Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μουζάλας: Σημαντικές οι ΜΚΟ, όμως υπάρχει και «σκάρτο υλικό»...


Τη διαβεβαίωση ότι θα μπει τάξη στην Ειδομένη έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ.

«Χρειάζεται χρόνος...
για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος» τόνισε ο κ. Μουζάλας ενώ τόνισε, ότι σχεδιασμός γίνεται σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα».
Σημείωσε ότι, μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας.
Από 35 έως 40 καταυλισμούς θα οδηγηθούμε σε 15 έως 20, είπε ο κ. Μουζάλας και διευκρίνισε ότι θα καταγραφούν όλοι οι φιλοξενούμενοι και ο καθένας θα πάρει το νομικό καθεστώς που δικαιούται.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης είπε ότι «θα ανοίγει και θα κλείνει αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξει οριστικά», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το Καλαί που αποτελεί την κύρια εμπορική σύνδεση της Αγγλίας με τη Γαλλία και το οποίο «για 7 χρόνια άνοιγε και έκλεινε».
Αναφερόμενος στο θέμα των ΜΚΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Επιτροπής είπε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο στην Ελλάδα, αναγνώρισε όμως ότι «υπάρχει σκάρτο υλικό το οποίο δεν βοηθάει ή βοηθάει εκ του πονηρού».
Πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργείται πλήρες αρχείο καταγραφής των οργανώσεων αυτών.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.
tvxs.gr

Read more...

«Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις» Κυβέρνηση: Πρώτα αξιολόγηση και χρέος, μετά συζήτηση για «αποκλίσεις»


Κυβέρνηση: Πρώτα αξιολόγηση και χρέος, μετά συζήτηση για «αποκλίσεις»
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα διατυπώνουν τον σκεπτικισμό και προβληματισμό τους για τις θέσεις του ΔΝΤ επικεντρώνοντας την κριτική τους στα εξής σημεία:
  • Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.
  • τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν
  • η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας
  • τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.
Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Τη θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διεγράφη από τη ΝΔ ο Βασίλης Γεωργιάδης...


Διεγράφη από τη ΝΔ ο Βασίλης ΓεωργιάδηςΜε εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη... 
Τη διαγραφή από το κόμμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη κοινοποίησε η ΝΔ, μετά από εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας. Με εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...
παραπέμφθηκε στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας, Απόστολος Κράτσας, ο Βασίλης Γεωργιάδης διεγράφη από μέλος του κόμματος και ως εκ τούτου εξέπεσε αυτοδίκαια από το αξίωμα του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, καθώς και από κάθε άλλη κομματική ιδιότητα.
protothema.gr

Read more...

Αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία ο Παπαμιμίκος...


Εκτός Νέας Δημοκρατίας ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος, μετά το φιάσκο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής όσο και από μέλος της ΝΔ. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις...
στην ΟΝΝΕΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ανακοινώσει ριζική αναδιάρθωση στη νεολαία του κόμματος.


Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος σε δήλωσή του τόνισε ότι «αναλαμβάνω για ακόμη μια φορά ευθύνες που μου αποδίδονται αλλά και δεν μου αναλογούν . Γι' αυτό το λόγο διευκόλυνα τον πρόεδρο της ΝΔ και του υπέβαλα την παραίτησή μου από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και από μέλος της ΝΔ».

Δείτε το σχετικό βίντεο:
efsyn.gr

Read more...

H Αργεντινή επέστρεψε στις αγορές έπειτα από 15 χρόνια...


H Αργεντινή επέστρεψε στις αγορές έπειτα από 15 χρόνια
Ανακοίνωσε την έκδοση μιας σειράς ομολογιακών τίτλων...
Η Αργεντινή επέστρεψε σήμερα στις αγορές ομολόγων ύστερα από 15 χρόνια ανακοινώνοντας την έκδοση μιας σειράς ομολογιακών τίτλων ύψους...
10-15 δισ. δολαρίων.

Η χώρα όρισε την αρχική τιμολόγηση για την τριετή έκδοση στην περιοχή του 6,75%, για το 10ετές ομόλογο στην περιοχή του 8% ενώ για το 5ετές κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς και για το 30ετές κατά 85 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον 10ετή τίτλο.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της χώρας, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωσή τους, μετά τη διευθέτηση, νωρίτερα φέτος, της μακράς νομικής διαμάχης που είχε μαζί τους.

Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan και Santander.
newsbeast.gr

Read more...

Σαρανταοκτάωρες απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ...


Σαρανταοκτάωρες απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για...
το Ασφαλιστικό. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Προέδρων και των μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της Ενημέρωσης, τονίστηκε η ανάγκη για άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Κλάδου.


Αμέσως μετά συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας ως εξής:
• Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4.
• Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και γραφεία Τύπου από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ενώσεων του κλάδου να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία των απεργιών και την περιφρούρησή τους.
Την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα τις επόμενες ημέρες.
avgi.gr

Read more...

Παραδόθηκε ο νέος αυτοκινητοδρόμος Λεύκτρο - Σπάρτης...


Δόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα ο νέος αυτοκινητόδρoμος Λεύκτρο – Σπάρτης, 46 χιλιομέτρων, που εγκαινίασε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Πρόκειται για έργο που...
είχε σταματήσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης, έγινε αναθεώρηση σύμβασης από την παρούσα, με οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο 102,5 εκατομμυρίων ευρώ και παραδίδεται 2 μήνες νωρίτερα από την συμβατική προθεσμία.

Ο νέος οδικός άξονας Λεύκτρου-Σπάρτης, μήκους 46 χ.λ.μ που αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, εγκαινιάσθηκε στο χώρο του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Πελλάνας του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» (πλησίον της Σπάρτης) παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Ο αυτοκινητόδρομος είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που παραδίδεται μέσα στο 2016. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, ο νέος οδικός κλάδος είναι το  πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης. 

Με το νέο αυτοκινητόδρομο η Σπάρτη θα συνδέεται με την Αθήνα σε 2 ώρες, με την Καλαμάτα σε 45 λεπτά και με την Τρίπολη σε μισή ώρα. 
left.gr

Read more...

Σκουρλέτης: Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται επιπλέον μέτρα...


Σκουρλέτης: Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται επιπλέον μέτρα

"Τα σημεία σύγκλισης της διαπραγμάτευσης αποτυπώνονται στα δυο νομοσχέδια που φέρνει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος...
Πάνος Σκουρλέτης,
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε την πρόταση για περαιτέρω μέτρα, λέγοντας ότι "ίσως πρόκειται για συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, η οποία όμως δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση και είναι εις βάρος της". Επισήμανε δε ότι εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να επιτύχει πλεόνασμα 3,5% ΑΕΠ το 2018, τότε η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Εάν τελικά είναι αυτό το σημείο στο οποίο συγκλίνουν και ενοποιούνται οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τόσο γιατί δεν περιορίζεται στα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όσο και γιατί ακόμη και στην πρόταση αυτή μένει απέξω το θέμα του χρέους.
Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι στη συζήτηση που θα αρχίσει στη Βουλή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα κατατεθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και όχι τα μέτρα που σχετίζονται με το δημοσιονομικό κενό, καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις που δεν έχουν ακόμη κλείσει.
Αναφερόμενος στην απόφαση Ντράγκι να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε, ότι είναι η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ετών και πως η πραγματοποίησή της δημιουργεί νέα δεδομένα, όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και στη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας. Πρόκειται για τομή και απόφαση σταθμό που σχετίζεται με το πως μπορεί να κινηθεί η ελληνική οικονομία στο μέλλον, εάν βέβαια δεν υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις που θα πάνε πιο πίσω το θέμα της αξιολόγησης, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε και γιατί προχώρησε η κυβέρνηση στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που τον έλεγχο μπορεί να τον κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει και τα στοιχεία. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ως πλυντήριο ευθυνών, επισημαίνοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή εκφράζει τη διάθεση του συνόλου του ελληνικού λαού να διερευνηθεί αυτό που σκανδαλωδώς συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της ανέχειας και της κρίσης, η μη δυνατότητα, δηλαδή, χρηματοδότησης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών την ώρα που δίνονταν απλόχερα δάνεια στα κόμματα πυλώνες του παλαιού δικομματικού συστήματος.
Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παραιτηθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αποσκοπούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Read more...

Αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία...

Αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία: Πληροφορίες για διαγραφή Β. Γεωργιάδη-Ανδρ. ΠαπαμιμίκουΠληροφορίες για διαγραφή Β. Γεωργιάδη - Ανδρ. Παπαμιμίκου... Μύλος στη Ν.Δ. μετά την απόφαση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας και... την επανίδρυσή της στο άμεσο μέλλον και τη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών που εξέδωσε η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, μετά την προαναγγελία των διαγραφών από τον κ. Μητσοτάκη, αναμένεται η απόφαση για διαγραφή του νυν γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου ως ηθικού αυτουργού των όσων έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και του προέδρου της νεολαίας Βασίλη Γεωργιάδη. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς πολλοί επικροτούν την απόφαση του κ. Μητσοτάκη που έγινε στον απόηχο των πολύ αρνητικών εντυπώσεων που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη για τα όσα τραγελαφικά έγιναν στο συνέδριο της νεολαίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι που ζητούν ψυχραιμία. Ο κίνδυνος επεισοδίων είναι πολύ σοβαρός για την προσεχή Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η πλειοψηφία των 400 συνέδρων από τη νεολαία που θα συμμετείχαν στο συνέδριο και πλέον με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη δεν θα συμμετάσχουν, ετοιμάζονται να κάνουν συγκέντρωση έξω από το εκθεσιακό κέντρο που θα γίνει η ανώτατη κομματική διαδικασία. Μάλιστα, λέγεται ότι θα προσπαθήσουν να μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου, ενώ οι κκ. Παπαμιμίκος και Γεωργιάδης ετοιμάζονται και υποβάλλουν μηνύσεις, μόλις γίνει γνωστή η διαγραφή τους. Αντίθετα, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη λένε ότι η κίνησή του έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό που ανταποκρίνεται στο πνεύμα και στην άποψή του για ριζικό εκσυγχρονισμό του κόμματος. «Καιρός ήταν να καθαρίσει κάποιος την κόπρο του Αυγείου» λένε από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ.και υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένη η νέα ηγεσία να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις για να εκσυγχρονιστεί το κόμμα. Οργή υπάρχει στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα, απ’ όπου διαρρέουν ότι η ηγεσία κάνει σπασμωδικές κινήσεις και προβαίνει σε διαγραφές, διότι δεν ήλεγχε τους συνέδρους της νεολαίας (λένε ότι η πλευρά Μητσοτάκη είχε μόνο το 10%) και το μεγαλύτερο μέρος των προέδρων των ΝΟΔΕ, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τις νέες συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και αρνείται με αυτό τον τρόπο και τη θεσμοθέτηση τάσεων που είναι αίτημα πολλών. «Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι στην ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχθεί μια ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες. «Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό» υπογράμμισε, δείχνοντας το δρόμο και των διαγραφών. Για να καθησυχάσει πολλές πλευρές, αναφέρει ότι τιμά την ιστορία της ΟΝΝΕΔ και επειδή τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα δίνει ισχυρή προοπτική στη σχέση με τους νέους, ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της Ν.Δ.θα επανιδρυθεί η ΟΝΝΕΔ. «Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες. Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας». Ως εκ τούτου με την απόφαση για μη αναγνώριση του καταλόγου των συνέδρων που έδωσε η ΟΝΝΕΔ, το σώμα του συνεδρίου μειώνεται κατά 400 μέλη. Ουσιαστικά με όσα έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αλλά και σε πολλούς νομούς με τις εκλογές των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών και τη στάση των στελεχών, κινδυνεύει να συνθλίβει το κεντρικό μήνυμα της νέας ηγετικής ομάδας για εκσυγχρονισμό της Ν.Δ. στις μυλόπετρες των «γαλάζιων» παραδοσιακών μηχανισμών που τελούν υπό την υψηλή εποπτεία των βαρονιών, των πολιτικών τζακιών και των οικογενειών. Τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο – παρωδία της ΟΝΝΕΔ όπου δεν στήθηκαν κάλπες, κατά τη σημερινή ηγεσία, αλλά εκδόθηκαν αποτελέσματα (!) και πολλά άλλα τραγελαφικά που καταγράφηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών έδειξαν ότι και η εκλογή της νέας ηγεσίας δεν άλλαξε πολλές κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Τα γεγονότα των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όπου καταγράφηκαν πολλά γεγονότα που δεν τιμούν ένα κόμμα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό και σύγχρονο, ενίσχυσαν την άποψη πολλών ότι ο κ. Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν την παλαιοκομματική κατάσταση που συντηρείται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά το μήνυμα που έχει στείλει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμπληρώνει 100 ημέρες στην ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν ελήφθη από τμήμα της κομματικής βάσης, στην οποία και πάλι κυριάρχησαν οι μηχανορραφίες για τη νομή της κομματικής εξουσίας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που πλήττει βάναυσα την εικόνα της Ν.Δ. είναι στα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή η νέα ηγετική ομάδα βρίσκεται απέναντι στον απερχόμενο γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος στηρίζει πλήρως τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη (ορίστηκε πρόεδρος με τις ευλογίες του προέδρου της ΝΔ και δεν στήθηκαν κάλπες, αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος) και πολλοί εκ των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη μιλάνε για «προβοκατόρικη κίνηση» παραμονές συνεδρίου. Παρά το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής με θετικές αναφορές στον κ. Μητσοτάκη, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν την ίδια ώρα για πλήρη αποτυχία διεξαγωγής εκλογών. «Για εμάς δεν υπάρχουν εκλογές στην ΟΝΝΕΔ» μετέδιδαν κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας και μάλιστα ανέφεραν και τη δήλωση του επικεφαλής της ΔΑΠ και μέλους της ΕΓ της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Αναστασόπουλου για εκλογές που δεν έγιναν και «εικονικά αποτελέσματα» με «φανταστικούς αριθμούς ψηφισάντων». Πολλοί στην ηγετική ομάδα έκαναν λόγο για εικονικά αποτελέσματα κατόπιν παρασκηνιακών συμφωνιών ανάμεσα στους οννεδίτες, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΟΝΝΕΔ, εμφανίζονται ότι ψήφισαν 796 σύνεδροι, δηλ. περισσότεροι από το 50%, αφού εγγεγραμμένοι ήταν 1.500. Για «πλήρη διάλυση», προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις προσωπικές τους επιδιώξεις» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που επικεντρώθηκε στην κριτική του στον κ. Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι θέλησε με όσα έγιναν να εμφανιστεί με συγκροτημένη προσωπική ομάδα στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Παπαμιμίκος μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα που έχουν στενή πολιτική σχέση κατέγραψαν σημαντικές δυνάμεις πάνω από τη Λάρισα, καθώς είναι υπό την επιρροή τους αρκετοί, όπως λέγεται, νέοι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών (ΝΟΔΕ), ενώ ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη κέρδισαν και τις τέσσερις ΝΟΔΕ. Στη σκιά του κεντρικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη «Οξυγόνο για την Ελλάδα» και «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» ενόψει του 10ου συνεδρίου, τα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο τόσο στην ΟΝΝΕΔ όσο και στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ αναδεικνύουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν διαταραγμένες ισορροπίες, έχουν αυτονομηθεί ήδη στελέχη πρώτης γραμμής και διαμορφώνονται νέες ομάδες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδιαίτερα ενισχυμένος εξήλθε των εκλογών για προέδρους ΝΟΔΕ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης που έχει πλέον σημαντική επιρροή και στη νεολαία. Αρκετές ήταν οι καταγγελίες έμπειρων στελεχών της Ν.Δ.για τα όσα έγιναν και στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ και αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου το vima.gr Το «Βήμα» έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων από περιφερειακά στελέχη (σ.σ. υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες) και στοχοποιούνται στελέχη της κομματικής πυραμίδας, όπως ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης. Από τα όσα έγιναν στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ φάνηκε ότι η σημερινή ηγετική ομάδα αν και έχει πολλές ζώνες επιρροής στο παλαιοκομματικό σύστημα που συντηρείται εδώ και δεκαετίες στη Ν.Δ. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί στη σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ.που λένε ότι τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και στις εκλογές των προέδρων ΝΟΔΕ (καταγγελίες για παραβιάσεις του καταστατικού), ενισχύουν την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τα ανατρέψει όλα με ριζικές αλλαγές. Στις εκλογές πάντως εξελέγησαν 66 πρόεδροι ΝΟΔΕ εκ των οποίων το 70% είναι νέοι, ενώ σε ορισμένους νομούς δεν έγιναν εκλογές (π.χ. Μεσσηνία), διότι υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα, ενώ σε ΝΟΔΕ της Β΄ Αθηνών (από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα) λόγω ισοψηφίας των δυο υποψηφίων, έστριψαν κέρμα για το ποιος θα εκλεγεί! tovima.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Καταστροφική ψηφοφορία για την πρόεδρο Βραζιλία: «Ναι» της Βουλής σε αποπομπή της Ρούσεφ, το λόγο έχει η Γερουσία


Βουλευτές της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα: Έξω από το Κογκρέσο επικρατούσαν σκηνές ανάλογης συναισθηματικής φόρτισης   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Μπραζίλια
Τη αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ υπερψήφισαν τελικά οι βουλευτές της Βραζιλίας, αφήνοντας πλέον στην πρόεδρο μόνο τη Γερουσία ως τελευταία ελπίδα για την αρχή μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στην πτώση. Το «ναι» είπαν 367 βουλευτές, και η ψηφοφορία στη Γερουσία -για την οποία η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη- αναμένεται στις αρχές του Μαΐου.

Λαοθάλασσα στην πρωτεύουσα, με τους μεν υποστηρικτές της κυβέρνησης να μην μπορούν να κρύψουν τα δάκρυά τους και τους αντικυβερνητικούς συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

H ψηφοφορία στη Βουλή, έπειτα από πολυήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση που αναλώθηκε περισσότερο σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων, κύλησε καταστροφικά για την κυβέρνηση: Μόνο 137 ψήφισαν «όχι» στην αποπομπή, αρκετά λιγότεροι από όσους ήλπιζε το κυβερνητικό στρατόπεδο -αποδεικνύοντας επίσης πως τα μαραθώνια «παζάρια» το Σαββατοκύριακο με μεμονωμένους βουλευτές που είχαν εμφανιστεί ευέλικτοι δεν απέδωσαν.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αν και εκεί περάσει η πρόταση για παραπομπή, η Ρούσεφ κατεβαίνει αυτόματα από τον προεδρικό θώκο και αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ -ο οποίος και θα μείνει στην προεδρία, αν η Ρούσεφ καταδικαστεί, μέχρι το τέλος της θητείας της Ρούσεφ το 2018.

Στην περίπτωση πρώτου «ναι» της Γερουσίας στην αποπομπή, το Σώμα έχει 180 ημέρες για να ολοκληρώσει τη δίκη εναντίον της Ρούσεφ. Τότε, θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων (54 γερουσιαστές σε σύνολο 81) για να αποπεμθεί οριστικά από το αξίωμα -με λιγότερα «ναι», θα επέστρεφε στην προεδρία.

Ο Τέμερ είναι αντιπαθής στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της Ρούσεφ, το οποίο και αμφισβητεί την ηθική του νομιμοποίηση να κυβερνήσει -η ίδια η πρόεδρος τον είχε δείξει ως έναν από τους «υποκινητές του πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζει τη διαδικασία για αποπομπή της.

Η ψηφοφορία στη Βουλή το αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, του πολιτικού χάους που έχει πυροδοτήσει η βαρύτερη οικονομική κρίση της βραζιλιανικής οικονομίας από τη δεκαετία του '30. Ανάλογο είναι το αποτέλεσμα στους πολίτες, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διχασμένοι από την πτώση της δικτατορίας το '85.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Παραμένουμε σταθεροί στη συμφωνία του Ιουλίου» Γεροβασίλη: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup


Γεροβασίλη: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup
Η Όλγα Γεροβασίλη   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λίγες ώρες πριν από την άφιξη των θεσμων για επανέναρξη των συζητήσεων.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Η παραπάνω φράση φανερώνει τις αποστάσεις που παίρνει η κυβέρνηση από την απαίτηση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα - εγγύηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος».

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

» Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες.

» Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.

» Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

» Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν συζητήθηκαν οι στοχεύσεις και η πορεία της Πεταλωτής: Γιατί δεν μετέχει στην Επιτροπή το Κίνημα


Τους λόγους για τους οποίους το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν πήρε μέρος στην περιβόητη Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Πεταλωτής, περιγράφοντας την ίδια στιγμή πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και ποιο είναι το στίγμα που θα πρέπει να έχει ο όποιος νέος φορέας στον χώρο.
petalotiskinima
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν εκλήθη, δεν έγινε καμία συνάντηση αρχηγών όπωςείχε προγραμματιστεί, δεν συζητήθηκαν οι στοχεύσεις και η πορεία της Επιτροπής που δημιουργήθηκε», λέει, μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία, τονίζοντας μάλιστα ότι στο Κίνημα έμαθαν για την Επιτροπή, τη σύνθεσή της και την ‘μεγαλοψυχία’των εμπνευστών της να αφήσουν δύο θέσεις κενές για το Κίνημα από διαρροές σταΜΜΕ. Κατόπιν τούτων, ο πρώην υπουργός μιλά για απαξίωση, όχι προς το Κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά προς την όλη προσπάθεια, αλλά και για αυτοϋπονόμευσή της πριν ακόμα ξεκινήσει. Κάνει λόγο για διαδικασίες αναντίστοιχες των απαιτήσεων των καιρών και χαρακτηρίζει λυπηρό οι άνθρωποι του χώρου να απαξιώνουν μία προσπάθεια με μεγάλα αποτελέσματα που έγινε από τηνκυβέρνηση Παπανδρέου σε δύο μόλις έτη, όταν ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν το έργο της.
Ο ΓιώργοςΠεταλωτής, παρότι δεν κρύβει την πικρία του για το γεγονός ότι ακόμα περιμένουναπαντήσεις στο Κίνημα για τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν οισυναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καιτον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τείνει εκ νέου χείρα προς τους όμορουςτου κόμματός του χώρους. «Χρόνος υπάρχει ακόμα και τώρα για να εξαλειφθεί αυτήη απαξίωση του προοδευτικού χώρου, που δεν μπορεί να περιορίζεται στη σύγκλισημηχανισμών και προσωπικών στρατηγικών για την πιθανή εκλογή απλώς μερικώνβουλευτικών εδρών», λέει, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε κανέναν απότους εμπλεκόμενους. Περιγράφει δε, το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα,επιμένοντας …προοδευτικά. «Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για προοδευτικές δυνάμεις. Για τις δυνάμειςτης Σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της πολιτικήςΟικολογίας. Με σαφές προοδευτικό στίγμα», λέει, τονίζοντας πάντως πως θα πρέπεινα συμφωνηθεί πρώτα η πολιτική πρόταση, η ιδεολογία και το διακύβευμα που δενμπορεί να είναι άλλο από τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και ηανατροπή των αιτίων που την οδήγησαν στην κρίση, και μετά να γίνει συζήτηση γιαπρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, επιμένει στην ανάγκη όλα να γίνουν από τηβάση, αφού όπως υποστηρίζει «αν ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ακολουθήσει αυτή τηλογική, τότε θα λειτουργήσει ως κύκνειο άσμα όσων το διατυμπανίζουν καισυμμετέχουν».


Read more...

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον «ελιγμό» Σόιμπλε και τις απαιτήσεις για «προαιρετικά» νέα μέτρα Η συμφωνία «ξαναγράφεται», το Μαξίμου ανησυχεί


Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας επί της πρώτης αξιολόγησης, αφού ο χρόνος εξαντλείται, ενώ ο ελιγμός του Βερολίνου και τα νέα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έβαλε στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθιστούν την ελληνική συμφωνία σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
tsiprasmaximou
του Γιώργου Μελιγγώνη
«Τώρα ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης». Αυτό είπε προχθές το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν βγήκε από το γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ. Επρόκειτο για την δεύτερη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την διευθύντρια του ΔΝΤ, καθώς μεταξύ της πρώτης συνάντησης και της δεύτερης, είχε προκύψει η μυστική συνάντηση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» και οι διαρροές στην Washington Post που παρουσιάζουν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, που θα ληφθούν μόνο αν η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους της.
Επικαιροποίηση επί τα χείρω
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη αφενός με τη «επικαιροποίηση» της συμφωνίας, η οποία «ξαναγράφεται» και τα μέτρα «βαραίνουν», επειδή έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που υπεγράφη η συμφωνία της 13ης Ιουλίου και στο ΔΝΤ ειδικά θεωρούν πως, όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός. Επίσης, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών  ποτελούν
και μία «συμβιβαστική» κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθεί να κρατήσει το ΔΝΤ στο παιχνίδι –κάτι που για το Βερολίνο αποτελεί ύψιστη στρατηγική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις επιπλέον απαιτήσεις: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την
απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%», υποστηρίζει, χαρακτηριστικά, άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου,με την οποία η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις επιπρόσθετες απαιτήσεις.
Οι σκέψεις του Μαξίμου
Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση πλέον ζυγίζουν όλα τα νέα δεδομένα, μετά τον «ελιγμό» των δανειστών που καθιστά ακόμη περισσότερο σύνθετες τις συζητήσεις. Κατά πληροφορίες, η τελική στάση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και ουδείς στο Μαξίμου αποκλείει αυτή τη στιγμή την ανάληψη της δέσμευσης για επιπλέον μέτρα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Συν τοις άλλοις, η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, που θα οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση είτε να αναλάβει το πρόσθετο πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις νέες απαιτήσεις, είτε δηλώσει ότι τα νέα μέτρα ξεπερνούν τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας.
Βασικό κριτήριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι, φυσικά, να μείνουν αυτά τα μέτρα «προαιρετικά»: δηλαδή, να προβλέπεται η λήψη τους μόνο εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει για το 2018 τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Παράλληλα, υπό διαπραγμάτευση παραμένει αν η κυβέρνηση απλώς θα δεσμευθεί για τα μέτρα αυτά ή αν θα πρέπει να τα νομοθετήσει αναλυτικά, ένα προς ένα, τώρα. Στην δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα προφανώς θα είναι πιο δύσκολα και το Μαξίμου ενδέχεται να πει «όχι» στους δανειστές. Τρίτον, στην κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα κρίνουν το «συνολικό πακέτο»: δηλαδή, ποια θα είναι η πρόταση των δανειστών όχι μόνο για τα επιπλέον των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέτρα, αλλά και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.


Read more...

Τσουνάμι φόρων στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων...

Τσουνάμι φόρων στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτωνΦοροκαταιγίδα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο στα αυτοκίνητα η οποία περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο Τέλος Ταξινόμησης, στα Τέλη Κυκλοφορίας, στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, στα Τεκμήρια, στη... φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων, αλλά και αυξήσεις του φόρου σε αμόλυβδη, πετρέλαιο, υγραέριο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς». Το σχέδιο που εξετάζει η Ειδική Επιτροπή αλλά και σύμφωνα με το προσύμφωνο του ΔΝΤ που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Αγορά» οι αυξήσεις στη φορολογία των ΙΧ θα επηρεάσουν αντίστοιχα και τις τιμές λιανικής που σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν «απαγορευτικές» ενώ επίσης το κόστος χρήσης θα γίνει δυσβάσταχτο για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και για τους χρήστες εταιρικών ΙΧ. Ειδικότερα στο διορθωμένο προσύμφωνο του ΔΝΤ αναφέρεται επίσης πως: 1. Καταργούνται οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές ΦΠΑ στα καινούρια εταιρικά αυτοκίνητα. 2. Αναμόρφωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα. 3. Aλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης τόσο στα ΙΧ ιδιωτικής χρήσης όσο και στα εταιρικά. 4. Αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας. 5. Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ως εισόδημα μέρος του μισθώματος κάποιου εταιρικού αυτοκινήτου στον χρήστη. Βέβαια δεν πρέπει να αψηφίσουμε το γεγονός πως τα τελευταία 6 χρόνια τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν από 45 έως και το 55% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα... «Αυξήσεις» μαμούθ στα εταιρικά ΙΧ Η φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αγοράς οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για είναι δύο: Η πρώτη πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει την αύξηση του ποσοστού της συνολικής ετήσιας δαπάνης για τους χρήστες των εταιρικών αυτοκινήτων με το ποσοστό να ανέρχεται έως και στο 40-50%. Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται αλλάζει ριζικά τον τρόπο φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων για τους χρήστες και πλέον δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το ετήσιο κόστος χρήσης αλλά η αξία λιανικής του οχήματος σε ποσοστό 30%. Δηλαδή αν ένα όχημα κοστίζει 20.000 ευρώ τότε ο χρήστης θα επιβαρυνθεί με «εισόδημα» 6.000 ευρώ! Παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης σε όλα τα εταιρικά ΙΧ που έχει μια εταιρεία και όχι μόνο στο ένα εξ αυτών που διαθέτει τον υψηλότερο κυβισμό. Επίσης ένα άλλο θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα και αφορά στα εταιρικά αυτοκίνητα έχει να κάνει με τον συμψηφισμό ή τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν οι εταιρείες χρονομίσθωσης και μακροενοικίασης από τα πάγια ΙΧ που έχουν στους στόλους τους. Η κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης θα αναγκάσει τις εταιρείες να καταβάλλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ... Τέλος Ταξινόμησης με βάση την Αξία Λιανικής και Τέλος Ρύπων Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και την Εργοστασιακή Αξία και συνδέεται με την Αξία Λιανικής σε ποσοστό από 5% έως και 50% και τις εκπομπές CO2 σε ποσοστό από 5% έως και 30%. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις ειδικά για το Τέλος Ταξινόμησης οι υψηλοί συντελεστές 20, 30, 40 και 50% να μειωθούν σε ποσοστό από 5 έως και 10%. Ειδικότερα ένα καινούριο αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής 80.000 ευρώ αλλά με Εργοστασιακή Αξία μόλις 10.000 ευρώ κατέβαλε για Τέλος Ταξινόμησης 5.000 ευρώ. ‘Οσον αφορά στον Φόρο Πολυτελείας είναι μηδενικός λόγω της πολύ χαμηλής Εργοστασιακής Αξίας. Με το νέο τρόπο υπολογισμού το Τέλος Ταξινόμησης θα ανέρχεται στα 40.000 ευρώ ενώ παράλληλα θα επιβάλλεται και Φόρος Πολυτελείας ύψους 24.000 ευρώ που πριν δεν καταβάλλονταν εξαιτίας των Υποτιμολογήσεων. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο το κόστος εκτελωνισμού αναμένεται να ανέλθει στις 64.000 ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το Τέλος Ρύπων έναντι μόλις 5.000 ευρώ που καταβάλλονταν με το ισχύον σύστημα... Στις κατηγορίες των μικρών και μεσαίων αυτοκινήτων η επιβάρυνση του Τέλους Ταξινόμησης θα είναι ανάλογη της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ εργοστασιακής αξίας και αξίας λιανικής. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους τόσο υψηλότερος θα είναι ο φόρος. Ειδικότερα αν δύο αυτοκίνητα διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών με την Αξία Λιανικής να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ αλλά το ένα είχε εργοστασιακή αξία 5.000 ευρώ και το άλλο 12.000 ευρώ είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως το Τέλος Ταξινόμησης στο ΙΧ με το χαμηλό τιμολόγιο από 600 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα θα ανέλθει σύμφωνα με την Αξία Λιανικής του στα 1.800 ευρώ. Από την άλλη μεριά το αυτοκίνητο με το ακριβό τιμολόγιο των 12.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης με το ισχύον καθεστώς ανέρχεται σε 1.440 ευρώ ενώ με το νέο το αντίστοιχο Τέλος θα κυμανθεί σε 1.800 ευρώ. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς όσα μοντέλα εκτελωνίζονται με χαμηλά τιμολόγια θα υποστούν τεράστιες επιβαρύνσεις μέρος των οποίων θα κατακυλιστεί στις Αξίες Λιανικής. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης εταιρειών ακριβών αυτοκινήτων από την Ελλάδα… Οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας! Παρά τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου για μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει ήδη δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά σε επέκταση του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 και σε αυτοκίνητα με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010 με ορίζοντας πενταετίας. Δηλαδή στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2006 και μετά τα Τέλη να υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 και όχι σύμφωνα με τον κυβισμό. H δεύτερη πρόταση αφορά στην μείωση της «ψαλίδας» που καταγράφεται μεταξύ των Τελών Κυκλοφορίας σε δίλιτρα ΙΧ με εκείνα που κινούνται από κινητήρες 1,6 ή 1,8 λίτρου. Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας ενός δίλιτρου ΙΧ ανέρχονται σε 660 ευρώ ενώ σε ένα 1.600άρι κυμαίνονται σε μόλις 265 ευρώ και σε ένα 1.800άρι σε 300 ευρώ. Η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι το ύψος των Τελών στα 1.600 κ.εκ. Να αυξηθεί από 35 έως και 50 ευρώ ενώ αντίστοιχα στα ΙΧ με κινητήρες 1.800 κ.εκ. Τα Τέλη Κυκλοφορίας να αυξηθούν κατά 80 έως 100 ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των Τελών στα δίλιτρα κατά 80 έως 150 ευρώ... Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας αλλά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή του Τέλους Ακινησίας ώστε να περιορίσει το φαινόμενο ενώ σχεδιάζει φοροκυνηγητό σε όσους κυκλοφορούν τα ΙΧ τους χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 870.000 ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι χρωστούν 225 εκατ. ευρώ. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης – Τεκμήρια Ένα ακόμη πεδίο που το οικονομικό επιτελείο θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα αφορά στα Τεκμήρια Διαβίωσης και κατ’ επέκταση στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» τα τεκμήρια διαβίωσης και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αποσυνδέονται από τον κυβισμό του κινητήρα και συνδέονται με την Αξία Λιανικής. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να γλιτώνουν από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. Και άνω και να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ με αξίες Λιανικής από 18-20.000 ευρώ. Τα ποσοστά αναμένεται να κυμανθούν σε 3-5% για ΙΧ με αξίες έως 20.000 ευρώ ενώ για ΙΧ με αξίες άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 10%. ‘Οσον αφορά στις μειώσεις των ποσών τόσο για τα Τεκμήρια Διαβίωσης όσο και για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μειώνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό από 10% έως και 20% ανάλογα με την Αξία Λιανικής και σε βάθος 5ετίας ή 8ετίας να μην επιβάλλεται. Ακριβαίνουν οι τιμές των ΙΧ Το μόνο σίγουρο πάντως από τις αλλαγές στην φορολογία των αυτοκινήτων είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές τους. Ειδικότερα η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από 23% θα αυξήσει τουλάχιστον από 80 ευρώ τις τιμές διάθεσης των φθηνών αυτοκινήτων ενώ οι επιβαρύνσεις στα ακριβότερα θα μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Παράλληλα από την 1η Ιουνίου εκπνέει και η ισχύς του μέτρου της απόσυρσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έκπτωση στο Τέλος Ταξινόμησης οπότε οι αυξήσεις στις τιμές θα κυμαίνονται από 250 έως και 1.460 ευρώ. Με λίγα λόγια όσοι προλάβουν να αγοράσουν αυτοκίνητο μέχρι τα τέλη Μαϊου θα είναι ωφελημένοι καθώς από την 1η Ιουνίου οι τιμές θα αυξηθούν λόγω της λήξης του μέτρου της απόσυρσης ενώ οι εξεταζόμενες αλλαγές στους υπόλοιπους φόρους θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές λιανικής… enikonomia.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Οι θεσμοί ήρθαν σε συμφωνία για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον...



H Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον σε κοινούς στόχους στην ελληνική διαπραγμάτευση, μετέδωσε η Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα...
ο συμβιβασμός επετεύχθη σε μυστική συνάντηση μεταξύ της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που τα συμφωνηθέντα μέτρα δεν οδηγούν σε πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Read more...

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα εν όψει επιστροφής των θεσμών...



O νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης, την ώρα που...
το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.
Το βράδυ της Κυριακής πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των θεσμών, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί την εν λόγω πρόταση και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό σημείο την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και προετοιμάζεται για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.

Read more...

Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μόνο με απολυτήριο Λυκείου...


Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μόνο με απολυτήριο Λυκείου - Τι σχεδιάζει το υπ. Παιδείας

Διετές Λύκειο και εισαγωγή σε μη δημοφιλείς σχολές μόνο με το απολυτήριο Λυκείου είναι οι καινούργιες προτάσεις που μελετά η ομάδα...
του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, κρίνει ότι μόνο το απολυτήριο Λυκείου είναι αρκετό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, καθώς στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για θέσπιση άλλων κριτηρίων πλην εξετάσεων. 

«Η δημιουργία τετραετούς Γυμνασίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης για τους μαθητές, ενώ για το Λύκειο το σχήμα αυτό θα ήταν περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων», σημείωσε ο κ. Λιάκος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αυγή».

«Οι εξετάσεις καταστρέφουν το Λύκειο, "λυκειοποιούν" το γυμνάσιο και μεταφέρουν την πίεση των εξετάσεων στο Δημοτικό γιγαντώνοντας και επεκτείνοντας την παραπαιδεία. Κόβουν κάθε χρόνο δύο μήνες από τη σχολική χρονιά. Από την στιγμή που αρχίζουν οι εξετάσεις παραλύει η μέση εκπαίδευση», υποστηρίζει ο κ. Λιάκος και πρόσθεσε:

Το σενάριο, η υπόθεση εργασίας γιατί δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση ακόμη - με το οποίο εργάζεται η επιτροπή διαλόγου, αποσκοπεί στη μελέτη της δυνατότητας σταδιακής απελευθέρωσης των λιγότερα ζητούμενων τμημάτων από τις εξετάσεις. Επειδή το σύστημα των εξετάσεων παρά το διαστροφικό του χαρακτήρα, χαίρει εκτίμησης ως αντικείμενο και αμερόληπτο σε πρώτο στάδιο δεν χρειάζεται να ανατραπεί. Η υπόθεση είναι ότι σε όσα τμήματα οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις θα αρκεί για την εισαγωγή το (αναμορφωμένο απολυτήριο του Λυκείου. Εκεί όμως όπου οιυποψήφιοι υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων. Σε δεύτερη φάση όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος θα επιχειρηθεί η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα περιοριστεί μόνο στο Γενικό Λύκειο, καθώς υπάρχουν σκέψεις και για το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει διετές.

newpost.gr

Read more...

Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων στον Σκαραμαγκά...



Στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά...
500 πρόσφυγες και μετανάστες με λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων περίπου και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η μεταφορά και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη δομή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις δομές φιλοξενίας που είναι πιο οργανωμένοι ελεγχόμενοι χώροι αναμένεται να συνδράμουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και στο κέντρο του Σχιστού.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό είναι για τις επόμενες ημέρες και άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού, ενώ ανέφερε ότι όσα άτομα δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον Σκαραμαγκά θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Νέο hotspot στην Ήπειρο

Ξεκίνησε η λειτουργία του πέμπτου hotspot στην Ήπειρο, στη μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Πρόσφυγες από την Ειδομένη μεταφέρθηκαν στο κέντρο.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν στο Τσεπέλοβο 70 πρόσφυγες, όμως οι 11 αναχώρησαν, γιατί θεώρησαν πως η δομή είναι απομακρυσμένη από αστικό κέντρο. Ωστόσο, όσοι έμειναν, βρήκαν, όπως είπαν, ένα σπίτι μετά τη δύσκολη διαβίωση στην Ειδομένη.

Read more...

Τις ευκαιρίες του «σχεδίου Γιούνκερ» παρουσίασε ο Κατάινεν...



Τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το «σχέδιο Γιούνκερ», καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία, παρουσίασε σε βουλευτές...
ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν.
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης στη Βουλή, με τη συμμετοχή των προέδρων των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών και πιο συγκεκριμένα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αναστάσιος Κουράκης, ενώ τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα το αναπτυξιακό πλαίσιο της Επιτροπής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά πλήγματα και δεν θα ενισχύσει διαλυτικές τάσεις στην πραγματική οικονομία».
«Είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ενισχύει την κοινωνική ανταποδοτικότητα της οικονομίας και θα λειτουργεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Read more...

Αποκλείει από το Συνέδριο τους ΟΝΝΕΔίτες...


Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός του 10ου τακτικού συνεδρίου, που αρχίζει την Παρασκευή, θέτει τους ΟΝΝΕΔίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την επανίδρυση της Νεολαίας...
της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης έκανε λόγο για «εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της», που «εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής».

Ο ίδιος στη δήλωσή του υποστήριξε ότι «ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία».

Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. 

Μάλιστα, τόνισε πως θα αποδοθούν ευθύνες «για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, όπως ορίζει το καταστατικό».

Θύμισε ότι στην ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας την Παρασκευή διευκρίνισε ότι δεν θα δεχτεί «μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες».

Η λίστα των 400 αντιπροσώπων της Νεολαίας, που αναμενόταν χθες το απόγευμα, δεν είχε εκδοθεί ώς αργά το βράδυ. Τελικά, ανακοινώθηκαν λίγες ώρες αργότερα. 

Το Σαββατοκύριακο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε αντιμέτωπος με το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ενώ η ένταση διαχύθηκε και στις κομματικές οργανώσεις για τις εκλογές νέων προέδρων στις ΝΟΔΕ.

Read more...