Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στο Φάληρο το πάρκο που ονειρεύεται η Τίνα!

Αφήνει… το πρασίνισμα του Ελληνικού


http://img.protothema.gr/9F1AAAD4B7D84E70C18ECE8DBA1FA62C.jpg
Τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο μετά το Ελληνικό ξεκινά η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Ενώ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα στον σχεδιασμό για το μεγάλο δημόσιο φιλέτο, μετατρέπει σε πάρκο με συνοδευτικές χρήσεις αθλητισμού και αναψυχής 760 στρέμματα της παραλιακής ζώνης, το οποίο ξεκινά από την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει ως το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, το οποίο θα γίνει συνεδριακό κέντρο.

Φαίνεται, είναι γραφτό το παραλιακό μέτωπο να σχεδιάζεται από Ευρωπαίους και όχι Ελληνες αρχιτέκτονες αφού τα σχέδια για το Ελληνικό εκπονεί ο Ισπανός Χοσέ Ασεμπίγιο, ενώ το φαληρικό μέτωπο φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
Ο διάσημος Ιταλός έχει αναλάβει και όλες τις αναπτύξεις για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, στην οποία προβλέπεται και η δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Το masterplan του Φαληρικού Ορμου, που αποτελεί χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό με στόχο να εγκριθεί έως τον προσεχή Μάιο και να θεσμοθετηθεί σε έναν περίπου χρόνο με Προεδρικό Διάταγμα.

Σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση καλύπτει συνολικά 1.000 στρέμματα που μετατρέπονται σε πάρκο, δίνοντας στους γειτονικούς δήμους τον πρώτο από τους νέους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου.

Δεν πάει πολύ καιρός που η κυρία Μπιρμπίλη μιλούσε με περηφάνια για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που φαίνεται να αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό πρότζεκτ που «κουμπώνει» με το όραμα και τον σχεδιασμό της για τις παρεμβάσεις «Αθήνα 2014». Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δημιουργηθεί ένα φυσικό πάρκο με λειτουργίες αναψυχής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και με απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

Πισίνα συνέχεια της θάλασσας

Προβλέπεται ότι η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Επιπλέον, προτείνεται η «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εξαπλώνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης μεγάλη προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης, προβλέπει άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.

Το masterplan αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των μελετών που απαιτούνται ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του φαληρικού μετώπου το 2012. Στο masterplan περιλαμβάνεται η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφορικές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και οι αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.

Για τη συντήρηση του πάρκου θα υπάρξουν συμβατές χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού ενώ για την άρδευση προβλέπεται επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού.

Το κόστος του προγράμματος δεν έχει εκτιμηθεί, θεωρείται όμως δυνατό να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς το πρόγραμμα JESSICA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: