Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Διπλάσια πρόστιμα για την εισφοροδιαφυγή

Κουπόνια 70 ευρώ για τους ανέργους


Δέσμη μέτρων κατά της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και της υπέρογκης σπατάλης στους κλάδους υγείας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ εκ των έσω του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί δημοσιονομική τρομοκρατία, δεν προετοιμάζει αιφνιδιαστική επίθεση στην κοινωνία και δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα ηρωικής εξόδου από τα δύσκολα.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει το «σαφάρι» από μεικτά κλιμάκια για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που έχει φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

Το πρόστιμο για την επιχείρηση που υποπίπτει στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά θα διπλασιάζεται από 500 σε 1000 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Έλεγχοι για τις δαπάνες υγείας

Για τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης στους κλάδους υγείας θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου πιλοτικά ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών σε Λαμία και Λάρισα , ενώ από 1η Μαΐου ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία και τα φαρμακεία με στόχο την ηλεκτρονική σάρωση 4,5 εκ συνταγών το μήνα.

Έτοιμο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας έχει έτοιμο και ο ΟΑΕΔ με πρώτο μέτρο την κλιμακωτή επιδότηση των εισφορών για τις προσλήψεις νέων. Έτσι ο εργοδότης θα παίρνει επιδότηση 100% της εισφοράς για κάθε νέα πρόσληψη τον πρώτο χρόνο, ενώ τον 4ο χρόνο η επιδότηση θα μειώνεται στο 25%.

Στην τελική επεξεργασία βρίσκεται και το σχέδιο για χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών αξίας 70 ευρώ το μήνα για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, που θα χρησιμοποιείται για αγορά ειδών διατροφής και μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Λοβέρδος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη από τον οποίο διεκδικεί επιπλέον 140 εκ. ευρώ ως αντιστάθμισμα από την επιβάρυνση του ΙΚΑ για την εθελουσία έξοδο των εργαζόμενων απο τον οργανισμό.

Οι δυο άντρες ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η διαδικασία για την ρύθμιση του θέματος θα συνεχιστεί με τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων.
protothema.gr

Read more...

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Επίσης κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα θα κάνει και για τα Σκόπια ό,τι για την Τουρκία, τόνισε όμως ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό, να στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναμένεται ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο ΥΠΕΞ Ιταλίας.
.nooz.gr


Read more...

Εξιτήριο για την 23χρονη ειδική φρουρό

Εκτός νοσοκομείου μετά από τρεις μήνες βγήκε η 23χρονη ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά τρομοκρατών τον περασμένο Οκτώβριο, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής.

Η ίδια δήλωσε ότι ανυπομονεί να γυρίσει στο χωριό της, στην Άρτα, κοντά στους φίλους και την οικογένειά της.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ευχαρίστησε τους θεράποντες

Η επίθεση είχε σημειωθεί στις 27 Οκτωβρίου 2009, όταν οι τρομοκράτες "γάζωσαν" το Αστυνομικό Τμήμα με 99 σφαίρες.

Την ευθύνη της ενέργειας είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση "ΟΠΛΑ".



Read more...

ΔΕΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ...


Δικογραφία σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε βάρος δέκα ατόμων, οι δύο από αυτούς συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από παγκόσμια έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν 38 ψηφιακά ίχνη Ελλήνων χρηστών στο ίντερνετ οπότε και στήθηκε επιχείρηση με τον κωδικό «τουίνς». Ενημερώθηκε... η Ελληνική Αστυνομία και έπειτα από έρευνες τριών μηνών, εντοπίστηκαν οι δέκα χρήστες του διαδικτύου που διακινούσαν σκληρότατο παιδικό πορνό, με παιδιά σε σεξουαλικές συνευρέσεις με ενηλίκους.
Οι δραστηριότητες αυτές προέρχονταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σπέτσες, την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα.
Με εντολή του εισαγγελέα και αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα, έγινε έφοδος στα σπίτια των κατηγορούμενων, όπου βρέθηκαν χιλιάδες ψηφιακά αρχεία με παιδική πορνογραφία και κατασχέθηκαν δώδεκα σκληροί δίσκοι, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πλήθος ψηφιακών δίσκων (cd-dvd), που ερευνώνται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

fimotro

Read more...

Κόντρα Τίνας – Κατερίνας για το ταμείο των δασών

30 εκατ. ευρώ είναι αυτά...

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στη βουλή, η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τα καμένα της Αττικής παρά το γεγονός ότι οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν εντός και εκτός του κοινοβουλίου για το νομοθέτημα αναμένεται να επεκταθούν και στους πόρους που προέρχονται από τα δάση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες, η Περιφέρεια Αττικής εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που της έδινε ο νόμος, υπέγραψε τελικά την πράξη κήρυξης των καμένων περιοχών της Αττικής ως αναδασωτέων, βγάζοντας ταυτόχρονα από το καθεστώς ομηρίας όσους θέλουν να χτίσουν και διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Η κουβέντα όμως για τα δάση μόλις αρχίζει. Όλα δείχνουν ότι σημείο τριβής θα αποτελέσουν τα έσοδα του «αμαρτωλού» Ταμείου Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πρόκειται να μεταπηδήσει «πακέτο» με τη διεύθυνση δασών στο ΥΠΕΚΑ.

“Αμαρτωλά λεφτά”…

Ο φορέας αυτός βάζει κάθε χρόνο στα ταμεία του σημαντικούς πόρους που υπολογίζονται μεταξύ 25 έως και 30 εκ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εσόδων του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών.

Πρόκειται για έσοδα από υλοτομίες, εμπόριο ρητίνης, ανταλλάγματα χρήσης για δημιουργία λατομείων κ.α

Ο σχεδιασμός της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, είναι η συνένωση του Ταμείου Δασών με το ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων), ένα άλλο εξίσου προβληματικό ταμείο που λειτουργεί στο υπουργείο, με σκοπό την δημιουργία ενός «πράσινου» κουμπαρά που θα χρηματοδοτεί με ξεκάθαρο και αδιάβλητο τρόπο έργα για το περιβάλλον.

Όμως ο σχεδιασμός της υπουργού Περιβάλλοντος, βγάζει «εκτός προϋπολογισμού» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΥΠΑΑΤ χάνει πολύτιμους πόρους, που θα πρέπει να αναζητήσει αλλού, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου Ταμείου κάθε άλλο από χρηστή υπήρξε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2003 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3208) για την προστασία των δασών, ελάχιστα κονδύλια επέστρεψαν στα δάση. «Από τα 25 εκ. ευρώ που εκταμιεύονταν κάθε χρόνο από το ταμείο είναι ζήτημα εάν έφευγαν για δασικούς σκοπούς 5 έως 7 εκ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός διευθυντής δασών και ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα επειδή ζητούσε οι πόροι αυτοί να επιστρέψουν στο περιβάλλον.

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Άλλωστε για το Φορέα Δασών βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομίας που αποκάλυψε μαύρη τρύπα άνω των 100-120 εκ. ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που διοχετεύτηκαν σε αλλότριους σκοπούς και όχι φυσικά για την αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας που ήταν ο αρχικός στόχος. Το θέμα είχαν αποκαλύψει τα στοιχεία και οι καταγγελίες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, η οποία είχε ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σήμερα η ίδια ομάδα δια του εκπροσώπου της κυρίου Βασίλη Αναστασόπουλου, υποστηρίζει ότι η υπόθεση περιπλέκεται καθώς η μεταφορά του Ειδικού Φορέα στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, του δίνει «προίκα» και το έλλειμμα των 120 εκ. ευρώ που προσδιορίζει το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών.
Με απλά λόγια η κυρία Μπιρμπίλη παίρνοντας το φορέα αυτό έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει και τα χαμένα κονδύλια, που ουδείς γνωρίζει που πήγαν.

Προς το παρόν το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Δασών ενώ δυστοκία επικρατεί και στον διορισμό του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος.
.protothema.gr


Read more...

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα γίνει στη μία ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με τη διαδικασία πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο ΥΠΕΞ Ιταλίας, κ. F. Frattini.
Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και με τον Γενικό Γραμματέα ΣτΕ Thorbjorn JAGLAND, με Έλληνες και Κυπρίους βουλευτές και με τον Επίτροπο αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να έχει σύντομη συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Τον κ. Παπανδρέου πρόκειται να υποδεχθεί ο εκλεγείς σήμερα νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Τούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τζαβούσογλου.

Η εκλογή του κ. Τζαβούσογλου, ο οποίος αντικαθιστά τον αποχωρήσαντα ύστερα από δύο χρόνια προεδρίας, Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ, έγινε μόλις τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της τρέχουσας συνόδου.

Eίναι η πρώτη φορά, 61 χρόνια μετά την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάιο του 1949, που αναλαμβάνει η Τουρκία την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
protothema.gr

Read more...

Αν αληθεύει, σημαίνει πως στο νέο-σοσιαλισμό οι ιδεολογίες δεν έχουν θέση. Κυριαρχεί η «αξιοκρατία» του καπιταλιστικού συστήματος!

Προσέλαβε τους συνεργάτες της Μ. Γιαννάκου η Μ. Δαμανάκη για τη στελέχωση του γραφείου της ως Επίτροπος
Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Το ουσιαστικό "κολεκτίβα" ή "κολεχτίβα" [ ετυμολ.: κολεκτιβ (γαλλ. λ. collective θηλ. του επιθ. collectif = συλλογικός, ομαδικός ‹ λατ. λ. collectivus) σημαίνει την ένωση ατόμων που έχουν κοινά προβλήματα, ορισμένη οργάνωση και ενεργούν με συνδυασμένες ενέργειες και αλληλοβοήθεια. Συνεκδοχικά, ερμηνεύεται ως το σύνολο των φυλακισμένων ή εκτοπισμένων που διαμοιράζονται μεταξύ τους όλα όσα καταναλώνουν.
Προφανώς και δεν είναι φυλακισμένες -μάλλον για ευνοημένες τις λες, στη δύσκολη πολιτική συγκυρία που διανύουμε- και σίγουρα η κ. Δαμανάκη και η κ. Γιαννάκου δεν διαμοιράζονται όλα όσα καταναλώνουν. Ενεργούν όμως, όπως φαίνεται, με
συνδυασμένες ενέργειες και συμφωνημένες κινήσεις, αλληλοβοηθούμενες.
Αφού λοιπόν, η κ. Δαμανάκη δέχτηκε την ουσιαστική στήριξη της κ. Γιαννάκου -τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο- μιας και η τελευταία έχει μεγάλη εμπειρία από τις Βρυξέλλες, όπου έχει θητεύσει με επιτυχία για πολλά χρόνια στο παρελθόν, προσέλαβε τους υπαλλήλους που της πρότεινε η κ. Γιαννάκου και που προφανώς δεν ενστερνίζονται τα πασοκικά πιστεύω.
Είναι συνηθισμένο και επιθυμητό, οταν οι Έλληνες βρισκόμαστε στο εξωτερικό και στη προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε, να περιορίζουμε τις ιδεολογικές αντιπαλότητες. Αδυνατώ βέβαια να ξεχάσω τί δήλωνε η κ. Δαμανάκη για την τότε Υπουργό Παιδείας, κ. Γιαννάκου. Κατανοώ το γυναικεία "ισχύς εν τη ενώση" και την βοήθεια στελέχωσης του γραφείου μιας Επιτρόπου, προτεινόμενης από τον Πρωθυπουργό, από μια ευρωβουλευτή της ΝΔ, που μάλιστα αποτέλεσε "κόκκινο πανί" για τον "προοδευτισμό" του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι το λόγο διακοπής της συνεργασίας, από την κ. Δαμανάκη, των περισσοτέρων εν Ελλάδι πασοκοσυνεργατών της ...
Δεν πιστεύω η Επίτροπος να ετοιμάζει καμία νέα ιδεολογική στροφή, τώρα προς τα δεξιά, μιας και ασχολείται με ναυτιλιακά θέματα;




Read more...

Ομόφωνα η εξεταστική για το Βατοπαίδι

Νέα εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει την υπόθεση του Βατοπαιδίου από την αρχή, συγκρότησε η Βουλή με ομόφωνη απόφασή της τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και θα καταθέσει το πόρισμά της έως τις 15 Μαρτίου.

Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν με τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αν και διατύπωσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη, με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, οι οποίοι θα οριστούν την Τρίτη.

Σειρά τώρα έχει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens. Η πρόταση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή και ο ορίζοντας των εργασιών της θα είναι ανάλογος με εκείνη του Βατοπαιδίου, θα κληθεί δηλαδή να υποβάλλει το πόρισμά της προς τα τέλη Μαρτίου.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης για το Βατοπαίδι, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου σημείωσε ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί ΝΔ και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει. «Σν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, που ήταν πρόεδρος της εξεταστικής επί ΝΔ.

«Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, εκφράζει το φόβο ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα της. «Ανοίγουμε ένα γαϊτανάκι με εξεταστικές αλλά κανένας δεν θα πάει φυλακή, όπως έγινε και με τις προηγούμενες» είπε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας, στην προηγούμενη Εξεταστική, βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης» ενώ κατήγγειλε ότι μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή.
protothema.gr


Read more...

Σκληρά αγροτικά μπλόκα -αποστάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και προαναγγέλλουν κλείσιμο δρόμων και παραδρόμων στη Θεσσαλία από τις 11:00 έως τις 16:00. Την ίδια ώρα θα παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διημερίδας για τα αγροτικά στο Ζάππειο.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ των αγροτών, καθώς η ΠΑΣΕΓΕΣ δια του Προέδρου της, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις κινητοποιήσεις. Πάντως, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα διευκρινίζουν πως είναι άλλοι οι αγροτοσυνδικαλιστές και άλλοι οι αγροτοσυνεταιριστές.

Τα Μπλόκα


Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ τα μπλόκα στον Τύρναβο αλλά και στον Πλατύκαμπο είναι ανοιχτά αυτή την ώρα.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω της Αγιάς και της Ελασσόνας, στο νομό της Λάρισας

Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω Αγιάς, μετά την ελαφρά χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες.

Ομαλή είναι η κίνηση των οχημάτων και μέσω της Ελασσόνας, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ανοιχτή είναι πλέον η σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα την οποία είχαν αποκλείσει τη Δευτέρα για λίγες ώρες οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία.

Πάντως, οι αγρότες κρατούν κλειστό το δρόμο για τα φορτηγά στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Ανοιχτά είναι την ώρα αυτή, και τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων.

Διάλογος με απουσίες στο Ζάππειο

Με απουσίες και αποχωρήσεις και διαδήλωση αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε χθες ο διάλογος για το αγροτικό στο Ζάππειο, ενώ σήμερα το μεσημέρι παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διημερίδας.
Η υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανοίγοντας τις διαδικασίες έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου".

Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.


Σε ερώτηση του nooz.gr προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εάν ο διάλογος εξαντλείται χρονικά στη διημερίδα του Ζαππείου, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τους αγρότες πάνω στα σημεία που θα καθοριστούν μετά από συζήτηση στο Ζάππειο. Σε άλλη ερώτηση της ιστοσελίδας μας, κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να δημοσιοποιεί τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους αγρότες και ποιοι τις λαμβάνουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ.
nooz.gr

Read more...

463 ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...


Μενάνδρου, Ξούθου, Σαπφούς, Αναξαγόρα, Σωκράτους, Βερανζέρου, Γερανίου, Ευριπίδου. Η Αθήνα πίσω από τις κουρτίνες της ευμάρειας και της έντονης νυχτερινής ζωής δυσκολεύεται πια να κρύψει την ασχήμια της. Τι όμως συμβαίνει πραγματικά στο γκέτο του κέντρου ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το αντιμετωπίζουν.
«Έχουμε ραντεβού αύριο το βράδυ για έλεγχο στο κέντρο με τους...
επόπτες υγείας της νομαρχίας, αν θέλεις έλα», ήταν η πρόσκληση του νομάρχη της Αθήνας Γιάννη Σγουρού. Μεταξύ αστείου και σοβαρού μου είπαν και κάποια μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λάβω, αλλά δόθηκε και η διαβεβαίωση πως η Ομάδα Δ και μια πεζή περιπολία θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από εμάς.
Το ραντεβού ήταν στη Σωκράτους, απέναντι από το παλιό εφετείο. Συρματοπλέγματα και ένας φύλακας στο κουβούκλιό του έδειχναν την αλλαγή στο κτίριο που μέχρι τον Ιούλιο φιλοξενούσε περισσότερους από 600 αλλοδαπούς. Διασχίζουμε την Ξούθου. Όλος ο δρόμος είναι σπαρμένος με χρησιμοποιημένες σύριγγες. Τις ακούω να σπάνε κάτω από τα παπούτσια μου. «Περισσότερες από 17.000 σύριγγες πωλούνται καθημερινά από τα φαρμακεία της περιοχής», ενημερώνει ένας από τους επόπτες υγείας. Η Ξούθου μετά την εκκένωση του εφετείου έχει γίνει η νέα υπαίθρια αγορά κάθε λογής ναρκωτικών. Οι περισσότεροι βιάζονται και «χτυπάνε» ενέσεις έξω στον δρόμο. Μερικοί κείτονται αναίσθητοι. Έξω από τα λουτρά της Ξούθου με τη σπασμένη μπλε πινακίδα νεαροί Αφγανοί και Πακιστανοί περιμένουν πελάτες για να πουλήσουν το κορμί τους.
Ακριβώς απέναντι, στο ξενοδοχείο Ζενίθ το «εμπόρευμα» αλλάζει, είναι γυναίκες- από τη Νιγηρία οι περισσότερες αλλά και Ελληνίδες τοξικομανείς. Τις πολλές έρημες πολυκατοικίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις εκμισθώνουν Έλληνες, με έναν αλλοδαπό που αναλαμβάνει χρέη επιστάτη. Αυτός αποφασίζει ποιος δικαιούται να κοιμηθεί και ποιος όχι. Οι επόπτες υγείας έχουν καταμετρήσει 463 πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κλινικές και αυτοκίνητα που στεγάζουν μετανάστες και τοξικομανείς.
Οι έλεγχοι
Οδός Μενάνδρου. Απέναντι από τον αριθμό 77 βρίσκεται μια πολυκατοικία που αν είχε... αδελφή θα ήταν κάτοικος Καμπούλ. «Έχει 7 ορόφους, φως σε κάποιους από αυτούς, ασανσέρ δεν υπάρχει, αλλά αν έρθεις μαζί μου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Με ξέρουν και με αγαπούν εδώ», μου λέει η Σοφία Πατηνιώτη. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια μαζί με τη Χρύσα Αλμπάντη έχει οργώσει την περιοχή της Ομόνοιας. Στο ισόγειο η πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο έχει σφραγιστεί με σιδηροκατασκευή. «Όλα τα λύματα κατέληγαν εκεί και τα ποντίκια είχαν πλημμυρίσει την πολυκατοικία» μου εξηγεί η Σοφία καθώς αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς τον 7ο όροφο, εκεί όπου σε ένα διαμέρισμα 30-35 τ.μ. μένουν συνήθως 20 Αφγανοί. Στον 7ο δεν μας άνοιξαν τελικά, παρά τις εκκλήσεις της Σοφίας. Στον 5ο κάποιος μας έριξε μια βιαστική ματιά και μας έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα. Στον 3ο σταθήκαμε επιτέλους τυχεροί. Ο Ραζά είχε βγει να δει τους απρόσκλητους επισκέπτες και πιάστηκε εξαπίνης. «Περάστε», μας λέει με τα σπαστά ελληνικά του. Στα 20 τ.μ. του διαμερίσματος μένουν 4 Αφγανοί και πληρώνουν 350 ευρώ στον Έλληνα ιδιοκτήτη, τον ίδιο που εκμεταλλεύεται τα περισσότερα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Στον τοίχο οι σημαίες του Αφγανιστάν και της Ελλάδας, το έπιπλο της τηλεόρασης στολίζει ένα μπουκέτο από πλαστικά λουλούδια και στην οθόνη προβάλλονται σκηνές από σαπουνόπερα του Κabul ΤV. Τουαλέτα και κουζίνα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και οι κατσαρίδες πια δεν μας εκπλήσσουν, αλλά στη μοναδική όρθια πόρτα του σπιτιού η κολλημένη με σελοτέιπ αφίσα του Γιώργου Παπανδρέου με ένα τεράστιο κόκκινο «Congratulations» δεν περνάει απαρατήρητη. «Ο Γιώργος θα μας σώσει», μου λέει όλο χαρά ο Ραζά που επιχειρηματολογεί γιατί όλα τα άλλα κόμματα είναι «κακοί».
«5 ευρώ για 12 ώρες»
Ο Ζακίρ που προστίθεται στην παρέα ήρθε στην Ελλάδα πριν από δυόμισι χρόνια. «Για να έρθω εδώ μου κόστισε 7.000 δολάρια. Επειδή όμως δεν είχα όλα τα λεφτά είμαι υποχρεωμένος για τρία χρόνια τα λεφτά που βγάζω να τα δίνω σε αυτούς που με έφεραν. Μόλις τα ξεπληρώσω θα μαζέψω λεφτά για να πάω στη Γερμανία». Όταν του περισσεύουν χρήματα πληρώνει για τον ύπνο του και ένα μπάνιο. «5 ευρώ για 12 ώρες, 10 για τις 24. Τις άλλες μέρες κοιμάμαι στο Ζεφύρι με τους Τσιγγάνους». Σχεδόν όλοι οι μετανάστες περιγράφουν την ίδια ιστορία. Για την Ευρώπη που τους υποσχέθηκαν οι διακινητές ανθρώπων, όπου όλος ο κόσμος έχει δουλειά, μεγάλα σπίτια και αυτοκίνητα και περιμένουν πώς και πώς τους μετανάστες. «Θα κλέψω, θα κάνω ό,τι μου ζητήσουν, αρκεί να βρω ένα μέρος να κοιμηθώ και κάτι για να φάω», λέει με κυνισμό ο Χασάν από τη Σομαλία.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Οι ελεγκτές της νομαρχίας έχουν εντοπίσει τα κτίρια όπου μπορεί σε ένα διαμέρισμα 30 τ.μ. να ζουν μέχρι και 20 άνθρωποι
«Άσυλο» των Σουδανών στη Σατωβριάνδου
ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ τη Βερανζέρου. Περισσότεροι από 10 Σομαλοί έχουν ανοίξει έντονο διάλογο με κάποιους από τους καταστηματάρχες, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για το κλείσιμο της τρώγλης στην οποία έμεναν.
«Μας έβγαλαν από εκεί, αλλά θα μας βρουν στις πόρτες τους μπροστά. Εμείς θα έρθουμε ξανά», απειλεί ο Αχμέτ. Εδώ και μία εβδομάδα κοιμάται στην Ακαδημία Πλάτωνος με τους άλλους «άστεγους» της Βερανζέρου 33. Οι «εκλεκτοί» του επιστάτη βρίσκουν ένα στρώμα στη Σατωβριάνδου 34. Το κτίριο, ένα καλά διατηρημένο νεοκλασικό, ενοικιάζεται έναντι 1.300 ευρώσύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας- στη Λέσχη Σουδανών Προσφύγων. Επιχειρούμε να μπούμε μέσα. «Μη φωτογραφίζετε τίποτα», μας λέει σε τόνο απειλητικό ο Μοχάμετ που συστήνεται ως υπεύθυνος λειτουργίας του χώρου. Περίπου 50 - 60 μετανάστες παρακολουθούν έναν αγώνα του Κόπα Άφρικα, ενώ η μυρωδιά από τους δεκάδες αναμμένους ναργιλέδες γεμίζει τον χώρο. «Εδώ είναι σύλλογος Σουδανών Προσφύγων», μας λέει ο Μοχάμετ και προσπαθεί να μας διώξει από τον χώρο. «Μα οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι λευκοί και σίγουρα δεν είναι Σουδανοί», παρατηρώ. «Στην άλλη πλευρά της χώρας ο ήλιος καίει λιγότερο», απαντά και φωνάζει ενισχύσεις για να μας απομακρύνουν. Από τη διπλανή ανοιχτή πόρτα φαίνονται περισσότερα από 20 στρώματα πεταμένα κάτω. Με εισαγγελική εντολή από τις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται έλεγχος για το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Ακριβώς απέναντι η πολυκατοικία έχει στον πίνακα με τα κουδούνια γραμμένα μόνο ελληνικά επίθετα.
«Μένουν ακόμη Έλληνες στην περιοχή;» ρωτάω τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας. «Στην περιοχή μένει μόνο μία οικογένεια. Τα ελληνικά ονόματα στα κουδούνια είναι για κάλυψη». Λες και έχει πέσει σύρμα, κανένας δεν ανοίγει την εξωτερική πόρτα. Στην επόμενη επίσκεψη θα είναι μαζί και η Αστυνομία.
«Πουλάνε μπροστά μας όπλα και ναρκωτικά»
ΣΤΗ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ, η Μπέττυ δεν έχει κλείσει ακόμη το παιχνιδάδικό της. «Καθημερινά βλέπω τα πάντα και πλέον τίποτα δεν με εντυπωσιάζει. Ναρκωτικά πουλάνε μπροστά στα μάτια μας, όπλα, ό,τι θέλεις. Προχθές ένας αγόρασε μια χειροβομβίδα». Την περιοχή ελέγχουν κυρίως οι Γεωργιανοί και οι Σομαλοί. Στη Μάρνη, μας πληροφορεί η Μπέττυ, έχει εγκατασταθεί μια ομάδα 15 Γεωργιανών που σπάνε τα παράθυρα των αυτοκινήτων και κλέβουν ό,τι μπορούν.
Κοντά στις εννέα το βράδυ κάνουν την εμφάνισή τους οι πόρνες. Νιγηριανές οι περισσότερες, αλλά εμφανίζονται και κοριτσάκια 12-14 ετών στην Ευριπίδου και τη Σωκράτους, τα περισσότερα Ρομά και από την Αλβανία. Ένα κοριτσάκι σπρώχνεται από τον νταβατζή του να σταματήσει να κρύβεται και να βγει στον δρόμο.
Στη Σαπφούς 19 το παρατημένο Φορντ στεγάζει μια ομάδα Αφγανών μεταναστών. Ένα Νισάν στη Μυλλέρου 2 είναι το «ξενοδοχείο» άλλων μεταναστών.
«Αν δεν γίνει κάτι σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει πολύ. Τώρα περνάμε μια περίοδο όπου όλα βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται μια διαφορετική οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την κοινωνική εξέγερση», λέει ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός. Προτείνει τα ξενοδοχεία του κέντρου που κλείνουν για έξι μήνες να φιλοξενούν τους παράνομους μετανάστες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και η διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Μετά να δούμε ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα γυρίσουν πίσω».

fimotro

Read more...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ...


Επιμέλεια : Κίττυ Ξενάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κινητικότητα στο φλέγον (για ολόκληρη την Ευρώπη) ζήτημα των συντάξεων παρατηρείται στη Βρετανία και τη Γαλλία. Η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να καταργηθούν οι επίσημες ηλικίες συνταξιοδότησης. Και η ηγέτις των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί τάχθηκε, σπάζοντας ένα πολύχρονο ταμπού, υπέρ της συνταξιοδότησης μετά τα 60 έτη. Όλα τα κράτη της...
Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπα με το ίδιο φαινόμενο: το προσδόκιμο ζωής δεν παύει να αυξάνεται, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της γεννητικότητας και της αύξησης της ανεργίας. Κάθε χώρα, βέβαια, έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει τη χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε., 60 έτη για άνδρες και γυναίκες. Θεσμοθετήθηκε το 1982, επί Φρανσουά Μιτεράν, και συμπεριλαμβάνεται όπως και το (καταργηθέν πλέον) 35ωρο στις εμβληματικές κοινωνικές κατακτήσεις των Σοσιαλιστών. Τώρα όμως η γυναίκα που εφήρμοσε το 35ωρο ως υπουργός Εργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν, η σημερινή ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σπάει το ταμπού. «Πιστεύω πως πρέπει να πάμε πέραν των 60 ετών, στα 61 ή στα 62 έτη», δήλωσε για τα όρια συνταξιοδότησης η Μαρτίν Ομπρί. Η δήλωσή της εξέπληξε αφού η Ομπρί εξελέγη τον Νοέμβριο του 2008 στην ηγεσία των Σοσιαλιστών με ένα αρκετά αριστερό πρόγραμμα· έγινε πάντως αμέσως δεκτή θετικά από την κυβερνώσα Δεξιά (καθώς και από το Κέντρο και τους Πράσινους), παραμονές μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης Σαρκοζί για το συνταξιοδοτικό.
Στη Βρετανία
Στην άλλη όχθη της Μάγχης, η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε χθες την έκπληξη δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σε 1.500 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών: 62% των γυναικών και 59% των ανδρών δήλωσαν πως θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι ως βασικούς λόγους την ικανοποίηση που προσφέρει η εργασία καθώς και την οικονομική ανάγκη. Επί του παρόντος, ένας Βρετανός εργοδότης μπορεί να απομακρύνει νομίμως έναν άνδρα εργαζόμενο όταν αυτός γίνει 65 ετών και μια γυναίκα όταν γίνει 60. Η Επιτροπή ωστόσο κρίνει τα συνταξιοδοτικά όρια απηρχαιωμένα, μεροληπτικά και αντιπαραγωγικά, αξιώνοντας την ελαστικοποίηση αν όχι την κατάργησή τους.
Η κυβέρνηση Μπράουν υποσχέθηκε να μελετήσει την εισήγησή της. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ προειδοποίησε τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα πως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα και να δεχθούν μειώσεις μισθών αν θέλουν να κρατήσουν τις δουλειές τους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι μισθοί στο βρετανικό δημόσιο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,8%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 0,1%. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζουν φέτος πάγωμα ή μειώσεις μισθών. «Είναι ώρα για αλλαγή κουλτούρας» δήλωσε ο Ντάρλινγκ, ο οποίος σχεδιάζει- σύμφωνα με τους «Τimes» - να επιβάλει μειώσεις μισθών στα υψηλότερα κλιμάκια και να θέσει τέλος στα «μπόνους παραγωγικότητας» του δημόσιου τομέα.

fimotro

Read more...

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...


Με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ πλήρωσε χθες η Ελλάδα την ανάσα που της έδωσαν οι αγορές υπερκαλύπτοντας την κοινοπρακτική έκδοση 5ετών ομολόγων. Οι προσφορές ανήλθαν σε 25 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο δανείστηκε 8 δισ. αλλά το επιτόκιο, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον, διαμορφώθηκε σε 6,2%, δηλαδή κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης στους 5ετείς τίτλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει... ότι για το συγκεκριμένο ομόλογο η Ελλάδα θα καταβάλλει για τόκους 296 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο από ό,τι η Γερμανία για το ίδιο ποσό -2,48 δισ. ευρώ στην 5ετία- και 176 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ιρλανδία και 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του τίτλου. Η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνει το κόστος άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά τα φθηνά κεφάλαια που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, ένα μέρος της αύξησης του κόστους δανεισμού μετακυλίεται στα επιτόκια δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
fimotro


Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ : ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα δάση εγείρει η Ρηγίλλης σε μια προσπάθεια να αποφύγει σήμερα την πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή. Την ίδια ώρα, παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι...
δεν θα ανεχθεί επιστροφή του κόμματος στην εσωστρέφεια, οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί συνεχίζονται αμείωτοι στη Ν.Δ. Αναταραχή στο κομματικό επιτελείο προκάλεσε χθες η δημόσια κόντρα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Μαρκόπουλου με τον εσωκομματικό του αντίπαλο στην Εύβοια Σίμο Κεδίκογλου, για την οποία χρειάστηκε η εκ νέου προσωπική παρέμβαση του προέδρου- με έμμεσο πλην σαφές άδειασμα Μαρκόπουλου- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Στη Ρηγίλλης εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν οι αντιπαραθέσεις και διαφοροποιήσεις των βουλευτών να επισκιάσουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα και η νέα ηγεσία. Και το μήνυμα αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν σήμερα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, προειδοποιώντας με πειθαρχικές κυρώσεις όσους βουλευτές αντιταχθούν στην κεντρική κομματική γραμμή για το νομοσχέδιο περί προστασίας των δασών.
Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε οδηγήσει, ως γνωστόν, σε μετωπική σύγκρουση τον αρμόδιο τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Κων. Μαρκόπουλο αναγκάζοντας τον κ. Σαμαρά και πάλι να παρέμβει προσωπικά. Η Ν.Δ. κατέληξε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και να καταψηφίσει δύο άρθρα, αλλά και αυτή ακόμη την απόφαση δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να τηρήσουν όλοι οι βουλευτές. Η πιο ηχηρή ένσταση καταγράφηκε από τον πρώην υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κων. Μαρκόπουλου που επεσήμανε στον κ. Κιλτίδη ότι κινείται «εκτός γραμμής».
Οι επιτελείς της Ρηγίλλης προειδοποιούσαν χθες ότι ως ανταρσία θα αντιμετωπισθεί ότι μόνον η καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία βουλευτή.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση των γυναικών της Ν.Δ. απέφυγε κάθε αναφορά στις εσωκομματικές εντάσεις. Περιορίστηκε στα ζητήματα της οικονομίας και δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ., εάν επιστρέψει στα κυβερνητικά καθήκοντα, θα συστήσει υπουργείο Οικογένειας.
«Ευβοϊκός πόλεμος»
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ κομματικοί παράγοντες συνέδεαν τη σκληρή γραμμή Σαμαρά και με τη δημόσια διαμάχη του κ. Μαρκόπουλου με τον Κεδίκογλου, που είχε προκαλέσει νωρίτερα χθες συναγερμό στη Ρηγίλλης.
Η κόντρα ανάμεσα στους δύο βουλευτές Ευβοίας είχε κορυφωθεί κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., καθώς ο κ. Μαρκόπουλος υπήρξε κεντρικό στέλεχος στο επιτελείο Σαμαρά και ο κ. Κεδίκογλου ήταν βασικός υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη. Ο πόλεμος φούντωσε την τελευταία περίοδο, με φόντο τα μεγάλα χρέη του πρώην υπουργείου Τουρισμού, τα οποία η πλευρά Μαρκόπουλου θεωρεί ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ο κ. Κεδίκογλου, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για έργα του ΕΟΤ στην Εύβοια, όπως στο υδροθεραπευτήριο Αιδηψού.
Με διαδοχικές δηλώσεις του το τελευταίο διήμερο ο κ. Μαρκόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Κεδίκογλου ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται για το έργο του στο υπουργείο Τουρισμού. Ο κ. Κεδίκογλου σήκωσε το γάντι και αφού έκανε λόγο (στον Αθήνα 9,84) για «αήθη επίθεση» και κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος «να ανακαλέσει, αλλιώς θα είναι κοινός συκοφάντης», μετέβη στη Ρηγίλλης ζητώντας παρέμβαση του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του κόμματος είδε στο πόδι, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον βουλευτή, τού συνέστησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και τον παρέπεμψε στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου Κων. Αρβανιτόπουλο.
Λίγη ώρα αργότερα, στη Ρηγίλλης μετέβη και ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Παν. Παναγιωτόπουλο.
Στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι η παραπομπή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον εκπρόσωπο Τύπου αποτελεί, ουσιαστικά, «κίτρινη κάρτα» προς τον κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος άνοιξε την τελευταία εβδομάδα τρία εσωκομματικά μέτωπα (με τους Κυρ. Μητσοτάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Σ. Κεδίκογλου).
Παρά ταύτα, επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης τόνιζαν χθες βράδυ ότι οι σχέσεις του προέδρου του κόμματος με τον κ. Μαρκόπουλο δεν έχουν διαταραχθεί.

fimotro

Read more...

... ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Νευρική κρίση στην κυβέρνηση φέρνουν τα μπλόκα των αγροτών, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στο εθνικό οδικό δίκτυο, την ίδια ώρα που η χώρα πήρε βαθιά ανάσα από την υπερκάλυψη κατά πέντε φορές του κοινοπρακτικού ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Τα πρώτα χαμόγελα για την ελληνική οικονομία...
που προκάλεσε η υπερκάλυψη της ζήτησης για το ελληνικό ομόλογο, έρχονται προφανώς σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δραματικές επιπτώσεις από τις παρατεινόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι επιμένουν σ΄ αυτές, απορρίπτοντας τον διάλογο αλλά και μια πρόταση διευθέτησης θεσμικών αιτημάτων τους. Αντιπροτείνουν την άμεση καταβολή εθνικών ενισχύσεων για τη βελτίωση του εισοδήματός τους και θεωρούν ότι τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση δεν απαντούν στα προβλήματά τους.
Ωστόσο, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «σύντομα, ίσως και από αύριο Τετάρτη, τα μπλόκα θα αρχίσουν να εκφυλίζονται», και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι βάσιζαν αυτές τις εκτιμήσεις σε πληροφορίες που διέθετε από τα μπλόκα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και «από άλλες πλευρές». Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αστυνομική βία για το άνοιγμα των δρόμων και υπεραμύνεται του διαλόγου με τους αγρότες παρά το χθεσινό ναυάγιο της διαδικασίας στο Ζάππειο, για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή δέχεται ισχυρή κριτική λόγω της σύνθεσης των μετεχόντων. Κατά πληροφορίες, ο διάλογος του Ζαππείου είχε οργανωθεί από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής, και εμβόλιμα εντάχθηκε σ΄ αυτό το διήμερο και το ζήτημα που προέκυψε με τα μπλόκα.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αποδύθηκε σε μια προσπάθεια στήριξης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δέχεται και τα πυρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν νομίζει «ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που κρατούν αποστάσεις από την κ. Μπατζελή. Η κυβέρνηση δρα συλλογικά, οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία των περιφερειών τους για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα και αυτό είναι λογικό, αναμενόμενο, θεμιτό».
Αποστάσεις όμως κράτησε από τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, και ορισμένοι από αυτούς φάνηκε να χαϊδεύουν τα αυτιά των αγροτών. Κατά τον κ. Πεταλωτή, «τα τοπικά στελέχη ή και οι βουλευτές έχουν αυτονομία στη συνείδησή τους και στη δράση τους, μέχρι ενός ορίου, από εκεί και πέρα την υπεύθυνη αγροτική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο».

/fimotro

Read more...

ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Στο σκληρό σενάριο που προβλέπει πάγωμα ή και μείωση αποδοχών για όσους δημοσίους υπαλλήλους ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ τον μήνα μαζί με τα επιδόματα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Η εισοδηματική πολιτική πρόκειται...
να ανακοινωθεί αρχές Φεβρουαρίου και θα έχει προηγηθεί, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων. Πρόκειται για επίσπευση των ανακοινώσεων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αποφασίστηκε μετά τις έντονες πιέσεις των αγορών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας για ριζικές λύσεις στην οικονομία. Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να επηρεάσει θετικά και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα υιοθετηθεί από το Εcofin στις 16 Φεβρουαρίου.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η χθεσινή απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών- να μειωθούν οι πιστώσεις όλων των υπουργείων, εκτός μισθών και συντάξεων και δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, κατά 10% ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτων αναγκών εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η δημιουργία του αποθεματικού προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και είναι μια από τις ασφαλιστικές δικλίδες του, σε περίπτωση κατά την οποία ο προϋπολογισμός εκτροχιασθεί.
Όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση να μη θίξει όσους αμείβονται συνολικά (μισθός και επιδόματα) με λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, ακόμη και αν το επίδομα είναι αναλογικά μεγάλο και ο μισθός αναλογικά μικρός. Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα είναι 1,5% και το επίδομα δεν θα περικοπεί. Στις μεγαλύτερες αποδοχές, όμως, η αύξηση θα είναι μόνο αυτή της ωρίμασης και το επίδομα θα περικοπεί ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών, σε ποσοστό έως 20%-25%. Στην πραγματικότητα, θα ληφθούν εξατομικευμένες αποφάσεις για κάθε δημόσιο υπάλληλο ανάλογα με την αμοιβή του, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν ληφθεί ακόμη.
Ανακοινώσεις για το Φορολογικό
Εξάλλου, σε μία εβδομάδα ουσιαστικά τελειώνει ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αργότερα αλλά οι βασικές ρυθμίσεις του, περιλαμβανομένης της νέας φορολογικής κλίμακας, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη.
Από τα πλέον επίμαχα σημεία της νέας φορολογικής νομοθεσίας είναι αυτό που αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλά εισοδήματα, ορισμένα από τα οποία- όπως π.χ. ένα μέρος των βουλευτικών αποζημιώσεων αλλά και αποζημιώσεις διπλωματικών υπαλλήλωνέχουν χαρακτηριστεί αποζημίωση έναντι δαπάνης και ενδεχομένωςθα υπάρξει δυσκολία στη φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα. Εξετάζεται η δυνατότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, να εκπίπτει η δαπάνη με βάση τις αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι εν λόγω φορολογούμενοι και κατά τα άλλα το εισόδημα να φορολογείται με βάση την κλίμακα.
fimotro

Read more...

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Χ. Αναγνωστόπουλος - Χ. Κολώνας

Με σοβαρά προβλήματα γίνεται ο εφοδιασμός της αγοράς λόγω των αγροτικών μπλόκων, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου προειδοποιούν με αγωγές σε βάρος των αγροτών, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με δηλώσεις στο «Εθνος» των προέδρων της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Κασιμάτη, και του... Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλου, από χθες εμφανίστηκαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες που εισάγονται για τη μεταποίηση.
«Η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα από τη μεταπολίτευση και μετά. Εχουμε τις πρώτες ελλείψεις σε πρώτες ύλες για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Κασιμάτης, ενώ ο κ. Μίχαλος συμπληρώνει: «Από χθες επιχειρήσεις-μέλη μας έχουν πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες. Επίσης και εξαγωγικές εταιρείες δυσκολεύονται στο εμπόριο».
Αλλά και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του πλήττονται καίρια.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ προειδοποιεί με αγωγές: «Αν συνεχιστούν τα μπλόκα, εμείς θα κάνουμε αγωγές σε βάρος των αγροτών, ζητώντας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη». Πάντως για την ώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις σε οπωροκηπευτικά και τρόφιμα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας, Ν. Καλόγρης, σημειώνει στο «Εθνος» ότι «η αγορά του Ρέντη εφοδιάστηκε κανονικά το περασμένο Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τώρα περιμένουμε εφοδιασμό την ερχόμενη Πέμπτη. Θα δείξει αν θα υπάρξουν εμπόδια».
Ζημιά άνω των 400.000 ευρώ μετρά η λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων τους Π. Σταματίου, λόγω του ότι έχουν αποκλειστεί οι Βούλγαροι πελάτες τους.
Ρελάνς στα τρακτέρ των μπλόκων με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο επιχείρησε χθες, από το βήμα της διημερίδας του διαλόγου για τη γεωργία, η κ. Κ. Μπατζελή. Η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός δεσμεύτηκε ότι:
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα καταβληθεί στους αγρότες το υπόλοιπο της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενώ το 2010 θα εισπράξουν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 3,45 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένη στο 11% από 7%, ύψους 150 εκατ. ευρώ θα αφορά τη χρήση του 2009.
Στη διημερίδα, που συνεχίζεται και σήμερα με τη συμμετοχή περίπου 250 εκπροσώπων, φορέων κ.λπ., δεν εκπροσωπούνται οι αγρότες των μπλόκων, ενώ αποχώρησε και ο συνεταιριστής που πρόσκειται στη ΝΔ.
Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στα θεσμικά μέτρα ελέγχου των καρτέλ, των τιμών κ.λπ. (τα παρουσίασε χθες το «Εθνος»), καθώς και σε αυτά που επίσης στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
Μέτρα που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα και την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγγειλε με τη σειρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
fimotro


Read more...

ΜΑΘΑΝΕ ΠΩΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ 6,2% ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑΝ ΜΕ 25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Ζιώτης

Πληρώσαμε ακριβά και μας δάνεισαν αρκετά. Το Ελληνικό Δημόσιο διέψευσε χθες εν τοις πράγμασι -όπως θα έπρεπε ήδη να έχει πράξει από τις πρώτες ημέρες του έτους- τις σπερμολογίες και τη φημολογία περί επικείμενης πτώχευσης της χώρας. Το εγχείρημα βέβαια, όπως ήταν αναμενομένο, κόστισε αρκετά, μια που το Δημόσιο για να...
συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των δανειστών μας που προσέφεραν το πρωτοφανές ποσό των 25 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να πληρώσει το θηριώδες επιτόκιο 6,2%.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων του χωρίς να αισθάνεται την καυτή ανάσα των αγορών σε κάθε βήμα του.
Από τα 25 δισ. ευρώ που προσέφεραν μέσα σε 3 ώρες οι επενδυτές -το βιβλίο με τις προσφορές άνοιξε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί και έκλεισε στις 4.00 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτά τα 8 δισ. ευρώ. Από τις προσφορές που έκανε αποδεκτές, το επιτόκιο (κουπόνι) των πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 6,2%.
Με «καπέλο» 3,9%
Η χώρα δηλαδή πλήρωσε «καπέλο» (περιθώριο) 3,9% σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο 2,3%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του ομολόγου για προληπτικούς λόγους τέθηκε αρχικώς σε ιδιαίτερα υψηλό επιίπεδο, για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Το «επιτόκιο κράχτης», όπως απεδείχθη, λειτούργησε, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το τεράστιο αυτό ποσό που θα έφθανε να καλύψει το 50% των δανειακών αναγκών για φέτος. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Δημόσιο θα μπορούσε ενδεχομένως να δανειστεί λιγότερα από 8 δισ. ευρώ σε χαμηλότερο επιτόκιο, όμως απ' ό,τι φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών πρωτίστως ενδιαφερόταν να υπερκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές το αρχικώς επιδιωκόμενο ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Αν αμφιβάλλουν, δεν δανείζουν
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και με «τοκογλυφικούς» όρους, η Ελλάδα ξέφυγε από τη «διακεκαυμένη ζώνη» των υπό πτώχευση κρατών. Οι διεθνείς αγορές και οι δανειστές μας δεν θα προσφέρονταν να χορηγήσουν 25 δισ. ευρώ -ακόμη και με διψήφιο επιτόκιο- αν γνώριζαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη του πρώτου κρίσιμου τεστ στον δανεισμό, επισημαίνει ότι «το αποτέλεμα καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010. Παράλληλα όμως, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που καλείται να καταβάλει η χώρα μας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».
Συγκρατημένοι οι τραπεζίτες
* Οι εξελίξεις στο μέτωπο του δανεισμού συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών. Μετά τη συνάντηση, ο διοικητής της Εθνικής Βασ. Ράπανος ανέφερε ότι «η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να την αντιμετωπίσουμε». Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημ. Μαντζούνης επισήμανε «ότι όλοι μαζί θα πρέπει να αναστρέψουμε την παρούσα κατάσταση».
Οι τραπεζίτες εξέφρασαν για ακόμη μία φορά τις ανησυχίες τους για τις παρενέργειες από το νομοσχέδιο Κατσέλη, προειδοποιώντας ότι η ρευστότητα στην αγορά φέτος θα μειωθεί αντί να αυξηθεί. Προέβλεψαν μάλιστα ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα είναι μηδενικός.
fimotro


Read more...

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΑΝΑΣΑ ΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Παπαϊωάννου

Με επιτυχία πέρασε χθες η ελληνική οικονομία το τεστ δανεισμού και εξασφάλισε- προς το παρόν τουλάχιστον- διαβατήριο για τη χρηματοδότησή της από την αγορά. Κατά τη χθεσινή έκδοση κοινοπρακτικού πενταετούς ομολογιακού δανείου σημειώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι προσέφεραν υπερπενταπλάσια κεφάλαια από αυτά που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σκόπευε...
να δανειστεί μεταξύ 3-5 δισ. ευρώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν ύψους 25 δισ. ευρώ και τελικώς δανείστηκε 8 δισ. ευρώ. Για να προσελκύσει όμως αυτή την απρόσμενη υπερπροσφορά, το Δημόσιο πλήρωσε πανάκριβο επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 6,2% έναντι 5% που είχε καταβάλει κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον Απρίλιο του 2009 και 5,5% πέρυσι τέτοια εποχή, μεσούσης της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα επάνω το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών και θα επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Η ισχυρή ζήτηση για το πενταετές ομόλογο ανακούφισε την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί ελπίδες ότι η κρίση στα οικονομικά της χώρας εκτονώνεται. Οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά 25 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα χωρίς ουσιαστικά να έχουν δει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αρχικός δισταγμός του οικονομικού επιτελείου να δανειστεί μέσω ομολόγων ήταν αβάσιμος. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η στάση των αγορών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και θα μεταβληθεί προς το χείρον αν δεν ληφθούν τα αναμενόμενα μέτρα από την κυβέρνηση.
Την επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η υπερπροσφορά καταδεικνύει τη δυ νατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010». Παράλληλα, σημειώνει ότι «το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».
Η επιτυχής έκδοση του πενταετούς δανείου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του spread (διαφορά απόδοσης) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων και την άνοδο του Χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει στο κλείσιμο κέρδη 2,81%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης είχε θετικό αντίκτυπο στον διεθνή Τύπο.
«Ουρές επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο» σημείωναν οι «Financial Τimes» στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου αναμένεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των τραπεζών, το οποίο θα μετακυλισθεί στις χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επίσης θα επιβαρύνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από το 2011 και τα επόμενα χρόνια.
Στη διαμόρφωση του υψηλού επιτοκίου ρόλο έπαιξε και η αναγγελία την περασμένη εβδομάδα ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση πενταετούς ομολόγου. Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, «τέτοιου είδους εκδόσεις δεν προαναγγέλλονται, εκτελούνται». Η ανακοίνωση της έκδοσης και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι επίκειται δανεισμός παγίδευσαν την κυβέρνηση. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δάνειο δεν είχε άλλη επιλογή από το προχωρήσει στην έκδοση σε οποιαδήποτε τιμή. Διότι αν αποσύρεις την έκδοση επειδή το επιτόκιο βγαίνει υψηλό, τότε θα δημιουργηθεί πανικός» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Κερδισμένα βγήκαν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία την περασμένη εβδομάδα πόνταραν στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.
fimotro


Read more...