Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Άδωνις προς γιατρούς: «Όχι» στη διαπόμπευση, «ναι» στην κάθαρση...


Αποφασισμένος να μη δώσει ονόματα γιατρών που ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), αλλά να τιμωρηθούν εφόσον...
στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες εναντίον τους, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους του ΕΟΦ.

«Δε μπορούν να δοθούν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων τους οποίους θέτουμε υπό έλεγχο. Το τεκμήριο της αθωότητας εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας. Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, ασφαλώς και οι αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι θα λάβουν γνώση. Στην παρούσα φάση, προσωπικά δεδομένα δεν μπορούμε να δώσουμε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά όσους έχουν βγάλει χρήματα εις βάρος του δημοσίου ή των ασφαλισμένων.

«Έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν γενικά συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο τους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο επιστρέφοντας χρήματα τα οποία δε θα έπρεπε να έχουν πάρει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα είμαστε δίκαιοι αλλά αυστηροί και οι νόμοι θα εφαρμόζονται, επισήμανε και είπε ότι οι γιατροί που κρίνονται ύποπτοι, πρώτα θα ελεγχθούν από το ΣΕΕΥΠ και το ΣΔΟΕ και εφόσον προκύψουν στοιχεία, μετά αυτά πάνε στον εισαγγελέα και τους ιατρικούς συλλόγους.

«Είναι γιατροί, οι οποίοι έχουν βρεθεί έξω από τις νόρμες των υπολοίπων συναδέλφων τους κατά πολύ μεγάλη διαφορά, με διάφορα κριτήρια που τα συζητήσαμε εδώ. Εμείς, όσους ξεφεύγουν από τους μέσους όρους, θα τους ελέγχουμε κατά προτεραιότητα. Για όσους προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε προχωράμε στην περαιτέρω διαδικασία. Σε αυτή τη φάση, θα ελεγχθούν πενήντα και είναι πράγματι καθοδόν προς το ΣΔΟΕ».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης παρενέβη ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας λέγοντας : "Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία σαφέστατα να δείχνουν ενοχή και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή τη δύσκολη εποχή να λέμε ποιος φταίει, γιατί φταίει και τότε να δημοσιοποιούμε ονόματα και διευθύνσεις. Διαφορετικά διαπομπεύεται όλος ο κλάδος, κάτι το οποίο δεν είναι στην πρόθεση κανενός. Θεωρούμε αυτονόητο τον έλεγχο που αναφέρει ο κ. υπουργός, αλλά ονόματα μόνο όταν υπάρχει ενοχή».

Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ τονίζουν πάντως ότι, στους 60.000 γιατρούς, λιγότεροι από 100 ελέγχονται και μόνον για 11 έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στη διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα.

«Θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς» κατέληξε.

Ο κ. Πατούλης, στη συνέχεια, δήλωσε: «Το ζητούμενο είναι φθηνό και ποιοτικά εγγυημένο φάρμακο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την κάνουμε ενωτικά όλοι μας. Αυτό, όμως, δε μπορεί να γίνει μέσα από μία διαπόμπευση ενός κλάδου και για αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις. Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ιατρό ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη θεραπεία και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες που η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαθιδρύσει, προσφέροντας ποιοτικότερη υγεία με μικρότερο κόστος»...
crimenet.gr

Read more...

Αποφυλακίζονται με βούλευμα οι κατηγορούμενοι για το ΙΚΑ Καλλιθέας



Το Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε τη σχετική εισαγγελική πρόταση καθώς τις επόμενες ημέρες, 8 και 10 Σεπτεμβρίου, λήγει το όριό της 18μηνης προφυλάκισης τους
Αποφυλακίζονται με αυστηρούς περιοριστικούς οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Το Συμβούλιο, αποδεχόμενο σχετική εισαγγελική πρόταση, διατάσσει την αποφυλάκιση των έξι, απο τους επτά, κατηγορουμένων που παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, καθώς τις επόμενες ημέρες, 8 και 10 Σεπτεμβρίου, λήγει το όριό της 18μηνης προφυλάκισης τους.
Οι κατηγορούμενοι, πέντε γυναίκες υπάλληλοι του Ιδρύματος και ο σύζυγος μιας εξ' αυτών, αποφυλακίζονται με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλα και από τον Νομό Αττικής, συνεχούς διαμονής στην κατοικία που θα δηλώσουν καθώς και υποχρέωση εμφάνισης έξι φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Υπενθυμίζεται οτι χθες κατέληξε στο δικαστήριο, μετά απο εγκεφαλικό που υπέστη, ο όγδοος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, σύζυγος μιας εκ των υπαλλήλων που δικάζονται για την υπόθεση.

Read more...

Με 21,4 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι...


Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών
Με το ποσό των 21.400.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη...
λειτουργικών αναγκών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για τους δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου , Αχαρνών, Λέρου και Καρύστου η χρηματοδότηση αφορά και στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Επιπλέον, με άλλη απόφασή του, ο υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 45.905.621 ευρώ σε επτά δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η εν λόγω επιχορήγηση θα αποδοθεί τμηματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης κάθε φορέα.

Οι δήμοι που επιχορηγούνται είναι Θεσσαλονίκης, Ερμιονίδας, Μακρακώμης, Σαμοθράκης, Θερμής, Ωραιόκαστρου και Σπετσών...
voria.gr

Read more...

Συνέντευξη στον Guardian Πρόωρη η συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας, λέει ο υπουργός Οικονομικών


Πρόωρη η συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας, λέει ο υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ένα (τρίτο) πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνει μιλώντας στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Για ολόκληρο το επόμενο έτος δεν έχουμε επιπρόσθετη ανάγκη για χρήματα» συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως όλη αυτή η σεναριολογία είναι πρόωρη. «Τα χρήματα από τους πιστωτές τελειώνουν τον επόμενο Ιούλιο και τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση. Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν είναι ακόμη βέβαιο» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι να «προσεγγίσει» τις διεθνείς αγορές -από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010- κάτι που θα απέκλειε την ανάγκη για κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015.

«Υπάρχει πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να απευθυνθούμε ξανά στις αγορές, με δεδομένο ότι έχουμε εκπληρώσει δύο συνθήκες, την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικό ρυθμό ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο αρνείται να αναφερθεί στην πιθανότητα να υπάρξει «κούρεμα» στους επίσημους πιστωτές, αλλά μιλάει και με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι σίγουρα θετικές. Τα έσοδα αυξάνονται και η ύφεση μοιάζει να υποχωρεί» λέει κάνοντας αναφορά στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση 37% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2012. «Εάν είμαστε τυχεροί και συνεχίσουμε έτσι για τους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί τις προσδοκίες» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε άνοιξε το θέμα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Δεν ξέρω».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός Βουλευτής της ΧΑ μετέφερε παράνομα το όπλο του αστυνομικού συνοδού του


Βουλευτής της ΧΑ μετέφερε παράνομα το όπλο του αστυνομικού συνοδού του
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ποινική δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατείχε και μετέφερε παράνομα όπλο που ανήκει σε αστυνομικό που τον συνοδεύει.

Σε βάρος του αστυνομικού, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σχηματίζεται επίσης ποινική δικογραφία. Παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος του και διοικητική εξέταση με το ερώτημα της απόταξης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή Ο ρόλος της Ελλάδας στο θέμα της Συρίας στην συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου


Ο ρόλος της Ελλάδας στο θέμα της Συρίας στην συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Αθήνα
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και ο ρόλος της Ελλάδας ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, επισημάνθηκε ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για την πρώτη ορατή επίπτωση μιας ενδεχόμενης εισβολής που είναι το κύμα προσφύγων από την Συρία.

Όσο για την στάση της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική λύση, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει ΝΑΤΟϊκό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκού αιτήματος θα δοθεί δυνατότητα διέλευσης και χρήσης των ΝΑΤΟϊκών βάσεων.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει με άλλον τρόπο.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος σύρων προσφύγων την Παρασκευή πραγματοποιείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκτακτη σύσκεψη για τους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων που θα επηρεάσουν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ και των ΕΑΣ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψήφιση την επόμενη εβδομάδα Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Λύκειο


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Λύκειο
Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» μετά απο αλλεπάλληλες αναβολές.
Το νομοσχέδιο παραπέμπεται προς επεξεργασία και συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί από το Θερινό Τμήμα την προσεχή εβδομάδα και σίγουρα πριν από την έναρξη του νέου έτους, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να εφαρμοσθεί.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο κείμενο αφορούν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το νέο εξεταστικό σύστημα, που όμως θα εφαρμοσθει από το 2016.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο, για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στα ΑΕΙ προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης -ΒΠΑ». Πρόκειται για τον πέμπτο βαθμό για την εισαγωγή του μαθητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης θα προκύπτει από τους  προαγωγικούς βαθμούς της Α' και Β' λυκείου και τον απολυτηρίο βαθμό της Γ' λυκείου, με συντελεστές  (20% ο βαθμός της Α' λυκείου, 35% της Β' λυκείου και 45% ο βαθμός της Γ' λυκείου). Όλα αυτά κατόπιν της απαραίτητης αναπροσαρμογής των εκάστοτε βαθμών, εφόσον χρειάζεται.

Ακόμη στο σχεδίο νόμου προβλέπεται η αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στο λύκειο, η οποία τελικά θα διδάσκεται σε όλες τις τάξεις.

Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση τάξεων ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά μαθήματα που θα εξετάζονται στις πανελλαδικές (δηλαδή τις ξένες γλώσσες και το σχέδιο), ενώ ορίζεται ότι το ανώτατο όριο φοίτησης στο λύκειο για έναν μαθητή θα είναι μέχρι να συμπληρώσει την ηλικία των 20 ετών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Μέχρι και 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016»...




Μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016, εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Eνωσης, τους οποίους επικαλείται σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι...
το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών θα προσδιοριστεί από την τρόικα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ΕΜΣ, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι, αν και η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup τον Οκτώβριο, η απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014.

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου: Στο επίκεντρο ΛΑΡΚΟ και Συρία



Τα σχέδια για αποκρατικοποίηση των αμυντικών συστημάτων, αντικείμενο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκε και το θέμα της Συρίας
Η αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ συζητήθηκε σήμερα στην σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βγαίνοντας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θέσαμε στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τα εναλλακτικά σχέδια για αποκρατικοποίηση των αμυντικών συστημάτων. Θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες».
Σε ερώτηση για τον εάν η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα γίνει σαν ενιαία επιχείρηση ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά .
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκτός μικροφώνου, δήλωσε πως στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη Συρία, θέματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, αλλά και «πολλά άλλα ζητήματα».
Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τη Συρία                                
Σύσκεψη με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη xώρα μας, σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στην σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Κομισιόν: Η κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ να παραμείνει σε ελληνικά "χέρια"



Τι δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O΄Connor μετά το δημοσίευμα του Reuters για μεταφορά ακινήτων του ελληνικού δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών
Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθησυχάζει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, μετά τα δημοσιεύματα για πρόταση του ESM για δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο με ξένους διαχειριστές.
Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από το Eurogroup, πρόσθεσε. Ωστόσο, τονίζοντας ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα τουλάχιστον της διαχείρισης μάλλον μένει ανοικτό.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην Τρόικα.
Όπως τόνισε, ο Σάιμον Ο' Κόνορ η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα Financial Times, μετέδωσαν ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μια εταιρία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρόκειται να προτείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να δημιουργηθεί μια εταιρία η οποία θα ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα διοικείται από ξένους ειδικούς και θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.
Η κίνηση αυτή θα στόχευε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία στην οποία αποδίδεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας, κατά το ίδιο δημοσίευμα.
Πιέσεις για τη δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα εκτός Ελλάδας
Αναλυτικά, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, πιέσεις για τη δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα εκτός Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, και ξένους διαχειριστές θα δεχθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Άλλωστε την προειδοποίηση ότι αυτό θα συνέβαινε εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεν έπιανε τους στόχους η τρόικα την έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια και τώρα με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης να έχει πέσει στο τραπέζι οι πιέσεις μπορούν να αυξηθούν.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η πρόταση συζητείται τονίζοντας ότι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα έχει το ελληνικό Δημόσιο.
Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο, που προκαλεί ήδη τριβές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επισκόπησης της προόδου της οικονομίας τον Σεπτέμβριο και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα "τρέχουν" ξένοι διαχειριστές.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.
Στόχος είναι η νέα εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.
Βασικός στόχος η παράκαμψη της γραφειοκρατίας
Όπως σημειώνει το πρακτορείο η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
"Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές", είπε στο Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.
"Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο είχε αναφερθεί σε άρθρο του Reuters το 2011, όταν την είχε υποστηρίξει η Φινλανδία.
Ο ESM δεν ασχολείται τυχαία με το θέμα, υπογραμμίζει το Reuters. Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου τού είχε ήδη ανατεθεί να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΕΤΑΔ έχει υπό τον έλεγχό του 81.000 τέτοια ακίνητα των οποίων η αξία εκτιμήθηκε αρχικά σε ποσό έως 28 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα προτείνει μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την προετοιμασία των ακινήτων αυτών σε τιτλοποιήσεις για απευθείας ιδιωτικοποίηση.
Στο ελληνικό δημόσιο ο έλεγχος της εταιρείας
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η πρόταση συζητείται και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. Όπως εξήγησε η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
"Το σχέδιο έχει συζητηθεί με τον ESM [...] συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές", είπε ο Έλληνας αξιωματούχος.
"Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα ... και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)", είπε αναφέροντας ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.
Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την πρόταση να μετακινηθεί στο εξωτερικό ο έλεγχος κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Read more...

Τα πάνελ και οι ομιλητές στο Συνέδριο για την 3η Σεπτεμβρίου...




Σημαντικές παρουσίες στα πάνελ του διήμερου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, που θα ολοκληρωθεί κατά σειρά με τις τοποθετήσεις των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στα οκτώ πάνελ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων-το...
ακριβές πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι σήμερα:

Στις 3 του Σεπτέμβρη

Πρώτο πάνελ, θέμα «το ΠΑΣΟΚ εκφραστής της ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης». Ομιλητές: Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κώστας Μποτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μπέτυ Ζαγορίτη.

Δεύτερο πάνελ, «εκδημοκρατισμός κράτους και θεσμών». Ομιλητές: Σταύρος Μπένος, Μπάμπης Ανθόπουλος, Πάρης Κουκουλόπουλος.

Τρίτο πάνελ, «παιδεία, πολιτισμός, περιβάλλον». Ομιλητές: Πάνος Αναστασιάδης, Γιάννης Καλογήρου και –πιθανότατα- Κώστας Καρτάλης.

Τέταρτο πάνελ, «από την κρίση στην ανασυγκρότηση». Ομιλητές: Γιάννης Βούλγαρης, Βάσω Παπανδρέου, Νίκος Μπίστης, Νίκος Μαραντζίδης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις 4 του Σεπτέμβρη

Πρώτο πάνελ, «κράτος και οικονομία πριν και μετά την κρίση». Ομιλητές: Τάσος Γιαννίτσης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αριστείδης Δοξιάδης-και πιθανόν Ν. Χριστοδουλάκης και Χριστόφορς Σαρδελής.

Δεύτερο πάνελ, «εξωτερική πολιτική». Ομιλητές: Γιώργος Παγουλάτος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Ελίνα Παπαδοπούλου.

Τρίτο πάνελ, «κοινωνικό κράτος και κρίση». Ομιλητές: Ηλίας Μόσιαλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Γιάννης Κουκιάδης και Πασχάλης Αγανίδης.

Οι Κ. Σκανδαλίδης και Δημ. Ρέππας

Την πρώτη ημέρα, αμέσως μετά το πρώτο πάνελ, θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές μεταξύ άλλων τους Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Ρέππα.

Στις 2 το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο

Εφ’ όλης της ύλης αναμένεται η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι σήμερα. Πέραν των μηνυμάτων για την συστράτευση της 3ης του Σεπτέμβρη, θα επιμείνει στην ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης. Θα αναφερθεί επίσης στην Προγραμματική Συμφωνία της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς έχει παραδοθεί η πρόταση στο Μέγαρο Μαξίμου και την επεξεργάζεται στην τελική της μορφή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

real.gr

Read more...

Οι πίνακες με τις βάσεις για ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές...


Η διαδικτυακή ανάρτηση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έγινε στις 10.00 στην διεύθυνση...
 results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν:

  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο
Την ίδια ώρα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής, στην διεύθυνσηmoreresults.minedu.gov.gr.
Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι στον εντοπισμό της βάσης που τους αφορά, καθώς το ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα θα αποδώσει πολλές διαφορετικές βάσεις ανά σχολή. Αυτό, καθώς υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές βάσεις (γενική, πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων) που αφορούν αποτελέσματα για αυτούς που έδωσαν εξετάσεις φέτος, αυτούς που απλώς συμπλήρωσαν μηχανογραφικό, αυτούς που προέρχονται από τα τεχνικά λύκεια, αυτούς που προέρχονται από τα γενικά νυχτερινά και αυτούς από τα νυχτερινά ΕΠΑΛ.
Αναλυτικά οι πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα
Αναρτώνται τα ονόματα στα Λύκεια
Χθες το υπουργείο Παιδείας έστειλε ενημερωτικό σημείωμα προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ότι σήμερα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Διευθύνσεων ΔΕ θα αποσταλούν οι επιτυχόντες κατά λύκειο (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) αρμοδιότητάς τους και τους ζητά να μεριμνήσουν έτσι ώστε να προωθήσουν το αντίστοιχο ανά λύκειο ηλεκτρονικό αρχείο επιτυχόντων σε όλα τα λύκεια αρμοδιότητάς τους, αφού πρώτα ενημερώσουν σχετικά τους διευθυντές λυκείων (επισημαίνεται ότι σε κάθε λύκειο θα αποσταλεί μόνο το αρχείο του αντίστοιχου λυκείου).
Ηδη το προηγούμενο διάστημα είχε καταστεί σαφής η πτώση που αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και τις υψηλόβαθμες σχολές.
Τι ισχύει για μετεγγραφές
Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής.
Συγκεκριμένα, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας, για παιδιά περισσότερο από 10 μήνες ανέργων το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Οι μετεγγραφές γίνονται με υπουργική απόφαση και ο αριθμός των θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το 40% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:
  • εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του
  • αν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές
  • αν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν είναι θύμα τρομοκρατίας και, τέλος,
  • τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση 
ethnos.gr

Read more...