Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ : ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα δάση εγείρει η Ρηγίλλης σε μια προσπάθεια να αποφύγει σήμερα την πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή. Την ίδια ώρα, παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι...
δεν θα ανεχθεί επιστροφή του κόμματος στην εσωστρέφεια, οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί συνεχίζονται αμείωτοι στη Ν.Δ. Αναταραχή στο κομματικό επιτελείο προκάλεσε χθες η δημόσια κόντρα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Μαρκόπουλου με τον εσωκομματικό του αντίπαλο στην Εύβοια Σίμο Κεδίκογλου, για την οποία χρειάστηκε η εκ νέου προσωπική παρέμβαση του προέδρου- με έμμεσο πλην σαφές άδειασμα Μαρκόπουλου- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Στη Ρηγίλλης εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν οι αντιπαραθέσεις και διαφοροποιήσεις των βουλευτών να επισκιάσουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα και η νέα ηγεσία. Και το μήνυμα αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν σήμερα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, προειδοποιώντας με πειθαρχικές κυρώσεις όσους βουλευτές αντιταχθούν στην κεντρική κομματική γραμμή για το νομοσχέδιο περί προστασίας των δασών.
Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε οδηγήσει, ως γνωστόν, σε μετωπική σύγκρουση τον αρμόδιο τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Κων. Μαρκόπουλο αναγκάζοντας τον κ. Σαμαρά και πάλι να παρέμβει προσωπικά. Η Ν.Δ. κατέληξε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και να καταψηφίσει δύο άρθρα, αλλά και αυτή ακόμη την απόφαση δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να τηρήσουν όλοι οι βουλευτές. Η πιο ηχηρή ένσταση καταγράφηκε από τον πρώην υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κων. Μαρκόπουλου που επεσήμανε στον κ. Κιλτίδη ότι κινείται «εκτός γραμμής».
Οι επιτελείς της Ρηγίλλης προειδοποιούσαν χθες ότι ως ανταρσία θα αντιμετωπισθεί ότι μόνον η καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία βουλευτή.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση των γυναικών της Ν.Δ. απέφυγε κάθε αναφορά στις εσωκομματικές εντάσεις. Περιορίστηκε στα ζητήματα της οικονομίας και δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ., εάν επιστρέψει στα κυβερνητικά καθήκοντα, θα συστήσει υπουργείο Οικογένειας.
«Ευβοϊκός πόλεμος»
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ κομματικοί παράγοντες συνέδεαν τη σκληρή γραμμή Σαμαρά και με τη δημόσια διαμάχη του κ. Μαρκόπουλου με τον Κεδίκογλου, που είχε προκαλέσει νωρίτερα χθες συναγερμό στη Ρηγίλλης.
Η κόντρα ανάμεσα στους δύο βουλευτές Ευβοίας είχε κορυφωθεί κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., καθώς ο κ. Μαρκόπουλος υπήρξε κεντρικό στέλεχος στο επιτελείο Σαμαρά και ο κ. Κεδίκογλου ήταν βασικός υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη. Ο πόλεμος φούντωσε την τελευταία περίοδο, με φόντο τα μεγάλα χρέη του πρώην υπουργείου Τουρισμού, τα οποία η πλευρά Μαρκόπουλου θεωρεί ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ο κ. Κεδίκογλου, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για έργα του ΕΟΤ στην Εύβοια, όπως στο υδροθεραπευτήριο Αιδηψού.
Με διαδοχικές δηλώσεις του το τελευταίο διήμερο ο κ. Μαρκόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Κεδίκογλου ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται για το έργο του στο υπουργείο Τουρισμού. Ο κ. Κεδίκογλου σήκωσε το γάντι και αφού έκανε λόγο (στον Αθήνα 9,84) για «αήθη επίθεση» και κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος «να ανακαλέσει, αλλιώς θα είναι κοινός συκοφάντης», μετέβη στη Ρηγίλλης ζητώντας παρέμβαση του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του κόμματος είδε στο πόδι, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον βουλευτή, τού συνέστησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και τον παρέπεμψε στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου Κων. Αρβανιτόπουλο.
Λίγη ώρα αργότερα, στη Ρηγίλλης μετέβη και ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Παν. Παναγιωτόπουλο.
Στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι η παραπομπή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον εκπρόσωπο Τύπου αποτελεί, ουσιαστικά, «κίτρινη κάρτα» προς τον κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος άνοιξε την τελευταία εβδομάδα τρία εσωκομματικά μέτωπα (με τους Κυρ. Μητσοτάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Σ. Κεδίκογλου).
Παρά ταύτα, επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης τόνιζαν χθες βράδυ ότι οι σχέσεις του προέδρου του κόμματος με τον κ. Μαρκόπουλο δεν έχουν διαταραχθεί.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: