Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ορεγόμενος τις Κάλπες της Αβεβαιότητας

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Σήμερα οι εκλογές φαίνεται πως έφτασαν πιο κοντά από ποτέ. Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα εφαρμόσει μέχρι τέλους την απόφαση για κάλπες στις 4 Οκτωβρίου, βέβαια δεν μπορεί να μας αφήσει και πολύ να περιμένουμε, οπότε ας δούμε λίγο τη λογική πίσω από την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Κώστας Καραμανλής με έπεισε για την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών με την απάντηση που έδωσε στον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρου: «τις εκλογές δεν τις θέλουν ακόμη και αυτοί που τις ζητούν». Τι μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού; Την αβεβαιότητα. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση της χώρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής μας ζωής από εδώ και πέρα. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία και επομένως θα μπούμε σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Τι κάνει λοιπόν; Επενδύει στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Θεωρεί ότι θα καταφέρει να ενισχύσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τον στροβιλισμό της πολιτικής ανασφάλειας. Ανακατεύει τη μαρμίτα και αφήνει να εκτοξευθούν οι καπνοί της αμφιβολίας οι οποίοι θα πλήξουν την ηγετική ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής αφού απέτυχε με την ορθολογική διαχείριση αποφάσισε να προκαλέσει την αστάθεια και να προσπαθήσει να τη διαχειριστεί. Μιλάμε για μία κίνηση υψηλού ρίσκου και ψυχεδέλειας. Η μελέτη της αβεβαιότητας και της αστάθειας είναι πιο συστηματική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν το γνωρίζουν αυτό στη ΝΔ.

Τα απρόσμενα κυκλικά φαινόμενα που δημιουργούν την αβεβαιότητα, οι μαύροι κύκνοι που έφερε στον ευρύ κοινό με τη θεωρία του Μαύρου Κύκνου ο Nassim Taleb και οι δυνατότητες επικερδούς αξιοποίησης της αβεβαιότητας, το περίφημο “uncertainty management” είναι εφαρμόσιμοι στις πολιτικές αναλύσεις, στην πραγματική πολιτική όμως το φτερούγισμα της πεταλούδας είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθεί και το χάος μπορεί να έρθει.

Είναι δύσκολο να ελέγξεις την αβεβαιότητα και ο Κώστας Καραμανλής δεν μας έχει πείσει ότι μπορεί να το καταφέρει.

Ο Πρωθυπουργός προτάσσοντας τις πρόωρες εκλογές έρχεται αντιμέτωπος με το κλασικό πρόβλημα της επαγωγής, πραγματοποιεί ριψοκίνδυνες διεκδικήσεις του αγνώστου στηριζόμενος σε υποθετικές κατοχές του γνωστού…




Read more...

ΤΑ 4 ΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ


Αύριο με διάγγελμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων θα ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δίνει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται ότι τον έπεισε τελικά η πλευρά Σουφλιά και αυτό προκύπτει από τα εξής δεδομένα :
1. Εάν πάει τώρα σε εκλογές, εκτιμά ο Καραμανλής (και έτσι είναι) ότι θα χάσει με μικρότερη διαφορά από τον Μάρτιο.
2. Εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον...
Οκτώβριο ο διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα μπει οριακά στη Βουλή (από 3%-3,5%). Εάν γίνουν τον Μάρτιο οι πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής αυξάνονται δραματικά, οπότε θα αυξηθεί η πιθανότητα ισχυρής αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ.
3. Θέλει πάση θυσία να αποφύγει την κατάθεση πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ καθώς θα πέσει θύμα εκβιασμού των διαφωνούντων βουλευτών.
4. Προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο το οποίο σε περίπτωση μικρής ήττας θα επιβεβαιώσει την επανεκλογή του.

fimotro

Read more...

Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα

Τέταρτος στόχος: Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα

Kοινωνική πολιτική σημαίνει νέα, δίκαιη και γενναία αναδιανομή. Aναδιανομή που δεν αφορά μόνο το εισόδημα, αλλά και το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην εργασία, το καθαρό περιβάλλον για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημά μας θέτει τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες:

1) Πλήρης απασχόληση, αξιοπρεπής και ποιοτική εργασία. Δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπής εργασία για όλους, χωρίς σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Κανένα κοινωνικό κράτος δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, χωρίς πλήρη απασχόληση.

2) Κοινωνικές Υπηρεσίες και Αλληλεγγύη. Oλοκληρωμένο σύστημα αποκεντρωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών και αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας, που συνδυάζεται με εγγυήσεις για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όσους έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

3) Nέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υγεία για μας δεν είναι εμπόρευμα. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι.. Εμείς δημιουργήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εμείς θα το ξαναρχίσουμε ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

4) Οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να ξαναβάλουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα σε βιώσιμη πορεία. Να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Στόχος μας είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής στον τόπο. Να βάλουμε ξανά τον πολίτη στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής. Να φτιάξουμε μια δημιουργική Ελλάδα, μία παραγωγική Ελλάδα, που θα διανέμει δίκαια τον πλούτο, θα παράγει, θα στηρίζει τον πολίτη σε κάθε φάση της ζωής του.




Read more...

Δήλωση Λούκας Κατσέλη και Έυης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την έκδοση ομολόγων για το ΙΚΑ

Δήλωση Λούκας Κατσέλη και Έυης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την έκδοση ομολόγων για το ΙΚΑ


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την έκδοση ομολόγων για το ΙΚΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


Read more...

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του N. Ζαγοριανού

Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιω. Παπανικολάου, διενεργεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

Ειδικότερα, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός κατά το ανακριτικό του έργο στην υπόθεση της Siemens, υπέπεσε σε πειθαρχικά αδικήματα.

Αναλυτικότερα, ερευνάται γιατί δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί.

Ακόμη, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός παρέβη τα καθήκοντα του αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens, Χρ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα. Επίσης, αν παρέβη τα καθήκοντά του αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορούν.

Τέλος, ερευνάται εάν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτους και δεν ενήργησε κατά συνείδηση. Στον κ. Παπανικολάου έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες, ενώ τελευταίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Ν. Ζαγοριανός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (1/9) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών να συγκαλέσει την Ολομέλεια του Εφετείου με θέμα τον ορισμό εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της Siemens.
nooz.gr

Read more...

Στην τελική ευθεία προ των εκλογών




TO ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

1.800 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως καταλαβαίνεται βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προ των εκλογών.
200 προορίζονται για το Στρατολογικό Σώμα...



...700 για το Πολεμικό Ναυτικό και 900 για την Πολεμική Αεροπορία.
Ααα, οι προσλήψεις θα γίνουν μετά από διαγωνισμό.

1.800 ψήφοι είναι αυτοί. Δεν είναι και λίγοι...
troktiko


Read more...

Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη

Πέμπτος Εθνικός Στόχος: Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη

Για μας είναι χρέος πολιτικής τιμής, να αποκαταστήσουμε και να διευρύνουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να εμπνεύσουμε ξανά αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στον πολίτη, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματά του.

Για αυτό το λόγο, μιλάμε για την αυτονομία της πολιτικής. Την αδήριτη ανάγκη να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών συμφερόντων. Να μπορέσει η Πολιτεία και ο κρατικός μηχανισμός, το πολιτικό σύστημα ολόκληρο να εκφράζει γνήσια τις εντολές και τις ανάγκες του Ελληνικού λαού.

Προς αυτό το στόχο δεσμευόμαστε σε τέσσερις ριζοσπαστικές τομές στο πολιτικό σύστημα:

Πρώτη τομή.

Θα προχωρήσουμε σε ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την προστασία των βουλευτών, με δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών και των προσωπικών ανταγωνισμών, ώστε να τους απελευθερώσει από τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων.

Δεύτερη τομή.

Αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του Κοινοβουλίου με την καθιέρωση της δημόσιας διαβούλευσης, με έλεγχο της ποιότητας των νομοσχεδίων, με την απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με ουσιαστικές διαδικασίες για την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τρίτη τομή.

Ριζική αλλαγή του τοπίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατοχύρωση σχέσης αυτονομίας και διαφάνειας με την πολιτική, έλεγχος στις πηγές και τις ροές του χρήματος στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση. Τέλος στην ομηρία με τις άδειες.

Τέταρτη τομή.

Κράτος διαφάνειας με την βοήθεια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν και να ελέγχουν τα οικονομικά των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών.

Τέσσερις τομές για ένα πολιτικό σύστημα απλό, αποτελεσματικό, διαφανές. Για μια κυβέρνηση που θα αξιοποιεί τους άριστους και όχι τους αρεστούς.




Read more...

Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας

Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας





Είμαστε ενωμένοι, με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον λαό και στον τόπο




Read more...

Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή του συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβούλιου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ.3 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, όρισε με ομόφωνη απόφασή του τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψήφιων για τις εθνικές εκλογές.

Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψήφιων συγκροτείται από τους:


Γιάννη Ραγκούση, Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου

Φώφη Γεννηματά , μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

Συλβάνα Ράπτη, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

Δημήτρη Ρέππα, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Φίλιππο Πετσάλνικο, Αντιπρόεδρο Βουλής

Νίκο Αθανασάκη, Γενικό Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου

Ρεγγίνα Βάρτζελη, Διευθύντρια Κοινοβουλευτικής Ομάδας




Read more...

Φτιάχνουν την Εγνατία από… την αρχή!


Το έργο της Εγνατίας και μαζί του και οι έλληνες φορολογούμενοι άρχισαν να πληρώνουν την αναίτια βιασύνη στο τέλος του 2008. Τμήματα που ολοκληρώθηκαν πρόωρα και στο πόδι αρχίζουν να ξηλώνονται αφού πλέον κρίνονται ως ακατάλληλα! Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες στο τμήμα ανάμεσα στον κόμβο Αράχθου και τον κόμβο Μικρού Περιστερίου. Ο αυτοκινητόδρομος ανάμεσα στις δύο σήραγγες (Τ8 και Τ6) στο ρεύμα από Γιάννενα προς Γρεβενά ξηλώνεται και θα κατασκευαστεί εξ αρχής! Για το λόγο αυτό οι οδηγοί οδηγούν πλέον για δέκα περίπου χιλιόμετρα πάνω στην παλιά εθνική οδό εν μέσω μεγάλης ταλαιπωρίας και ανάμεσα σε φουρκέτες και νταλίκες…Για το συγκεκριμένο τμήμα είχαν γίνει καταγγελίες επανειλημμένα στα μέσα του Δεκέμβρη του 2008. Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Σουφλιάς πίεζε αφόρητα τα εργοτάξια προκειμένου το έργο να τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και έτσι ο ίδιος να είναι συνεπής με την εξαγγελία του. Φυσικά τα έργα δεν τελειώνουν με προφορικές πιέσεις ούτε με λαϊκίστικες γροθιές στο τραπέζι.Το αποτέλεσμα της ανευθυνότητας του υπουργείου, αλλά και της πειθήνιας στάσης της διοίκησης της εταιρίας στα «στοιχήματα Σουφλιά» ήταν τα συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο υπό ακατάλληλες συνθήκες και χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για το αν συγκεκριμένα σημεία θα αντέξουν σε βάθος χρόνου. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος και ένα κομμάτι κρίθηκε επικίνδυνο και ανεπαρκές και άρχισε να ξηλώνεται! Στο τμήμα ανάμεσα στις δύο σήραγγες ο δρόμος ανακατασκευάζεται. Σκάβεται δηλαδή από την αρχή, αφού στο συγκεκριμένο σημείο είχε σημειωθεί καθίζηση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
epirusgate


Read more...

ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ.....



"ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ"!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTROΟ Σουφλιάς πριν από λίγο το έλεγε με βεβαιότητα μιλώντας με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου. "Αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε διάγγελμά του τις πρόωρες εκλογές". Πριν από λίγο ενημερώθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτά προς το παρόν...



Read more...

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ ........



ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ- ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΞΑΝΕ ΩΡΑΙΑ -ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΗΚΕ -ΒΓΑΛΑΝΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΚΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΞΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ-ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ-ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΑ -ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ-ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΡΟΧΕΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ- ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ-ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΗΝΑ
Read more...

Πέντε Εθνικοί Στόχοι: Το σχέδιο μας για τη χώρα με επίκεντρο τον άνθρωπο

Πέντε Εθνικοί Στόχοι: Το σχέδιο μας για τη χώρα με επίκεντρο τον άνθρωπο

Οι αρχές και οι αξίες μας είναι η μόνη πυξίδα που μπορεί να μας δείξει το δρόμο των επιλογών μας και παραμένουν, σήμερα, πιο επίκαιρες από ποτέ. Με γνώμονα αυτές τις αρχές και αξίες, με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας στο κατώφλι μιας νέας εποχής, γεμάτη δυσκολίες αλλά και προκλήσεις, προωθούμε πέντε βασικούς στόχους που θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι οι Πέντε Εθνικοί Στόχοι που καλούμαστε να πετύχουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, για να δώσουμε και πάλι δυνατή φωνή στους Έλληνες, για να δώσουμε δυνατή φωνή στη χώρα μας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον Κόσμο.

Πρώτος στόχος: Νέα, νηφάλια και αποφασιστική εθνική στρατηγική.

Ξαναπιάνουμε το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επαναφέρουμε μια εξωτερική πολιτική που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, διατρανώνει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεύτερος στόχος: Ανάπτυξη για τον άνθρωπο βασισμένη στην πράσινη οικονομία.

Σταματούμε τη διασπάθιση των πόρων, την απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, την υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και του ανθρώπινου πλούτου της πατρίδας μας. Προωθούμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης: Την «Πράσινη Ανάπτυξη».

Τρίτος στόχος: Παιδεία με ποιότητα, γνώση για όλους.

Δημιουργούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αληθινά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Επενδύουμε στη δια βίου εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Καθιστούμε την παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς και των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων και της προοπτικής μας ως χώρα, ως λαός.

Τέταρτος στόχος: Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα

Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών, απέναντι στη λογική που παρουσιάζει την υγεία και την πρόνοια ως προνόμια των λίγων και την ανασφάλεια ως φυσική κατάσταση των πολλών, εμείς προτάσσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δημιουργούμε ένα κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Πέμπτος στόχος: Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη

Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.




Read more...


Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος στην Αττική και επανασχεδίαση της επέκτασης αυτοκινητοδρόμων


Τα αρνητικά αποτελέσματα των πυρκαγιών στην Αττική, θα είναι αισθητά και θα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών για δεκαετίες, εκτός και αν γίνει άμεσα μια μεγάλη και καλά συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους και την πραγματική αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο νομό, τονίζουν 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Βουλευτής,


Read more...

Ερώτηση 8 βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας

"Αυθαίρετα και στην Παιδεία"

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία μαθητών και γονιών για τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στη σχολή και την πόλη που τελικά θα φοιτήσει ο καθένας, η κυβέρνηση με ανευθυνότητα προωθεί την εσπευσμένη νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών γνωστών ως κολλεγίων.

Πολλά απ΄αυτά ήδη διαφημίζονται στα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας παραπλανητικά στοιχεία, θέμα για το οποίο παρά την σχετική ερώτησή μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 δεν έχουμε λάβει ουσιαστική απάντηση.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από την ΝΔ και παρά τις έντονες διαφωνίες μας για τα όσα προέβλεπε, η κυβέρνηση με προκλητική καθυστέρηση προχώρησε μέσα στην θερινή περίοδο σε κατεπείγουσες διαδικασίες ελέγχου για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης.

Το όλο θέμα της αδειοδότησης και του ελέγχου λειτουργίας παρουσιάζει μείζονα προβλήματα διαφάνειας, αποτελεσματικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης, ενώ το νομικό πλαίσιο παραμένει θολό.

Ενώ η επιτροπή που ενεργοποιήθηκε επίσημα μόλις τον Ιούλιο 2009 λειτουργεί υπό ασφυκτική πίεση για ολοκλήρωση του έργου της πριν το τέλος Αυγούστου, δηλαδή όπως έχουμε ήδη επισημάνει δεν θα μπορέσει να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο, έχουμε παραιτήσεις μελών της, μεταβολές στην σύνθεση της, άτυπες συνεδριάσεις με περιορισμένη σύνθεση και χωρίς πρακτικά.

Η Επιτροπή Ελέγχου και Αξιολόγησης των Κολεγίων κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί τη σημαντικότερη γραμμή άμυνας για τον έλεγχο της ποιότητας στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Η στελέχωση της, σε συνεργασία με τα θεσμικά και ακαδημαϊκά όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ο καθορισμός των κριτηρίων θα έπρεπε να γίνεται με τρόπο που να εγγυάται υψηλού επιπέδου αξιολόγηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης (και όχι μόνο των τεχνικών χαρακτηριστικών τους) με γνώμονα το μέλλον και την προοπτική της ελληνικής νεολαίας.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (τον οποίο έχουμε επανειλημμένα προτείνει) σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και με διαφανείς διαδικασίες.

Επειδή τα παραπάνω ζητήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και επείγοντα .

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα της αδειοδότησης ώστε να προστατεύσει μαθητές και γονείς από παραπλανητικές υποσχέσεις, αλλά και χαμηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες?

Με ποιο τρόπο εγγυάται την αντιπροσωπευτική σύνθεση και την ανεξάρτητη λειτουργία της επιτροπής με τρόπο που να διασφαλίζει την εκπαιδευτική εγκυρότητα και τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων της?

Αθήνα, 20/08/2009

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Άννα Διαμαντοπούλου

Μιχάλης Παντούλας

Θάλεια Δραγώνα

Δημήτριος Βαρβαρίγος

Μαρία Δαμανάκη

Μάρκος Μπόλαρης

Μιχάλης Κατρίνης

Μανώλης Στρατάκης




Read more...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ;

Το ερώτημα δεν το έχει θέσει προς το παρόν κανείς. Γι αυτό το θέτουμε εμείς. Εάν τελικά προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για την ή την 11η Οκτωβρίου ποιός από τους παραπάνω θα εκπροσωπήσει το κόμμα που θα είναι τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου;
fimotro


Read more...

Η λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές.

Η λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές.

Δεν μπορούν να ζητούν συναίνεση όσοι λειτούργησαν με γνώμονα μόνο το μικροκομματικό τους συμφέρον – μόνο για την νομή της εξουσίας. Ένας ανασχηματισμός απλώς θα ανακυκλώσει τις ίδιες αδυναμίες. Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου


Read more...

Δήλωση Χρήστου Παπουτσή σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιστύλιο της Βουλής, σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για ποιον ανασχηματισμό μου μιλάτε;

Σκέφτεστε εσείς κάποια μετακίνηση υπουργού που θα μπορούσε να δώσει μια νέα ελπίδα στον κόσμο, που θα μπορούσε να εγγυηθεί αλλαγή πολιτικής και αλλαγή πορείας του τόπου;

Γι' αυτό σας λέω, η χώρα έχει ανάγκη από καθαρή λύση.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον κ. Καραμανλή.




Read more...

Δήλωση Ντίνου Ρόβλια σχετικά με τις δικονομικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις δικονομικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007 και την απόκρυψη της αλήθειας.

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις της υπόθεσης ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της ΝΔ.

Η ΝΔ κρύβεται πίσω από αυτές.

Τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα από τώρα και στο εξής μικρή έχουν σημασία και αξία.




Read more...

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 2 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΥΣ 33.894 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Προθεσμία μόλις δυόμισι μηνών έχουν 33.894 ανυπότακτοι «εσωτερικού» και «εξωτερικού» για να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να γλιτώσουν περίπου 5.500 ευρώ πρόσθετο χαράτσι που επιβλήθηκε πέρυσι για την εξαγορά της επιπλέον 6μηνης θητείας που έχουν «φορτωθεί» όσοι... παρανόμως δεν κατετάγησαν στην ώρα τους στο Στράτευμα. Σύμφωνα με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, το αντίτιμο της εξαγοράς κάθε μήνα πρόσθετης θητείας αυξήθηκε από 90 ευρώ που ήταν για χρόνια, σε 1.000 ευρώ σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νέους ανυπότακτους αλλά και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Αρχικά η πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής αύξηση και τα 1.100% ίσχυε από 1-1-2009, αλλά έπειτα από διαμαρτυρίες ότι επιβλήθηκε απροειδοποίητα και με αναδρομική ισχύ, ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Τασούλας έκανε πίσω και την ανέστειλε για ένα έτος (μέχρι τις 31-12-2009). Όμως για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί ακόμη από την έκπτωση (και να πληρώσει μόνο με 90 ευρώ τον κάθε έναν από τους 6 μήνες πρόσθετης θητείας) πρέπει να δηλώσει την επιθυμία του και να φορέσει το χακί οπωσδήποτε με τη σειρά κατάταξης του προσεχούς Νοεμβρίου. Συνήθως δε η κατάταξη γίνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μετά τον Νοέμβριο αντί για (90x6=) 540 ευρώ θα χρειάζονται (1.000x6=) 6.000 ευρώ! Το πρόστιμο αυτό είναι ανεξάρτητο από την εκπλήρωση της θητείας (9 μήνες στον Στρατό Ξηράς και 12 στην Αεροπορία και στο Ναυτικό). Πονοκέφαλος οι εκλογές Το υπουργείο Άμυνας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ανυπότακτους, μελετά το ενδεχόμενο να εκμεταλλευθεί την επιβολή του χαρατσιού κάνοντας σχετική καμπάνια του στυλ: «Ελάτε τώρα που είναι φθηνότερα». Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες εισηγήσεις, ότι η πολύ μεγάλη αύξηση θα επηρεάσει αρνητικά τους ανυπότακτους έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, λένε, που οι ανυπότακτοι κάνουν αυτήν την εποχή σχέδια προσωρινής επιστροφής τους στην Ελλάδα με την ευκαιρία των εκλογών, είτε αυτές γίνουν τώρα είτε την άνοιξη του 2010. Οριακή απόδοση Πάντως, σύμφωνα με έμπειρους στρατολόγους τα κατά καιρούς ευνοϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ανυπότακτους λίγο έχουν επηρεάσει τον συνολικό αριθμό τους. Τα μέτρα της περιόδου 2003 δεν απέδωσαν βραχυπρόθεσμα, ενώ αυτά του 2005 παρουσίασαν, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας υποθέσεων επωνύμων, κάποια απόδοση για 1-2 χρόνια. Συνολικά το 2002 οι ανυπότακτοι ήταν 29.857 ενώ στις 31/12/2008 ήταν 33.894.
fimotro

Read more...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ...


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ...

O Kάρολος Παπούλιας σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, επιστρέφει τώρα οδικώς από την Λευκάδα. Κανονικά θα επέστρεφε την Πέμπτη το βράδυ, αλλά προφανώς μετά την σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να είναι στην Αθήνα δια παν ενδεχόμενο. Μυρίζουν εξελίξεις...
fimotro


Read more...

ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Η Καθημερινή χτυπάει πολύ σκληρά τον Καραμανλή. Σήμερα στο κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας, εμμέσως πλην σαφώς τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η Καθημερινή δεν θα τον αφήσει έτσι τον Καραμανλή. Αυτή την περίοδο παίζει τον ρόλο της ναυαρχίδας στην κεντροδεξιά. Ειδικά με το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο. Το ρεπορτάζ θα έχει και συνέχεια μέσα στην ημέρα, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro Ο Προκόπης Παυλόπουλος είδε προχθές τον Γιάννη Αλαφούζο...

fimotro

Read more...

Γύρω γύρω χάος και στη μέση... σιωπή




Read more...

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Ο .....ΣΟΥΦΛΙΑΣ!!!


ΤΑ ΝΕΑΑίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σουφλιά - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται εκλογές άμεσα - ότι «οι εισηγήσεις του στον πρωθυπουργό γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Η δήλωση αυτή που προκαλεί την έντονη αντίδραση όσων τάσσονται κατά των πρόωρων, ερμηνεύεται και ως προάγγελος εκλογών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.




Read more...

Φήμες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Το κλίμα αναμονής για πρωθυπουργικές κινήσεις, που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες προκαλεί αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών διχάζει υπουργούς βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ, ενώ δεν λείπουν οι «βολές» εκατέρωθεν.

Οργιάζουν οι φήμες

Παρά την χθεσινή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, να διαλύσει τα σενάρια περί πρόωρων , το τελευταίο 24ωρο εντείνονται οι φήμες ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να στηθούν οι κάλπες εντός του Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του με διάγγελμα στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, έχει ανίξει συζήτηση για τους λόγους που μπορεί να επικαλεστεί ο Κ. Καραμανλής για την προκήρυξη εκλογών.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σουφλιά - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται εκλογές άμεσα - ότι «οι εισηγήσεις του στον πρωθυπουργό γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Η δήλωση αυτή που προκαλεί την έντονη αντίδραση όσων τάσσονται κατά των πρόωρων, ερμηνεύεται και ως προάγγελος εκλογών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Αντιδράσεις


Ενδεικτική του κλίματος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που προκαλεί το θέμα είναι η «απάντηση» του Μιχάλη Λιάπη στην δήλωση Σουφλιά. «Τι ακριβώς εννοεί εθνικό συμφέρον ο κ. Σουφλιάς, να φύγει η ΝΔ από την Κυβέρνηση και να έρθει το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε ο κ. Λιάπης .

Επίσης, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε πολιτική αυτοκτονία, ενώ ορισμένοι βλέπουν ιδιοτέλεια πίσω από αυτές τις εισηγήσεις.

Ο κ. Μανώλης , η παραίτησή του οποίου ρίχνει λάδι στην εσωκομματική αντιπαράθεση, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του : «Εκλογές προτείνουν ορισμένοι που "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο»

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις βουλευτών. «Δεν είναι λύση οι πρόωρες εκλογές. Όποιος το εισηγείται έχει κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού του», είπε στον flash 96 ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σαλαγκούδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται βαθιά τομή στο επικοινωνιακό επιτελείο το οποίο απέτυχε την τελευταία πενταετία.

Να σημειώσουμε ότι υπέρ των πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σουφλιάς, Παπαθανασίου, Μεϊμαράκης και η κυρία Μπακογιάννη, όπως επίσης και ο σύμβουλος κ. Λούλης.

Κατά των πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί- με δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση- ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος μίλησε για πολιτική αυτοκτονία και ο "λοχαγός" Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι θέλουν να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τον Κ. Καραμανλή και την παράταξη. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές. Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι, που μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση" τόνισε ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.

Ανήσυχη η αγορά


Πάντως το κλίμα αναμονής επηρεάζει αρνητικά την αγορά «Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την τετραετία αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», τόνισε χαρακτηριστικά στον flash 96 ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και υπογράμμισε: «Τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να κινηθούν προς μία κατεύθυνση ελάχιστης συμφωνίας στα σημαντικά ζητήματα, να αποδείξουν έμπρακτα πως μπορεί να υπάρξει το μίνιμουμ συνεννόησης και να απομακρυνθούν από τη μικροπολιτική».
.nooz.gr

Read more...

"ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ", ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ!

[manolis985715_b.jpg]Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Εκλογική αυτοκτονία» χαρακτηρίζει στη δήλωση παραίτησής του τη φθινοπωρινή προσφυγή στις κάλπες, ο από χθες πρώην βουλευτής Αργολίδας τής Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ενώ στο στόχαστρό του μπαίνουν Ντόρα - Σουφλιάς. Οι δηλώσεις Μανώλη αποδοκιμάστηκαν σφόδρα από τον... γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος τις απέδωσε σε «προσωπικά πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας ότι «ο βουλευτής δεν νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δήθεν τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου και της παράταξης που τον στήριξε και τον ανέδειξε». Η προαναγγελθείσα παραίτηση Μανώλη υποβλήθηκε τελικά χθες το απόγευμα στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο επιλαχών Δημήτρης Κρανιάς. Η παραίτηση του Γ. Μανώλη υπεβλήθη νωρίτερα από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής προκειμένου, όπως διευκρίνιζε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, να μην αποτελέσει «βαρίδι για τον πρόεδρο η περίπτωσή του στη ΔΕΘ», αφού περιμένει επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Στη δήλωσή του καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξη σε εκλογική αυτοκτονία που θα τη φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης και να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας. Αιχμές για Ντόρα- Σουφλιά Όπως υπογραμμίζει, την προσφυγή στις κάλπες την προτείνουν κάποιοι «επειδή ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος έστω κι αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση, και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο»- δηλώσεις που, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Μανώλη, αφορούν στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σουφλιά. Εκτός από τις αιχμές προς τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Μανώλης εξαπολύει βολές κατά όσων «τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων» και όσους «έβαλαν τη Ν.Δ. στο κάδρο του σκανδάλου Siemens», αλλά και όσων «δηλώνουν αμετακίνητοι και απαιτούν το βόλεμα των δικών τους, ενώ βάζουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών». Ο Γιάννης Μανώλης είχε βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα με αιχμηρές δηλώσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ πολύ συχνά δεν δίσταζε να συγκρουστεί ανοιχτά με υπουργούς, με κορυφαίες στιγμές την κόντρα του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και την αντίθεσή του στην εξαγορά του Γερμανού από την Cosmote. Αίσθηση είχε προκαλέσει και η κόντρα τού πρώην συνδικαλιστή του ΟΤΕ με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανό, όταν ο τελευταίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργολίδα επικρίθηκε για «αθέμιτη προβολή» μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης της επικείμενης υποψηφιότητάς του στον ίδιο νομό. fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...


fimotro

Read more...

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ...

Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Τρεις ημέρες πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και μία πριν από την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν προτίθεται να καταφύγει τον Οκτώβριο στις κάλπες. Παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική... αυτοκτονία, ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χώρα αλλά και η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αντέξει μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα προβεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο σε τηλεοπτικό «διάγγελμα», με το οποίο θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί ο νέος προϋπολογισμός αλλά και η έξοδος της χώρας από την κρίση θα πρέπει να ανατεθούν σε κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Αρχικά ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να προαναγγείλει τις εκλογές σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκαλούσε μέσα στην εβδομάδα. Μετά τις επιφυλάξεις όμως που εκφράζουν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί του, θεώρησε σκόπιμο να αποφύγει τη σύγκληση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου και να εξαγγείλει τις εκλογές μέσω «διαγγέλματος», όπως έκανε και στις εκλογές του 2007. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες τη βεβαιότητα στο «Βήμα» ότι ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε μια θεαματική πολιτική πρωτοβουλία στα μέσα της εβδομάδας, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα. Αν και κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή, όλοι πια προεξοφλούν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα είναι η εξαγγελία των εκλογών, καθώς μόνον αυτή του διασφαλίζει μια πολιτική εμφάνιση στη ΔΕΘ χωρίς να διακινδυνεύσει, ιδιαίτερα όταν οι σκέψεις για ανασχηματισμό εγκαταλείπονται λόγω των αδιεξόδων που συναντούν. Οσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο Πρωθυπουργός, στοιχηματίζουν επίσης ότι αν σκοπεύει να εξαγγείλει τις εκλογές θα το πράξει αύριο για να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεθαύριο, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής και επισκιάζοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ. Τις πρόωρες εκλογές προανήγγειλε χθες, με τον γνωστό του τρόπο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε γελώντας ότι... δεν άκουσε τίποτε για εκλογές, χωρίς φυσικά να πείσει κανέναν. Ταυτόχρονα ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες, κλείνοντας στην ουσία όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου του, χωρίς να περιμένει την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σε αντίστοιχη πολιτική παροχών και φιλολαϊκών μέτρων προχωρούν τις τελευταίες ημέρες και οι υπουργοί Οικονομίας, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας μέτρα που υπό άλλες συνθήκες θα κρατούνταν για μετά τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιβεβαίωση πρόωρων εκλογών έλαβε χθες και ο κ. Ι. Μανώλης, ο οποίος για τον λόγο αυτόν επέσπευσε τη παραίτησή του κατά μία εβδομάδα. O ίδιος ο κ. Καραμανλής εξάλλου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το «κίνημα» των βουλευτών και των κομματικών στελεχών που του ζητούν να μην καταφύγει σε εκλογές, θεωρώντας ότι όλοι όσοι εξεγείρονται κινούνται από προσωπικά κίνητρα. Ο Πρωθυπουργός έλαβε το Σαββατοκύριακο μια μεγάλη δημοσκόπηση, στην οποία η ΝΔ εμφανίζεται να υπολείπεται του ΠαΣοΚ κατά 4,8-5,3 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση. Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι πιστεύει λοιπόν πως η διαφορά θα μειωθεί σημαντικά μετά την εξαγγελία των εκλογών και την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει, ιδίως αν στις επόμενες ημέρες προχωρήσει και σε άλλες θεαματικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός βουλευτών που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εφόσον ο κ. Καραμανλής προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών τις επόμενες ημέρες, τότε αυτές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, αφού το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από την ημέρα διάλυσης της Βουλής.

fimotro.

Read more...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εικόνα πλήρους διάλυσης εμφανίζουν πλέον η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, καθώς οι πάντες (υπουργοί και «γαλάζια» ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) δεν παίρνουν καμία απόφαση για κανένα θέμα, καθώς περιμένουν την ανακοίνωση των κινήσεων του κ. Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι η προοπτική εκλογών μέσα στο φθινόπωρο κερδίζει διαρκώς έδαφος, στην... Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κυριαρχούν οι συζητήσεις για την ανάγκη ανασχηματισμού και εξάντλησης των περιθωρίων που θέτει ο κ. Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά του», ακόμη και στους τακτικούς του συνομιλητές, έχει οδηγήσει στην εδραίωση ενός καθεστώτος ακυβερνησίας και παράλυσης της «κρατικής μηχανής» και ουδείς πλέον πείθεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «όλοι οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους».
Την ίδια ώρα, το κενό που δημιουργεί η αναβλητικότητα Καραμανλή επιχειρεί να καλυφθεί με προτάσεις που δημόσια πλέον κάνουν υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, εντείνοντας την εικόνα σύγχυσης στην κομματική βάση της ΝΔ.
Η εικόνα διχασμού της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πιστοποιήθηκε χθες, καθώς οι υπουργοί που δεν επιθυμούν εκλογές πήραν τη σκυτάλη και απάντησαν στους συναδέλφους τους που επισημαίνουν την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας, κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της προσπάθειας για εξάντληση της τετραετίας και υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση της τετραετούς διάρκειας της κυβερνητικής θητείας. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντ. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (ρ/ς «Ηχώ της Μεσσηνίας»), τόνισε χαρακτηριστικά: «Πείτε μου έστω μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό είτε στη χώρα, είτε στην παράταξη, είτε στον Καραμανλή να το συζητήσουμε...».
Στο ίδιο μήκος «κινήθηκε» και ο υπουργός Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε και δημόσια υπέρ της προώθησης δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση και στην «κρατική μηχανή». «Η Ελλάδα» -επεσήμανε- «δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση που έχει τη δύναμη, την εμπειρία και τη γνώση για να τις πραγματοποιήσει».
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ζήτησε εμμέσως ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση. «Χρειάζεται ουσιαστικά νέα πολιτική νοοτροπία σαν αυτή που εξέπεμψε ο Κ. Καραμανλής το 1997 και το 2004 και έχει τη δύναμη να την εκπέμψει και τώρα», σημείωσε.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και καθημερινά πληθαίνουν οι βουλευτές που τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον κ. Κ. Καραμανλή.
Ο Σ. ΤσιτουρίδηςΟ κ. Σ. Τσιτουρίδης επέμεινε στην άποψή του για την ανάγκη απόρριψης των σεναρίων περί εκλογών, λέγοντας: «Εγώ δεν έχω βρει ούτε έναν όλους αυτούς τους μήνες που να ψήφισε ΝΔ και να λέει ότι πρέπει να πάει ο τόπος σε εκλογές».
Η κυρία Κατ. Παπακώστα μίλησε για «ιδανικούς αυτόχειρες», ενώ ο κ. Μ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να θέσει τέλος στα σενάρια και στις φήμες, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του. «Η εντεινόμενη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησής της» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι αναμενόμενο να ενισχύει τα φαινόμενα παραλυσίας. Γι αυτό και θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο».

fimotro

Read more...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΕΚΤΟΣ, ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΕΝΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Οργή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών κατά των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Περίπου 20 στελέχη -ανάμεσά τους και οι Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Σπηλιωτόπουλος, Παναγιωτόπουλος κ.ά.- βγήκαν με δηλώσεις τους για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Χτυπάνε καμπανάκια για μηνύματα ηττοπάθειας, ακυβερνησίας, παράδοσης... της εξουσίας. «Ο πρωθυπουργός ακούει αυτές τις φωνές, αλλά δεν επηρεάζεται. Οταν παίρνει τις αποφάσεις του, βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου», ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε». Αλλες κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «ιδιαίτερα κρίσιμες» την Τετάρτη και την Πέμπτη, τοποθετώντας στο συγκεκριμένο διήμερο την όποια πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή και δίνοντας «περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Β. Αντώναρος, έδειξε και πάλι το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο. «Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του δημοφιλέστατου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», δήλωσε. «Αυτός είναι ο κίνδυνος». Χθες απάντησε και ο Γιώργος Σουφλιάς σε όσους (Λιάπης, Τσιτουρίδης κ.ά.) τον κατηγορούν ότι κακώς συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες και οι εισηγήσεις μου καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας γίνονταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απέφυγε να πει αν οι πρόωρες θα γίνουν στις 4 ή στις 11 Οκτωβρίου, οι οποίες είναι οι ημερομηνίες που παίζουν περισσότερο καθώς η 18η αποκλείεται από γαλάζιους αναλυτές διότι παραπέμπει στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. «Δεν άκουσα τίποτα», απάντησε ο Σουφλιάς.
Λούλης - Σουφλιάς: Τους χρεώνουν και ιδιοτέλεια Δεν θα είναι εύκολο για τον Κώστα Καραμανλή να πείσει τα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ. για την αναγκαιότητα της απόφασής του να προκηρύξει εκλογές τώρα, όταν έχει τουλάχιστον έξι μήνες μπροστά της η κυβέρνηση. Ούτε η επίκληση της κατάστασης της οικονομίας ούτε το επιχείρημα των ισχυρών κυβερνήσεων μπορούν να πείσουν.
Από την άλλη, είναι γεγονός ότι αυτοί που διαμαρτύρονται μαζικά (βουλευτές, κομματικά στελέχη που έχουν πάρει δημόσιες θέσεις κ.λπ.) έχουν και ίδιον όφελος. Αλλοι κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν, ενώ εκατοντάδες θα χάσουν μισθούς και προνόμια. Δύσκολα θα βοηθήσουν στον προεκλογικό αγώνα, ενώ δεν αποκλείεται να πολεμήσουν κιόλας τον Κώστα Καραμανλή. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους είναι έως και υβριστικοί για το πρόσωπό του. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος από βουλευτές που εκφράζουν την οργή τους για το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Αναρωτιούνται «γιατί ο Καραμανλής θέλει να παραδώσει την εξουσία». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Π. Παναγιωτόπουλος.
«Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές», δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. «Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση», συνέχισε. Κατά των εκλογών τάχθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οτι ο πρωθυπουργός «δεν χρειάζεται μυστικοσύμβουλους» υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος. «Ξέρει τι θα κάνει». τόνισε (στο «Μέγκα»). «Εγώ, πάντως, δεν πιστεύω ότι χρειάζονται εκλογές τώρα. Θα πρέπει να εξηγήσει το "γιατί". Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές «πρέπει να καταθέσει και τον λόγο ο οποίος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα». «Εγώ είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εκλογών», δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ο Μ. Λιάπης έκανε και τρίτη δήλωση χαρακτηρίζοντας καταστροφικές για τον Καραμανλή και τη Ν.Δ. τις εκλογές τον Οκτώβριο. Ανέβασε κι άλλο τους τόνους κατά Σουφλιά, Λούλη κ.ά. ο Σάββας Τσιτουρίδης. «Μην πάμε σε εκλογές και μετά πουν ότι ο Καραμανλής φταίει», τόνισε (9,89). «Οχι, αυτοί θα φταίνε». Ζήτησε τη σύγκληση κομματικού οργάνου και πρότεινε η κυβέρνηση να δώσει «την αίσθηση μιας συγκροτημένης και συντεταγμένης ομάδας» και να «τολμήσει να αγγίξει τους 10, 20, 30 νταβατζήδες, τους οποίους δεν τολμήσαμε ακόμα να αγγίξουμε όσο έπρεπε». «Να μην ψάχνουν για σωσίβια κάποιοι», έριξε το καρφί του ο Κ. Αγοραστός. «Θα είναι σαν να λέμε στον κόσμο "μη μας αφήσετε εμάς ώς τον Μάρτιο για να τα κάνουμε χειρότερα, δηλαδή αλλάξτε μας τώρα", δήλωσε ο Α. Ντινόπουλος (realfm).
«Είναι προφανές ότι αν γινόντουσαν εκλογές τώρα δεν θα προέκυπτε αυτοδυναμία, άρα ο τόπος θα έμπαινε σε μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων», είναι η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα τις αντιλαμβανόταν ο κόσμος ως μια παράδοση. Ενδεχομένως και ως μια φυγομαχία». «Αυτή τη στιγμή ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές», τόνισε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης. «Δεν μπορεί μια χώρα, μια κοινωνία κάθε 2-3 χρόνια να προσφεύγει στις κάλπες, δεν είναι σοβαρό», δήλωσε ο βουλευτής Β. Μαγγίνας. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, δεν παρεκκλίνει του ρόλου της», δήλωσε ο βουλευτής Γ. Ορφανός. «Πιθανόν η Ν.Δ. να κατηγορηθεί για την ακυβερνησία που ενδεχομένως θα υπάρξει», υποστήριξε ο Θ. Γιαννόπουλος.

fimotro.

Read more...

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ...


Θέμα μιας ή δύο ημερών είναι η γνωστοποίηση των τελικών επιλογών του κ. Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του και, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, «δεν έχει να ακούσει τίποτε άλλο». Κατά τις ίδιες πηγές, καταλήγει το... αργότερο την Πέμπτη σε αποφάσεις, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών και όχι του ανασχηματισμού. Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει άριστα τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. η προοπτική της προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο και οι οποίες στο παρασκήνιο προσωποποιούνται πλέον στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά.
Κατά τις ίδιες πηγές, όμως, ο σχεδιασμός του δεν πρόκειται να μεταβληθεί από τη συγκεκριμένη παράμετρο, καθώς γνωρίζει ότι ο βίος της παρούσας κυβέρνησης θα τερματιστεί ούτως ή άλλως στις αρχές του επόμενου χρόνου, λόγω της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Εν τω μεταξύ, χθες, «υλοποίησε» την απειλή τής εδώ και μήνες προαναγγελθείσας παραίτησης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μανώλης.
fimotro


Read more...

ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ...


ΤΟ ΤΕΤ ΑΤ ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ "ΚΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟ"...

Χάθηκε ο Ε. Βενιζέλος. Εξαφανίστηκε για την ακρίβεια. Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και μια στάση στην Αναγνωστοπούλου. Είδε προχθές τον κύριο Χρήστο. Ο Μπένι δεν καταδέχεται να κανονίσει τις συνεντεύξεις ούτε με τον Ψυχάρη. Μιλάει απευθείας με το μεγάλο αφεντικό. Ψάχνονται για να δημιουργήσουν... θέμα οι εκσυγχρονιστές. Και ο Σημίτης ψάχνεται. Δεν του βγαίνει γι αυτό μένει πίσω. Ο Μπένι πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα χτυπήσει. Ίσως και αυτή την Κυριακή...

fimotro.

Read more...

ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ...


Εάν ήταν ο Ρουσόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου θα θεωρούσαμε σχεδόν βέβαιο ότι σε μια ανάλογη με την σημερινή πολιτική κατάσταση θα υπήρχε διαρροή. Είναι η πρώτη φορά που πριν από μια σημαντική απόφαση του Καραμανλή που δεν βγαίνει προς τα ΜΜΕ το παραμικρό. Ο Ρουσόπουλος έκανε επιλεκτικές διαρροές. Εάν υπήρχε ακόμα εκεί, οι δικοί του άνθρωποι θα... ήξεραν τα πάντα. Έλεγε στον Καραμανλή ότι δεν θα διαρρεύσει το παραμικρό αλλά στην πορεία διέρρεαν τα πάντα. Τώρα μόνο ο Ανδριανός κάνει διαρροές. Το πολιτικό του μέγεθος, όμως, είναι σχεδόν μηδενικό. Οπότε είναι σαν να μην υπάρχει!...

fimotro.

Read more...

Ομιλία Παπανδρέου στο Θησείο για την 3η του Σεπτέμβρη

4η Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ


Ομιλία Παπανδρέου στο Θησείο για την 3η του Σεπτέμβρη


Read more...

Από Νέστορας… Ιούδας

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Η απουσία από τα τεκταινόμενα και η απέχθεια που φαίνεται πως έχει για τη διακυβέρνηση ο Πρωθυπουργός επέβαλαν ως λύση τη λογική των Instead of his majesty. Στην αρχή ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο πανίσχυρος Υπουργός Επικρατείας και επί της ουσίας Πρωθυπουργός. Η ιστορία όμως των αντ’ αυτού δεν έχει μόνο τις ευχάριστες στιγμές της κορυφής, αλλά και τις δυσάρεστες της πτώσης. Αυτή την πτώση την ένιωσε καλά στο πετσί του ο Ρουσόπουλος, ο άνθρωπος που έκανε πράξη το θεώρημα του μεσαίου χώρου του Λούλη χλευάστηκε από μία ολόκληρη παράταξη. Λες και δεν ήξεραν, το Βατοπαίδι περίμεναν.

Η αλυσίδα των αντ’ αυτού της ΝΔ έχει περισσότερους από έναν κρίκους. Για ένα διάστημα τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού ασκούσε ο Υπερυπουργός Επικρατείας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίας Τάξεως, Προκόπης Παυλόπουλος. Η ευτυχία της κορυφής δεν κράτησε πολύ και ο Καθηγητής άφησε τη θέση του στο Νέστορα της παράταξης, στο Γιώργο Σουφλιά. Κύματα αποθέωσης και λαγνείας ξέσπασαν από παντού, ειδικά όταν κάτω από την πίεση του Σουφλιά, ο Παπαθανασίου πήρε τη θέση του Αλογοσκούφη, του μισητού εχθρού του Γιώργου Σουφλιά. Πρωθυπουργός και επίσημα ο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, έγινε κυριολεκτικά το κράτος.

Όμως, όταν συνηθίζεις να αναθέτεις ή να επιτρέπεις σε άλλους τη διακυβέρνηση, και αυτό να είναι εξόφθαλμο, έχεις δημιουργήσει ηθελημένα ή άθελα σου τους υπονομευτές που θα αναζητήσεις για να μετακυλήσεις τις ευθύνες. Βρε πως τα φέρνει έτσι ο καιρός, ο Νέστορας μετετράπη στον εχθρό της ΝΔ, στον άνθρωπο που βάζει μπροστά την προσωπική του φιλοδοξία και θέλει να πριονίσει τον Καραμανλή.

Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα, όλοι αυτοί που γκρέμισαν τα τείχη της Ρηγίλλης για να δεχτούν το Σουφλιά όταν επέστρεψε μετά τη διαγραφή του, θα την θυμηθούν, θα χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα τη ρεβάνς που θέλει να πάρει από τον Καραμανλή για την Προεδρική κούρσα του 1996.

Δεν με ενοχλούν καθόλου που όλοι αυτοί απασφάλισαν ενάντια στον Σουφλιά και τον έφεραν από το απυρόβλητο στο στόχαστρο, με ενοχλεί όμως που όλα αυτά δεν τα έκαναν νωρίτερα, και δεν τα έκαναν για το περιβάλλον μας. Μάλλον μετράνε πιο πολύ την παράταξη από το περιβάλλον.

Αλήθεια μπορεί να μου πει ο Υ(πεχω)ΔΕ, που ανέλαβε προσωπικά από το 2007 την επίβλεψη για την ανάπλαση του οικοσυστήματος της Ελλάδας, τι έχει να μας πει για το πλημμυρισμένο ρέμα, μόλις μετά από 45 λεπτά βροχής.

Μήπως πρέπει να τον ρίξετε στην πυρά γιατί ασχολείται με τις εκλογές και όχι με τα αντιπλημμυρικά;

Δύσκολοι καιροί για Νέστορες…ειδικά όταν αυτοί δεν ακούν την κοινωνία.




Read more...

ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ...


Δυο συναντήσεις που έγιναν σήμερα αποκαλύπτει το fimotro. Η μια έγινε στο πολιτικό γραφείο του Σουφλιά στην οδό Βεντήρη. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είδε τον Γεράσιμο Γιακουμάτο. Η δεύτερη αφορά την συνάντηση του Καραμανλή με τον Λούλη. Τον είδε και σήμερα. Αυτή την φορά όμως όχι στο γραφείο του στην Πλουτάρχου, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Από αύριο η MRB ξεκινάει μεγάλη τηλεφωνική έρευνα την οποία... έχει παραγγείλει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η έρευνα θα διαρκέσει 3-4 μέρες. Το πιο εντυπωσιακό όμως προέρχεται από σημερινή διαρροή που διοχετεύει το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι λένε ότι εάν δεν πάει ο Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές θα συνεννοηθεί με τον Παπούλια ώστε να μην θέσει υποψηφιότητα για Πρέοδρος της Δημοκρατίας! Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα προτείνει τον Κάρολο Παπούλια. Μύλος...

fimotro

Read more...

ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ "ΜΥΡΙΖΟΥΝ" ΚΑΛΠΕΣ...


Δυο γεγονότα τα οποία έπεσαν στην αντίληψή μας σήμερα επιβεβαιώνουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το πρώτο είναι ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη κλείσει για τα τέλη του Σεπτεμβρίου αίθουσες του ξενοδοχείου Χίλτον για προεκλογικές συγκεντρώσεις! Το δεύτερο είναι ότι η... εταιρεία Civitas του Φλέσσα και η Mass του Βγενόπουλου κλείνουν ραντεβού με στελέχη με συνεργάτες της Ρηγίλλης και της Ιπποκράτους για τα μεγάλα διαφημιστικά πακέτα. Προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο...

fimotro

Read more...