Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Καταστροφική ψηφοφορία για την πρόεδρο Βραζιλία: «Ναι» της Βουλής σε αποπομπή της Ρούσεφ, το λόγο έχει η Γερουσία


Βουλευτές της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα: Έξω από το Κογκρέσο επικρατούσαν σκηνές ανάλογης συναισθηματικής φόρτισης   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Μπραζίλια
Τη αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ υπερψήφισαν τελικά οι βουλευτές της Βραζιλίας, αφήνοντας πλέον στην πρόεδρο μόνο τη Γερουσία ως τελευταία ελπίδα για την αρχή μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στην πτώση. Το «ναι» είπαν 367 βουλευτές, και η ψηφοφορία στη Γερουσία -για την οποία η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη- αναμένεται στις αρχές του Μαΐου.

Λαοθάλασσα στην πρωτεύουσα, με τους μεν υποστηρικτές της κυβέρνησης να μην μπορούν να κρύψουν τα δάκρυά τους και τους αντικυβερνητικούς συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

H ψηφοφορία στη Βουλή, έπειτα από πολυήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση που αναλώθηκε περισσότερο σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων, κύλησε καταστροφικά για την κυβέρνηση: Μόνο 137 ψήφισαν «όχι» στην αποπομπή, αρκετά λιγότεροι από όσους ήλπιζε το κυβερνητικό στρατόπεδο -αποδεικνύοντας επίσης πως τα μαραθώνια «παζάρια» το Σαββατοκύριακο με μεμονωμένους βουλευτές που είχαν εμφανιστεί ευέλικτοι δεν απέδωσαν.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αν και εκεί περάσει η πρόταση για παραπομπή, η Ρούσεφ κατεβαίνει αυτόματα από τον προεδρικό θώκο και αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ -ο οποίος και θα μείνει στην προεδρία, αν η Ρούσεφ καταδικαστεί, μέχρι το τέλος της θητείας της Ρούσεφ το 2018.

Στην περίπτωση πρώτου «ναι» της Γερουσίας στην αποπομπή, το Σώμα έχει 180 ημέρες για να ολοκληρώσει τη δίκη εναντίον της Ρούσεφ. Τότε, θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων (54 γερουσιαστές σε σύνολο 81) για να αποπεμθεί οριστικά από το αξίωμα -με λιγότερα «ναι», θα επέστρεφε στην προεδρία.

Ο Τέμερ είναι αντιπαθής στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της Ρούσεφ, το οποίο και αμφισβητεί την ηθική του νομιμοποίηση να κυβερνήσει -η ίδια η πρόεδρος τον είχε δείξει ως έναν από τους «υποκινητές του πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζει τη διαδικασία για αποπομπή της.

Η ψηφοφορία στη Βουλή το αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, του πολιτικού χάους που έχει πυροδοτήσει η βαρύτερη οικονομική κρίση της βραζιλιανικής οικονομίας από τη δεκαετία του '30. Ανάλογο είναι το αποτέλεσμα στους πολίτες, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διχασμένοι από την πτώση της δικτατορίας το '85.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: