Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

"...ΟΥ ΠΑΓΑΝ ΛΑΛΕΟΥΣΑ"!


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Η Πυθία μασά τα φύλλα και σήμερα το απόγευμα ή αύριο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βγάλει χρησμό. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Τα στελέχη της Ν.Δ. περιμένουν από τον Κώστα Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ελπίζοντας στη συντριπτική πλειονότητά τους, έστω και την ύστατη ώρα, να... κάνει την «έκπληξη» και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές τώρα που το κλίμα είναι αρνητικό για τη Ν.Δ. και ενώ έχει μπροστά της άλλους έξι μήνες να το παλέψει. Ο μόνος καπνός που βγήκε ήταν από τη συνάντηση του Καραμανλή με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων εν όψει της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί τους ότι «η εκλογολογία τραυματίζει και δεν κάνει καλό στην οικονομία», δήλωση όμως που θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση.
Χαρακτηριστικό της αναταραχής που επικρατεί είναι ότι βουλευτές που συμμετέχουν στο θερινό τμήμα της Βουλής επιχείρησαν να παρέμβουν στον πρωθυπουργό κατά των πρόωρων. Συνεχίζονται και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών που στοχοποιούν εκτός από τους Γιώργο Σουφλιά και Γιάννη Λούλη, οι οποίοι εισηγούνται πρόωρες, και τον Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα της παράταξης.
Παρά το εκρηκτικό κλίμα, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», υποστήριξε ότι έχει κλειδώσει και η ημερομηνία των εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι «ο πρωθυπουργός γράφει τις τηλεοπτικές δηλώσεις που θα κάνει» ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα, αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν τα μαύρα στοιχεία της οικονομίας. Το Μαξίμου θορυβήθηκε από την οργή των βουλευτών και το κλίμα που δημιουργείται από τις δηλώσεις περί ευθανασίας, αυτοκτονίας κ.λπ. και υπήρξε η σκέψη να επισπευστούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ώστε να μπει ένα φρένο.
Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, ο Κ.Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις και για τα ψηφοδέλτια. «Σκοπεύει να αφήσει απέξω αρκετά στελέχη, πέραν του Παυλίδη και κάποιων εκ των Βατοπεδινών», τόνισε.
Η τελευταία δημοσκόπηση που γίνεται με εντολή της Ν.Δ. συνεχίζει να δίνει ένα προβάδισμα έξι μονάδων του ΠΑΣΟΚ και την αυτοδυναμία του να παίζεται. Σε τελευταία ανάλυση όμως ελάχιστη σημασία θα έχει αυτό, αφού και να μη βγει με την πρώτη, στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν με το νόμο Παυλόπουλο θα βγάλει πάνω από 160 βουλευτές.
«Ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να απαντήσει στον απλό ψηφοφόρο, που συνεχίζει να ψηφίζει τη Ν.Δ., γιατί παραδίδει την εξουσία έξι μήνες νωρίτερα» είπε στην «Ε» «γαλάζιος» αναλυτής. Κομματικά στελέχη, σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από τις εισηγήσεις των κορυφαίων υπουργών για πρόωρες, κινητοποιούν βουλευτές και στελέχη για να ασκήσουν πίεση στον Καραμανλή να πει όχι.
Χαρακτηριστικό των εξελίξεων που αναμένονται είναι ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, ακύρωσε τη συμμετοχή της στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το οποίο γίνεται στη Σουηδία 4-5 Σεπτεμβρίου. Με εξαίρεση τον Γιάννη Παπαθανασίου, που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το ραντεβού με τον Αλμούνια, όλοι οι υπουργοί βρίσκονται στην Αθήνα. Ο Ψωμιάδης περίμενε τον Αντώνη Σαμαρά να πάει στη Θεσσαλονίκη από σήμερα, εκείνος όμως θα ανεβεί την Πέμπτη.
Μετά τον Γ. Σουφλιά, που απάντησε στους επικριτές του ότι όλες του οι εισηγήσεις έχουν γνώμονα το εθνικό συμφέρον, χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Ολες οι πράξεις του πρωθυπουργού διαπνέονται από μια απλή σκέψη» δήλωσε: «Πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».
Αυτό θα είναι και το άλλοθι που φαίνεται ότι θα επιστρατεύσει ο Κ. Καραμανλής, αν τελικώς ανακοινώσει εκλογές. Ο Β. Αντώναρος επιτέθηκε και πάλι στο ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να του χρεώσει ευθύνες για την «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τον θεσμικά επιλήψιμο, αντισυνταγματικό τρόπο, με τον οποίο εκβιάζει τη διεξαγωγή εκλογών με το θέμα της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Θα είναι το δεύτερο επιχείρημα.
Η πολιτική παραδοξότητα που εμφανίζει η κίνηση μιας κυβέρνησης να πάει σε πρόωρες εκλογές ενώ έχει πολιτικό χρόνο, ξανάφερε στο τραπέζι και το σενάριο του ανασχηματισμού με τη λογική «αφού δεν θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο». Ακόμη και αυτοί που το διακινούν πάντως αντιλαμβάνονται ότι έχει απολέσει την οποιαδήποτε επικοινωνιακή και ουσιαστική αξία.
Για τέταρτη μέρα χθες επανήλθε ο Μιχάλης Λιάπης χτυπώντας καμπανάκι κατά των πρόωρων εκλογών. «Οσοι επιμένουν τώρα να πάμε σε εκλογές επικαλούμενοι το εθνικό συμφέρον, ας μας απαντήσουν πώς θα ωφεληθεί ο τόπος όταν θα υπάρξει ή ακυβερνησία ή το ΠΑΣΟΚ ακόμη και αυτοδύναμα θα κυβερνήσει. Τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει». «Οι οπαδοί και τα στελέχη της Ν.Δ. δεν θέλουν εκλογές» δήλωσε ο Γ. Σούρλας και ζήτησε έκτακτο συνέδριο. «Στην πολιτική είμαστε το "εμείς" και όχι το "εγώ"» δήλωσε ο Κ. Αγοραστός (στον 9,84).
Ο Β. Μιχαλολιάκος και ο Στ. Νικηφοράκης πάντως δεν θα έβλεπαν αρνητικά τις πρόωρες εκλογές, αν ήταν να καθαρίσει το τοπίο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: