Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Χ. Αναγνωστόπουλος - Χ. Κολώνας

Με σοβαρά προβλήματα γίνεται ο εφοδιασμός της αγοράς λόγω των αγροτικών μπλόκων, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου προειδοποιούν με αγωγές σε βάρος των αγροτών, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με δηλώσεις στο «Εθνος» των προέδρων της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Κασιμάτη, και του... Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλου, από χθες εμφανίστηκαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες που εισάγονται για τη μεταποίηση.
«Η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα από τη μεταπολίτευση και μετά. Εχουμε τις πρώτες ελλείψεις σε πρώτες ύλες για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Κασιμάτης, ενώ ο κ. Μίχαλος συμπληρώνει: «Από χθες επιχειρήσεις-μέλη μας έχουν πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες. Επίσης και εξαγωγικές εταιρείες δυσκολεύονται στο εμπόριο».
Αλλά και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του πλήττονται καίρια.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ προειδοποιεί με αγωγές: «Αν συνεχιστούν τα μπλόκα, εμείς θα κάνουμε αγωγές σε βάρος των αγροτών, ζητώντας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη». Πάντως για την ώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις σε οπωροκηπευτικά και τρόφιμα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας, Ν. Καλόγρης, σημειώνει στο «Εθνος» ότι «η αγορά του Ρέντη εφοδιάστηκε κανονικά το περασμένο Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τώρα περιμένουμε εφοδιασμό την ερχόμενη Πέμπτη. Θα δείξει αν θα υπάρξουν εμπόδια».
Ζημιά άνω των 400.000 ευρώ μετρά η λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων τους Π. Σταματίου, λόγω του ότι έχουν αποκλειστεί οι Βούλγαροι πελάτες τους.
Ρελάνς στα τρακτέρ των μπλόκων με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο επιχείρησε χθες, από το βήμα της διημερίδας του διαλόγου για τη γεωργία, η κ. Κ. Μπατζελή. Η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός δεσμεύτηκε ότι:
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα καταβληθεί στους αγρότες το υπόλοιπο της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενώ το 2010 θα εισπράξουν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 3,45 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξημένη στο 11% από 7%, ύψους 150 εκατ. ευρώ θα αφορά τη χρήση του 2009.
Στη διημερίδα, που συνεχίζεται και σήμερα με τη συμμετοχή περίπου 250 εκπροσώπων, φορέων κ.λπ., δεν εκπροσωπούνται οι αγρότες των μπλόκων, ενώ αποχώρησε και ο συνεταιριστής που πρόσκειται στη ΝΔ.
Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στα θεσμικά μέτρα ελέγχου των καρτέλ, των τιμών κ.λπ. (τα παρουσίασε χθες το «Εθνος»), καθώς και σε αυτά που επίσης στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
Μέτρα που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα και την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγγειλε με τη σειρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: