Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σχεδόν ένας στους τρεις φοβάται ότι θα μείνει άνεργος

Αγχος και ανασφάλεια για το αύριο…


http://img.protothema.gr/CCD7AFE426B10EC5EF8F3B4BDAD62574.jpg
Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι για την πορεία των οργανισμών στους οποίους εργάζονται μέσα στο 2011, ενώ το 28 % των εργαζομένων φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Randstad.

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους εκφράζονται με περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για τους εργοδότες τους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δικαιολογούσαν στη διοίκηση της εταιρίας όπου εργάζονται τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνο αν αποφασίζονταν περικοπές και για την ίδια τη διοίκηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι στο εργασιακό του περιβάλλον επικρατεί ανησυχία και ένταση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το 28% των εργαζομένων στην Ελλάδα φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, τη στιγμή που το 72% δηλώνει πως θα επιθυμούσε να απασχολείται σε κάποια άλλη θέση εργασίας.

Η έρευνα Workmonitor έδειξε ότι το 16,8% των εργαζομένων άλλαξε εργασία τους τελευταίους 6 μήνες. Από αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν εργασία το 43% άλλαξε από προσωπική επιθυμία, το 34% επειδή επιθυμούσε να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 26% των επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον εργοδότη τους και 20% μετακινήθηκαν λόγω προσωπικής φιλοδοξίας – διεκδίκηση ανώτερης διοικητικής θέσης.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα (90%), δηλώνουν ότι οι εργοδότες οφείλουν να προσφέρουν εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα πάνω από τα 2/3 του δείγματος (70%) εκφράζει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από το κράτος, όταν κάποιος εργαζόμενος χάσει την εργασία του.

Η έρευνα Workmonitor διεξάγεται σε 23 χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο και αναδεικνύει τις τάσεις και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας σε βάθος χρόνου.

Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400 ατόμων, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2010 για λογαριασμό της Randstad από την εταιρία Survey Sampling International.

Δεν υπάρχουν σχόλια: