Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Ξεκινήστε από την αρχή τον διάλογο» Γεννηματά: Πάρτε πίσω τώρα την πρόταση για το ασφαλιστικό


Γεννηματά: Πάρτε πίσω τώρα την πρόταση για το ασφαλιστικό
Η Φώφη Γεννηματά   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ. Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν οδηγούν σε λύση του ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο, δήλωσε η κ Γεννηματά και υπογράμμισε πως οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα: «Ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος».
«Κατανοώ τον πανικό για τα αδιέξοδα της πολιτικής σας, ο πανικός σας οδηγεί σε αλαζονεία. Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Πια δεν σας πιστεύει κανείς» τόνισε.
«Ακούσαμε πάλι ψέματα, διχαστικά ζητήματα, πόλωση. Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι. Καταλάβαμε κύριε Τσίπρα. Η αναζήτηση εχθρών καλά κρατεί. Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους» σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Στρέφοντας τα βέλη της στην ΝΔ, η κ. Γεννηματά είπε ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά και όχι πυροτεχνήματα.
Η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική παράταξη που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Ποιος ευθύνεται και η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκαν για μέτρα που υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ; Οι ίδιοι, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι υπεύθυνοι κάθονται στα υπουργικά έδρανα, αυτοί που στέλνουν τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά συνενόχους.
«Η κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls και υπονόμευσε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβερνητική πρόταση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, είπε η κ. Γεννηματά. «Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο. Δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, αδικεί όσους εισφέρουν στα ταμεία» σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και τώρα μάς προτείνει δήθεν διάλογο, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι εξοντωτικές οι εισφορές που επιβάλλονται σε επιστήμονες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε δέκα ευρώ που θα βγάζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τα 7 θα είναι φόροι και εισφορές.
Καταργείτε την κρατική χρηματοδότηση για την κύρια σύνταξη των αγροτών, σημείωσε, λέγοντας ότι ο αγρότης καλείται να καταβάλει το 46% του εισοδήματός του.
Η κυβερνητική πρόταση θίγει και τους νυν συνταξιούχος και αυτούς που παίρνουν χαμηλές συντάξεις, σημειώνει η κ. Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «χωρίς όραμα». «Δεν υπάρχει αναφορά και πρόβλεψη για τους νέους πόρους, αυτό δηλαδή που χρειάζεται το σύστημα» τόνισε.
«Ακόμα και ο τρόπος που προτείνεται η ενοποίηση των ταμείων θα οδηγήσει σε έναν υδροκέφαλο οργανισμό» είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο δυσμενών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας και ότι κάθε 2-3 χρόνια θα υπάρχει η ανάγκη για νέα μέτρα.
Η κ. Γεννηματά πρότεινε την ενοποίηση των ταμείων σε τρία ταμεία ασφάλισης, υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία, τη διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι εισφορές πρέπει να συνδεθούν με την απασχόληση μέσω της καθιέρωσης ρήτρας απασχόλησης, πρόσθεσε.
«Βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων» κατέληξε η κ. Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει τον διάλογο από την αρχή.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» Αλέξη - Κυριάκου Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα, το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δύνατο βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθυνή και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Είπε ακόμη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει στους αγρότες επιπλέον ετήσια επιβάρυνση ύψους 14 ευρώ, όμως αυτό θα τους προσφέρει σύνταξη 580 ευρώ από 200 που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελυταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν εθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του '70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

«Με εμάς ή με το ΔΝΤ;»
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμείαα, δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση. [...] Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασάς μας, είμαστε σε ανοικτό διάλογο για βελτιωτικές παρεμβάσεις» είπε.
«Δεν κόβουμε άλλο τις συντάξεις»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς αυτές «αποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάρθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η κρίση του ασφαλιστικού εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό,τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».
Και κατέληξε: «Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. ΑΑφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης».
Νένα Σώκου


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φώφη, δεν είναι η ώρα να καθαρίσεις το κόμμα σου...


Το Μαξίμου σχολίαζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για εξεταστική...

Το μπαλάκι πίσω στη Φώφη Γεννηματά και την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πετάει το Μαξίμου με αφορμή την πρόταση της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

«Προέχει το...
κλείσιμο της αξιολόγησης, και όχι να καθαρίσει η Φώφη Γεννηματά την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός της και συγκεκριμένα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο», τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή την επιστολή που έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της.

Κύκλοι του Μαξίμου βλέπουν πιθανό ότι οι εργασίες μιας τέτοιας εξεταστικής επιτροπής να αποβούν εις βάρος του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γι΄αυτό και το σχόλιο περί ξεκαθαρίσματος στο εσωτερικό του κόμματος.

«Μετά την αξιολόγηση, μπορούν να συζητηθούν όλα», τονίζουν οι ίδιες πηγές καθώς αύριο έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο με τους επικεφαλής της τρόικας...

Read more...

Τσίπρας: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο...



Η αντιπολίτευση δεν καταθέτει προτάσεις...

Aν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει...

«Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Το εκτροχιασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα με τα σωρευτικά προβλήματα στέρησε...
αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία συντελώντας στην εμφάνιση της ύφεσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία. Η πραγματικότητα είναι πως το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό.

«Έγινε λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και οι επιλογές των τελευταίων ετών ανέβασαν την ανεργία στο 25%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει. 

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;». 

«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και σημείωσε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

«O ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», είπε και τόνισε πως δεν θα κάνει ότι έκαναν και οι άλλοι, δηλαδή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. 

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεις από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 που, όπως είπε, μείωσαν τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 35%.

«Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι όποιος κι αν είναι στην θέση του υπουργού θα πρέπει να περικόψει τις συντάξεις και να εφαρμόσει τη συμφωνία. Να λοιπόν πως διαβάζατε εσείς τη συμφωνία και τι θα κάνατε αν ερχόσασταν στην κυβέρνηση στις 20 Σεπτεμβρίου», τόνισε στη συνέχεια.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμαρτυρήθηκε και αντέδρασε γελώντας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά: «Στο Χωνί τα διαβάσατε;».

«Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», είπε μετά ο πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Read more...

Δεσμεύονται λογαριασμοί για λίστα Μπόργιανς...


ypoik
crimenet.gr

Της Έρρικας Βαλλιάνου

Τουλάχιστον εκατό κλήσεις την ημέρα στέλνουν σε καταθέτες οι οικονομικοί εισαγγελείς, ενώ ήδη δέσμευσαν περιουσιακά στοιχεία 24 εμπλεκομένων.

Οι...
10.500 αναφερόμενοι στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν καταθέσεις από 1,5-12 εκατομμ. ευρώ και αν δεν πληρώσουν άμεσα τους φόρους θα κατηγορηθούν τόσο για φοροδιαφυγή, όσο και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αν τελικά εισπραχθούν όλοι οι φόροι, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 100 εκατομμ.ευρώ

Read more...

«Η Τουρκία χρηματοδοτούσε τον ISIS»...


«Η Τουρκία χρηματοδοτούσε τον ISIS»

Για χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν.

Σε δηλώσεις του από...
την Αθήνα, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι οι μαχητές του ISIS για χρόνια έπαιρναν «τουρκικά χρήματα». «Εξαρτάται από την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση, την τουρκική ηγεσία εάν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσους πολεμούν την τρομοκρατία. Δεν είναι έτσι μέχρι στιγμής» ανέφερε ο κ. Γιαλόν, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο. 
Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν νέα εμπόδια στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, που μόλις πριν από μερικούς μήνες είχαν αρχίσει να «θερμαίνονται» και πάλι. 
«Όπως γνωρίζεται, το Ισλαμικό Κράτος καλοδέχεται τα τουρκικά χρήματα για πετρέλαιο εδώ και πολύ, πολύ καιρό. Ελπίζω ότι αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόν.

Read more...

«Ρολά» κατεβάζει ο τομέας υγείας...


«Ρολά» κατεβάζει ο τομέας υγείας στην χώρα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου – Μάθετε ποιοι απεργούν - Media

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί επιστήμονες, με κορύφωση τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπου...
ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έχει ήδη αποφασίσει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσει τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποχή των γιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 1 και 3 Φεβρουαρίου, και γενική συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου, όπου το προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν, «προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό», το οποίο χαρακτηρίζει, «καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό». Αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω δράσεις τους ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης.



«Θα παραδώσουμε τα κλειδιά των ιατρείων μας»

«Η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που αγωνίζονται να επιβιώσουν αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα», αναφέρει στο ΑΠE-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες γιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν να δημεύεται το 80% των εισοδημάτων τους. Είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά των ιατρείων τους». Ο κ. Πατούλης ότι

«Τα ιατρεία της γειτονιάς θα κλείσουν και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα μεταναστεύσει. Είναι δεδομένο ότι θα επιβιώσουν πλέον μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα καρτέλ της υγείας των οποίων θα είναι πλέον όμηρος ο Έλληνας ασθενής» προσθέτει και δηλώνει ότι «ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα οδηγήσει στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες».



Κλειστά τα φαρμακεία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες.

«Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Δεν μπορείς πρώτα να στέλνεις το σχέδιο στους θεσμούς προς έγκριση και μετά να ζητάς διάλογο», ανέφερε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται γιατί είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δεδομένου ότι το 80% του τζίρου τους γίνεται βάσει τιμολογίων με τον ΕΟΠΥΥ, και ωστόσο καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές.

«Ρολά» κατεβάζει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ο δημόσιος τομέας Υγείας, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Read more...

Να δώσουμε προοπτική στη χώρα...


 Μία σύντομη αναδρομή στον ‘έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ’, αλλά και τα έξι χρόνια από την αποκάλυψη της κρίσης, επιχειρούν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που για μία ακόμα φορά...
κοιτά -παρ’ όλα αυτά- μπροστά…
 «Ένας χρόνος συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα προσχηματικό δημοψήφισμα, κλειστές τράπεζες, capital controls, τρίτο μνημόνιο, αύξηση της ανεργίας, μεγαλύτερη ύφεση, μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ και συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή, σίγουρα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς», αναφέρουν. Θυμίζουν πάντως, πως και μετά από έξι χρόνια από την αποκάλυψη της κρίσης, αφού μεσολάβησε από την αρχή, όχι απλώς η άρνηση όλων των κομμάτων στην πρόσκληση της κυβέρνησης Παπανδρέου για εθνική συνεννόηση, αλλά και η χειραγώγηση, η υποδαύλιση της αντίδρασης των πολιτών με σκοπό την εξουσία, βρισκόμαστε σήμερα στο "σημείο μηδέν". «Μπορεί η"συνταγή των Ζαππείων" του κ. Σαμαρά και το "πρόγραμμα τηςΘεσσαλονίκης" του κ. Τσίπρα να μετατράπηκαν αμέσως σε δυσχερέστερα Μνημόνια, έχει αποδειχθεί όμως πλέον ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε δυναμικά η κυβέρνησή μας - και οι οποίες επιχειρήθηκε να ανατραπούν - αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση», λένε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ζητούν, έστω και τώρα, το αυτονόητο...

«Έστω και τώρα λοιπόν, μετά από ανευθυνότητες και πισωγυρίσματα χρόνων,οφείλουμε όλοι επιτέλους να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, να απευθυνθούμε άμεσα στους πολίτες, να αποκαταστήσουμε ενώπιόν τους την αλήθεια για τα αίτια και τον χειρισμό της κρίσης, να δώσουμε προοπτική στη χώρα και να βγούμε από το διαφαινόμενο σε όλους πλέον αδιέξοδο», αναφερουν, τονίζοντας πως η πραγματικότητα δεν συγχωρεί πλέον μικροκομματισμούς, μεθοδεύσεις και τακτικισμούς απο κανέναν. «Απαιτείται αλήθεια, αποφασιστικότητα, σπάσιμο της κομματικής περιχαράκωσης και ταχύτητα για τις μεγάλες αλλαγές», λένε. Και μένει να αποδειχθεί, αν έστω αυτή την φορά, θα …εισακουστούν!

matrix24.gr

Read more...

Γιατί ο Κυριάκος προστατεύει “το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη”;..


Γιατί η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ψηφίζει το ΕΣΡ; Διότι θεωρεί πως...
η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του υφισταμένου τοπίου και θα κόψει τους “δήθεν” ανεπιθύμητους σταθμούς και θα ορίσει νέους αλλάζοντας το σκηνικό. Η ταύτιση του κόμματος με τη ΝΔ με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της χώρας για μια ακόμη φορά πιστοποιείται στις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ για να βάλει αντίσταση στο σχέδιο της κυβέρνησης και να διατηρήσει “το κλειστό επάγγελμα του ιδιοκτήτη ενός σταθμού”, αποφασίζει να απορρίψει τη λειτουργίας ενός θεσμού (!), όπως το ΕΣΡ, να πράξει αντιδημοκρατικά και εν τέλει να συμπράξει στην παραβίαση του Συντάγματος, η οποία ορίζει πως η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή πρέπει να λειτουργεί. Οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες “παγιδεύουν” το νέο πρόεδρο της ΝΔ με το “Καλημέρα σας”. Ο εμφανιζόμενος να έχει σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας λειτουργεί φοβικά και δίνει την εικόνα πως δεν είναι σε θέση να ορίσει  τα  δικά του πρόσωπα στο συμβούλιο. Εμφανίζεται να μην μπορεί να δώσει τη μάχη από τα μέσα, εντός ΕΣΡ, αν πράγματι πιστεύει εκείνος πως η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπράξει μεγαλύτερες “ακρότητες”από εκείνες του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  (περίπτωση ΣΚΑΪ 1992-93) στην ιδιωτική τηλεόραση. 

Η πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ είναι μία καλή βάση για συζήτηση διαθέτει έμπειρους ανθρώπους που συμπτωματικά προέρχονται από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, αλλά έχει ουσιαστικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι αυτό της μεγάλης ηλικίας των περισσοτέρων μελών, το οποίο είδαμε πως εξελίχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΡ. Μια σοβαρή βάση συζήτησης θα μπορούσε είναι να η αποδεδειγμένη τεχνογνωσία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και το άνοιγμα σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν κομματική σφραγίδα για να μπουν στο συμβούλιο νέοι επιστήμονες.

typologies.gr

Read more...

Τσοβόλας: Ο Σημίτης υπερχρέωσε την Ελλάδα...


tsovolas
Δείτε τους πίνακες που παραθέτει...
 Βόμβα για τα έως σήμερα λεγόμενα περί υπερχρέωσης της χώρας αποτελεί το ντοκουμέντο που παρουσιάζει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Τσοβόλας
 Ο πρώην υπουργός οικονομικών παραθέτει στοιχεία από...
τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι το " άλμα " στα χρέη του κράτους έγινε επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη παρά τον "μύθο" ότι οι παροχές μέχρι το 1989 εκτίναξαν το χρέος.

Δείτε τι γράφει ο Δημήτρης Τσοβόλας

Πιο κάτω παραθέτω τον πίνακα 6.1 με τίτλο “Σύνθεση Χρέους Κεντρικής Διοίκησης (ποσά σε δισεκ. δρχ)” των ετών από 1987 έως και 1997. Είναι απολογιστικά (οριστικά στοιχεία). Ο πίνακας αυτός της εξέλιξης του χρέους περιλαμβάνεται στην Εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού έτους 1998 (Κυβέρνηση του κ. Σημίτη), (σελίδα 180) η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή και έγινε νόμος του Κράτους:


Από τον πίνακα αυτό προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι είναι αναληθές και σκόπιμο, αυτό που επί εικοσιπέντε και πλέον χρόνια υποστήριζε η Ν.Δ. και το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι υπερχρεώθηκε η χώρα μας το 1989, λόγω της κοινωνικής πολιτικής και άλλων παροχών που δόθηκαν στον Ελληνικό λαό την περίοδο 1981-1989.
Προκύπτει, αντίθετα, ότι μετά το 1989, παρότι πάρθηκαν αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα και εκποιήθηκε μέρος της εθνικής περιουσίας, το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε σημαντικά και ως ποσοστό στο Α.Ε.Π. και σε απόλυτους αριθμούς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 31-12-1989 (η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε στις 30-6-1989) το χρέος αυτό ανέρχονταν σε 6.699 δισεκ. δρχ., ή σε ποσοστό 61,5% του Α.Ε.Π.
Στη συνέχεια όμως με Κυβέρνηση Ν.Δ. (και Πρωθυπουργό τον κ. Κων. Μητσοτάκη), το 1993 ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 23.431 δισεκ. δρχ. ή ποσοστό 110,9% του Α.Ε.Π.

Τέλος στην περίοδο 1994 έως 1997 (με κυβέρνηση κ. Σημίτη) ανήλθε στο ποσό των 39.339 δισεκ. δρχ. το 1997 ή σε ποσοστό 120,2% στο Α.Ε.Π.

Σήμερα δε, παρά τα σκληρά μνημόνια ανέρχεται στο ποσό των 364 δισ. ευρώ  ή σε ποσοστό 180% του Α.Ε.Π..
Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Αθήνα, 25-1-2016
Δημήτριος Τσοβόλας

Πηγές: PrettyLife.gr, usay.gr

matrix24.gr

Read more...

Μουζάλας: Μας ζητούν να γίνουμε εξορία έναντι αμοιβής...



«Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα»...
Ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 - 400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο Bέλγος υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της Συνόδου για το Προσφυγικό στην Ολλανδία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 
«Μας...
ζητούν να γίνουμε εξορία έναντι αμοιβής», σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για σχέδιο «ανταλλαγής» χρέους με κράτηση προσφύγων στην Ελλάδα.

«Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει»

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται· ανησυχώ» επισήμανε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

«Εξωφρενικό να γίνουμε φυλακή»

Σχολιάζοντας, δε, το δημοσίευμα των Finacial Times, ο Γ. Μουζάλας τόνισε: «Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής».

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους... Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε. 

Read more...

Λαβρόφ: Δεν συζητούμε με κανέναν...


... για επιστροφή της Κριμαίας...
«Δεν έχουν τίποτε να επιστρέψουμε. Δεν θα συζητήσουμε με κανέναν για ζήτημα επιστροφής της Κριμαίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 
Αναφέρθηκε επίσης στη...
ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Πρόσθεσε ότι «η Κριμαία είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε πλήρη σύμπνοια με την εκπεφρασμένη βούληση του λαού της»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα των συριακών αρχών, συνέβαλαν πραγματικά στην ανατροπή της κατάστασης στη χώρα και στον περιορισμό των εδαφών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες»

Από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου, ο συριακός στρατός προωθήθηκε απέναντι στις ανταρτικές δυνάμεις στις επαρχίες της Λαττάκειας, του Χαλεπίου και της Ντεράα.

Read more...

Οι «καραμπινιέροι» έκαναν ντου στα γραφεία της Μίλαν...


Οι «καραμπινιέροι» έκαναν ντου στα γραφεία της Μίλαν - Media
Έρευνα για οικονομικό σκάνδαλο στο ιταλικό ποδόσφαιρο...
Συνολικά 35 σύλλογοι και 64 πρόεδροι και άλλοι παράγοντες ελέγχονται από τις ιταλικές αρχές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Η εισαγγελία της Νάπολης διέταξε έρευνα, αλλά και...
συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων ιταλικών συλλόγων καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Οφσάιντ» με στόχο να διαπιστωθεί η έκταση της οργανωμένης φοροδιαφυγής κατά τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013. 

Στο πλαίσιο αυτό έγινε έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της Μίλαν για να κατασχεθούν έγγραφα, ενώ υπό έρευνα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής των «ροσονέρι», Ανριάνο Γκαλιάνι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Gazzetta dello Sport», οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο με βασικό στόχο την απόκρυψη υπέρογκων ποσών από μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. 

Εκτός της Μίλαν και του Γκαλιάνι, μεταξύ των υπόπτων για την τέλεση των ίδιων εγκλημάτων είναι επίσης ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους και νυν γενικός διευθυντής της Παρί Σεν Ζερμέν, Ζαν Κλοντ Μπλαν. Στη λίστα υπάρχουν και ονόματα ποδοσφαιριστών, όπως αυτά του Εζέκιελ Λαβέτσι και ο Ερνάν Κρέσπομ ο οποίος είναι σήμερα προπονητής της Μόντενα. 

Read more...

Πρόβλεψη στο Ε1 για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης...


εφορίες
Αλλαγές θα έχουμε στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούν να υποβάλλουν 6.000.000 φορολογούμενοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη φορολογική εξομοίωση των εγγάμων συζύγων με τα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Το νέο... έντυπο είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι.

Ειδικότερα, τα - ετερόφυλα και ομόφυλα - ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων, ενώ για να κριθεί εάν είναι δικαιούχοι διαφόρων άλλων κοινωνικών επιδομάτων (επιδόματος θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται υπόψη και γι' αυτούς τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους έγγαμους, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν για τους άγαμους.

Επιπλέον οι έχοντες συνάψει σύμφωνα συμβίωσης δικαιούνται και πιο υψηλών αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές και δωρεές ακίνητης περιουσίας σε σύγκριση με τους άγαμους, καθώς και σ' αυτές τις περιπτώσεις εξομοιώνονται με τους έγγαμους.
efsyn.gr

Read more...

"Le Monde": Η Κομισιόν εξετάζει αύριο την «έξωση» της Ελλάδας...


...από τη Σένγκεν...
To σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν εξετάζει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, ανοίγοντας τον δρόμο για τον, ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Όπως γράφει η γαλλική Le Monde, πρόκειται για...
ένα σχέδιο, «που στην πράξη οδηγεί σε αποκλεισμό της Ελλάδας, πρώτης πύλης εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, από τον χώρο ελεύθερης διακίνησης των πολιτών που θεωρείται μια από τις θεμελιώδεις και πιο πολύτιμες αρχές της ΕΕ».
Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για μια «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία» και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη, την σχετική πρόταση που ήδη τέθηκε χθες στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής: Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια επιτόκια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Θα υποβάλει στη συνέχεια την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Από το σημείο αυτό και μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εάν μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Η Monde επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα «η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση».

Προσθέτει, δε, ότι παράλληλα προωθείται το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Στόχος, όπως επισημαίνει, είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων».

«Αυτή η στρατηγική γράφει η εφημερίδα τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της»...

tvxs.gr

Read more...