην προϊστάμενος της ΕΥΠ, Κώστας Μπίκας, επανέλαβε ότι η υπηρεσία του δεν είχε ουδεμία εμπλοκή στην παραλαβή του υλικού, ενώ προσέθεσε πως η λίστα «μπορούσε και έπρεπε να αξιοποιηθεί, για να υπάρξουν έσοδα στα ταμεία...».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Διώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σταύρου Κοντονή, εξήγησε ότι «η προσέγγιση του θέματος θα ήταν διαφορετική, εάν είχα την ενημέρωση ότι ήρθε με τη διοικητική συνδρομή από ένα υπουργείο Οικονομικών σε ένα άλλο υπουργείο Οικονομικών. Θα αναζητούσα τη σχετική αλληλογραφία, θα έβαζα εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Δεν είχα λόγο ούτε να έχω νομικούς προβληματισμούς για τη νομιμότητα της χρησιμοποίησης του στοιχείου ούτε τίποτα. Όλο αυτό, σε συνδυασμό και με το άτυπο του πράγματος, όντως με οδήγησε σε αυτή την πεποίθηση».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας ερωτήσεις της κυρίας Ζωης Κωνσταντοπούλου, ο κ. Διώτης επισήμανε ότι «ο κ. Παπακωνστντίνου μου είχε πει ότι η λίστα έφτασε μετά από συνεννόηση των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας - Γαλλίας».

Κ. Μπίκας: «Η αξιοποίηση της λίστας θα έφερνε χρήματα στα δημόσια ταμεία»

Εξίσου επικριτικός για τη μη αξιοποίηση της λίστας παρουσιάστηκε και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας εξήγησε ότι το συγκεκριμένο υλικό, τη συγκεκριμένη περίοδο, που η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία την πάταξη της φοροδιαφυγής και αναζητούσε εναγωνίως έσοδα, αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Από το αποτέλεσμα όμως και απαντώντας στον κ. Βασίλη Καπερνάρο, δήλωσε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος… Δεν είμαι ευχαριστημένος, διότι εγώ θα ήθελα αυτή η ιστορία να έχει προχωρήσει. Θα ήθελα αυτή η ιστορία να έχει προχωρήσει όχι μόνο για το δημόσιο ταμείο… Για μένα, σας λέω, είναι δύο θέματα, τα οποία είναι αλληλένδετα: το ένα είναι τα χρήματα που θα έμπαιναν και ένα δεύτερο, γενικότερο, είναι η ύπαρξη μιας φορολογικής συνείδησης στη χώρα, που είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, από το πρώτο και η λίστα θα συνέβαλε σ’ αυτό».

Εκτός αυτού, ο κ. Μπίκας, απαντώντας στον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ενέπλεξε στη διαδικασία παραλαβής της λίστας, λέγοντας: «Αυτό είναι απαράδεκτο... Διότι, ενώ υπάρχει, το υπουργείο Οικονομικών ξέρει από την κορυφή ότι η λίστα έχει πάει μέσω του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ…»...
protothema


Read more...

Κρατούμενη πρώην προϊσταμένη ΔΟΥ, για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ...


Στις φυλακές οδηγήθηκε εφοριακός, η οποία κατηγορείται για εμπλοκή στο οικονομικό σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, κατά τη δεκαετία του '90.
Από την υπόθεση αυτή το Δημόσιο είχε ζημιωθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την...
πρώην προϊσταμένη ΦΠΑ της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, η οποία κλήθηκε να απολογηθεί στη β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 400.000 ευρώ, σε τρεις επιχειρήσεις που είχαν προσκομίσει εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές, ή για ανύπαρκτες εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι πράξεις αυτές τελέστηκαν κατά το 1994.

Απολογούμενη ενώπιον της ανακρίτριας η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις σε βάρος τις πράξεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιστροφές έγιναν νόμιμα. Δεν έπεισε όμως τον εισαγγελέα και την ανακρίτρια, που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη.

Η εμπλοκή της στην υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες που έκανε ο εκ των πρωταγωνιστών του οικονομικού σκανδάλου, αποκαλούμενος ως «λογιστής του ΦΠΑ», Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος «έδωσε» ονόματα επίορκων εφοριακών, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχαν στην «κομπίνα» εισπράττοντας «μίζες» από τις παράνομες επιστροφές. Ο 60χρονος λογιστής εκτίει ήδη ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξάγει προϊόντα στην Ευρώπη, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.

Ήδη, δεκάδες από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο με επίορκους εφοριακούς και ιδιώτες να καταλήγουν στις φυλακές, ενώ πολλές είναι οι δικογραφίες που εκκρεμούν στα δικαστήρια...
skai.gr 


Read more...

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ...


ΡΕΚΟΡ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ  ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ...
Ρεκόρ πενταετίας καταγράφηκε για το 2012 στον συνολικό αριθμό των υποθέσεων διαφθοράς που διερεύνησε Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας το 2012, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 1.000. Η μερίδια του λέοντος (70%) ...
αφορά αστυνομικούς και ακολουθούν υπάλληλοι του Δημοσίου (26%) και ιδιώτες.

Ειδικά για τους υπαλλήλους του Δημοσίου ο αριθμός των καταγγελιών σχεδόν διπλασιάστηκε (αν και αυτό εξηγείται γιατί μόλις το 2011 η ΕΛΑΣ άρχισε να επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων) και αφορά κυρίως εργαζόμενους σε Δήμους, Περιφέρειες και νοσοκομεία.

Σε 31 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία ενώ αύξηση κατά 30,77% παρουσίασαν και οι συλλήψεις, από τις οποίες 51 πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του αυτόφωρου, 15 αφορούσαν αστυνομικούς, 5 Ειδικούς φρουρούς, 12 υπαλλήλους του Δημοσίου και 19 ιδιώτες.

Σχετικά με την δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων από το 1999 έως το 2012 σε ποινές φυλάκισης έχουν καταδικαστεί 222 αστυνομικοί, 102 δημόσιοι υπάλληλοι, 7 Ειδικοί Φρουροί, 10 Συνοριακοί Φύλακες και 285 ιδιώτες. Το ίδιο χρονικό διάστημα σε ποινές κάθειρξης έχουν καταδικαστεί 16 αστυνομικοί, 3 δημόσιοι υπάλληλοι, 1 Ειδικός Φρουρός, 1 Συνοριακός Φύλακας και 31 ιδιώτες. Επιπλέον έχουν αθωωθεί 254 αστυνομικοί, 57 δημόσιοι υπάλληλοι, 6 Ειδικοί Φρουροί, 15 Συνοριακοί Φύλακες και 190 ιδιώτες.

Αναφορικά με τις πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν συνολικά 905 από τις 6345 ήταν ανώτερες (απόταξη, αργία με απόλυση, αργία με πρόσκαιρη παύση) ενώ 271 ήταν κατώτερες (επίπληξη, πρόστιμο). Αθωώθηκαν 145 αστυνομικοί ενώ τέθηκαν στο αρχείο υποθέσεις για 1.408 αστυνομικούς.

Read more...

Αναμένεται να κριθεί αντισυνταγματική «Στοπ» από το ΣτΕ στην κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία


Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να κρίνει αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, προσανατολίζεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις «από 14.2.2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών».

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποιεί συνεχείς διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του Μνημονίου ΙΙ και της 6/2012 πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι Σύμβουλοι Επικρατείας, με ισχυρή πλειοψηφία, προσανατολίζονται να κρίνουν αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επίσης, στη διαιτησία μπορεί να οδηγηθούν όλες οι διαφορές που προκύπτουν από επιχειρησιακές, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως είναι μισθολογικές διαφορές, η χορήγηση επιδομάτων, κ.ά.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η πράξη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αναμένεται να κριθεί από τους δικαστές ότι επήλθε αλλαγή στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο με το Μνημόνιο ΙΙΙ που ακολούθησε.

Ακόμη, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι Σύμβουλοι Επικρατείας για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφανθεί αν οι διατάξεις του Μνημονίου ΙΙ και της επίμαχης πράξης του υπουργικού συμβουλίου είναι σύμφωνες με ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εμμένει η ΔΗΜΑΡ Με το «όχι» στο χαράτσι προσέρχεται στο Μαξίμου ο Φ.Κουβέλης


O Φώτης Κουβέλης ζητά να εφαρμοστεί το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων από τα μέσα του 2013
O Φώτης Κουβέλης ζητά να εφαρμοστεί το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων από τα μέσα του 2013   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εμμένει η ΔΗΜΑΡ στη θέση της να μην συνεχιστεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Το θέμα απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων με το οικονομικό επιτελείο και κατέληξαν ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος να διαφοροποιήσει το κόμμα τη θέση του και με αυτήν τη γραμμή θα προσέλθει ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε ακόμη το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών στο Δημόσιο.

Επιβεβαιώθηκε δε ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τις ενέργειες του κ. Μανιτάκη για την εφαρμογή του σχεδίου του.

Τέλος συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την επάνοδο της τρόικας, καθώς και τα νέα δεδομένα από την κρίση στην Κύπρο.

Χρήστος Πρωτόπαπας: Το χαράτσι έληξε

Την άποψη ότι το χαράτσι στη ΔΕΗ πρέπει να αντικατασταθεί από έναν άλλο φόρο εξέφρασε και ο Χρήστος Πρωτόπαππας του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» είπε:  «Το χαράτσι έληξε. Πρέπει να αντικατασταθεί από έναν πιο δίκαιο φόρο. Αυτή είναι η πρότασή μας αλλά δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προς συνένωση των δικογραφιών Σύνδεση τηλεφωνικών υποκλοπών και «απόπειρας δολοφονίας» Καραμανλή


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στη συνένωση των δικογραφιών, που αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές το 2004-2005, και το λεγόμενο «σχεδίο δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα προχωρήσει άμεσα η Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ενδείξεις πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των δύο δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί κατ' αγνώστων δραστών και βρίσκονται σε τακτική ανάκριση, οδηγούν σε ενδείξεις ότι τόσο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επιφανών πολιτών με πρώτο τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό όσο και το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή, αποτελούν περιστατικά που πιθανολογείται πως έχουν «κοινή γραμμή» και «κοινή αφετηρία».
Δικαστικές πηγές φαίνεται να θεωρούν ότι η υπόθεση της παρακολούθησης των κινήσεων του τότε πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο με παράθεση εγγράφων της ΕΥΠ και «αναφορές Ρώσων πρακτόρων», αλλά και η παρακολούθηση συνομιλιών τού τότε πρωθυπουργού έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: Αποτελούν ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, με κοινό στόχο και στις δύο, τον πρωθυπουργό της χώρας.
Οι ενδείξεις που φαίνεται να αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη ως επαρκείς για τον σχηματισμό μίας δικογραφίας για τις δύο αυτές υποθέσεις εκτιμάται ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν ενιαία, ώστε να δοθούν απαντήσεις αν πράγματι εκδηλώθηκαν παρασκηνιακά ενέργειες με στόχο ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
Πληροφορίες από το περιβάλλον των δικαστηρίων αναφέρουν ότι βασικός λόγος που οδηγεί στην ενιαία διερεύνηση των δύο υποθέσεων είναι κάποια σοβαρά στοιχεία που οδηγούν στον συμπέρασμα πως οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών αξιωματούχων δεν σταμάτησαν το 2005, οπότε αποκαλύφθηκε το παράνομο λογισμικό της εταιρίας Vodafon, αλλά φέρονται να συνεχίστηκαν έως τουλάχιστον το 2007, ενώ δηλαδή πλέον διεξαγόταν ήδη έρευνα για την υπόθεση.
Η αξιολόγηση δεδομένων που περιλαμβάνονται στην επίμαχη δικογραφία κατά δικαστικούς κύκλους αφήνει επαρκείς ενδείξεις ότι οι καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών εξακολούθησαν μέσω άλλων -και όχι απαραίτητα τηλεφωνικών- εταιρειών. Κάτι τέτοιο, όπως λέγεται έντονα στα δικαστήρια, προέκυψε χωρίς αμφιβολία από άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, που διατάχθηκαν από την ανάκριση.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των συνομιλιών τού πρώην πρωθυπουργού με υψηλότατους ξένους αξιωματούχους, που είχαν υποκλαπεί, κάποιες αφορούσαν θέματα ενεργειακής πολιτικής και αντίστοιχων έργων που τότε η κατασκευή τους βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Το ενδεχόμενο αυτό «δένει» επιπλέον τις δύο δικογραφίες.
Αντίστοιχα μαρτυρικές καταθέσεις πολιτικών προσώπων ενώπιον του 3ου Τακτικού Ανακριτή, που χειρίζεται τη δικογραφία για τις καταγγελίες περί σχεδίου δολοφονίας, αλλά και άλλες ανακριτικές ενέργειες φαίνεται να ενισχύουν την υποψία ότι με τη δημοσιοποίηση του «σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών» δεν σταμάτησε η «κατασκοπεία».
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 ποινική δίωξη για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου.
Το 2007 η υπόθεση των υποκλοπών είχε μπει στο αρχείο, καθώς η ανάκριση που είχε διενεργηθεί δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τους δράστες και τις παραμέτρους της υπόθεσης. Ωστόσο, το 2010, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης του μετέπειτα υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η νέα διερεύνηση της υπόθεσης εντόπισε στοιχεία για τη χρήση συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων που εμπλέκουν στην υπόθεση υπαλλήλους ξένης πρεσβείας στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους της συγκεκριμένης πρεσβείας, το οποίο αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία. Εντοπίστηκαν, επίσης, και άλλοι «ύποπτοι» τηλεφωνικοί αριθμοί σε άλλη χώρα, που επικοινώνησαν με τα καρτοκινητά - σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα.
Η δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες για «σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του Κ.Καραμανλή» εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2012 σε τακτικό ανακριτή μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων δραστών για τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα».
Οι καταγγελίες αφορούν έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ, που δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαίο έντυπο, σύμφωνα με το οποίο, υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής τής τότε κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να υποστηρίζουν ότι είχαν διενεργήσει, το 2008, αντιπαρακολουθήσεις και είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων, μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούσαν, τον τότε πρωθυπουργό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Απολύτως διασφαλισμένες» Δεν θα ληφθούν μέτρα για τις καταθέσεις στην Ελλάδα τονίζει ο Γ.Προβόπουλος


Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013 ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος
Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013 ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Κατηγορηματικά αρνητικός ότι μπορεί η τρόικα να επιβάλλει και στην Ελλάδα μέτρα για τις καταθέσεις ανάλογα με αυτά που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ.

Όπως εξήγησε το ελληνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έχει άλλη φιλοσοφία. Για του λόγου το αληθές, υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα η ΤτΕ έχει εξυγιάνει 7 τράπεζες χωρίς ο καταθέτης τους να υποστεί την παραμικρή απώλεια.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, εξηγώντας ότι τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τραπεζικό σύστημα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών όσο και την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Το ελληνικό πρόγραμμα για τον τραπεζικό τομέα έχει άλλη φιλοσοφία τόνισε, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τη λύση για την Κύπρο ο κ. Προβόπουλος έκρινε κατάλληλη, εφικτή και εφαρμόσιμη.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή της τρόικας μέσα στην εβδομάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που αυτή μπορεί να ζητήσει ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων, μίλησε για το Δημόσιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια περικοπών στο προσωπικό.

Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε δε τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013.

«Εάν το καταργούσαμε θα έπρεπε να αυξήσουμε άλλο φόρο» εξήγησε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών Έως την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις για το χαράτσι


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην τρίωρη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους Φίλιππο Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ) έγινε ενημέρωση από τον υπουργό για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα του ειδικού τέλους για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την παράταση της διαδικασίας και το 2013, όπως ζητά η τρόικα.

Οι αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μην υπάρξει εικόνα εμπλοκής.  

Ο νόμος προβλέπει ότι το ειδικό τέλος θα μπορεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για το 2011 και για το 2012, όχι όμως για το 2013 και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει νομοθετικά.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τροπολογία, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της παράτασης της είσπραξης του ειδικού τέλους για το 2013.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...