Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ορεγόμενος τις Κάλπες της Αβεβαιότητας

Τριαντάφυλλος Καρατράντος


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Σήμερα οι εκλογές φαίνεται πως έφτασαν πιο κοντά από ποτέ. Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα εφαρμόσει μέχρι τέλους την απόφαση για κάλπες στις 4 Οκτωβρίου, βέβαια δεν μπορεί να μας αφήσει και πολύ να περιμένουμε, οπότε ας δούμε λίγο τη λογική πίσω από την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Κώστας Καραμανλής με έπεισε για την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών με την απάντηση που έδωσε στον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρου: «τις εκλογές δεν τις θέλουν ακόμη και αυτοί που τις ζητούν». Τι μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού; Την αβεβαιότητα. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση της χώρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής μας ζωής από εδώ και πέρα. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία και επομένως θα μπούμε σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Τι κάνει λοιπόν; Επενδύει στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Θεωρεί ότι θα καταφέρει να ενισχύσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τον στροβιλισμό της πολιτικής ανασφάλειας. Ανακατεύει τη μαρμίτα και αφήνει να εκτοξευθούν οι καπνοί της αμφιβολίας οι οποίοι θα πλήξουν την ηγετική ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής αφού απέτυχε με την ορθολογική διαχείριση αποφάσισε να προκαλέσει την αστάθεια και να προσπαθήσει να τη διαχειριστεί. Μιλάμε για μία κίνηση υψηλού ρίσκου και ψυχεδέλειας. Η μελέτη της αβεβαιότητας και της αστάθειας είναι πιο συστηματική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν το γνωρίζουν αυτό στη ΝΔ.

Τα απρόσμενα κυκλικά φαινόμενα που δημιουργούν την αβεβαιότητα, οι μαύροι κύκνοι που έφερε στον ευρύ κοινό με τη θεωρία του Μαύρου Κύκνου ο Nassim Taleb και οι δυνατότητες επικερδούς αξιοποίησης της αβεβαιότητας, το περίφημο “uncertainty management” είναι εφαρμόσιμοι στις πολιτικές αναλύσεις, στην πραγματική πολιτική όμως το φτερούγισμα της πεταλούδας είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθεί και το χάος μπορεί να έρθει.

Είναι δύσκολο να ελέγξεις την αβεβαιότητα και ο Κώστας Καραμανλής δεν μας έχει πείσει ότι μπορεί να το καταφέρει.

Ο Πρωθυπουργός προτάσσοντας τις πρόωρες εκλογές έρχεται αντιμέτωπος με το κλασικό πρόβλημα της επαγωγής, πραγματοποιεί ριψοκίνδυνες διεκδικήσεις του αγνώστου στηριζόμενος σε υποθετικές κατοχές του γνωστού…



Δεν υπάρχουν σχόλια: