Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Guardian: Φήμες για χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές



Άρθρο της Guardian για τη Χρυσή Αυγή. Αναφορά στην χρηματοδότησή της, αλλά και στον στόχο του κόμματος να δημιουργήσει "κύτταρα" σε κάθε γωνιά του κόσμου
Φιλοδοξίες εκτός Ελλάδας και επιθυμία δημιουργίας "κυττάρων" σε κάθε γωνιά του κόσμου βλέπει η Helena Smith της Guardian μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η εξτρεμιστική ομάδα έχει αρχίσει να ανοίγει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Η νέα διεθνής ώθηση της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που την εδραιώνουν στην τρίτη θέση και ως την πιο γρήγορα ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή στις περσινές εκλογές με 18 βουλευτές, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 11,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος.
"Το κόμμα, το σύμβολο του οποίου παραπέμπει στη σβάστικα και που τα μέλη του χαιρετούν ναζιστικά, έχει ενισχυθεί με την αυτοπροώθησή του ως η μόνη δύναμη που θέλει να τα βάλει με το σάπιο καθεστώς. Εν μέσω φημών ότι στηρίζεται από ευκατάστατους εφοπλιστές, πέτυχε να ανοίξει γραφεία ανά την Ελλάδα", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του εκπρόσωπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που αναφέρει ότι έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν "κύτταρα", όπου υπάρχουν Έλληνες.
"Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει πως η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια", δήλωσε σε ελληνόγλωσση εφημερίδα της Μελβούρνης.
"Στα άμεσα σχέδιά μας και στόχους είναι η δημιουργία ενός γραφείου και μιας οργάνωσης στη Μελβούρνη. Μάλιστα πολύ σύντομα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη βουλευτών μας στην Αυστραλία", συμπλήρωσε.
Η εκστρατεία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αηδία και χλευασμό από πολλά εξέχοντα μέλη της ελληνικής διασποράς που εκπροσωπούν τις κοινότητες και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη.
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, ενός εκ των ηγετικών μορφών της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάτι χρυσό στη Χρυσή Αυγή. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μέρος της πνευματικής ή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".
Η Χρυσή Αυγή ευελπιστεί να αξιοποιήσει την απογοήτευση και την οργή που αισθάνονται οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό από τότε που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση.
"Η Χρυσή Αυγή δεν είναι όπως τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Από το ξεκίνημά της, στις αρχές της δεκαετίας του '80, πάντα είχε το βλέμμα της στραμμένο στο εξωτερικό" σημείωσε ο Δημήτρης Ψαρράς, το βιβλίο του οποίου "Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής", αφηγείται το χρονικό της ίδρυσής της από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Επισήμανε μάλιστα πως δεν θέλει μόνο να αποτελέσει τον κεντρικό πόλο μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας των νεοναζί αλλά και να επεκτείνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: