Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Συνεργασία ακόμα και με αυτοδυναμία

Σταθερό στη θέση του για επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο θώκο της Προεδρίας της Δημοκρατίας έπειτα από πρόσφατη λαϊκή εντολή, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, φθινόπωρο ή Μάρτιο, παραμένει το ΠΑΣΟΚ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εκπροσώπου της Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε χθες σαφές μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου, προεξοφλώντας την απάντηση στα σενάρια που φέρουν τον Κ. Καραμανλή να προκαλεί το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί για την επανεκλογή Παπούλια τον Μάρτιο. Και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να τη χρησιμοποιήσει ως τον βασικό λόγο επίκλησης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

«Σας διαβεβαιώ ότι η θέση μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απολύτως η ίδια», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Τιμούμε το θεσμό και το πρόσωπο, θέλουμε την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια και θέλουμε ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί να εκλεγεί από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή».

Πάντως και χθες το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές άμεσα, παρά το ότι η Ιπποκράτους εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τη βεβαιότητα της αυτοδυναμίας μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι «δεν προεξοφλούμε τίποτε, δεν ακούσατε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να λέει είμαστε κυβέρνηση. Η νίκη δεν είναι ποτέ δεδομένη». Που απλά σημαίνει ότι στην Ιπποκράτους δεν μπορούν, ακόμη τουλάχιστον, να είναι βέβαιοι για μια καθαρή νίκη, όπως δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα εξασφαλίσουν απλώς μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό προκύπτει και από το ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι η αυτοδυναμία είναι κάτι παραπάνω από εφικτή», θέλοντας έτσι να «μεταφράσει τις διαφορετικές προβολές» εν όψει «της δυναμικής των εκλογών».

Παράλληλα όμως, επιθυμώντας να δείξει εκ προοιμίου στον ΣΥΝ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το κόμμα της Αριστεράς ως «δεκανίκι», πρόσθεσε ότι «ακόμη και με αυτοδυναμία θα θελήσουμε να ανοιχτούμε σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις». Κάνοντάς το δε ακόμη σαφέστερο, ξεκαθάρισε για πρώτη φορά πως «αν παρ' ελπίδα δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχουν προβλέψεις του Συντάγματος, τις οποίες και θα ακολουθήσουμε». Κοινώς, σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει συμμαχίες επί τριήμερο, προκειμένου ο Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ακριβής τακτική του κόμματος θα προσδιοριστεί σήμερα, οπότε στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Οι κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα δοθούν με την ομιλία Παπανδρέου μεθαύριο Πέμπτη στο Θησείο για τα 35χρονα του κόμματος. Και η εξειδίκευση σε ό,τι αφορά την οικονομία θα γίνει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Αναμένεται βεβαίως στη σημερινή συνεδρίαση να χαραχτούν οι βασικές γραμμές και της προεκλογικής τακτικής του κόμματος, διά παν ενδεχόμενο. *

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: