Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΒΑΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Διαστάσεις πρωτοφανούς εσωκομματικής σύγκρουσης προσλαμβάνει, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η πιθανολογούμενη απόφαση του κ. Καραμανλή για κάλπες τον Οκτώβρη, έχει προκαλέσει μία άνευ... προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες και εκείνων που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό και να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του θέτει ο κ. Γ. Παπανδρέου και να φτάσει στον Μάρτιο. Στην «κόντρα» έχουν εμπλακεί και κομματικά στελέχη, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές θα καταθέσουν τα κλειδιά των νομαρχιακών επιτροπών στο κόμμα και δεν θα μετάσχουν στην εκλογική μάχη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων συναντήθηκαν και με τον κ. Λ. Ζαγορίτη στη Ρηγίλλης και του ζήτησαν να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τη θέση τους για άμεση απόρριψη των εισηγήσεων για εκλογές τώρα.
ΑπειλέςΣε επίπεδο υπουργών και βουλευτών το κλίμα είναι εκρηκτικό και δεν λείπουν μάλιστα και οι απειλές από ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ότι θα καταγγείλουν τον ίδιο τον κ. Καραμανλή εάν προσφύγει τώρα σε εκλογές.
Από την πλευρά τους, οι κ. Λιάπης και Τσιτουρίδης επανήλθαν χθες με δηλώσεις τους κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών και εξαπέλυσαν μάλιστα νέες βολές προσωπικά κατά του κ. Γ. Σουφλιά. Ο κ. Λιάπης, με αφορμή τη δήλωση του Θεσσαλού πολιτικού πως οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που κάνει έχουν ως μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, σημείωσε: «Απορώ πώς ακόμη ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν για εκλογές τώρα, επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον.
Και ερωτώ: Πώς θα ωφεληθεί ο τόπος, όταν μόνο ένα από τα δύο μπορεί να συμβεί: Είτε να πάμε σε ακυβερνησία είτε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ακόμη και με αυτοδυναμία; Γιατί τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει». «Ετσι λοιπόν, κατ αυτούς, υπηρετείται το συμφέρον του τόπου;», διερωτήθηκε. Πιο επιθετικός ήταν ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε: «Εκλογές προτείνουν όσοι δεν είναι σε θέση να ακούσουν την κοινωνία και την οργή εκείνων που μας ψήφισαν».
Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος δεν κρύβει και ούτε έχει μεταβάλει άποψη για την επόμενη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός, επέλεξε να μην απαντήσει στους επικριτές του και περιμένει ουσιαστικά την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του κ. Καραμανλή, που ουσιαστικά θα λύσει το θέμα.
Οι «κατά»Στο υπουργικό συμβούλιο, θέση κατά των πρόωρων εκλογών έχουν ήδη εκφράσει οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Μαρκόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες όλοι τους τα τελευταία 24ωρα έχουν εκφράσει -είτε εμμέσως είτε μέσω του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Γ. Αγγέλου- τη θέση τους αυτή στον κ. Καραμανλή.
Χθες, πάντως, υπήρξε -για πρώτη φορά δημόσια- η παρουσίαση και της αντίθετης άποψης.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρία Μ. Γιαννάκου σε δηλώσεις της (ρ/ς ΑΝΤ1) τόνισε ότι «από τη στιγμή που η αντιπολίτευση δημιούργησε μέσω της χρήσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την προοπτική των πρόωρων εκλογών, διότι πρόωρες είναι οι εκλογές τον Μάρτιο, αυτό δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να επιλέξει ανά πάσα στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάρτιο το εάν θα κάνει εκλογές».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: