Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Διπλάσια πρόστιμα για την εισφοροδιαφυγή

Κουπόνια 70 ευρώ για τους ανέργους


Δέσμη μέτρων κατά της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και της υπέρογκης σπατάλης στους κλάδους υγείας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ εκ των έσω του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί δημοσιονομική τρομοκρατία, δεν προετοιμάζει αιφνιδιαστική επίθεση στην κοινωνία και δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα ηρωικής εξόδου από τα δύσκολα.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει το «σαφάρι» από μεικτά κλιμάκια για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που έχει φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

Το πρόστιμο για την επιχείρηση που υποπίπτει στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά θα διπλασιάζεται από 500 σε 1000 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Έλεγχοι για τις δαπάνες υγείας

Για τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης στους κλάδους υγείας θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου πιλοτικά ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών σε Λαμία και Λάρισα , ενώ από 1η Μαΐου ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία και τα φαρμακεία με στόχο την ηλεκτρονική σάρωση 4,5 εκ συνταγών το μήνα.

Έτοιμο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας έχει έτοιμο και ο ΟΑΕΔ με πρώτο μέτρο την κλιμακωτή επιδότηση των εισφορών για τις προσλήψεις νέων. Έτσι ο εργοδότης θα παίρνει επιδότηση 100% της εισφοράς για κάθε νέα πρόσληψη τον πρώτο χρόνο, ενώ τον 4ο χρόνο η επιδότηση θα μειώνεται στο 25%.

Στην τελική επεξεργασία βρίσκεται και το σχέδιο για χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών αξίας 70 ευρώ το μήνα για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, που θα χρησιμοποιείται για αγορά ειδών διατροφής και μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Λοβέρδος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη από τον οποίο διεκδικεί επιπλέον 140 εκ. ευρώ ως αντιστάθμισμα από την επιβάρυνση του ΙΚΑ για την εθελουσία έξοδο των εργαζόμενων απο τον οργανισμό.

Οι δυο άντρες ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η διαδικασία για την ρύθμιση του θέματος θα συνεχιστεί με τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: