Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ










Τι εστί δεκανίκι
Για να φρεσκάρουμε λίγο τα ελληνικά του κ. Τούντα, οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι ετυμολογικά η λέξη δεκανίκι σημαίνει οτιδήποτε χρησιμεύει ως στήριγμα σε κάποιον, ή κάτι που δεν μπορεί να σταθεί με τις δικές του δυνάμεις. Υπʼ αυτή την έννοια λοιπόν δεκανίκι είναι:

-όποιος επί τέσσερα χρόνια ήταν άφαντος από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου
-όποιος έλεγε κάπου εκεί στα τέλη του 2009, ότι εγκαταλείπει τα κοινά για να ανοίξει το δρόμο σε νέους ανθρώπους.

Αντιλαμβανόμαστε τον πανικό του, γιατί νιώθει ότι το σύστημα που έστησε με το νυν δήμαρχο κ. Τσίρο καταρρέει. Καλό θα ήταν, ο κ. Τούντας να απολογείται καθημερινά, για την απουσία του επί 4 ολόκληρα χρόνια, από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και για την αδιαφορία του για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, δίνοντας με αυτήν την πρακτική τη "στήριξή του" στον κ. Τσίρο. Έστω και καθυστερημένα και οι δύο συνειδητοποιούν ότι τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», θα κάνουν τη μεγάλη ανατροπή. Και επειδή δε θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, άρχισαν τα χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, με ευφυολογήματα περί σχολιαστών. Άλλωστε στις 7 Νοεμβρίου θα καταλάβουν και οι δύο ότι το Γαλάτσι γυρίζει σελίδα.

Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
Με την υποψήφια Δήμαρχο Έλενα Ζέρβα


Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5nx3U50RpPS7j_uZiFhWlGvzy4U09aADqntzhj07ieJPxfDeCZmjZzR50wwRYblDCzsgzx7Da0QZrLcX8jqEey-SJwaq93gZTTfv_EyFSmSwjEre_9Nx18IflEvxO-X7zAKYdOEbGU9Q/s1600/FOTO+ZERBA.jpg

Χαιρόμαστε που ο κ. Θ. Τούντας, Υποψήφιος Δήμαρχος της δημοτικής παράταξης Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση « Γαλάτσι 21ος αιώνας», μας αντιγράφει και καταγγέλλει έστω και αργοπορημένα τη σημερινή δημοτική αρχή για την «προπαγανδιστική φυλλάδα» που εκδίδει και χρεώνεται στους πολίτες του Γαλατσίου.

Η κ. Έλενα Ζέρβα, υποψήφια δήμαρχος, κατήγγειλε το γεγονός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στα Καραγιαννέϊκα στις 27/9/10.

Στο συγκεκριμένο έντυπο αναφέρονται όλοι οι Δημοτικοί Συνδυασμοί που κατέρχονται στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Γαλατσίου, εκτός από τον δικό μας "Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ".

Η κ. Ζέρβα επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο στις 25/9 με τον κ. Τσίρο και του ζήτησε να αποσύρει το έντυπο και να μην εκδοθεί άλλο ανάλογο "προσβλητικό" έντυπο καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εφ όσον χρεώνεται ο πολίτης και κατ επέκταση, κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Τούντας που ήταν αντιπολίτευση, καθ ολη τη διάρκεια της 4ετίας, δεν φάνηκε να ενοχλείται καθόλου από αυτήν την κατασπατάληση, όταν προβαλλόταν η δημοτική του παράταξη στις προηγούμενες εκδόσεις του εντύπου.

Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Με την υποψήφια δήμαρχο

Έλενα Ζέρβα


Read more...

Ο ΦΠΑ άλλαξε τα πλάνα του ισχυρού άντρα της Cosco

Δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση

Αναβλήθηκαν οι συναντήσεις του Capt. Wei Jiafu με Γ.Ανωμερίτη και  Γ.Διαμαντίδη http://img.protothema.gr/
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των αντιπροσωπειών ΟΛΠ και COSCO στις 12:30 -στα γραφεία του ΟΛΠ- αναβάλλεται λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του Capt. Wei Jiafu.

Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η συνάντηση του ισχυρού άνδρα της Cosco με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Ναυτιλίας, Γιάννη Διαμαντίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση.

Σημείο τριβής, σύμφωνα με πληροφορίες από πολτικούς κύκλους, αποτελεί η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στην Cosco. Το πόσο αγγίζει με τις νέες επενδύσεις που έχουν γίνει με γερανογέφυρες τα 21 εκατ. ευρώ!

Read more...

Τους πρώτους υποψήφιους του συνδιασμού του παρουσίασε ο Γ. Μπουτάρης


Τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης. Πρόκειται για 65 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και 61 διαμερισματικούς συμβούλους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο συνδυασμό. Η παρουσίαση των υποψηφίων έγινε στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς και ο κ. Μπουτάρης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του θα κερδίσει τις εκλογές. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, θα απαιτηθεί πολύ δουλειά από όλους και ζήτησε από τους υποφήφιους να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους που θα τους εμπιστευτούν. Έκανε γνωστό ότι το κεντρικό εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών, ενώ σύντομα θα προστεθούν άλλα τρία, στις περιοχές Ξηροκρήνη, Τούμπα και Μπότσαρη.

«Προερχόμαστε από διαφορετικά κόμματα, αλλά σας ζητώ να αφήσουμε το κόμμα ζωντανό βαθιά στην καρδιά μας και να βάλουμε πάνω απ΄όλα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπουτάρης. Μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων συμπεριλαμβάνονται οι στενοί του συνεργάτες, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης, πολλά άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ δεν συμμετέχουν στο συνδυασμό οι επί σειρά ετών δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Γιώργος Τανιμανίδης και Νίκος Τσαρούχας.





Read more...

Περιοδεία του Αντώνη Σαμαρά στη Δυτική Μακεδονία


Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εξορμήσεών του στην ελληνική περιφέρεια, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβίου. Πρώτος σταθμός του τα Γρεβενά, όπου συναντήθηκε με το νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη της ΝΔ, και με το δήμαρχο Γιώργο Νούτσο. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Επιμελητήριο Γρεβενών όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Καστοριά. Θα συναντηθεί με τον νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο, με τη στήριξη της ΝΔ, Κώστα Λιάντση, και τον δήμαρχο Γιάννη Τσαμίση. Στις 7.30μ.μ. ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Δέδης» της Καστοριάς. Αύριο θα επισκεφθεί τους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης.





Read more...

Ξεκίνησε η τροφοδοσία της αγοράς


Προς ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση και στην αγορά των Χανίων, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης. Ήδη από χθες το βράδυ διακόσιες νταλίκες επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά, ενώ από το πρωί άρχισε με εντατικούς ρυθμούς, ο εφοδιασμός των επιχειρήσεων . Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου αυτοκινητιστών Γιάννη Κουκουράκη ο εφοδιασμός των επιχειρήσεων τροφίμων , των εμπορικών καταστημάτων και των φαρμακείων γίνεται από το πρωί κανονικά . Από το πρωί τα πρακτορεία των ναυτιλιακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Χανιά βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών , προκειμένου να καθορίσουν πόσες νταλίκες θα φορτώσει κάθε αυτοκινητιστής στα δυο πλοία που εκτελούν το δρομολόγιο Σούδα - Πειραιάς.




Read more...

Τι φέρνει ο Κινέζος

nooz.गर
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη".

"Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη".

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, φτάνει αύριο Σάββατο στην Ελλάδα και αμέσως μετά θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

Το πρόγραμμα στην Αθήνα


Το Σάββατο το μεσημέρι (15:00), ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».

Το απόγευμα (16:00), ο κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Read more...

Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ"


Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του μηνός χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος των ρυθμίσεων. Διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά σε ορισμένες εταιρείες, όπως στην ΤΡΕΝΟΣΕ, μπορεί να δραστηριοποιηθούν και ιδιώτες. Απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων...


"Οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, αλλά το πολιτικό κόστος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Δεν θα κάνουμε επιπόλαιες κινήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή" δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα για να σωθεί δεν μπορεί να πληρώνει ελλείμματα του ΟΣΕ. Πρόσθεσε ότι απαιτείται να υπάρχουν κανόνες δικαίου στα μισθολογικά. "Θα σωθεί η χώρα εάν δείξουμε ενδιαφέρον να μην οδηγηθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι. Θέσαμε ως κόκκινη γραμμή ότι κανείς δεν απολύεται και ο ΟΣΕ δεν κλείνει.
Αυτό το θέσαμε στην Τρόικα και έγινε αποδεκτό. Προβλέπονται ρυθμίσεις για κατάργηση κανονισμών για μεγαλύτερες απολαβές από το υπόλοιπο Δημόσιο" σημείωσε. Είπε, επίσης, ότι όσοι πλεονάζουν θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκες. Ο κ. Ρέππας είπε ότι ΟΣΕ φυσικά παραμένει δημόσιος οργανισμός, αλλά εταιρείες όπως η ΤΡΕΝΟΣΕ, όπως ισχύει στην Ευρώπη, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να θέσουν ιδιώτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, φυσικά πληρώνοντας.
"Προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί στην πράξη ενδιαφέρον ιδιωτών, γιατί δεν έχει ψηφιστεί το πλαίσιο, αλλά υπάρχουν συζητήσεις με ξένους επενδυτές" κατέληξε ο υπουργός. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τις μεταφορές, κάτι που δεν εξυπηρετείται από τον ΟΣΕ έτσι όπως είναι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην ωφελείται ο πολίτης.

Read more...

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ...


Ξεκινάει από σήμερα η εφαρμογή της χρήσης των φορητών ταμειακών μηχανών σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών. Υποχρεωτική είναι επίσης από σημερα η χρήση ταμειακών μηχανών και από τους επιτηδευματίες λιανικής πώλησης...
εφημερίδων και περιοδικών. Από την αρχή είχαμε πει ότι δεν δεχόμαστε τις ταμειακές αρκεί να είναι στο πλαίσιο του δικαίου, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο Δημήτρης Ρουμελιώτης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών. Ξεκαθάρισε ότι οι παραγωγοί δεν θα εξοντωθούν και δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.

Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Το κουτί της Πανδώρας για περίπου 750.000 δημοσίους υπαλλήλους άνοιξε η κυβέρνηση. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλα τα επιδόματα καθώς καλύπτουν το 38% του μισθολογικού κόστους, με το επιχείρημα των υψηλών αμοιβών να πλανάται στον αέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους...
που αμείβονται 40% περισσότερο από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση έδωσε χθες το έναυσμα για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2011, σε συνδυασμό με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών που ενεργοποιείται τον προσεχή Νοέμβριο. Τις πρώτες προθέσεις της κυβέρνησης περιέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους. Στο 1,6 δισ. ευρώ, που «φαγώθηκε» ήδη από τους δημοσίους υπαλλήλους (1,1 δισ. από μείωση μισθών και επιδομάτων το 2010, ενώ για το 2011 εξοικονομούν 400 εκατ. από κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, καθώς και 100 εκατ. από ενοποιημένο σύστημα πληρωμών), αναμένεται να προστεθούν και οι «εξοικονομήσεις» από το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο φέρνει νέα περικοπή στα επιδόματα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενσωμάτωση σχεδόν όλων των επιδομάτων (ίσως εξαιρεθούν τα οικογενειακά) στο βασικό μισθό. Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε περικοπή μέρους των επιδομάτων, καθώς -κατά την κυβέρνηση- οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι παίρνοντας 40% παραπάνω από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Την αντίθεσή της στο νέο κόψιμο των επιδομάτων έχει εκφράσει επανειλημμένως η ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν φαίνεται να συζητά με την κυβέρνηση, όταν η τελευταία ξεκινάει με τη λογική της περικοπής πέντε μήνες μετά τις μειώσεις των αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους. Το κυβερνητικό σχέδιο που δόθηκε χθες στην ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας, που θα βασίζεται σε «6» κριτήρια: 1 Τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα κάθε υπαλλήλου. Από τις σπουδές του και τις ξένες γλώσσες μέχρι την προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία. 2 Τη σταδιοδρομία του. 3 Τη σπουδαιότητα των καθηκόντων που ασκεί και τις θέσεις ευθύνης που κατείχε. 4 Το παραγόμενο αποτέλεσμα. Το πώς αυτό θα μετριέται είναι ένα ερώτημα. 5 Να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών. Ασαφές παραμένει αν η σύγκλιση αυτή θα αφορά και τη σύγκλιση των αποδοχών. 6 Οι συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες απασχολείται ο υπάλληλος. Τα κριτήρια αυτά συνοδεύονται από τρεις βασικές αρχές που αφορούν ένα ενιαίο μισθολόγιο σε όλα τα υπουργεία και για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, μια ενιαία επιδοματική πολιτική με αντικειμενικά κριτήρια από έναν κεντρικό φορέα, καθώς και τη μισθολογική διαφοροποίηση ανάλογα με τη γνώση και την ικανότητα κάθε υπαλλήλου. Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην ΑΔΕΔΥ και στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις είναι 7 και αφορούν στο αν το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει για καινούργιους και νυν υπαλλήλους, ποια επιδόματα να ενσωματωθούν στο βασικό, ποια να είναι η σχέση εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής, η σχέση αμοιβών μεταξύ υπαλλήλων με διαφορετική εκπαίδευση, η αμοιβή με κριτήρια (θέση ευθύνης, ειδικότητα, επίπεδο και σχέση συναλλαγής και παροχής υπηρεσιών προς πολίτη), σχέση σύνδεσης αμοιβής και απόδοσης, αν πρέπει να υπάρχει κλαδική διαφοροποίηση, καθώς και τις προτάσεις της για τα επόμενα βήματα του διαλόγου.
Read more...

ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τέλος στο αλαλούμ των μισθολογικών διαφορών στο Δημόσιο, κυρίως μέσω νέων περικοπών στα μεγάλα επιδόματα, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου. Πλέον των 1.400 ευρώ μπορεί να φτάσει η διαφορά στις απολαβές υπαλλήλων με τα...
ίδια προσόντα, οι οποίοι όμως απασχολούνται σε διαφορετικά υπουργεία και εισπράττουν διαφορετικά επιδόματα. Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης που είχε με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καταλήξουν στους βασικούς άξονες του νέου μισθολογίου, ενόψει και του Μνημονίου που επιτάσσει περαιτέρω μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2011. Οπως είναι γνωστό, με το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ, από το πάγωμα μισθών και περικοπή επιδομάτων, αλλά και τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μείωση αυτή θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω της περικοπής των «ευγενών» επιδομάτων σε υπουργεία όπως το Οικονομικών που θεωρείται το ρετιρέ του δημόσιου τομέα. Τεράστιες ανισότητες Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τεράστιες ανισότητες. Ενας νεοδιοριζόμενος δημόσιος υπάλληλος- σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία- ξεκινάει με βασικό μισθό 984 ευρώ και ανάλογα με τον φορέα στον οποίο υπηρετεί, ενδέχεται να εισπράττει επιδόματα της τάξεως των 276 ευρώ, αν απασχολείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα επιδόματα αυτά μπορεί ακόμη και να υπερδιπλασιάζουν τις μηνιαίες αποδοχές του, ανερχόμενα αν πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και στα 1.325 ευρώ! Βάσει της καταγραφής που έχει γίνει, προέκυψαν τρία βασικά προβλήματα όσον αφορά τα επιδόματα. Το πρώτο εντοπίζεται στο γεγονός πως δεν θεσμοθετούνται κεντρικά, το δεύτερο ότι δεν υπακούουν σε πολιτικές διαφοροποίησης ανάλογα με τα προσόντα και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων (όπως σύνδεση αμοιβής με αποτελέσματα, αξιολόγησή τους) και το τρίτο πως χορηγούνται με μοναδικά κριτήρια την προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα για την κατάληψη κάποιων θέσεων. Το 40% είναι επιδόματα Τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στο Δημόσιο αποτυπώνουν τα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 18,6 εκατ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, τα 7,17 εκατ. αφορούν επιδόματα. Πρόκειται δηλαδή για το 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης. Ενδεικτικό είναι πως η μισθολογική δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται επίσης πως το 80% αυτού του μισθολογικού κόστους αφορά τις απολαβές υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία, συγκεκριμένα τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Υψηλότεροι μισθοί Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στη διάσταση που παρατηρείται μεταξύ του μέσου ύψους των αμοιβών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2008 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα ήταν κατά 38,7% υψηλότερος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλη διαφοροποίηση καταγράφεται και στις αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 117%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. οι αυξήσεις κυμάνθηκαν στο 38,9%- στη Γερμανία για παράδειγμα ήταν 16,9% και στην Ιρλανδία 106,6%. Μετά την αποτύπωση των στοιχείων αυτών, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση, βασικές αρχές του νέου συστήματος είναι η καθιέρωση ορθολογικών κριτηρίων για τους μισθούς, η καταβολή επιδομάτων με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια και από ενιαίο φορέα και η διαφοροποίηση των αμοιβών ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων. Η σειρά της ΑΔΕΔΥ Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ καλείται να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου, όπως για παράδειγμα αν η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα πρέπει να περιλαμβάνει διαφοροποίηση ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και υπηρετούντες υπάλληλους, ποια επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής και ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ αμοιβών που αντιστοιχούν σε υπάλληλους με διαφορετική εκπαίδευση. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, επισημάνθηκε πως προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις αυτές απαιτείται να καθοριστούν από την κυβέρνηση το ύψος του βασικού μισθού- διεκδικούν 1.300 ευρώ εισαγωγικό μισθό για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης- και το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης του νέου μισθολογίου.
Read more...

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


(Από : ΣΚΑΙ.gr)
Στην υλοποίηση δράσεων που θα τη φέρουν πιο κοντά στη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις, προσανατολίζεται η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, το υπουργείο θα προχωρήσει στο διορισμό διπλωματικού επιστημονικού προσωπικού, στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Γερμανίας, αλλά και της Βρετανίας, προκειμένου να καταγράφονται, αλλά και να εισάγονται στην Τουρκία, οι σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις...
Η υλοποίηση του μέτρου αυτού αναθεωρεί και προεκτείνει τα παραδοσιακά καθήκοντα του διπλωματικού προσωπικού στις τουρκικές πρεσβείες, πέραν των διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με τελικό ζητούμενο την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Η εισαγωγή της τεχνογνωσίας αυτής θα εξυπηρετήσει επίσης τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Ερντογάν για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε θετικά επίπεδα, κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η Τουρκία να αναδειχτεί σταθερά, σε περιφερειακή δύναμη της περιοχής, αλλά και να ενισχυθούν αποτελεσματικά τα οικονομικά και επιστημονικά ερείσματά της, για την επίτευξη του τελικού στόχου ένταξής της, στην ΕΕ.
Read more...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ


Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι πρόεδροι των 9 ομοσπονδιών των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια από ιδιοκτήτες ή αυτοκινητιστές που αντιτίθενται στην απόφαση για αναστολή. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Επιτροπή Αγώνα διαχώρισε τη θέση της, καλώντας σε Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή τα σωματεία απ' όλη την Ελλαδα...
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Πασπάτης, κατήγγειλε την απόφαση, καθώς-όπως είπε- ελήφθη από τα προεδρεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, επιτροπής. Παράλληλα ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από τη βάση για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους ιδιοκτήτες φορτηγών δεν πειθαρχούν στην επίταξη.
Read more...

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Στην εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από τις αρχές του 2011 προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Επιδίωξη είναι μέσα από το νέο σύστημα αμοιβών να περιοριστή η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αποτελεί το 32%, των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισ. ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν εφέτος σε 16,1 δισ. ευρώ...

Η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων απασχόλησε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο και αποφασίσθηκε να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος. Οι υπουργοί εστίασαν στην άσκηση μισθολογικής πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια και στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμιεύσεως. Όπως τονίσθηκε, σήμερα υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο. Σχεδόν 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα. Ενδεικτικά, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες (βασικές) αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να είναι από 1.280 ευρώ έως 2.309 ευρώ. Ομοίως, ένας υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας έχει μηνιαία αμοιβή 1.726 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, 2.108 ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 3.194 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα, το οποίο θα συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων, θα ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας, θα σχετίζεται με την σπουδαιότητα των καθηκόντων και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ. Πάντως η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η πραγματική μείωση μισθού για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική δε μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ


Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που δημιουργούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εκπονεί η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκαν οι κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι εντολές για έρευνες και συλλογή στοιχείων κυρίως από πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν στη χώρα μας...
Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ μάρκετ αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών με έμφαση σε κλάδους όπου τα μερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80% Ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνουν στην αγορά και θεωρεί πως «χρειάζεται μια πειστική απάντηση από τις επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα, οι τιμές σε τουλάχιστον 100 προϊόντα που αποτελούν το 80% του καλαθιού της νοικοκυράς είναι έως και 30% υψηλότερες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί πως οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών θα πρέπει να εξηγήσουν τις αποκλίσεις στις τιμές κατά τον διάλογο που θα αρχίσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα.
Read more...