Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΑΝΑΣΑ ΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Παπαϊωάννου

Με επιτυχία πέρασε χθες η ελληνική οικονομία το τεστ δανεισμού και εξασφάλισε- προς το παρόν τουλάχιστον- διαβατήριο για τη χρηματοδότησή της από την αγορά. Κατά τη χθεσινή έκδοση κοινοπρακτικού πενταετούς ομολογιακού δανείου σημειώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι προσέφεραν υπερπενταπλάσια κεφάλαια από αυτά που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σκόπευε...
να δανειστεί μεταξύ 3-5 δισ. ευρώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν ύψους 25 δισ. ευρώ και τελικώς δανείστηκε 8 δισ. ευρώ. Για να προσελκύσει όμως αυτή την απρόσμενη υπερπροσφορά, το Δημόσιο πλήρωσε πανάκριβο επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 6,2% έναντι 5% που είχε καταβάλει κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον Απρίλιο του 2009 και 5,5% πέρυσι τέτοια εποχή, μεσούσης της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα επάνω το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών και θα επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Η ισχυρή ζήτηση για το πενταετές ομόλογο ανακούφισε την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί ελπίδες ότι η κρίση στα οικονομικά της χώρας εκτονώνεται. Οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά 25 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα χωρίς ουσιαστικά να έχουν δει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αρχικός δισταγμός του οικονομικού επιτελείου να δανειστεί μέσω ομολόγων ήταν αβάσιμος. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η στάση των αγορών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και θα μεταβληθεί προς το χείρον αν δεν ληφθούν τα αναμενόμενα μέτρα από την κυβέρνηση.
Την επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η υπερπροσφορά καταδεικνύει τη δυ νατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010». Παράλληλα, σημειώνει ότι «το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».
Η επιτυχής έκδοση του πενταετούς δανείου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του spread (διαφορά απόδοσης) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων και την άνοδο του Χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει στο κλείσιμο κέρδη 2,81%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης είχε θετικό αντίκτυπο στον διεθνή Τύπο.
«Ουρές επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο» σημείωναν οι «Financial Τimes» στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου αναμένεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των τραπεζών, το οποίο θα μετακυλισθεί στις χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επίσης θα επιβαρύνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από το 2011 και τα επόμενα χρόνια.
Στη διαμόρφωση του υψηλού επιτοκίου ρόλο έπαιξε και η αναγγελία την περασμένη εβδομάδα ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση πενταετούς ομολόγου. Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, «τέτοιου είδους εκδόσεις δεν προαναγγέλλονται, εκτελούνται». Η ανακοίνωση της έκδοσης και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι επίκειται δανεισμός παγίδευσαν την κυβέρνηση. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δάνειο δεν είχε άλλη επιλογή από το προχωρήσει στην έκδοση σε οποιαδήποτε τιμή. Διότι αν αποσύρεις την έκδοση επειδή το επιτόκιο βγαίνει υψηλό, τότε θα δημιουργηθεί πανικός» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Κερδισμένα βγήκαν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία την περασμένη εβδομάδα πόνταραν στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: