Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς όρισε τον Παυλόπουλο, πρόεδρο επιτροπής...




... για τη συνταγματική αναθεώρηση...
Στον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπης Παυλόπουλος ανέθεσε ο Πρωθυπουργός καθήκοντα προέδρου-συντονιστή της επιτροπής βουλευτών της ΝΔ για την επεξεργασία της...
πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αύριο Πέμπτη το απόγευμα, στις 18:00, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής, στην οποία θα παραστεί και ο Αντώνης Σαμαράς.
  ΑΜΠΕ

Read more...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να υποβάλετε σωστά το Ε9...


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να υποβάλετε σωστά το Ε9Οδηγίες στους φορολογουμένους δίνει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων...

Οι διευκρινίσεις παρέχονται εν όψει της ενεργοποίησης στο Taxis της εφαρμογής υποβολής του Ε9 , προκειμένου να...
διορθωθούν τα λάθη στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και να προχωρήσει ομαλά η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, και οι φορολογούμενοι να πληρώσουν λιγότερο φόρο από αυτόν που αρχικά τους βεβαιώθηκε.

Οι οδηγίες της κ. Σαββαϊδου αφορούν στο σύνολο των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, όπως αυτά εμφανίζονται στο έντυπο αυτής, ανεξάρτητα αν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή (στις περιπτώσεις, στις οποίες τούτο επιτρέπεται) χειρόγραφα. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

- Στην πρώτη σελίδα της δήλωσης περιλαμβάνονται ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ, τα στοιχεία του υπόχρεου, το είδος και η κατηγορία του νομικού προσώπου, τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου ή αντικλήτου, όπου αυτά απαιτούνται, η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών καθώς και το είδος της υποβαλλόμενης δήλωσης (αρχική, τροποποιητική ή με επιφύλαξη).

- Στην περίπτωση υποβολής δήλωσης από νομικό πρόσωπο είδος του νομικού προσώπου καθώς και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου αυτού συμπληρώνονται αυτόματα μετά την πληκτρολόγηση του Α.Φ.Μ. του. Στη συνέχεια δηλώνεται από το φορολογούμενο η κατηγορία του νομικού προσώπου (π.χ. νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που εντάσσεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ΟΤΑ, Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία κ.λπ.).

- Στην περίπτωση κατά την οποία αναγράφονται περισσότεροι του ενός νόμιμοι εκπρόσωποι, επιλέγεται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο οποίος υποβάλλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

- Αν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ορθά, πριν την υποβολή της δήλωσης, απαιτείται η διόρθωση αυτών στο μητρώο του φορολογουμένου. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή και πλήρη αναγραφή των απαιτουμένων στοιχείων της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε9 και τούτο γιατί, κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της δήλωσης, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του νομικού προσώπου, εμφανίζονται συγκεκριμένα πεδία στο εσωτερικό της δήλωσης, τα οποία δύνανται να συμπληρωθούν, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαλλαγές ή οι μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου, το οποίο έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφεται για παράδειγμα ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, το όνομα του συμβολαιογράφου, η τελεσίδικη δικαστική απόφαση κ.λπ..

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής, που επήλθε σε ακίνητο, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.), το οποίο αποδεικνύει τη μεταβολή.

- Ο υπόχρεος στην πρώτη σελίδα του εντύπου μπορεί να αναγράψει ό,τι ο ίδιος κρίνει σκόπιμο και το οποίο διευκρινίζει την κατάσταση της περιουσίας του. Για παράδειγμα μπορεί να αναγράψει, δυνητικά και χωρίς να έχει υποχρέωση προς τούτο, τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης σε κήπους, ακάλυπτους χώρους ή ταράτσες καθώς και λοιπές δουλείες (πλην της οίκησης και της επικαρπίας), οι οποίες δεν αναγράφονται στο εσωτερικό του εντύπου, να διευκρινίσει αν ένα κτίσμα είναι αυθαίρετο, πόσα από τα τετραγωνικά μέτρα των κυρίων χώρων κτίσματος αφορούν κλειστό ημιυπαίθριο, να αναγράψει ότι το ακίνητο το οποίο του ανήκει είναι επίδικο αλλά δεν έχει τη νομή του κ.λπ.

- Στον πίνακα 1 στο εσωτερικό τη δήλωσης αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των κτισμάτων, ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, καθώς και των οικοπέδων με ή χωρίς κτίσματα.

- Όταν το ακίνητο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο αλλά αποκλειστικά σε ακάλυπτο χώρο ή σε αίθριο ή σε στοά δεν συμπληρώνονται οι στήλες 6, γιατί αυτό θεωρείται τυφλό.Σε περίπτωση τυφλού κτίσματος, εφόσον πρόκειται περί ακινήτου για το οποίο αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του οικοπέδου, το οποίο δεν είναι τυφλό, το οικόπεδο αναγράφεται σε διαφορετική γραμμή, ώστε να δηλωθεί η πρόσοψή του, και ταυτόχρονα συμπληρώνεται και η συνολική επιφάνεια των επ' αυτού κτισμάτων (στη στήλη 22)...
newsbeast.gr

Read more...

Τότε που σας έλεγαν, ότι όλα ήταν ένα διαβολικό σχέδιο του ΓΑΠ...


οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μας συντρίψουν..

Το κείμενο είναι από την parapolitiki.com. Το αφιερώνουμε εξαιρετικά στον κύριο Ντερμπεντέρη:

Θυμάστε μια ωραία εποχή που πολλοί προσπαθούσαν να σας πείσουν ότι όλα στη χώρα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που ο σατανικός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να...
μας βάλει στο Μνημόνιο; Θυμάστε τους «ειδικούς» που σας έλεγαν ότι το πρόβλημα ήταν απλώς οι δηλώσεις περί Τιτανικού;

Αν τα θυμάστε, διαβάστε τώρα τι ακριβώς ίσχυσε εκείνη την εποχή για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από το βιβλίο του Τίμοθι Γκάιτνερ, του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ που παρακολουθούσε τα πράγματα περίπου ως τρίτος παρατηρητής:

«Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% - 8%. Επρόκειτο για μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: ‘’κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα’’; Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: "Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε"».
(...)
«Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες, οι οποίοι πράγματι δανείστηκαν όλα αυτά τα χρήματα και οι Ευρωπαίοι ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να ξυλοφορτώσουν τους Έλληνες. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά η οποία βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν αρκετά ξερά κλαδιά τριγύρω», καταλήγει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Αυτή την Ελλάδα παρέδωσε ο Κώστας Καραμανλής και αυτό το κλίμα όρισε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της χώρας με τους μετέπειτα δανειστές της. Πολλοί όμως τότε πίστεψαν τους Λαζόπουλους και τους Σαμαράδες...

Read more...

Ο Γιώργος απαντά στον Βενιζέλο…


Τι είπε κατά την παρουσίαση βιβλίου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Κεδίκογλου…

«Τομή με το παρελθόν» για να σταθεί η χώρα στα πόδια της ζήτησε από την Χαλκίδα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην...
παρουσίαση βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.

Μιλώντας για την «φυγή στο μέλλον» ως βασική προϋπόθεση για την οριστική σωτηρία της χώρας, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αφού αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει, αλλά και να έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν. «Πολλοί πολιτικοί σήμερα, πολλές πολιτικές δυνάμεις, που υπόσχονται είτε την έξοδο από το μνημόνιο είτε το σκίσιμο του μνημονίου, δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι υπήρχε θανάσιμο πρόβλημα στην Ελλάδα του 2009.

‘Καλά ήμασταν παλιότερα’, μας λένε. Για αυτό μιλάνε για επιστροφή στην ‘κανονικότητα’», είπε, απαντώντας εμμέσως και στο σύνθημα Βενιζέλου. 

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική του θητεία, ανέφερε ενδεικτικά μόνο δέκα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, από τον Καλλικράτη και τη Δι@υγεια, ως τις προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και τα αντικειμενικά κριτήρια για προαγωγές, για να τα φέρει σε αντιπαράθεση με όσους σήμερα υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν ως «εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές σε ομιλίες» που μόλις κατέβουν από το μικρόφωνο αποδομούν όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε, όπως ειπε. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε ευθύνες στην πενταετία Καραμανλή για όσα παρέδωσε στην κυβέρνησή του και επιτέθηκε στους «μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες» για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας», είπε. Επιτέθηκε ακόμα σε «μία δομή και πρακτική πελατειακού καπιταλισμού που είχε δέσει το πολιτικό σύστημα στο άρμα μικρών ή μεγαλύτερων ισχυρών συμφερόντων ενάντια στο δημόσιο συμφέρον». «Δεν ήθελαν να στρέψει κάποιος τον προβολέα, το φως, πάνω τους, να βάλει κανόνες, να σταματήσει το πάρτι», είπε, σημειώνοντας με νόημα : «Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα»… Περιγράφοντας μία κατάσταση όπου αναδεικνύεται απουσία μεταρρυθμιστικής πνοής, εθνικού σχεδίου και συναινεσης στο πολιτικό σκηνικό, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε κάθε περίπτωση ότι βρίσκει αισιοδοξία στον κόσμο. 

«Τώρα που η δημαγωγική σκόνη κατακάθεται, τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία, έχει δημιουργηθεί πιστεύω μία μάζα στην ελληνική κοινωνία για να ολοκληρωθεί η τομή με το παρελθόν», είπε, ποντάροντας όχι στην ‘μεταμνημονιακή’ Ελλάδα, αλλά στην απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα», των αξιών αντί των προνομίων. Σε μία ομιλία με πολλές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν άλλοι …πηδούσαν από το καράβι. 

«Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν», όπως είπε με νόημα…

matrix24.gr

Read more...

''ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΣΤΟΛΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ''...


Η πλήρης καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς θα διακινδύνευε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2014, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ...
εισηγούμενος στη Βουλή την σχετική τροπολογία για την μερική αποκατάσταση των μισθολογικών τους.


Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ αποφάσισε την πλήρη αποκατάσταση των αναδρομικών των ενστόλων.

«Στην περίπτωση πλήρους καταβολής των ανωτέρω αναδρομικών διαφορών, ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η προκύπτουσα συνολική δαπάνη, ύψους 829 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι στόχοι του Προγράμματος, επιβάλλουν στην κυβέρνηση τον σχεδιασμό της απόδοσης του 50% της διαφοράς των αποδοχών, από 01.07.2014 έως 31.12.2014, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε σχέση με τα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα» ανάφερε.

Ακόμη επεσήμανε πως και για το 2015 η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι στόχοι του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής επιτυγχάνονται οριακά.

«Η μερική αποκατάσταση των αποδοχών κρίνεται επιβεβλημένη διότι, από την τυχόν συνολική ετήσια μόνιμη επιβάρυνση που θα προκαλούσε η πλήρης αποκατάσταση, ύψους περίπου 183 εκατ. ευρώ για το 2014 και 366 εκατ. ευρώ για το 2015 και καθένα από τα επόμενα έτη, θα ετίθετο, σε σοβαρό κίνδυνο, ο δημοσιονομικός προγραμματισμός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2015-2018, με επακόλουθη, την πιθανή επιβολή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, στο σύνολο της κοινωνίας», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «φέτος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, συνολικού ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν κατά 50% τη μισθολογική αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο. Η συμφωνημένη, μερική αλλά σημαντική αποκατάσταση των αποδοχών τους», θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε, ενώ αντίστοιχα, για τους απόστρατους, οι διαφορές συντάξεων θα καταβληθούν εφάπαξ στις 22 Δεκεμβρίου».

Πηγή: newmoney.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/11/blog-post_107.html

Read more...

Σε αντιδιαστολή με απόφαση της ΓΓΔΕ Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ


Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της τρόικας και διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν δύο ημέρες.

Μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, προσθέτει.

Με τη διευκρίνιση αυτή το υπουργείο Οικονομικών αναιρεί μέσα σε δύο 24ωρα την απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμη και να την αποσύρει. Ειδικά δε για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και την ένταξη της αποπληρωμής του στη νέα ρύθμιση οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Υπό το βάρος των πιέσεων και με την τρόικα να μην ανακοινώνει την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, η κυβέρνηση «κάνει πίσω» και ετοιμάζει «νομοτεχνική βελτίωση» στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ώστε να εξαιρεθεί -τουλάχιστον- ο ΕΝΦΙΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πιλοτική εφαρμογή σε 13 δήμους Από 15 Νοεμβρίου οι e-αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα


Από 15 Νοεμβρίου οι e-αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, και ο υφυπουργός Β.Κεγκέρογλου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στην νέα ιστοσελίδα www.energo-eke.gr, θα μπορούν από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου οι δικαιούχοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2014 θα έχουν και όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας: «προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ένταξης από την 1η Νοεμβρίου 2014 στο πρόγραμμα θα έχουν όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση το Νοέμβριο αλλά και το Δεκέμβριο. Από το 2015, το δικαίωμα θα αρχίζει από την 1η του μήνα υποβολής της αίτησης».

Για την πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει ο τόπος μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης και πρόσθεσε ότι για πολλά χρόνια, υπήρχε κατασπατάληση πόρων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ενώ «σήμερα, τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιεί η χώρα μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στον νέο θεσμό, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσε ότι πρόκειται για «σύγχρονο θεσμό για την επίλυση των σύγχρονων οξυμένων προβλημάτων και βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα».

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι εξασφαλισμένες» και τόνισε πως «δεν πρόκειται να μείνει απ' έξω κάποιος που το δικαιούται, αλλά ούτε να παρεισφρήσει κάποιος που δεν το δικαιούται». Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε τέλος, ότι όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το βοήθημα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων των 13 δήμων όπου και θα εφαρμοστεί πιλοτικά το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα». Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται ταχύρρυθμα σεμινάρια στην Αθήνα, στα οποία συμμετέχουν δημοτικοί υπάλληλοι από οκτώ δήμους και στη Θεσσαλονίκη, στα οποία συμμετέχουν υπάλληλοι από πέντε δήμους της βόρειας Ελλάδας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γι­άννης Βρούτσης, ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης επισκέφθηκαν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκη­σης και Αυτοδιοίκησης όπου πραγματοποι­ούνται προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης στελεχών των 13 δή­μων της χώρας στους οποίους θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».

Γ.Βρούτσης: Το κοινωνικό πρόσωπο αλλάζει

«To κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας αλλάζει. Γίνεται πιο δίκαιο, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό» δήλωσε ο υπουργός Γ.Βρούτσης και συνέχισε:

«Η εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί τη πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει αυτός ο τόπος.»

» Μέσω αυτού του νέου και καινοτόμου θεσμού, υφαίνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ορθή στόχευση, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας, μια κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οικοδομούμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.»

» Είναι ευνόητο ότι η πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου και σύνθετου έργου – αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο σε 13 Δήμους των Περιφερειών και, εν συνεχεία, στο σύνολο της χώρας – απαιτεί μια οργανωμένη, μεθοδική και άρτια προετοιμασία».

Β.Κεγκέρογλου: Μέρος του εθνικού σχεδίου κατά τη φτώχειας

«Όλες οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις μας, για την στήριξη των οικονομικά αδυνάμων, είναι μέρος του Εθνικού Σχεδίου που έχουμε εκπονήσει για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, ο σύγχρονος θεσμός Κοινωνικής Προστασίας που δημιουργήσαμε, θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, με εισοδηματική ενίσχυση, συνοδευτικές υπηρεσίες και επανένταξη στη εργασία, μέσω συμβουλευτικής και κατάρτισης.»

» Το καινοτόμο σύστημα που εφαρμόζουμε διασφαλίζει την διαφάνεια και την δικαιοσύνη.»

» Η θετική αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής στους δεκατρείς δήμους, μέχρι τον Απρίλιο, θα οδηγήσει στην επέκταση του προγράμματος και την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, που βιώνουν τα πολύ δύσκολα» επισήμανε ο υφυπουργός.

Χρ.Χάλαρης: Οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί 

«Ευχαριστούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ανάθεση της ανάπτυξης του Πληροφοριακού Συστήματος που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εφαρμογής του Ελάχιστου Κοινωνικού Εισοδήματος» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης.

«Το νέο σύστημα αναπτύχθηκε σε 3 άξονες, με σκοπούς τη γρήγορη ενημέρωση του συνόλου των κατοίκων των 13 δήμων του προγράμματος για την επιλεξιμότητά τους, την ασφαλή και εύκολη ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησης και τη διασύνδεση, υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων με τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας.»

» Το σύστημα έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, καθώς διασταυρώνει δεδομένα από τουλάχιστον 6 Πληροφοριακά Συστήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης (Taxis, «Εργάνη», «ΑΤΛΑΣ», «ΠΣ ΟΑΕΔ», «ΑΡΙΑΔΝΗ», «ΗΛΙΟΣ») ελαχιστοποιώντας το διοικητικό βάρος για την υποβολή της αίτησης των πραγματικών δικαιούχων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα προστασία από επιτήδειους. Όλες οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες των 13 δήμων του Προγράμματος από το πρωί της 15ης Νοεμβρίου στη διεύθυνση www. energo-eke.gr» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης δήλωσε ότι «Το ΕΚΔΔΑ ξεκίνησε την εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων από τους 13 δήμους της χώρας που μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.»

» Στην Αθήνα, στελέχη από τους δήμους Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκιδαίων, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης, συμμετέχουν στο ταχύρρυθμο εξειδικευμένο πρόγραμμα που σχεδίασε το ΕΚΔΔΑ προκειμένου να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητες όσων εμπλέκονται στην υποστήριξη του νέου θεσμού. Αντίστοιχο πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή υπαλλήλων από τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Καρδίτσας.»

» Το ΕΚΔΔΑ συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την κοινωνική σύμπραξη αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αντίστοιχες επιμορφωτικές δράσεις πρόκειται σύντομα να υλοποιηθούν και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κιβωτιόσχημος τάφος στο μνημείο Αμφίπολη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός


Αμφίπολη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός
Ο κιβωτιόσχημος τάφος   (Φωτογραφία:  Υπουργείο Πολιτισμού )

7 φωτογραφίες


Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι όλα έχουν τελειώσει, η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης επιφύλασσε εντυπωσιακά ευρήματα: Η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, και μιας εξέχουσας προσωπικότητας, αφού μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Διαβάστε επίσης

Ο τάφος

Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μέτρα.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση (πλάτους 0,54μ. και μήκους 2,35 μέτρων) -θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο.Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.
Όπως διαπιστώθηκε, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρα.

Ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου και τώρα αναμένεται η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθούν το φύλλο και η ηλικία του νεκρού. Επίσης, θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

«Το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη» τονίζουν οι επιστήμονες και σημειώνουν πως το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ημεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο Τύμβος έχει ύψος 33 μέτρα,και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84.

Οι εργασίες αποκατάστασης

Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο.

Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις, τα οποία είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.

Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο, αλλά και των ευρημάτων που έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Από το ΑΠΘ η γεωφυσική διασκόπηση
Όσον αφορά στη γεωφυσική διασκόπηση, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.
Για την διερεύνηση του τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο.
Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Έχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων-Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.ά.
Επιμέλεια: Αννα Ανδίρα
Newsroom ΔΟΛ

Read more...