Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

... ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Νευρική κρίση στην κυβέρνηση φέρνουν τα μπλόκα των αγροτών, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στο εθνικό οδικό δίκτυο, την ίδια ώρα που η χώρα πήρε βαθιά ανάσα από την υπερκάλυψη κατά πέντε φορές του κοινοπρακτικού ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Τα πρώτα χαμόγελα για την ελληνική οικονομία...
που προκάλεσε η υπερκάλυψη της ζήτησης για το ελληνικό ομόλογο, έρχονται προφανώς σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δραματικές επιπτώσεις από τις παρατεινόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι επιμένουν σ΄ αυτές, απορρίπτοντας τον διάλογο αλλά και μια πρόταση διευθέτησης θεσμικών αιτημάτων τους. Αντιπροτείνουν την άμεση καταβολή εθνικών ενισχύσεων για τη βελτίωση του εισοδήματός τους και θεωρούν ότι τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση δεν απαντούν στα προβλήματά τους.
Ωστόσο, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «σύντομα, ίσως και από αύριο Τετάρτη, τα μπλόκα θα αρχίσουν να εκφυλίζονται», και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι βάσιζαν αυτές τις εκτιμήσεις σε πληροφορίες που διέθετε από τα μπλόκα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και «από άλλες πλευρές». Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αστυνομική βία για το άνοιγμα των δρόμων και υπεραμύνεται του διαλόγου με τους αγρότες παρά το χθεσινό ναυάγιο της διαδικασίας στο Ζάππειο, για την οποία η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή δέχεται ισχυρή κριτική λόγω της σύνθεσης των μετεχόντων. Κατά πληροφορίες, ο διάλογος του Ζαππείου είχε οργανωθεί από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής, και εμβόλιμα εντάχθηκε σ΄ αυτό το διήμερο και το ζήτημα που προέκυψε με τα μπλόκα.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αποδύθηκε σε μια προσπάθεια στήριξης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δέχεται και τα πυρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν νομίζει «ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που κρατούν αποστάσεις από την κ. Μπατζελή. Η κυβέρνηση δρα συλλογικά, οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία των περιφερειών τους για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα και αυτό είναι λογικό, αναμενόμενο, θεμιτό».
Αποστάσεις όμως κράτησε από τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, και ορισμένοι από αυτούς φάνηκε να χαϊδεύουν τα αυτιά των αγροτών. Κατά τον κ. Πεταλωτή, «τα τοπικά στελέχη ή και οι βουλευτές έχουν αυτονομία στη συνείδησή τους και στη δράση τους, μέχρι ενός ορίου, από εκεί και πέρα την υπεύθυνη αγροτική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο».

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: