Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ...


Επιμέλεια : Κίττυ Ξενάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κινητικότητα στο φλέγον (για ολόκληρη την Ευρώπη) ζήτημα των συντάξεων παρατηρείται στη Βρετανία και τη Γαλλία. Η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να καταργηθούν οι επίσημες ηλικίες συνταξιοδότησης. Και η ηγέτις των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί τάχθηκε, σπάζοντας ένα πολύχρονο ταμπού, υπέρ της συνταξιοδότησης μετά τα 60 έτη. Όλα τα κράτη της...
Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπα με το ίδιο φαινόμενο: το προσδόκιμο ζωής δεν παύει να αυξάνεται, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της γεννητικότητας και της αύξησης της ανεργίας. Κάθε χώρα, βέβαια, έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει τη χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε., 60 έτη για άνδρες και γυναίκες. Θεσμοθετήθηκε το 1982, επί Φρανσουά Μιτεράν, και συμπεριλαμβάνεται όπως και το (καταργηθέν πλέον) 35ωρο στις εμβληματικές κοινωνικές κατακτήσεις των Σοσιαλιστών. Τώρα όμως η γυναίκα που εφήρμοσε το 35ωρο ως υπουργός Εργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν, η σημερινή ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σπάει το ταμπού. «Πιστεύω πως πρέπει να πάμε πέραν των 60 ετών, στα 61 ή στα 62 έτη», δήλωσε για τα όρια συνταξιοδότησης η Μαρτίν Ομπρί. Η δήλωσή της εξέπληξε αφού η Ομπρί εξελέγη τον Νοέμβριο του 2008 στην ηγεσία των Σοσιαλιστών με ένα αρκετά αριστερό πρόγραμμα· έγινε πάντως αμέσως δεκτή θετικά από την κυβερνώσα Δεξιά (καθώς και από το Κέντρο και τους Πράσινους), παραμονές μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης Σαρκοζί για το συνταξιοδοτικό.
Στη Βρετανία
Στην άλλη όχθη της Μάγχης, η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε χθες την έκπληξη δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σε 1.500 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών: 62% των γυναικών και 59% των ανδρών δήλωσαν πως θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι ως βασικούς λόγους την ικανοποίηση που προσφέρει η εργασία καθώς και την οικονομική ανάγκη. Επί του παρόντος, ένας Βρετανός εργοδότης μπορεί να απομακρύνει νομίμως έναν άνδρα εργαζόμενο όταν αυτός γίνει 65 ετών και μια γυναίκα όταν γίνει 60. Η Επιτροπή ωστόσο κρίνει τα συνταξιοδοτικά όρια απηρχαιωμένα, μεροληπτικά και αντιπαραγωγικά, αξιώνοντας την ελαστικοποίηση αν όχι την κατάργησή τους.
Η κυβέρνηση Μπράουν υποσχέθηκε να μελετήσει την εισήγησή της. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ προειδοποίησε τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα πως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα και να δεχθούν μειώσεις μισθών αν θέλουν να κρατήσουν τις δουλειές τους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι μισθοί στο βρετανικό δημόσιο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,8%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 0,1%. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζουν φέτος πάγωμα ή μειώσεις μισθών. «Είναι ώρα για αλλαγή κουλτούρας» δήλωσε ο Ντάρλινγκ, ο οποίος σχεδιάζει- σύμφωνα με τους «Τimes» - να επιβάλει μειώσεις μισθών στα υψηλότερα κλιμάκια και να θέσει τέλος στα «μπόνους παραγωγικότητας» του δημόσιου τομέα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: