Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Σκληρά αγροτικά μπλόκα -αποστάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και προαναγγέλλουν κλείσιμο δρόμων και παραδρόμων στη Θεσσαλία από τις 11:00 έως τις 16:00. Την ίδια ώρα θα παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διημερίδας για τα αγροτικά στο Ζάππειο.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ των αγροτών, καθώς η ΠΑΣΕΓΕΣ δια του Προέδρου της, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις κινητοποιήσεις. Πάντως, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα διευκρινίζουν πως είναι άλλοι οι αγροτοσυνδικαλιστές και άλλοι οι αγροτοσυνεταιριστές.

Τα Μπλόκα


Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ τα μπλόκα στον Τύρναβο αλλά και στον Πλατύκαμπο είναι ανοιχτά αυτή την ώρα.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω της Αγιάς και της Ελασσόνας, στο νομό της Λάρισας

Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω Αγιάς, μετά την ελαφρά χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες.

Ομαλή είναι η κίνηση των οχημάτων και μέσω της Ελασσόνας, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ανοιχτή είναι πλέον η σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα την οποία είχαν αποκλείσει τη Δευτέρα για λίγες ώρες οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία.

Πάντως, οι αγρότες κρατούν κλειστό το δρόμο για τα φορτηγά στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Ανοιχτά είναι την ώρα αυτή, και τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων.

Διάλογος με απουσίες στο Ζάππειο

Με απουσίες και αποχωρήσεις και διαδήλωση αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε χθες ο διάλογος για το αγροτικό στο Ζάππειο, ενώ σήμερα το μεσημέρι παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διημερίδας.
Η υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανοίγοντας τις διαδικασίες έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου".

Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.


Σε ερώτηση του nooz.gr προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εάν ο διάλογος εξαντλείται χρονικά στη διημερίδα του Ζαππείου, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τους αγρότες πάνω στα σημεία που θα καθοριστούν μετά από συζήτηση στο Ζάππειο. Σε άλλη ερώτηση της ιστοσελίδας μας, κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να δημοσιοποιεί τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους αγρότες και ποιοι τις λαμβάνουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: