Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ομόφωνα η εξεταστική για το Βατοπαίδι

Νέα εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει την υπόθεση του Βατοπαιδίου από την αρχή, συγκρότησε η Βουλή με ομόφωνη απόφασή της τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και θα καταθέσει το πόρισμά της έως τις 15 Μαρτίου.

Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν με τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αν και διατύπωσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη, με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, οι οποίοι θα οριστούν την Τρίτη.

Σειρά τώρα έχει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens. Η πρόταση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή και ο ορίζοντας των εργασιών της θα είναι ανάλογος με εκείνη του Βατοπαιδίου, θα κληθεί δηλαδή να υποβάλλει το πόρισμά της προς τα τέλη Μαρτίου.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης για το Βατοπαίδι, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου σημείωσε ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί ΝΔ και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει. «Σν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, που ήταν πρόεδρος της εξεταστικής επί ΝΔ.

«Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, εκφράζει το φόβο ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα της. «Ανοίγουμε ένα γαϊτανάκι με εξεταστικές αλλά κανένας δεν θα πάει φυλακή, όπως έγινε και με τις προηγούμενες» είπε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας, στην προηγούμενη Εξεταστική, βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης» ενώ κατήγγειλε ότι μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: