Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Επίσης κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα θα κάνει και για τα Σκόπια ό,τι για την Τουρκία, τόνισε όμως ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό, να στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναμένεται ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο ΥΠΕΞ Ιταλίας.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: