Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Υποβρύχια: Στη Βουλή δικογραφία για τρείς υπουργούς


Στα ονόματα των Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλου και Β. Μειμαράκη, οι οποίοι διατέλεσαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας «σκόνταψαν» οι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού...Μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, οι εισαγγελείς άναψαν το «πράσινο φως» για την αποστολή ακόμη μιας δικογραφίας, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην υπόθεση των υποβρυχίων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των τριών πρώην υπουργών, για το χρονικό διάστημα 2002-2009.newsbomb.gr


Read more...

Ιδρύονται εταιρίες "Ταξιτζής Α.Ε."


Σε σύγχρονες εταιρίες αναμένεται να εξελιχθούν τα ταξί, ενώ το υπουργείο Υποδομών ήδη έχει αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία την εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011...Σύμφωνα με το Euro2day.gr οι αλλαγές που εξετάζονται είναι: *Η χορήγηση αδειών για ταξί 5 έως 9 θέσεων, μίνι βαν και λιμουζίνες με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η σύσταση εταιρειών, ενώ η λειτουργία τους θα γίνεται με ραντεβού ή τηλεφωνικές κλήσεις και η κυκλοφορία τους ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ, αλλά με τιμοκατάλογο *Το δικαίωμα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να τα νοικιάζουν με οδηγό *Η σύσταση υπηρεσιών ταξί πόρτα - πόρτα *Η αναβάθμιση των εταιρειών ραδιο-ταξί, τα οποία θα σταθμεύουν σε συγκεκριμένους χώρους και θα προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες *Η παροχή αδειών για ταξί ειδικών προδιαγραφών, τα οποία θα εξυπηρετούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες *Ο επανασχεδιασμός των υπηρεσιών μετακίνησης με ταξί για μαθητές *Η λειτουργία των ταξί στους Καλλικρατικούς δήμους παραμένει ''αγκάθι'', αφού θεωρείται αντισυνταγματική η διεύρυνση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ταξί, τα οποία είχαν έδρα ένα συγκεκριμένο δήμο ή κοινότητα, να κινούνται στα πλήρη όρια των συνενωμένων δήμων Ο αριθμός των ταξί που κυκλοφορούν σε όλη την χώρα υπολογίζεται σε περίπου 29.500 αυτοκίνητα από τα οποία τα 13.500 κυκλοφορούν στην Αθήνα. Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών έως το τέλος του έτους απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης. news247.gr



Read more...

ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Με καθυστέρηση ολίγων ημερών αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, εξέλιξη που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2010. Το ύψος του...
ελλείμματος πέρυσι αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, αλλά και το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνησης. Η νέα ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Read more...

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΤΟ 2010


Το 2010 τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 11,34 εκατ. ευρώ από 5,74 εκατ. ευρώ του 2009 (αύξηση 97,56%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν την ίδια χρονιά σε 29,83 εκατ. ευρώ από 18,02 εκατ. ευρώ...
που ήταν το 2009 (αύξηση 65,54%). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 καταλογίσθηκε στην ΕΥΔΑΠ ως έκτακτη εισφορά του Ν. 3845/2010 το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, που έχει αφαιρεθεί από τα κέρδη.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 378,97 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση 1,86% σε σύγκριση με το 2009 (386,17 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης των νέων παροχών ύδρευσης, εξαιτίας της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Το Δ.Σ. της εταιρείας προτίθεται να προτείνει στην γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματισθεί για τις 10 Ιουνίου 2011, τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή, από 0,02 ευρώ για τη χρήση του 2009. Η εταιρεία διατηρεί απαιτήσεις 292 εκατ. ευρώ κυρίως από πό επιχορηγήσεις του δημοσίου που δεν έχουν καταβληθεί και οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το προσωπικό μειώθηκε το 2010 κατά 12% στους 2.911 υπαλλήλους.
Το κόστος των υπηρεσιών το 2010 διαμορφώθηκε στα 230,10 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,28% σε σύγκριση με το 2009, οπότε και είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 240,38 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε στο ποσό των 148,87 εκατ. ευρώ από 145,79 εκατ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί το 2009.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ κ. Θ. Λέκκας επισημαίνει σε δήλωσή του ότι «έχει αρχίσει να αποδίδει η μεθοδική και συστηματική διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας. Εχουν μειωθεί οι δαπάνες και ο δανεισμός, βελτιώθηκαν τα κέρδη και γενικότερα προσβλέπουμε σε μια καλύτερη πορεία, η οποία και θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος, τη δυναμική και τις δυνατότητες της ΕΥΔΑΠ».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν. Μπάρδης τονίζει ότι «η αναπτυξιακή και κερδοφόρα πορεία της ΕΥΔΑΠ θα ενισχυθεί περισσότερο στο μέλλον από την επέκταση των δραστηριοτήτων της εντός και εκτός Ελλάδας και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Read more...

Με αμφισβήτηση της καταγραφής που έγινε στη «γιάφκα» συνεχίστηκε η δίκη των «Πυρήνων»

Τη Δευτέρα η συνέχεια

Αστυνομικοί έξω από την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού
Αστυνομικοί έξω από την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Ως πλαστή προσέβαλαν την έκθεση έρευνας και κατάσχεσης που αφορούσαν την έρευνα στην οικία Χατζημιχελάκη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κατά τη διεξαγωγή της δίκης.

Αφορμή ήταν η κατάθεση της Αφροδίτης-Νίνας Χατζημιχελάκη, μητέρας του Μάνου Γιόσπα και θεία του Χάρη Χατζημιχελάκη, η οποία φέρεται (στην έκθεση) ότι ήταν παρούσα κατά την τριήμερη έρευνα στη «γιάφκα» όπου και γινόταν η καταγραφή.

Η μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι ήταν παρούσα μόνο τις πρώτες ώρες της έρευνας και στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι της, δηλαδή στον πρώτο όροφο, πάνω από την λεγόμενη «γιάφκα», καθώς βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, δύο ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε η έρευνα, αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής πήγε στο σπίτι της και της ζήτησε να υπογράψει την έκθεση κατάσχεσης, ένα δακτυλογραφημένο κείμενο 73 σελίδων το οποίο έφερε ως ημερομηνία δύο ημέρες νωρίτερα.

Η ίδια αρνήθηκε να το υπογράψει. Το έγγραφο έφερε την υπογραφή εννέα εισαγγελέων οι οποίοι, όπως αναφερόταν στην έκθεση, ήταν παρόντες κατά την καταγραφή. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι για τις ώρες που εκείνη ήταν παρούσα, δεν είδε εισαγγελείς.

Στη συνέχεια της συγκεκριμένης κατάθεσης οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλαν ένσταση πλαστότητας του εγγράφου και ζήτησαν να κληθούν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς που φέρονται να έχουν παραστεί στην εν λόγω έρευνα.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σημάδια ανάκαμψης Εξασθένηση της ύφεσης, αλλά και υψηλή ανεργία βλέπει το ΙΟΒΕ

Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να περιορίζεται, εκτμούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να περιορίζεται, εκτμούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ
Αθήνα
Εξασθένηση της ύφεσης, νέο περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποχώρηση πληθωρισμού και υψηλή ανεργία βλέπει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.Εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι πως η προβλεπόμενη σχετικά έντονη πτώση σε απόλυτα μεγέθη, της κατανάλωσης πρωτίστως των νοικοκυριών και δευτερευόντως του κράτους, σε συνδυασμό με την ηπιότερη από ότι τα τελευταία χρόνια μείωση των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -3,2% το 2011, ενδεχομένως και ελαφρά χειρότερα.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 15,5% κατά μέσο όρο φέτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 3% ή λίγο υψηλότερα.

Αναλυτικά, επισημαίνεται ότι παρά την επικράτηση ισχυρών πτωτικών τάσεων στο ΑΕΠ στα τέλη του 2010, αναμένεται προοδευτική εξασθένιση αυτής της δυναμικής στην διάρκεια του τρέχοντος έτους, μέσω της αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας και της βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων.

Κατά το ΙΟΒΕ, αυτές τις εξελίξεις σηματοδοτούν η υλοποίηση προσεχώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και της αναπτυξιακής πολιτικής γενικότερα, καθώς και η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών που ξεκίνησε πριν το μέσον του 2010 και επιταχύνθηκε σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Περιορίζεται και άλλο η κατανάλωση

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση, υπό την επίδραση μιας σειράς παραγόντων, θα συνεχίσει να περιορίζεται: η ήδη υψηλή ανεργία, η εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τα κίνητρα για βελτίωση της παραγωγικότητας που θα δημιουργήσει, και η συρρίκνωση των πιστώσεων στα νοικοκυριά για καταναλωτικές σκοπούς, θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες τους και φέτος.

Η υποχώρησή τους θα μετριαστεί από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, ωστόσο θα αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά τον κύριο προσδιοριστικό παράγοντα του ΑΕΠ.

Σαφώς χαμηλότερα θα κινηθεί για δεύτερο έτος και η δημόσια κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητικός το 2011 και αναμένεται να διαμορφωθεί στο -3,2%, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Σταθερά υψηλά η ανεργία

Η εκτίναξη της ανεργίας στο 14,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, αντανακλά την απότομη βάθυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους. Δεδομένου όμως του χρόνου που απαιτείται για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις διακυμάνσεις της παραγωγικής δραστηριότητας, είναι πιθανή και νέα, σημαντική αύξησή της στις αρχές του 2011, κατά την ενσωμάτωση των δυσμενών εξελίξεων του τελευταίου τριμήνου πέρυσι.

Όμως, η αντίδραση στην απότομη πτώση του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 και στην συνεχιζόμενη και φέτος ύφεση, θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της μεγαλύτερης ευελιξίας στη σύναψη εργασιακών συμβάσεων η προσαρμογή.

Καθώς δεν μπορεί να είναι άμεση η των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, η αξιοποίησή τους θα λάβει μεγαλύτερη έκταση στη συνέχεια του έτους, μετριάζοντας τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης για τρίτο έτος συρρίκνωσης του ΑΕΠ στην απασχόληση. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία θα κινηθεί στην περιοχή του 15,5% κατά μέσο όρο φέτος.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού από την αποδυναμωμένη ζήτηση

Η υψηλή ανεργία, οι εισοδηματικές αναπροσαρμογές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και η χαμηλή ροή πιστώσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες εξασθένισης της εγχώριας ζήτησης, χαλαρώνοντας ακολούθως τις πληθωριστικές πιέσεις του 2010, κατά το οποίο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,7% κατά μέσο όρο, από 1,2% το 2009.

Η εξασθένιση του πληθωρισμού θα διευκολυνθεί και από την τεχνική επίδραση του υψηλού επιπέδου-βάση σύγκρισής του μετά τον Απρίλιο του 2010. Ανασχετικά στην υποχώρησή του προβλέπεται να λειτουργήσει η προγραμματισμένη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Καθώς όμως αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο, η επίδρασή της θα είναι σχετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2011, κοντά στο 3,0%, ή λίγο υψηλότερα.

Σημάδια ανάκαμψης

Παρά τη σημαντική όξυνση της ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2011, προκύπτει μικρή εξασθένιση των πτωτικών τάσεων που υπήρχαν σε ορισμένα μεγέθη στο δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους ή ακόμα και ανοδική πορεία.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο (-5,2%), σε μικρότερο βαθμό όμως απ' ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ η επιτάχυνση της αύξησης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία τον ίδιο μήνα, στο 9,1% από 6,5% τον Δεκέμβριο, βελτιώνει τις προσδοκίες γιατην πορεία του τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική ζήτηση για ελληνικά προϊόντα από το εξωτερικό, σε συνέχεια της σημαντικής ανόδου τους στο τέλος του 2010, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, αν και τότε είχαν βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο εξαετίας για το συγκεκριμένο μήνα.

Βεβαίως, απαιτείται η παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για να θεωρηθούν εδραιωμένες οι παραπάνω τάσεις, ενώ είναι αναγκαία η διαθεσιμότητα στοιχείων για περισσότερους δείκτες/μεγέθη για ουσιαστική αξιολόγηση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φύλακας βάρδιας στα ΕΛΠΕ με 110.000 ευρώ! ...



Μισθούς Ευρώπης με παραγωγικότητα όμως Τουρκίας ή Αιγύπτου απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του ομίλου ένας φύλακας βάρδιας μαζί με τις υπερωρίες εισπράττει ετησίως 110.000 ευρώ. Ένας τραπεζοκόμος παίρνει 74.000 ευρώ ετησίως, κλητήρας 67.000 ευρώ, αποθηκάριος 78.000 ευρώ, οδηγός 67.000 και οδηγός πυροσβεστικού 88.000 ευρώ.

Οι... εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ε.Ε. Βέβαια, οι μέρες απασχόλησής τους είναι οι λιγότερες. Οι Έλληνες δουλεύουν 197 μέρες το χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία 244 και στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία 261 μέρες.

Σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης και λιτότητας για το σύνολο σχεδόν των μισθωτών και συνταξιούχων, το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η διοίκηση του ομίλου, ζητά αυξήσεις 18%. Οι συνδικαλιστές είναι σε διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου ζητούν αύξηση 4,7% συν 3% που είναι το χρονοεπίδομα και μαζί με διάφορα θεσμικά αιτήματα, το σύνολο των αυξήσεων φτάνει στο 18%. Το 2009 και το 2010 οι εργαζόμενοι είχαν λάβει αυξήσεις 7% και 7%.

Μάλιστα, το ΠΣΕΕΠ (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια) επειδή δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα έχει κηρύξει από την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου δύο επαναλαμβανόμενες 10ήμερες απεργίες, που απειλούν να στεγνώσουν την αγορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ τα διυλιστήρια έχουν έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Στελέχη του ομίλου, λένε μάλιστα ότι "οι μισθοί είναι ευρωπαϊκοί, και καλώς είναι έτσι, αλλά η παραγωγικότητα είναι Αιγύπτου, Τουρκίας κλπ. Η νοοτροπία είναι Δημόσιο..."

Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση του ομίλου προτείνει στο Σωματείο των εργαζομένων "πάγωμα" μισθών, αύξηση των ωρών απασχόλησης από τις 38 εβδομαδιαίως στις 40 αλλά και είσοδο των νεοπροσλαμβανόμενων σε χαμηλότερο κλιμάκιο.

Πάντως η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, από έρευνες που έχει κάνει η εταιρία έχει διαπιστώσει τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα στους εργαζόμενους των ΕΛ.ΠΕ κι άλλων συναδέλφων τους σε χώρες. Για παράδειγμα ο επόπτης των ελληνικών διυλιστηρίων παίρνει 104.300 ευρώ ετησίως, όταν στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία παίρνει 78.700 ευρώ. Ο αντίστοιχος Ιταλός και Ισπανός επόπτης παίρνει 64.300 ευρώ και στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία οι ετήσιες αποδοχές του είναι 35.300 ευρώ.

Στις 61.800 ευρώ είναι οι μικτές αποδοχές του χειριστή Α' και τεχνίτη Α΄ όταν οι αντίστοιχες στη Γερμανία είναι 52.400 και στην Ιταλία 41.500 ευρώ.

Αξιοζήλευτα είναι τα προνόμια των εργαζομένων στον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση, απολαμβάνουν τετραήμερες πληρωμένες διακοπές σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ενώ στην ΕΚΟ υπάρχει επίδομα άγαμου!

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια παίρνουν 17,8 μισθούς ετησίως. Οι τρεις λογίζονται ως πριμ παραγωγικότητας και τους παίρνουν κάθε χρόνο. "Βρέξει χιονίσει" εισπράττουν αύξηση 2,5% κάθε χρόνο (χρονοεπίδομα).

Επίσης έχουν κάθε μέρα δωρεάν φαγητό στην εταιρία, αλλά και 200 ευρώ ετησίως ως επίδομα κυλικείου (καφέ κλπ.) Τα παιδιά των εργαζομένων έχουν δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, αλλά και απονομή βραβείων στους αριστούχους.

Επίσης η εταιρία έχει κάνει για λογαριασμό τους πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ η μεταφορά τους στα γραφεία της εταιρίας όπως και στα διυλιστήρια γίνεται δωρεάν με λεωφορεία.

Πέραν αυτών οι προσαυξήσεις βάρδιας είναι 39,5% (+22% πάνω από την αγορά), ενώ η προσαυξήσεις κανονικής άδειας είναι στο 44%. Οι υπερωρίες που δίνονται είναι 12% πάνω από τη νομοθεσία.

Έχουν επίσης αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις στην τριετία, 15ετία και 25ετία αλλά και επίδομα πολυετίας.

Οι αποζημιώσεις είναι στο 100%.

Χρ. Κολώνας
imerisia.gr


Read more...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ


Στον Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάστηκε σήμερα το σχέδιο επέμβασης στο παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την εκβολή του Κηφισού, που μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano...

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ο μετασχηματισμός σε πάρκο μιας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων παραλιακής ζώνης και εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για «την ανάδειξη της Αθήνας ως ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα δοθεί Συντελεστής Δόμησης 2.500 τμ. περίπου για την έκταση με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελισσόμενες μελέτες στο χώρο του Παλαιού Ιππόδρομου για τη δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση θα καλύψει συνολικά 1000 στρέμματα που Πάρκου.
Στο σχέδιο προβλέπεται ο υποβιβασμός της Ποσειδώνος, ενώ οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το Πάρκο περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό πάρκο.
Σημειώνεται ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στις στρατηγικές παρεμβάσεις του Προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Read more...

ΣΤΟ 2,6% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ


Αυξημένος κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας εκτιμά η Eurostat πως θα είναι ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο η υπηρεσία εκτιμά στο 2,6% συνιστά υψηλό για τους τελευταίους 29 μήνες...
Η εκτίμηση της Eurostat ενδέχεται να "πείσει" τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσουν τον Απρίλιο στην αύξηση του βασικού επιτοκίου το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 1%.

Τις τελευταίες εβδομαδες ο διοικητής της ΕΚΤ και συνεργάτες του, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου διαβλέποντας πληθωριστικές πιέσεις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο με την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμφωνεί το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας που εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν αυτή η κίνηση πρέπει να λάβει χώρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Read more...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Η ΝΔ!


Από το : Apokalypseis
'Ενα βήμα πριν το κραχ βρίσκεται η Ν.Δ. καθώς, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του apokalypseis.gr ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και κορυφαία στελέχη έχουν ξεκινήσει μία προσωπική οικονομική εκστρατεία για...
να συγκεντρώσουν χρήματα καθώς το κομματικό ταμείο είναι...μείον!
«Η Ν.Δ δυσκολεύεται μήνα με το μήνα ακόμα και να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων στο κόμμα ενώ έχει ανοίξει επικίνδυνα το χρέος της απέναντι σε προμηθευτές και άλλους πιστωτές», εξηγούσε ένα εκ των κεντρικών στελεχών του κόμματος, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές στην οικονομική διαχείριση και τον υπερδανεισμό επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως την οικονομική κατάσταση του κόμματος επιβάρυνε σημαντικά το τελευταίο δάνειο, ένα μεγάλο μέρος του οποίου καταναλώθηκε για την μετεγκατάσταση στα νέα υπερπολυτελή γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, όπου μόνο τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ ετησίως!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συζήτησε το οικονομικό πρόβλημα με γνωστούς επιχειρηματίες, στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών του. Ειδικότερα, ζήτησε οικονομική στήριξη από επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού και της ναυτιλίας, με την οικογένεια του οποίου διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια στενές φιλικές σχέσεις.

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεδομένου ότι έχει προεξοφλήσει τις κρατικές επιχορηγήσεις των επομένων ετών για να λάβει τραπεζικά δάνεια, ενώ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με το επίσης υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ, που, όμως, ως κυβέρνηση κατορθώνει να έχει «κύκλο εργασιών» και επιρροή σε επιχειρηματικούς κύκλους για να εξασφαλίζει οικονομική βοήθεια.

Βεβαίως, το ερώτημα είναι πως τα δύο μεγάλα κόμματα που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα του...οίκου τους και είναι υπερχρεωμένα, μπορούν να βρουν λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Read more...

Σχεδόν ένας στους τρεις φοβάται ότι θα μείνει άνεργος

Αγχος και ανασφάλεια για το αύριο…


http://img.protothema.gr/CCD7AFE426B10EC5EF8F3B4BDAD62574.jpg
Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι για την πορεία των οργανισμών στους οποίους εργάζονται μέσα στο 2011, ενώ το 28 % των εργαζομένων φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Randstad.

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους εκφράζονται με περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για τους εργοδότες τους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δικαιολογούσαν στη διοίκηση της εταιρίας όπου εργάζονται τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνο αν αποφασίζονταν περικοπές και για την ίδια τη διοίκηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι στο εργασιακό του περιβάλλον επικρατεί ανησυχία και ένταση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το 28% των εργαζομένων στην Ελλάδα φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, τη στιγμή που το 72% δηλώνει πως θα επιθυμούσε να απασχολείται σε κάποια άλλη θέση εργασίας.

Η έρευνα Workmonitor έδειξε ότι το 16,8% των εργαζομένων άλλαξε εργασία τους τελευταίους 6 μήνες. Από αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν εργασία το 43% άλλαξε από προσωπική επιθυμία, το 34% επειδή επιθυμούσε να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 26% των επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον εργοδότη τους και 20% μετακινήθηκαν λόγω προσωπικής φιλοδοξίας – διεκδίκηση ανώτερης διοικητικής θέσης.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα (90%), δηλώνουν ότι οι εργοδότες οφείλουν να προσφέρουν εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα πάνω από τα 2/3 του δείγματος (70%) εκφράζει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από το κράτος, όταν κάποιος εργαζόμενος χάσει την εργασία του.

Η έρευνα Workmonitor διεξάγεται σε 23 χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο και αναδεικνύει τις τάσεις και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας σε βάθος χρόνου.

Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400 ατόμων, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2010 για λογαριασμό της Randstad από την εταιρία Survey Sampling International.

Read more...

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Οι οίκοι αξιολόγησης «απειλούν» να διακόψουν τις αξιολογήσεις στην ευρω-περιφέρεια

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει τους οίκους νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη
Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει τους οίκους νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Κλιμακώνεται η σύγκρουση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης με την Ευρώπη, καθώς προειδοποιούν ότι ενδέχεται να διακόψουν την κάλυψη υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει στο σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για ενδεχόμενες λανθασμένες κρίσεις τους.Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.

Οι τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία και να βάλει την Ελλάδα σε χαμηλότερη αξιολόγηση και από την Αίγυπτο.

Η Moody's και η Fitch έχουν υποβαθμίσει και αυτές ορισμένες χώρες της Εευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και το κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, απειλώντας ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν εξέφρασε τις «αμφιβολίες» της για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, ενώ σε έκθεση του ΔΝΤ τονίσθηκε ότι οι ανακοινώσεις των οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, τόνισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας , με «αντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις που θα εξαφαλίζουν ότι οι οίκοι θα λογοδοτούν για τις αξιολογήσεις τους, ιδιαίτερα όταν αφορούν κρατικά ομόλογα.

Στο προσχέδιο, η πρόταση για το οποίο υποβλήθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ) ζητείται ο τερματισμός του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους.

Από την Κομισιόν ζητήθηκε να εξετάσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, που θα λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος στους «μεγάλους τρεις» (Moody's, Fitch, Standard & Poor's).

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτεινόμενες αλλαγές στη λειτουργία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, τονίζεται ότι οι οίκοι θα πρέπει τρεις ημέρες πριν υποβαθμίσουν την αξιολόγηση κάποιας χώρας να προειδοποιούν την κυβέρνηση αυτής της χώρας.

Η παράταση του χρονικού διαστήματος προειδοποίησης από τις 12 ώρες που είναι σήμερα, στις 72, εκτιμάται ότι θα παρέχει στις χώρες τη δυνατότητα να επισημαίνουν τόσο ενδεχόμενα «λάθη σε στοιχεία» όσο και «νέες εξελίξεις» που έχουν ίσως διαφύγει της προσοχής των αξιολογητών.

Πριν το τέλος του καλοκαιριού, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.

Πάντως, την Πέμπτη η Moody's απηύθυνε προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους πελάτες της η Moody's σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των κυβερνητικών χρεών στην Ευρωζώνη».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι οι πιθανές νέες υποβαθμίσεις θα γίνουν λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων και της πιθανότητας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους ή άλλων μορφών χρεοκοπίας κρατών-μελών.

Η Moody's αναφέρει επίσης ως αιτία πιθανών νέων υποβαθμίσεων τις εκτιμήσεις του οίκου ότι θα διατηρηθεί το αρνητικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κινδύνους στην αποπληρωμή του χρέους βλέπει ο Ρέγκλινγκ

Δεν είναι αισιόδοξος ο πρόεδρος του EFSF


Ο πρόεδρος του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ http://img.protothema.gr/3F8168B3068ECC50E39F78A4A0BB1BD5.jpg

Ο πρόεδρος του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ

Για... υπεραισιοδοξία «μέμφεται» τόσο την Κομισιόν, την ΕΚΤ, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ!

Δηλώνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, πως μπορεί όλοι οι εταίροι και πιστωτές μας να «πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της», ωστόσο ο ίδιος ... «βλέπει κινδύνους στην υπόθεση αυτή»!

Ο κύριος Ρέγκλινγκ τονίζει πως το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι και σύνθετο και δυσεπίλυτο, παράλληλα όμως φροντίζει να υποβαθμίσει τυχόν φόβους των επενδυτών για μετάσταση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

O πρόεδρος του EFSF πρόσθεσε ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνον τρεις είναι οι χώρες στην Ευρωζώνη (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως «ο κίνδυνος μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση να ‘μολύνει’ κάποια άλλη χώρα είναι σημαντικά μικρότερος σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν» ...

Read more...

Φοβούνται κατακραυγή και πιέζουν για Siemens

Κίνδυνος παραγραφής, καθώς η διαδικασία αργεί…


http://img.protothema.gr/9FB3D4F47AB1A322AE5D971CE01F3103.jpg
Πρωτοβουλία για να φέρουν το πόρισμα της Siemens για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ετοιμάζονται να πάρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς τα επιτελεία των κομμάτων τους καθυστερούν επικίνδυνα την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών με αποτέλεσμα να πλησιάζει η ώρα της παραγραφής του σκανδάλου.

Να σημειωθεί πως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση για 14 πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και πως τα όποια αδικήματα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία παραγράφονται με το κλείσιμο της Βουλής τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπο αυτά τα δεδομένα λοιπόν η διακομματική πρωτοβουλία των συγκεκριμένων βουλευτών που δηλώνουν ότι «έχουν αγανακτήσει και αρνούνται να βρίσκονται στο στόχαστρο της κοινής γνώμης συλλήβδην για σκάνδαλα με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον έως τότε δεν υπάρξει κεντρική απόφαση ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Ποιες είναι οι επόμενες διαδικασίες; Για να συζητηθεί στην ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής απαιτούνται υπογραφές από εξήντα τουλάχιστον βουλευτές (εως αυτή την στιγμή η «πρωτοβουλία για την Siemens» έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον πενήντα υπογραφές), με την ολοκλήρωση της συζήτησης πρέπει να υπάρξει νέα πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές οι οποίοι θα ζητούν από την ολομέλεια της βουλής την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση τίθεται σε ψηφοφορία και εφ όσον υπερψηφιστεί συστήνεται η προανακριτική. Το πόρισμα της προανακριτικής μετά από ανάλογες διαδικασίες φτάνει ξανά στην ολομέλεια τα μέλη της οποίας με ψηφοφορία αποφασίσουν ποιους από τους παραπεφθέντες θα στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πάντως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου θα συζητηθεί το πόρισμα της εξεταστικής των ομολόγων στην ολομέλεια της Bουλής.

Read more...

Εφέτη-ανακριτή για την υπόθεση των υποβρυχίων ζητά η ΝΔ

Και ταχύτατη διερεύνηση

Εμμένει στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Εμμένει στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στην υπόθεση των υποβρυχίων επανέρχεται η ΝΔ, ζητώντας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ταχύτερη δυνατή περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η ΝΔ προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη-Ανακριτή.

Η υπόθεση των υποβρυχίων έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, που αποκαλύπτει την ύπαρξη μιζών προς ελληνικά υπουργεία και προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Την Τετάρτη η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του θέματος.

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης είπε: «Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ή αγνοεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ή έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης.

» Η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων δεν έχει μέχρι αυτή τη στιγμή καν περιέλθει στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, αφού ακόμη βρίσκεται στα χέρια αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο οποίος και την μελετά.»

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι μόλις η υπόθεση διαβιβαστεί στη Βουλή, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε υποβάθμιση τεσσάρων τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor's

Προβλέπει μείωση κερδοφορίας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+».

Ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB».

Η υποβάθμιση αυτή, όπως επισημαίνει η S&P, οφείλεται στην συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα, στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά και στην γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες.

Ακόμα, αντανακλά την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Φάληρο το πάρκο που ονειρεύεται η Τίνα!

Αφήνει… το πρασίνισμα του Ελληνικού


http://img.protothema.gr/9F1AAAD4B7D84E70C18ECE8DBA1FA62C.jpg
Τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο μετά το Ελληνικό ξεκινά η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Ενώ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα στον σχεδιασμό για το μεγάλο δημόσιο φιλέτο, μετατρέπει σε πάρκο με συνοδευτικές χρήσεις αθλητισμού και αναψυχής 760 στρέμματα της παραλιακής ζώνης, το οποίο ξεκινά από την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει ως το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, το οποίο θα γίνει συνεδριακό κέντρο.

Φαίνεται, είναι γραφτό το παραλιακό μέτωπο να σχεδιάζεται από Ευρωπαίους και όχι Ελληνες αρχιτέκτονες αφού τα σχέδια για το Ελληνικό εκπονεί ο Ισπανός Χοσέ Ασεμπίγιο, ενώ το φαληρικό μέτωπο φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
Ο διάσημος Ιταλός έχει αναλάβει και όλες τις αναπτύξεις για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, στην οποία προβλέπεται και η δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Το masterplan του Φαληρικού Ορμου, που αποτελεί χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό με στόχο να εγκριθεί έως τον προσεχή Μάιο και να θεσμοθετηθεί σε έναν περίπου χρόνο με Προεδρικό Διάταγμα.

Σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση καλύπτει συνολικά 1.000 στρέμματα που μετατρέπονται σε πάρκο, δίνοντας στους γειτονικούς δήμους τον πρώτο από τους νέους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου.

Δεν πάει πολύ καιρός που η κυρία Μπιρμπίλη μιλούσε με περηφάνια για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που φαίνεται να αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό πρότζεκτ που «κουμπώνει» με το όραμα και τον σχεδιασμό της για τις παρεμβάσεις «Αθήνα 2014». Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δημιουργηθεί ένα φυσικό πάρκο με λειτουργίες αναψυχής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και με απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

Πισίνα συνέχεια της θάλασσας

Προβλέπεται ότι η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Επιπλέον, προτείνεται η «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εξαπλώνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης μεγάλη προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης, προβλέπει άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.

Το masterplan αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των μελετών που απαιτούνται ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του φαληρικού μετώπου το 2012. Στο masterplan περιλαμβάνεται η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφορικές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και οι αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.

Για τη συντήρηση του πάρκου θα υπάρξουν συμβατές χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού ενώ για την άρδευση προβλέπεται επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού.

Το κόστος του προγράμματος δεν έχει εκτιμηθεί, θεωρείται όμως δυνατό να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς το πρόγραμμα JESSICA.
Read more...

Έρχεται αύξηση επιτοκίων στις 7 Απριλίου

Δεδομένη θεωρούν την απόφαση Τρισέ οι αναλυτές


Ο  επικεφαλής της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας κ. Ζαν  Κλοντ Τρισέ http://img.protothema.gr/B543B733C40B26067B8B8EAFED31BB16.jpg

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ

Ως δεδομένη θεωρούν την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων οι περισσότεροι αναλυτές, οικονομολόγοι και διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν από το πρακτορείο πάνω από 80 οικονομολόγοι που απάντησαν, σε συντριπτικό ποσοστό, πως την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 7ης Απριλίου, τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης (0,25%) από τα σημερινά, ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%.

Για την ακρίβεια μόνον 4 εκ των ερωτηθέντων δεν «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων, ενώ ενδεικτικό είναι πως ΟΛΟΙ εκτιμούν ότι άπαξ και αρχίσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων δεν θα … σταματήσει και πως έπεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Σε αυτό «ποντάρουν» 9 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, ενώ σε ποσοστό 97% (!) οι οικονομολόγοι έκριναν πως θα επακολουθήσει και τρίτη αύξηση των ευρωεπιτοκίων έως την λήξη του έτους.

Read more...

Αμφιβάλλει τώρα και ο Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο!

Αλήθειες ...σοσιαλιστικές για τα μέτρα


http://img.protothema.gr/ABE1EB7B27EC989C3201DDE905B26FB1.jpg
Την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών στήριξης και των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι έλληνες πολίτες αμφισβητεί τώρα πλέον, εκτός από τους Οίκους Αξιολόγησης, ακόμα και ο "καθ’ύλην αρμόδιος" υπουργός Οικονομικών.

Αποκαλυπτικός για τις σκέψεις και τις αγωνίες του εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, σε ομιλία του ενώπιον των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε ο δημοσιονομικός μηχανισμός με τη βοήθεια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αυτό ήταν ένα εγχείρημα πολύ επικίνδυνο" είπε και αναφέρθηκε στους όρους και τα μέτρα που συνόδευσαν τον μηχανισμού: "Θέλαμε να πιστεύουμε τότε ότι χρησιμοποιούσαμε τα σωστά συστατικά, όχι εύφλεκτα, αλλά υλικά που θα μπορούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά".

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αναρωτήθηκε φωναχτά και ο ίδιος: "Τίθεται το ερώτημα, αν τα καταφέραμε (σσ: να κατασβέσουν τη φωτιά). Δεν ξέρω".

Όπως είπε ο ίδιος "εκείνο που κατορθώσαμε να πετύχουμε είναι να συγκρατήσουμε μία ιδιαίτερα εκρηκτική κατάσταση. Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο (...) για να δρομολογήσουμε τις αλλαγές και η Ευρώπη απέκτησε χρόνο, για να αρχίσει να σκέπτεται πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με πιο ήπιο τρόπο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε".

Και επί προσωπικού -ως σοσιαλιστής που πήρε τα σκληρά μέτρα λιτότητας- ανέφερε: "αν κάνω μία αναδρομή προς τα πίσω, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα είμαι εκείνος ο υπουργός Οικονομικών που θα κόψει τους μισθούς κατά 15%, τις συντάξεις 10%, θα αυξήσω το ΦΠΑ κατά 4%, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 30% και όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες… Βέβαια, το ερώτημα που βάζω στον εαυτό μου είναι: άρα όλα αυτά με κάνουν λιγότερο Σοσιαλιστή; Και διερωτώμαι και εγώ μήπως το σκέφτονται οι άλλοι αυτό για μένα".

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ουσιαστικά επέκρινε το «σκληρό κουστούμι» που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα: "Ίσως δεν είμαι ο καλύτερος άνθρωπος, για να κρίνει αυτό το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, γιατί ξέρετε πως το παρελθόν μας δεν είναι αυτό το οποίο θα μας επιτρέψει να γίνουμε αντικειμενικοί κριτές. Νομίζω πως θα μπορούσαμε, όμως, να έχουμε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο που θα έδινε τα ίδια αποτελέσματα".

Καθησύχασε πάντως –αν και όχι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- τους οίκους αξιολόγησης και όσους επενδυτές ανησυχούν, πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Read more...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

http://2.bp.blogspot.com/-1lrE6cJa7Wo/TZPIFTgFlcI/AAAAAAAB1Cg/7xMcNW9_VKk/s1600/imagesCAFGP8GK.jpgΤα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, με τα οποία αντικρούονται οι θέσεις της ΠΔΓΜ, πρόβαλε δυναμικά, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), η νομική ομάδα της Ελλάδας, κατά το δεύτερο γύρο της προφορικής διαδικασίας της ελληνικής δευτερολογίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας..Βασικά σημεία των επιχειρημάτων έναντι των θέσεων της άλλης πλευράς, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου (β΄ γύρος προφορικής διαδικασίας/σκοπιανή παρουσίαση), υπήρξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα εξής:
Πρώτον: Η έλλειψη δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και το απαράδεκτο της προσφυγής της ΠΓΔΜ λόγω στενής συνάφειας της διαφοράς με το θέμα του ονόματος, τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ και της συνακόλουθης έλλειψης δυνατότητας πρακτικής εφαρμογής της απόφασης.
Δεύτερον: Από πλευράς ουσίας, η μη παραβίαση από την χώρα μας του άρθρου 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δοθέντος ότι, μεταξύ άλλων, επρόκειτο για συλλογική απόφαση όχι της χώρας μας, αλλά της Συμμαχίας, με βάση τα κριτήρια ένταξης σε αυτήν και, επίσης, λόγω της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς από πλευράς ΠΓΔΜ έδιδε στη χώρα μας δικαίωμα να προβάλει αντίρρηση.
Τρίτον: Επίκληση του Άρθρου 22 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι οι διατάξεις της τελευταίας δεν έρχονται σε αντίθεση με προϋφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλομένων που προκύπτουν από άλλες διμερείς συμφωνίες ή την συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς
Τέταρτον: Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είχε κάθε δικαίωμα, με βάση τις ειδικές περιστάσεις (αντισυμβατική συμπεριφορά ΠΓΔΜ, όπως αλυτρωτικές ενέργειες κλπ) να προβάλει αντίρρηση στην εισδοχή της στο ΝΑΤΟ.
Η παρουσίαση της ελληνικής δευτερολογίας έγινε από τους καθηγητές - νομικούς συμβούλους, Αλέν Πελέ, Μάικλ Ράισμαν, Τζέιμς Κρόφορντ και Τζορτζ Αμπι-Σααμπ. Η εισαγωγή και το πολιτικό υπόβαθρο της υπόθεσης τέθηκαν από την εκπρόσωπο της Ελλάδος, νομική σύμβουλο Μ. Τελαλιάν. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, πρέσβης ε.τ., Γεώργιος Σαββαϊδης, ολοκλήρωσε την ελληνική παρουσίαση, συνοψίζοντας την νομική επιχειρηματολογία, θέτοντας τα πολιτικά δεδομένα και υποβάλλοντας στο Δικαστήριο τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς ως προς την ετυμηγορία.
Ειδικότερα, η ελληνική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε, εκ νέου, στους ακόλουθους άξονες:
(α) Η κ. Τελαλιάν ανέπτυξε ότι, ήδη από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είχε διαφανεί ότι η ΠΓΔΜ θα ακολουθούσε διπλή τακτική καταστρατήγησής της, δηλαδή, αφενός, σταδιακή καθιέρωση της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας εντός των διεθνών οργανισμών και, αφετέρου, συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού διμερών αναγνωρίσεων, με αποκλειστικό στρατηγικό στόχο την de facto καθιέρωση της ονομασίας επιλογής της και την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το όνομα, παραβιάζοντας τόσο τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και την ίδια την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Η κ. Τελαλιάν υπογράμμισε το βάρος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την πρωτεύουσα σημασία που η Ελλάδα της αποδίδει ως όχημα φιλίας και συνεργασίας, και όχι ως ένα ακόμη χώρο ανάδειξης διαφορών και προβλημάτων. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα δεν κατήγγειλε την Ενδιάμεση Συμφωνία, παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκ μέρους της ΠΓΔΜ και αντίστοιχες προς τούτο ελληνικές επισημάνσεις/διαμαρτυρίες ενώπιον διεθνών οργάνων.
(β) Ως προς το ζήτημα της δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, επαναλήφθηκε, από τον καθηγητή κ. Ράισμαν, ότι η ενώπιον του Δικαστηρίου διαφορά έχει σχέση, τόσο άμεση όσο και έμμεση, με την επίλυση του κεντρικού ζητήματος της ονομασίας, το οποίο ρητά εξαιρείται, με βάση το Άρθρο 5 παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση δε που το δικαστήριο θα εδέχετο να δικάσει την συγκεκριμένη διαφορά, στην ουσία δέχεται και την δικαιοδοσία του επί του προαναφερομένου εξαιρουμένου ζητήματος και, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα υπονόμευε αυτό τούτο το περιεχόμενο και τους στόχους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και θα προκαταλάμβανε ακόμη και το αποτέλεσμα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ.
(γ) Όσον αφορά δε στο άρθρο 22 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σημειώθηκε από τον καθηγητή κ. Κρόφορντ, ότι τούτο δεν αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των τρίτων χώρων έναντι των διατάξεών της, αλλά αντίθετα έχει ως αντικείμενο να διατηρήσει και να μη θίξει τα προϋφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι τρίτων τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη στην Ενδιάμεση Συμφωνία (δηλ. η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ). Συνεπώς, οι διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και ειδικά το άρθρο 11, κάμπτονται όταν πρόκειται για τον σεβασμό των κριτηρίων, όρων και υποχρεώσεων τα οποία πρέπει να πληροί ένα κράτος προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Κατόπιν, o καθηγητής κ. Κρόφορντ επικεντρώθηκε στο γράμμα της απόφασης 817 του ΣΑ και στην αναφορά στην υποχρέωση του αντίδικου να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την προσωρινή ονομασία για όλους τους σκοπούς εντός των διεθνών οργανισμών, υποχρέωση που παραβιάζεται κατάφωρα και συστηματικά από την ΠΓΔΜ. Τόνισε δε ότι η υποχρέωση αυτή να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία είναι συνεχής και δεσμεύει την ΠΓΔΜ διότι πηγάζει από υποχρεωτική απόφαση του ΣΑ, κατά το άρθρο 25 του Χάρτη, έχει δε λάβει και την νομικά δεσμευτική μορφή με την ενσωμάτωσή της στην Ενδιάμεση Συμφωνία.
(δ) Στη συνέχεια, ο καθηγητής κ. Πελέ αναφέρθηκε εκ νέου στις παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από πλευράς της ΠΓΔΜ και στις σχετικές διαμαρτυρίες της χώρας μας, κατά την περίοδο πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Ως εκ τούτου, ότι και εάν ακόμα ήθελε θεωρηθεί ότι η χώρα μας αντιτάχθηκε στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τούτο μπορεί να δικαιολογηθεί στην βάση της αρχής του μη εκπληρωθέντος συναλλάγματος, η οποία διέπει τόσο την θεωρία των αντιμέτρων στο δίκαιο της διεθνούς ευθύνης, όσο και τις σχετικές με την αναστολή της εφαρμογής των συνθηκών διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το δίκαιο των συνθηκών.
(ε) Κατόπιν, ο καθηγητής κ. Αμπι-Σάαμπ συνόψισε ορισμένους κύριους άξονες της νομικής μας επιχειρηματολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς σε διεθνείς οργανισμούς για την χρήση από την ΠΓΔΜ της συνταγματικής της ονομασίας. Επίσης, αντέκρουσε το επιχείρημα της ΠΓΔΜ ότι το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί την συνταγματική της ονομασία βρίσκει έρεισμα σε δήλωση του κ. Νίμιτς του έτους 1993, καθώς η δήλωση αυτή δεν αφορά στην χρήση της συνταγματικής ονομασίας από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Τέλος, στο επιχείρημα της ΠΓΔΜ ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί την συνταγματική της ονομασία σε διεθνείς οργανισμούς στις σχέσεις της με την Ελλάδα και, κατ΄ επέκταση σε πολυμερές επίπεδο, απάντησε ότι τούτο είναι αβάσιμο καθώς (i) η χώρα μας ακόμα και σε διμερές επίπεδο δεν αποδέχεται την ονομασία αυτή αλλά εναποθέτει σχετική σφραγίδα μη αναγνώρισης στα έγγραφα της ΠΓΔΜ και (ii) σε πολυμερές επίπεδο η απόφαση 817(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν παρέχει έρεισμα για μια τέτοια ερμηνεία. Καταλήγοντας, τόνισε ότι μια απόφαση του Δικαστηρίου η οποία τυχόν θα δικαίωνε την ΠΓΔΜ θα παράβλαπτε σημαντικά την επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα.
(στ) Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, Πρέσβης ε.τ. κ. Σαββαϊδης, παρέθεσε, σε περίληψη, τα σημεία τα οποία ανέδειξε και απέδειξε η ελληνική επιχειρηματολογία, και πιο συγκεκριμένα ότι:
-Η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, δεδομένου ότι ανάγεται «άμεσα ή έμμεσα» στην διαφορά περί το όνομα, η οποία ρητά εξαιρείται της εν λόγω δικαιοδοσίας, καθώς επίσης στερείται και του χαρακτήρος του παραδεκτού.
-Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική και αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πάγια καθιερωμένη εν προκειμένω πρακτική της Συμμαχίας.
-Σε κάθε, όμως, περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδίκου και η μέχρι τότε εκ μέρους του αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία (επανειλημμένες παραβιάσεις), συνιστούν επαρκή δικαιολογητική βάση για την έλλειψη ελληνικής υποστήριξης έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
-Η Ελλάδα, το 1995, έλαβε την στρατηγική απόφαση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης για το όνομα μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ. Και σε αυτήν την απόφαση επέμεινε και επιμένει μέχρι σήμερα.
Υπό το φως των ανωτέρω, κατέληξε ο κ. Σαββαϊδης, η Ελλάδα ζητεί από το Δικαστήριο (i) να κηρύξει εαυτό αναρμόδιο για την εκδίκαση της ενώπιον αυτού υπόθεσης και τα αιτήματα του αντιδίκου ως μη παραδεκτά και (ii) σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποδεχθεί αρμοδιότητα και κηρύξει τα αιτήματα παραδεκτά, να τα απορρίψει για λόγους ουσίας, δηλαδή ως αβάσιμα.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Δικαστής κ. Μπενούνα (Μαρόκο) υπέβαλε στην ελληνική πλευρά την ακόλουθη ερώτηση: «Ποιες ήταν οι θέσεις και οι απόψεις που ανέπτυξε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, αλλά και κατά την Σύνοδο του Βουκουρεστίου, στο ΝΑΤΟ, όσον αφορά στο αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη».
Το Δικαστήριο έδωσε στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι τις 7 Απριλίου να υποβάλει την απάντησή της, και επιπλέον επτά ημέρες στην αντίδικο για τον δικό της σχολιασμό ως προς την απάντηση.

Read more...

Κόβουν τις φοροαπαλλαγές των στεγαστικών δανείων ...



Τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και για τις δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης σχεδιάζει να καταργήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-15, για όσους έχουν εισόδηµα πάνω από ένα όριο. Ως ενδεικτικό όριο έχει αναφερθεί το ετήσιο εισόδηµα των 60.000 ευρώ, αλλά ενδέχεται αυτό να κατέβει στα... 50.000 ευρώ. Επίσης, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα που ετοιµάζεται εντατικά αυτές τις µέρες στο υπουργείο Οικονοµικών, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα τη ∆ευτέρα, προβλέπει περικοπή κοινωνικών επιδοµάτων (π.χ.

επίδοµα ανεργίας) µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια, µειώσεις αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου µισθολογίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω µείωση σε υψηλούς µισθούς εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ.

Συνολικά, τα µέτρα τουµεσοπρόθεσµου προγράµµατος που έχει συγκεντρώσει και αξιολογεί το υπουργείο Οικονοµικών ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ, σύµφωνα µεπληροφορίες, έναντι αρχικού στόχου για 22 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις ∆ΕΚΟ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να εξοικονοµηθούν 2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-15, κυρίως χάρη στην αναδιοργάνωσή τους, τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων τους και τον περιορισµό των προσλήψεών τους. Νέα γενική µείωση µισθών δεν σχεδιάζεται, αλλά – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω µειώσεις σε κάποιους πολύ υψηλόµισθους που έχουν αποµείνει. Αντίθετα, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα στηρίζει πολλές ελπίδες στην καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής, προβλέποντας αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων κατά 4 δισ. ευρώ περίπου την προσεχή τετραετία, σύµφωνα µε τη φιλόδοξη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δεύτερη βασική πηγή εξοικονόµησης του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος είναι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, µε νέα συγκεκριµένα µέτρα, από την οποία εκτιµάται ότι θα µπορέσουν να αντληθούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου την ίδια περίοδο.

Επίσης, το σχέδιο για την κατάργηση δηµόσιων φορέων που δεν χρειάζονται επανέρχεται στο προσκήνιο µε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, παρότι τίποτα δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής.
«Λέµε την αλήθεια για την οικονοµία» λένε τρεις υπουργοί

Πρεσάρισµα από τρεις κορυφαίους υπουργούς δέχτηκε χθες ο ανδρέας Λοβέρδος µε αφορµή τις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση λέει την αλήθεια για την κατάσταση της οικονοµίας µε δόσεις και όχι ολόκληρη. ο υπουργός οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου µε παρέµβασή του στο Mega απάντησε ότι η κυβέρνηση λέει την αλήθεια στον λαό, ενώ εµµέσως πλην σαφώς υπενθύµισε στον συνάδελφό του ποιος είναι υπεύθυνος για τα θέµατα της οικονοµίας σχολιάζοντας: «Λέµε την αλήθεια, και ο κ. Λοβέρδος στον τοµέα του, και εγώ στον δικό µου τοµέα». Στο ίδιο κανάλι ο υπουργός Περιφερειακής ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι δεδοµένο πως η κυβέρνηση λέει την αλήθεια για τα οικονοµικά στοιχεία, εποµένως «οποιαδήποτε συζήτηση είναι περιττή». την ίδια ώρα ο υπουργός εθνικής αµυνας ευάγγελος Βενιζέλος µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό Βήµα FM συµφώνησε πως «πρέπει να λέµε την αλήθεια», για να προσθέσει µε νόηµα «και αυτό ακριβώς κάνουµε». ανέφερε µάλιστα πως ακριβώς επειδή η κυβέρνηση λέει την αλήθεια “αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα µεγέθη του δηµοσίου χρέους και του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος της χώρας και ενώ άλλα είχαν δηλωθεί µέχρι το 2009 άλλη είναι η πραγµατικότητα”.
NEA


Read more...

Νέο λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα ...



Μείωση μαθημάτων (19 συνολικά), περισσότερες επιλογές, καινοτομίες με νέα μαθήματα όπως η ερευνητική εργασία και παρακολούθηση επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα από τον μαθητή μαθήματα, είναι οι βασικές αλλαγές του σχεδίου για το Νέο Λύκειο, όπως το παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του... υπουργείου Παιδείας. Βασική «φιλοσοφία» του νέου Λυκείου, σύμφωνα με την Αννα Διαμαντοπούλου, είναι η απεξάρτηση του λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενδοσχολικές εξετάσεις που δεν θα απαιτούν αποστήθιση και αντιγραφή και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τουςέφηβους μαθητές, οι οποίοι είναι «οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Ελληνες», όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια.
Νέο λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα

Από την ερχόμενη χρονιά η Α΄ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής Παιδείας και στη συνέχεια η Β΄ και Γ΄ τάξη θα έχει εξειδικεύσεις με μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων. Οσον αφορά στο εξεταστικό σύστημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε συσχέτιση με τις αλλαγές στο λύκειο, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεγκλωβισμού του σχολείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Διευκρινίστηκε πάντως ότι η βαθμολογία της Α΄ λυκείου δεν θα μετράει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ότι η εξεταστέα ύλη θα έχει ευρύτερη μορφή και δεν θα είναι αυστηρά προκαθορισμένη όπως σήμερα. Οσον αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό στην Α και Β΄ Λυκείου και επιλογής στη Γ΄ τάξη. Στις δύο όμως τελευταίες τάξεις θα ονομάζεται Θρησκεία και Κόσμος και θα υπάρχουν αναφορές και στις υπόλοιπες θρησκείες.

Σε γενικές γραμμές η πρόταση του υπουργείου, η οποία θα σταλεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή του ΕΣΥΠ, ώστε να οριστικοποιηθεί, προβλέπει τα εξής:

Μείωση μαθημάτων στην Α΄ λυκείου από 16 σε 8 και εισαγωγή ενός νέου μαθήματος, της ερευνητικής εργασίας.
Στη Β΄ λυκείου δύο κατευθύνσεις και μείωση μαθημάτων από 17 σε 12.
Στη Γ΄ λυκείου τρεις κατευθύνσεις και μείωση μαθημάτων από 16 σε 10.
Οι μαθητές ακόμη και στη Γ΄ λυκείου θα μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση αν αυτό επιθυμούν, στην αρχή βέβαια της χρονιάς.
Στη Β΄ και Γ΄ λυκείου οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν επιπλέον ώρες μαθημάτων (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Σε όλες τις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών, με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία στη διαχείριση ανοικτού τύπου μαθησιακών έργων, που απαιτούν ικανότητες όπως είναι ο σχεδιασμός, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η καινοτομία, η εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης σε πραγματικά πλαίσια εφαρμογών, ο συνδυασμός των γνώσεων από διάφορα μαθήματα κλπ. Τo project είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός του προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Ποια μαθήματα θα διδάσκονται στις τρεις τάξεις του Λυκείου

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ: Η πρώτη τάξη του λυκείου θα περέχει γενική παιδεία στους μαθητές με 7 υποχρεωτικά μαθήματα, ελληνική γλώσσα (μάθημα με τρεις κλάδους Αρχαία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία), Θρησκευτικά, Ιστορία, Μαθηματικά, ξένη γλώσσα, Φυσικές επιστήμες (Φυσική-Χημεία Βιολογία) και Φυσική Αγωγή. Επίσης οι μαθητές θα έχουν και ένα μάθημα επιλογής, αυτό της ερευνητικής εργασίας ανά τετράμηνο με θέμα που εντάσσεται στους κύκλους «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Κάποια εργασία θα μπορεί να γίνεται και στα αγγλικά και όλες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ: Στη Β΄τάξη θα υπάρχουν δυο κατευθύνσεις (Α΄και Β΄). Η κατεύθυνση Α' θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν θετικές, τεχνολογικές ή επιστήμες υγείας και η Β' τις κλασικές σπουδές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ: Στη Γ΄ λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις με τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα και δύο επιλογής. Η κατεύθυνση Α' θα δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία ή Υπολογιστές). Η κατεύθυνση Α΄- Β΄ στις Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες (με Μαθηματικά, Στατιστική, Οικονομία). Η κατεύθυνση Β΄στις Νομικές, Φιλοσοφικές και Πολιτικές Επιστήμες (με Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία).

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ
Στις δύο τελευταίες, και άρα πιο κρίσιμες για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, τάξεις (Β' και Γ' Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης), με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ανάμεσα στα μαθήματα επιλογής υπάρχουν μαθήματα εμβάθυνσης σε βασικά γνωστικά αντικείμενα, που συνήθως είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα της επιπλέον διδασκαλίας εντός του σχολείου των μαθημάτων αυξημένης γι' αυτούς βαρύτητας.

ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με νέο σύστημα εξετάσεων

Οπως ανακοίνωσε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, από τις αλλαγές που θα γίνουν δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α' Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β' και την Γ' Λυκείου. Οι μαθητές που θα φοιτούν στην Α' Λυκείου το ερχόμενο σχολικό έτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-14. Προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα στο επόμενο διάστημα θα οργανωθεί ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι διαδικασίες και τα κριτήρια του εξεταστικού. Η υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα ακολουθήσουν τις εξής βασικές αρχές:

Οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, ενώ μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι εξετάσεις θα αφορούν σε έναν μικρό αριθμό μαθημάτων και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας αυτών των μαθημάτων, ώστε ουσιαστικά να συμμετέχουν τα ίδια στα κριτήρια επιλογής των μελλοντικών φοιτητών τους. Επίσης, οι βαθμοί της Α' Λυκείου δεν θα υπολογίζονται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ η εξεταστέα ύλη δεν θα είναι αυστηρά προκαθορισμένη.

Κατά τη διάρκεια της Γ' Λυκείου το ίδιο το σχολείο θα κάνει προσομοίωση της εξεταστικής διαδικασίας, με στόχο οι μαθητές να αντιληφθούν και να προετοιμασθούν στο σχολείο από τους καθηγητές τους για όλα όσα θα είναι αναγκαία.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Νέο φάσμα επιλογών για τους μαθητές

Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Λογοτεχνία), η Ιστορία και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά συνιστούν έναν λιτό πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποία παίρνουν οι μαθητές ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν πιστοποιηθεί στη Γ' Γυμνασίου στην καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας και στη χρήση της Πληροφορικής.
Διευρύνεται ουσιαστικά το φάσμα των επιλογών των μαθητών. Ο μαθητής προβαίνει σε μια σειρά επιλογών στο Νέο Λύκειο ανάλογα με τις ανάγκες του για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση ή τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Επιλέγει το θέμα της ερευνητικής εργασίας, με την οποία θέλει να ασχοληθεί σε καθεμιά από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Επιλέγει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στη Β' και στη Γ' Λυκείου ανάλογα με τους στόχους του μετά το Λύκειο. Αυξάνεται ο αριθμός μαθημάτων επιλογής από τρία σε επτά συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής εργασίας.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Κλειστή ξανά με πέτρες η λεωφόρος Λαυρίου στην Κερατέα

Σε θέσεις μάχης

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η περιοχή της Κερατέας
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η περιοχή της Κερατέας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι και πάλι κλειστή η λεωφόρος Λαυρίου με πέτρες και μπάζα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν μεγάλες πέτρες στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων, ενώ κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία.

Η λεωφόρος Λαυρίου είναι κλειστή από την 1η έως την 3η είσοδο Κερατέας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 42ο έως το 54ο χιλιόμετρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε ένταση και επεισόδια μικρής έκτασης από κατοίκους που αντιδρούν στην δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Το μεσημέρι της Τρίτης η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων που διαμαρτύρονται για τον ΧΥΤΑ.

Οι κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν το μηχάνημα που, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, προσέγγιζε την λεωφόρο Λαυρίου για να απομακρύνει τα μπάζα. Οι κάτοικοι πετούσαν πέτρες και μολότοφ και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών.

Από τα επεισόδια αυτά δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται με εγκαύματα ή τραύματα από πέτρες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διυπουργικές επιτροπές για θέματα θεσμών, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας

Συνεχίζεται ο Μαραθώνιος

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου δίνει κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κυβερνητικών επιτροπών τις τελευταίες ημέρες
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου δίνει κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κυβερνητικών επιτροπών τις τελευταίες ημέρες (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Συνεχίζεται ο Μαραθώνιος των συσκέψεων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού την Πέμπτη. Στη διάρκεια δύο διυπουργικών επιτροπών θα εξεταστούν θέματα Κράτους και Θεσμών, Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, καθώς και Προστασίας του Πολίτη.

Η πρώτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 και θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης και Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδης.

Η δεύτερη σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 και θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Αμυνας Ευ.Βενιζέλος, Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, Πολιτικής Προστασίας Χρ.Παπουτσής, οι αναπληρωτές υπουργοί Αμυνας Π.Μπεγλίτης και Εξωτερικών Μ.Ξενογιαννακοπούλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποστέλλονται στην Eurostat τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010

Πανω από 10% το έλλειμμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Σήμερα, Πέμπτη, θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα αναθεωρούν το έλλειμμα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνδέεται με την αναπροσαρμογή των στοιχείων για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat κατέληξαν στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πέρυσι κατέγραψαν συνολικά έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι πλεονάσματος 900 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση αυτή και διατείνεται πως η όποια αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν ξεπέρασε το 9,9% του ΑΕΠ.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν πως και η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρά χειρότερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί και αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκατέλειψε τον Καντάφι ο υπουργός Εξωτερικών, αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία

Αυτομόλησε στο Λονδίνο

Ο πρώην υπουργός, Μούσα Κούσα
Ο πρώην υπουργός, Μούσα Κούσα (Φωτογραφία: Reuters )
Τρίπολη, Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα έφυγε μυστικά με ελβετικό αεροσκάφος από αεροδρόμιο της Τυνησίας με προορισμό το Λονδίνο.

Αν και η Λιβύη μίλησε για διπλωματική αποστολή, αποδεικνύεται ότι ο Μ.Κούσα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία.

Το τυνησιακό πρακτορείο που πρώτο μετέδωσε την είδηση, δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ο Μ.Κούσα βρισκόταν στην Τυνησία, αν και από την Δευτέρα είχε μεταδώσει ότι ο Λίβυος ΥΠΕΞ είχε περάσει στη χώρα «για ιδιωτική επίσκεψη».

Μαζί του βρισκόταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά ζητήματα, Αμπντελάτι Λααμπίντι, ο οποίος όμως επέστρεψε στη Λιβύη την Τετάρτη.

Πηγή κοντά στον πρώην υπουργό, ξεκαθάρισε στο Reuters ότι ο Κούσα εγκατέλειψε το καθεστώς του Καντάφι.

«Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. Δεν υποστήριζε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», πρόσθεσε. «Αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία και ελπίζει ότι θα τύχει καλής μεταχείρισης».

Το Λονδίνο δήλωσε αρχικά άγνοια για το γεγονός. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε «πρώτη φορά το ακούω» όταν έγινε γνωστή η είδηση της πτήσης.

Αργότερα όμως το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε την είδηση της παραίτησης, σημειώνοντας ότι ο Κούσα «ταξίδεψε αυτοβούλως» ενθαρρύνοντας μάλιστα όσους βρίσκονται στο κύκλο του Καντάφι να εγκαταλείψουν το Λίβυο ηγέτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς προβλέπει το 43% των εταιρειών για φέτος Σχέδια και για μειώσεις αποδοχών

Μια στις δέκα επιχειρήσεις στην χώρα μας θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2011, ενώ 4 στις δέκα επιχειρήσεις περίπου προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις σύμφωνα με την τρίτη περιοδική έρευνα της KPMG αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά.

Η μέση αύξηση το 2010 (περιλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 1,4%. Οι κλάδοι δε, που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο το 2011 είναι του αυτοκινήτου και του λιανεμπορίου.

Ειδικότερα, στην έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2010 και τις προβλέψεις για αυξήσεις του 2011, τόσο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς όσο και ανά κλάδο δραστηριότητας. Επίσης για πρώτη φορά, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν οι τάσεις στην ελληνική αγορά σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών αποδοχών των εργαζομένων.

Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011, αφορούν δείγμα 113 εταιριών από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Τα συμπεράσματα

To 38% των εταιριών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων για το 2010.

Για το 2011 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 43% του δείγματος.

Η μέση αύξηση το 2010 (εξαιρουμένων των εταιριών που έδωσαν μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους) διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 2,7%.

Η μέση αύξηση το 2010 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 1,4%.

Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο το 2011 είναι του αυτοκινήτου και του λιανεμπορίου, αφού οι προβλέψεις για μηδενικές αυξήσεις για το 2011 φτάνουν στο 67% και στο 50% του δείγματος αντίστοιχα.

Το 11% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει ή ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 σε μειώσεις βασικών αποδοχών.

Πιο συγκεκριμένα για το 2011, το 43% των εταιριών προβλέπει ότι θα να δώσει μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 13% μηδενικές αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 44% δήλωσε ότι θα δώσει αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Η μέση αύξηση που προβλέπεται να δοθεί για το σύνολο του δείγματος είναι 1,4% (περιλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ενώ για το 57% του δείγματος που αναμένεται να δώσει αύξηση σε όλους ή σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση πρόβλεψη είναι 2,7%.

Το 11% των εταιριών του δείγματος έχει μειώσει τις βασικές αποδοχές εργαζομένων το 2010 ή σκοπεύει να το κάνει μέσα στο 2011.

Από την ανάλυση των εταιριών αυτών ανά ιδιοκτησιακό καθεστώς φαίνεται, στη πλειοψηφία τους οι εταιρίες αυτές είναι ελληνικές.

Οι κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μειώσεις αυτές είναι η Γενικοί Διευθυντές καθώς και οι Διευθυντές Διευθύνσεων। Οι μειώσεις των αποδοχών για αυτές τις κατηγορίες ήταν κατά μέσο όρο 13,3% και 12,4% αντίστοιχα.
tanea.gr/
Read more...